DarkestLie napisał(a):Wezu, ADX to "ciezki" wskaznik nie wiem czy nie bladzisz ;)
mozesz sprobowac StochRSI na zasadzie sygnalu wejscia, tak jak szczal Bernsteina , zmkniecie pozycji trailling stopem (odwracanie sygnalow Long/Short mozna tez potestowac).. bedzie duzo bardziej spekulacyjnie niz np RSI czy Stoch;)
Takie rzeczy to ja mam. Mam nawet własny miernik siły trendu (coś w stylu VHF, ale lepszy), mam stopy (wszystkie na Standard Deviation), mam też swoją zabawkę w stylu StochRSI, a nawet bajer do dywergencji. To wszystko jest - albo autorskie, albo przynajmniej ulepszone.
I mam też kolegę, który przeczytał Eldera, chce sobie pograć raczej spokojnie, klasycznie, bez "wężowego błądzenia" jak to nazywasz, a bardziej "z książki", ale praktycznie. Nie ma czasu zgłębiać tajników statystyki i programowania i mówi mi: "Snake, tak z praktyki, pierwsze okno u Eldera, ale bez tych twoich dziwactw - ten MACDO-weekly może być?"
To co mam mu powiedzieć? Że może być, jak przecież nie może być? Że ma na przebicie EMA czekać? Że ma spadać, bo taki ze mnie super-gracz, że podstawowej rzeczy z podstawowej książki nie umiem po swojemu zrobić? Jak ja mam grać, to mniej więcej ;) wiem. A jak naprowadzić kogoś, kto chce zrobić wszystko sam, ale bez popełniania błędów początkującego?
Więc myślałem właśnie w ten sposób:
- najpierw ADX, żeby po kierunku wiedział, kiedy (kierunek ruchu wskaźnika), a po wartości, żeby wiedział, w co gra (albo szybko - na odwrócenie; albo wolno - a nuż uda się złapać wybicie z bazy)
- przy klasycznym podejściu do "pierwszego okna" bardzo ciężko zagrać pod odbicia, a i z trendu też czasem wyrzuca, więc nie może być
- do tego coś klasycznego, np. z listy jaką podałeś, aby ustalić dokładny dzień ewentualnego wejścia
- zamknięcie było by oczywiście na zasadzie trail-stopa, jak mówisz
Jeśli by mi się to udało (oczywiście to tylko pierwsze okno), to wyszło by coś takiego:
- dwa klasyczne wskaźniki na pierwsze okno (powolne, ale ładnie zgrane)
- dwa na drugie (to już sobie spokojnie dopasuję, bo jest większe pole manewru)
- H>H albo C>H i być może stopy po Low (zastanowię się) na trzecie
Wbrew pozorom pozycję trzymałoby dość długo (myślę, że jakieś 4-10 sesji, więc przy niewielkich kwotach wychodzi średnia jedna transakcja na tydzień), chciałbym osiągnąć 45% skuteczności (no 40% to minimum).
Ja osobiście nie gram Elderem - próbowałem, ale klasycznie się nie da. Badam w różnych interwałach, ale trochę w innym celu.
Albo mi się uda, albo mu powiem, żeby sobie czekał na przebicie EMA 50 czy ile tam chce.