PARTNER SERWISU
twcuvrjh
1 2 3

DMI / ADX - tygodniowe

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 2 października 2009 11:05:32
Cześć,

Poszukuję dobrego opracowania na temat doświadczeń w zastosowaniu - ale przede wszystkim w łączeniu z innymi wskazaniami - tygodniowego ADX (lub też całego DMI).

Niestety, jak się kilkanaście lat obcego języka nie używa, to człowiek zapomina, co "good morning" znaczy, więc najlepsze by były artykuły po polsku. Przeszukiwanie internetu to też nie jest moja mocna strona.

Chodzi mi o podejście praktyczne, typowo analityczne - mile widziane doświadczenia własne od doświadczonych graczy.
Wdzięczność i wzajemność zapewnione. Można privować, jeśli ktoś nieśmiały.

pozdrawiam

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 2 października 2009 14:01:19
czesc snake

bardzo ciezko bedzie znalesc cos po polsku
troche o ADX pisal na swoim blogu Chuck LeBeau, ale jakies 3 miesiace temu ktos shakowal strone i do tej pory nic z tym nie zrobili, jedyne co mi chodzi po glowie to udac sie do tworcy czyli.. New Concepts in Technical Trading Systems - J. Welles Wilder ok 65 baksow (jeszcze nie czytalem wiec nie polecam).. ale jak podasz mail oszczedzisz kaske ;)

jesli znajdziesz cos ciekawego, daj znac ;)

pozdrawiam
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Snake
0
Wysłane: 2 października 2009 14:29:07
witaj, Darkest

Mail "ze strony" Dapiego wciąż aktualny (atinwestor@wp.pl), ale nic nie przysyłaj - dzięki - już wyjaśniam, dlaczego nic nie przysyłać:

1. Z "nowymi" koncepcjami Wildera jestem dość dobrze zaznajomiony i w ujęciu jednostkowym niczym mnie nie zaskoczy. Chodzi mi raczej o możliwości łączenia DMI ze wskaźnikami poza-Wilderowskimi. A tu jest mi potrzebne doświadczenie innych (praktyka), ewentualnie jakieś dobre analityczne rozpracowanie.

2. Nie jestem pewien czy LeBeau i inni nie pisują w kółko o DMI liczonym z interwału dziennego, cały czas zastanawiając się tylko czy okres 14, 13, 18 czy inny. Mi potrzebny jest ten "nieużyteczny" interwał tygodniowy. Chcę zrobić go użytecznym.

3. To co wiem, to nazwisko Steve Notis. On się chyba tym zajmował. Ale kiedy, co wymyślił i czy mi się przyda, to nie wiem.

4. Nie musi być wszystko po polsku, wystarczy jeśli ktoś by tylko omówił, naprowadził na główne myśli, koncepcje. Pobiegałem trochę po amerykańskich stronach, ale żargon jakim się tam posługują (kontrakty oczywiście) - mnie przerasta.

Co jeszcze mogę powiedzieć? No tak - szukam czegoś na kształt Elderowskiego pierwszego okna. Klasyczny histogram MACD odpada. Chciałem połączyć ze sobą jakieś dwa inne - umyślnie powolne, ale zestawione w taki sposób, by ładnie się uzupełniały.

Sam nie wiem, czego chcę - z jednej strony nie może to być prymitywne, a z drugiej musi być zrozumiałe. Chodzi mi po głowie takie zestawienie DMI z TRIXem... sam nie wiem.

DarkestLie
0
Wysłane: 2 października 2009 15:36:00
faktycznie nielatwy temat ;) Steve Notis praktycznie tylko w S&C publikuje a tego w sieci niewiele i wszytsko platne.. moje doswiadzenie z ADX, DMI sa dosc ubogie.. jak rozumiem chcesz okreslic sile aktualnego trendu (z ADX raczej poczatku niz zlapiesz ;)) wiec moze zmiana dynamiki ADX (DMI) albo jakas kombinacja skladowych.. dobra nie bede sie wyglupial..
powodzenia ;)
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Snake
0
Wysłane: 3 października 2009 13:08:56
No tak, właśnie coś takiego sobie kombinuję:
dzięki ADX siłę trendu wyższego rzędu, a potem coś innego dopasować, żeby jeszcze kierunek złapać

Spoko, poradzę sobie. Po prostu jakby ktoś coś podobnego kombinował, to chętnie powymieniam opinie.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 3 października 2009 13:59:45
z tego co pamiętam najlepiej kupować gdy ADX i DM+ znajdują się powyżej DM- i to najlepiej się sprawdza bo sam ADX pokazuje po prostu głupoty.
EEX

DarkestLie
0
Wysłane: 4 października 2009 00:01:57
WSKAŹNIKI IMPETU

ACCUMULATION SWING INDEX
CHANDE MOMENTUM OSCILLATOR
COMMODITY CHANNEL INDEX
DYNAMIC MOMENTUM INDEX
INTRADAY MOMENTUM INDEX
LINEAR REGRESSION SLOPE
MACD
MASS INDEX
MOMENTUM
PRICE OSCILLATOR
PRICE RATE-OF-CHANGE
RANDOM WALK INDEX
RANGE INDICATOR
RELATIVE MOMENTUM INDEX
RELATIVE STRENGTH INDEX, RSI
STOCHASTIC MOMENTUM INDEX
STOCHASTIC OSCILLATOR
SWING INDEX
TRIX
ULTIMATE OSCILLATOR
WILLIAMS’ %R
WILLIAMS’ ACCUMULATION/DISTRIBUTION

Snake
0
Wysłane: 5 października 2009 00:05:49
No właśnie tego TRIXa męczę, ale jednak jest trochę za wolny. Mógłbym też wziąć Stochastic i wtedy coś na zasadzie "strzału stochastycznego" Bernsteina, ale muszę znaleźć dobre połączenie z siłą trendu.

owner: ADX to dla mnie zawsze podstawa; niektórzy twierdzą, że lepszy jest Vertical-Horizontal Filter, ale według mnie lepiej właśnie wziąć ADX i próbować go połączyć z jakimś impetem (lista powyżej)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 października 2009 07:17:59
W mojej opinii ADX nie nadaje się do stosowania w tygodniowym interwale, bo jak wszyscy zauważyli jest za wolny. Jeśli już to lepiej wykorzystywać DI, a idąc dalej jeszcze lepiej się spisują RWIH i RWIL. Czekając na wzrost ADX po silnym ruchu przeciwnym można przegapić wzrost o 50 i więcej %... Dlatego jeśli już to trzeba rozważyć grę na korekcie czyli opadającym ADX

Snake
0
Wysłane: 5 października 2009 10:37:41
anty_teresa napisał(a):
... Dlatego jeśli już to trzeba rozważyć grę na korekcie czyli opadającym ADX

Umyślnie na początek nie chciałem naprowadzać, bo miałem nadzieję, że ktoś to już zauważył... "KTOŚ" - dobre sobie, wiadomo że Anty_Teresa ;)

No właśnie, do tego też już doszedłem. Jeśli by teraz połączyć sygnalizowanie korekty z dobrym impetem, to mamy grę pod odbicia, widzisz? Szybkie procenty wpadają do worka raz za razem i to właśnie dzięki tej "wolnej" tygodniówce.

Tylko teraz pojawiają się właśnie te problemy typowo "analityczne":
ADX opada w dwóch sytuacjach: wygaszanie trendu wertykalnego ale także jego odwrócenie. I co na przykład z tym zrobić?

DarkestLie
0
Wysłane: 5 października 2009 12:36:55
Wezu, ADX to "ciezki" wskaznik nie wiem czy nie bladzisz ;)

mozesz sprobowac StochRSI na zasadzie sygnalu wejscia, tak jak szczal Bernsteina , zmkniecie pozycji trailling stopem (odwracanie sygnalow Long/Short mozna tez potestowac).. bedzie duzo bardziej spekulacyjnie niz np RSI czy Stoch;)

Snake
0
Wysłane: 5 października 2009 16:04:16
DarkestLie napisał(a):
Wezu, ADX to "ciezki" wskaznik nie wiem czy nie bladzisz ;)
mozesz sprobowac StochRSI na zasadzie sygnalu wejscia, tak jak szczal Bernsteina , zmkniecie pozycji trailling stopem (odwracanie sygnalow Long/Short mozna tez potestowac).. bedzie duzo bardziej spekulacyjnie niz np RSI czy Stoch;)

Takie rzeczy to ja mam. Mam nawet własny miernik siły trendu (coś w stylu VHF, ale lepszy), mam stopy (wszystkie na Standard Deviation), mam też swoją zabawkę w stylu StochRSI, a nawet bajer do dywergencji. To wszystko jest - albo autorskie, albo przynajmniej ulepszone.

I mam też kolegę, który przeczytał Eldera, chce sobie pograć raczej spokojnie, klasycznie, bez "wężowego błądzenia" jak to nazywasz, a bardziej "z książki", ale praktycznie. Nie ma czasu zgłębiać tajników statystyki i programowania i mówi mi: "Snake, tak z praktyki, pierwsze okno u Eldera, ale bez tych twoich dziwactw - ten MACDO-weekly może być?"

To co mam mu powiedzieć? Że może być, jak przecież nie może być? Że ma na przebicie EMA czekać? Że ma spadać, bo taki ze mnie super-gracz, że podstawowej rzeczy z podstawowej książki nie umiem po swojemu zrobić? Jak ja mam grać, to mniej więcej ;) wiem. A jak naprowadzić kogoś, kto chce zrobić wszystko sam, ale bez popełniania błędów początkującego?

Więc myślałem właśnie w ten sposób:
- najpierw ADX, żeby po kierunku wiedział, kiedy (kierunek ruchu wskaźnika), a po wartości, żeby wiedział, w co gra (albo szybko - na odwrócenie; albo wolno - a nuż uda się złapać wybicie z bazy)
- przy klasycznym podejściu do "pierwszego okna" bardzo ciężko zagrać pod odbicia, a i z trendu też czasem wyrzuca, więc nie może być
- do tego coś klasycznego, np. z listy jaką podałeś, aby ustalić dokładny dzień ewentualnego wejścia
- zamknięcie było by oczywiście na zasadzie trail-stopa, jak mówisz

Jeśli by mi się to udało (oczywiście to tylko pierwsze okno), to wyszło by coś takiego:
- dwa klasyczne wskaźniki na pierwsze okno (powolne, ale ładnie zgrane)
- dwa na drugie (to już sobie spokojnie dopasuję, bo jest większe pole manewru)
- H>H albo C>H i być może stopy po Low (zastanowię się) na trzecie

Wbrew pozorom pozycję trzymałoby dość długo (myślę, że jakieś 4-10 sesji, więc przy niewielkich kwotach wychodzi średnia jedna transakcja na tydzień), chciałbym osiągnąć 45% skuteczności (no 40% to minimum).

Ja osobiście nie gram Elderem - próbowałem, ale klasycznie się nie da. Badam w różnych interwałach, ale trochę w innym celu.

Albo mi się uda, albo mu powiem, żeby sobie czekał na przebicie EMA 50 czy ile tam chce.

DarkestLie
0
Wysłane: 5 października 2009 18:25:10
wezyku nie unos sie ;)

zrob koledze jakis pivot range z miesiaca poprzedniego (czy wiecej) rzuc to na daily, doloz stop obsuniecia kapitalu, %ceny moze byc STD ;), doradz zeby indeks obeserwowal kreslil linie, fbonki i cos tam zarobi na trendzie ;) .. jak go lubisz napisz explorer do akcji (wyprzedanie/wykupienie, dywergencje z ideksem czy co tam wymyslisz)

no chyba ze to sprawa ambicjonalna i musi byc po elderowskiemu ;)

a juz powazniej:

do 1 okienka srednie (nie musza byc najbardziej popularne, raczej szybsze) i moze jakis wolny oscylator cos na okreslenie poziomow wykupienia/wyprzedania (moze jakis S-ROC ale w formie oscylatora, na zasadzie wykluczania sygnalow na pewnych poziomach) nic na to nie poradze ADX zupelnie do mnie nie przemawia i wciaz nie mam pomyslu co mozna z nim stosowac ;)

co do 2 okienka ja lubie CMO i pochodne, moze cos z akumulacji/dystrybucji, ale tu juz pomyslow masz pelno ;)

pozdrawiam
Edytowany: 5 października 2009 18:46

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 października 2009 18:46:20
DarkestLie napisał(a):
wezyku nie unos sie ;)

Pardon za to pytanie - ciekawi mnie po prostu - znacie się prywatnie?

DarkestLie
0
Wysłane: 5 października 2009 18:53:28
WatchDog napisał(a):
DarkestLie napisał(a):
wezyku nie unos sie ;)

Pardon za to pytanie - ciekawi mnie po prostu - znacie się prywatnie?

nie bylo okazji ;)

Snake
0
Wysłane: 5 października 2009 22:51:54
DarkestLie napisał(a):
wezyku nie unos sie ;)

??? nie wiedziałem, że tak to zabrzmiało - nie wiem, o co chodzi, jestem wdzięczny za wszelkie sugestie

Tak się składa, że Elder być musi.
Kolega wie co to świeczki, ispag, stop-loss i ma tę jedną książkę. Przeczytał, mówi, że zrozumiał. Nie zamierza zostać drugim Buffettem, ale skoro chce tam sobie coś otworzyć - no to przyszedł do mnie i pyta, co z tym Elderem - tak na spokojnie - zrobić.

Jasne, że mogę go zbyć jakąś EMA, ale chcę żeby wyszedł na plus, skoro już mnie pyta - to już rzeczywiście ambicjonalnie.

Moje doświadczenia z interwałem tygodniowym są takie, że jak wskaźnik nie liczy H i L, to go można wyrzucić, a sam kiedyś zawsze zaczynałem od ADXa (chociaż przyznaję, że na dziennych) - no to tak się staram.

Na razie w ogóle się nie spieszy - ani mi, ani jemu.
I mam nadzieję, że tego nie czyta ;)

ps. A może ktoś stosował STS-a na tygodniowych? Przebicie 50 z jakiejś liczby tygodni ???

DarkestLie
0
Wysłane: 5 października 2009 23:40:55
Snake napisales co potrafisz w AFL-u i takie tam, myslalem ze sie uniosles za to moje StochRSI ;)

Snake
0
Wysłane: 6 października 2009 00:53:06
DarkestLie napisał(a):
Snake napisales co potrafisz w AFL-u i takie tam, myslalem ze sie uniosles za to moje StochRSI ;)

Ja nawet nie wiem, co to AFL. Żadnych metastocków, amibrokerów też nie posiadam. Nie wierzę w backtesty (to Dapi wyznaję tę religię). Nawet na stooqu nie potrafię zapisać żadnego oscylatora.

Ja jestem prosty chłopak z ołówkiem i kalkulatorem. Dodaję, odejmuję, mnożę i dzielę. Czasem Excel mi logarytm wyciągnie.

Tak prawdę mówiąc, to zawsze z uśmiechem patrzę na tych wszystkich profesjonalistów uzbrojonych w profesjonalną broń informatyczną. Kolorowo i wzorzyście, miliony danych, uploady, updaty i oczywiście notowania z pełnym karnetem obowiązkowo. Ja się w tym gubię.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 6 października 2009 09:13:43
jak już rozmawiacie o Elderze... testowaliście może histogram macd?
EEX

DarkestLie
0
Wysłane: 6 października 2009 09:34:50
@ Snake
tym wieksze slowa uznania

@owner
pozwole sobie na mala reklame Dapiego;)

www.atinwestor.pl/index.php/an...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,387 sek.

ohkmtibb
tjpgybed
dsfvodmq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
junrtnlk
ddcxpbkj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat