PARTNER SERWISU
hcdcvqwv
DugHoliday

DugHoliday

Ostatnie 10 wpisów
Polska importuje też węgiel, głównie ze wschodu oraz USA ,to tak gwoli bycia precyzyjnym.

Mnie zastanawia fakt w jaki sposób ściągnięto 10% akcji, z rynku czy odkupując od ING ( nie widziałem żadnego komunikatu na ten temat) ale może się mylę...

Dzięki za opracowanie, chciałem mieć lepsze rozeznanie czy nie podkręcili wyniku w jakiś szczególny sposób.

Odnośnie samej kopalni, wydaje mi się, że chcą budować kopalnię głównie ze względu na przekonanie, że ta kopalnia będzie w stanie wydobywać taniej niż inne polskie kopalnie i jeśli im się to uda to chyba aż tak wielkiego znaczenia sytuacja na rynku nie powinna mieć znaczenia bo węgiel jeszcze przez kilkadziesiąt lat niepodzielnie będzie rządził w tej części Europy a już na pewno w Polsce.
Ciekawe tylko jak ją chcą sfinansować.....

Spadek przychodów w porównaniu do ubiegłych kwartałów jest chyba także spowodowany wychodzeniem z handlu węglem i energią, który to handel był nisko marżowy.

W poprzednich opracowaniach Watchdog zwracał uwagę na przewartościowaną/napompowaną wartość księgową, czy w obliczu nowych ruchów związanych ze sprzedażą jednej ze spółek i wydzieleniem/outsourcingiem części produkcji, są to według Was ruchy zmierzające w dobrym kierunku?

Można prosić o jakiś fachowy komentarz do ostatnich wyników, czy widać wreszcie, że restrukturyzacja przynosi pierwsze efekty , jak ocieniacie ostatnie pól roku?
Widzę, że zmniejszają zadłużenie i zapasy ale jednocześnie w dalszym ciągu spada sprzedaż i pozbywają się majątku.

dzięki.

Witam,

trochę pytań ode mnie:

1. jakiej rentowności możemy się spodziewać w 2012 r i jakiego zysku netto możemy się spodziewać w 2012?
2. co z kontraktem w Indiach?
3. jak realny jest projekt kopalni w Polsce?
4. co z dywidendą za 2011 rok?
5. czy restrukturyzacja jest już skończona i czy istnieją jakieś ciekawe pomysły odnośnie synergii w Grupie między spółkami?
6. jak na chwilę obecną wygląda proces sądowy z Famurem?
7. czy spółka planuje jakieś nowe emisje?
8. czy Prezes jest zadowolony z przejęć dokonanych w ostatnich 4-5 latach, czy wszystkie się udały i dały zamierzone efekty synergii, skali i poprawy efektywności, i rentowności..?

pzdr
Tomasz

Czy można prosić o parę słów odnośnie raportu?

Jędrzejewski mówi, że za 2010 zysk netto będzie na poziomie połowy zysku netto za 2009.
Czyli w 2009 było tego 93MPLN, po 3Q 2010 jest 27MPLN, z tego wynika, że za 4Q 2010 powinniśmy mieć około 20MPLN, gdyby tak było byłby to może wreszcie jakiś niezły prognostyk i impuls....

To jest jakis stary wywiad, czytałem go parę tygodni temu, teraz odświeżony przez WNP.
Chętniej bym poczytał np. co się dzieje z zamówieniami na Waracary do RPA i Australii bo mieli mieć podobno juz potwierdzone zamówienia na kilka sztuk.

Z tego co widzę to jeśli chodzi o zysk netto to jest to chyba najgorszy kwartał jak pamiętam a siedzę w spółce od 2006r. Kiedyś przynajmniej jak coś mówili to można było przyjąć, że tak będzie , obecnie widzę coraz więcej krasomówstwa i kombinowania, tracę powoli zaufanie do Kopexu i cierpliwość, zrobili interes życia pakując bodajże emisję pod instytucjonalnych po 54PLN, od tamtej pory coraz gorzej..i te same za przeproszeniem pierdy, jestem zniesmaczony....

Dokladnie tak, jeszcze niedawno mówił, że 3Q bedzie bardzo dobry, ciągle ta sama śpiewka i musyka, w styczniu powie, że 4Q byl super a w marcu , że zły bo była sroga zima i nadal restrukturyzują Tagor i Odlewnie, to jest juz nudne.

Chcemy dać za Remag więcej niż oferuje TDJ
Karolina Baca 04-11-2010, ostatnia aktualizacja 04-11-2010 07:45

Rozmowa z Marianem Kostempskim, prezesem Grupy Kopex
źródło: Fotorzepa
+zobacz więcej

Podobno nie odpuszczacie w wyścigu o Remag? Miał go przejąć Węglokoks, teraz resort skarbu parafował wstępne porozumienie z firmą TDJ, właścicielem Famuru. Więc jak będzie?

Remag wpisałby się w strategię działania naszej grupy. Od początku byliśmy zainteresowani jego kupnem. Dlatego teraz po prostu chcemy zaoferować więcej niż TDJ. Jestem przekonany, że możemy jeszcze wrócić do rozmów z Ministerstwem Skarbu.

Czy możecie zaoferować za Remag więcej niż 150 mln zł?

Zdecydowanie tak. Do Remagu wracają kontrakty, które miały nie dojść do skutku, m.in. z Kompanią Węglową. W związku z tym jesteśmy zdecydowani podbić stawkę, bo będzie on wart więcej.

A czy grupa myśli również o przejęciu innych spółek?

Obserwujemy spółki z naszej branży na rynku niemieckim i amerykańskim. Ich przejęcie byłoby szansą na zdecydowane wejście na te rynki.

Ale z pieniędzmi w grupie teraz nie najlepiej. Czy nie będzie tak, że wyniki za trzeci kwartał będą poniżej oczekiwań rynku?

To prawda. Będzie to słaby kwartał w porównaniu i z poprzednim, i z trzecim kwartałem 2009
r. (zysk netto przypisany akcjonariuszom jednostki dominującej wyniósł wtedy 20,84 mln zł – red.). Niemniej jednak ostatni taki dla Kopeksu, bo na wyniki za czwarty kwartał wpłynie realizacja kontraktów, które wpisywaliśmy w prognozę trzeciego.

Masz rację, dzięki, zapomniałem o tym.

Jeśli właściciel/zarządzający umie sobie dobrać odpowiednich ludzi, wtedy może zrobić/wdrożyć wiele, jeśli tego nie umie to nic nie zrobi, ludzie zawsze są najważniejsi. Jeśli mają odpowiednich ludzi na szczeblu zarządzania, począwszy od supervisorów/gap leaderów i dalej w górę to jest juz pierwszy, dobry krok i nadzieja na sukces.
Natomiast z tymi pracownikami tzw directami już jest trochę gorzej. Jeśli ktoś pracuje na produkcji 20 lat przy tej samej obrabiarce/ celi spawalniczej/montażu itd i przez 20 lat robi na zmianę tę samą operację, ma duży WIP bo tak bezpieczniej, nie ma pojęcia o 5S, seria trwa kilka godzin bo po co się przezbrajać itd,itd,itd wtedy przekonać Go do całkowitej reorganizacji pracy, planowania, stanowiska racy itd jest mega zajęciem, trzeba być cholernie konsekwentnym w całym tym procesie i nie odpuszczać nawet na chwilę, z doświadczenia wiem, że to trwa miesiącami i nie zawsze kończy się sukcesem, o utrzymaniu jakości na odpowiednim poziomie nie wspomnę.

Oczywiście sam LEAN to nie wszystko, można mieć super "wychudzona fabrykę" a bez odpowiedniej sprzedaży nie starczy nawet na pokrycie fixed costs, tu zgadzam się z przedmówcą.

Na chwilę obecną nie mam akcji Groclinu, wcześniej miałem, cały czas obserwuję tą spółkę, zastanawia mnie spadek przychodów, o ile w stosunku do 2Q jest to zrozumiałe bo sierpień jest na ogól martwy w motoryzacji to w stosunku do analogicznego, 3Q 2009 już mnie zastanawia. Nie wiem , kto oprócz Faurecii jest ich klientem (Lear, JC, Magma?)

Te 40 osób będzie kluczowe ale najpierw trzeba je wyszkolić, to nie jest prosty proces, trudniejszą sprawą jest po pierwsze zmiana mentalności ludzi " z podłogi" oraz bardzo mocne "parcie do przodu " przy implementacji przez high management.Dodatkowo przy tego typu oczyszczaniu firmy i jej porządkowaniu trzeba tez czasami dużo zainwestować i to nie tylko w szkolenia ludzi ale także np we wszelkie zmiany lay-out-owe, wizualizacyjne, packaging, poprawę wewnętrznego przepływu materiału, organizację logistyki wewnętrznej itd, można pisać i pisać:) ale kierunek jest bardzo dobry.

Jako człowiek znający temat powiem tak:
jeśli chodzi o Faurecię w Polsce to Groclin dostarcza poszycia dla zakładu Wałbrzych JIT który to z kolei dostaje szkielety od Faurecii Grójec (projekt CD 340 Ford), i to tyle jeśli chodzi o dostawy czegokolwiek z Groclinu do Faurecii w Polsce.Oczywiście Groclin dostarcza poszycia do innych zakładów Faurecii w Europie, sama Faurecia odnotowuje dosyć pokaźny wzrost przychodów w tym roku.
Zapytałem Panią o to bowiem Faurecia sama przechodząca kryzys (Recovery Plan 2008-2010 oraz Chalange Plan 2011), na pewno nie zainwestuje w jakiekolwiek działania zmierzające do poprawy tzw productivity które wiązałyby się z jakimkolwiek dofinansowaniem czy wspomaganiem długoterminowo (bo tylko taki mógłby być tego sens), jedynie co może zrobić (nic nie wiem na chwilę obecną na ten temat), wzorem np. Volkswagena czy BMW to przeprowadzić dokładne audyty produkcyjno-jakościowo-logistyczne które będą miały na celu wskazanie wszelkiego rodzaju marnotrawstwa i jedynie może wskazać obszary do poprawy ale co za tym idzie (bo to jest główny cel takiego audytu) zażądać zmniejszenia ceny oferowanych przed Groclin produktów. Na ogół wygląda to tak, że przyjeżdża grupa naprawdę doświadczonych fachowców i "rozbiera zakład", na bazie wniosków prosi o obniżenie ceny...Jeśli zaś chodzi o grójecką fabrykę, faktycznie FES (Faurecia Excellence System-oparty na Toyota Production System) jest wdrożony (w szczególności część Lean Manufacturing ---> Pull System)w wysokim stopniu i usprawniany od wielu lat co czyni tą fabrykę jedną z najlepszych w Grupie.
Pozdrawiam
T.

Pani Kasiu,

a skąd takie informacje odnośnie supportu Faurecii dla Groclinu?

Mogę prosić o jakiś link?

dziękuję i pozdrawiam
Tomasz

Ciągle te same bajki, w lutym 2010 mówił, że w 2010 bedą wyniki lepsze niz w 2009 (1 Q 2010 wiadomo już wtedy było, że będzie fatalny), parę tygodni temu mówił, że 3 Q bedzie bardzo dobry, teraz oznajmia, że byl zły, mam czasami wrażenie, że on nie wie co sie w jego firmie dzieje lub poprostu ściemnia bez żadnych konsekwencji, fakt natomiast jest taki, ze cały 2010 możemy spisać na straty, to juz kolejny rok niestety...

Od ponad 3 lat czytam co on wygaduje i od ponad 3 lat trzymam, tez mam duzą stratę bo srednio kupowałem po 22 (ponad 12K akcji). Ja jeszcze czekam ale na pewno juz nie dokupię.
Odnośnie jeszcze tego co wygaduje Marian to bodajze jeszcze w lutym opowiadal bajki o podtrzymaniu prognoz na 2010r mimo, ze juz wiadomo było, przynajmniej dla Niego, jak słabymi rezultatami zakonczy sie 1Q.Facet dla mnie jest coraz bardziej mniej wiarygodny, cicho, coraz ciszej o Chinach, powoli chyba schodzą na ziemię, moze to i dobrze , wolę mniejsze przychody ale z jakąś sensowną rentownoscią, kluczem jest restrukturyzacja, zachłysnęli się przejęciami i skalą, napompowali balon, tylko co z tego???

na podststawie:
a) restrukturyzacji która mam nadzieję zatoczy szerszy krąg
b) wreszcie coś ruszyło się z kontraktami, analizując poprzednie dwa nędzne kwartały, trochę tych umów jest więcej
c) spółki węglowe chyba są w lepszej kondycji

sam tu siedzę ponad 3 lata z kilkunastoma K więc może jestem troche optymistą na wyrost, mimo wszystko trzymam i dokupuję, nie wiem tylko na ile mi starczy cierpliwości.

Całośc nie wygląda najlepiej, spór z Famurem, brak info odnosnie kluczowych, duzych kontraktów (Kanada, Chorwacja i parę innych), zła rekomendacja, powiększające się koszty zarządu, można tak wymieniać jeszcze, jak np. rezygnacje członków zarządu, odejście ludzi odpowiedzialnych za handel energią, do tego czy ktoś zwrócił uwagę, że w pierwszym kwartale tego roku mamy bardzo mało informacji na temat nowych kontraktów? wystarczy porównac analogiczne okresy 2008 i 2009.

Jestem z tą spółką od 3 lat i powoli tracę cierpliwość, myślę, że nie tylko ja...

Odbierz priv proszę.

Na bazie dzisiejszej informacji z Bogdanki (służę na priv), pierwszy kontrakt jest definitywnie rozstrzygnięty na korzyść Pemugu (umowa w tym tygodniu, to jest ten większy przetarg jak sądzę), drugi jest zaskarżony.

Pozdrawiam
T.

Nie kieruję sie Parkietem, skontaktowałem się z Bogdanką, otrzymałem informację, że Pemug wygral te dwa przetargi, natomiast do 8 stycznia (1 przetarg)oraz do 16 stycznia (2 przetarg) mogły byc składane zażalenia przez pozostałe strony uczestniczące w przetargach, jeśli nie było zażaleń, to powinno byc info w nadchodzącym tygodniu o podpisaniu umów, jeśli były zażalenia to niestety się to znowu przeciągnie.
Podaję Ci link z moją oraz jeszcze jednego człowieka korespondencją którą umieściłem na Parkiecie
www.parkiet.com/forum/viewtopi...

Pozdrawiam
T

Chyba jednak mamy te kontrakty

Znalazłem to na Parkiecie:

Bogdanka, dnia 10.12.2009r
Wykonawcy biorący udział w postępowaniu

dotyczy: postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wykonanie projektów wykonawczych, budowlano-wykonawczych, budowę wieży szybu 2.1, budynku nadszybia szybu 2.1, fundamentów wciągarki B-1100A, fundamentów windy frykcyjnej EPR 1000, kanału wentylacyjnego, dróg, placów, torów, oświetlenia terenu w LW „Bogdanka " S.A. pole Stefanów

Lubelski Węgiel „Bogdanka" SA w Bogdance, zgodnie z art. 92 ustawy Prawo zamówień publicznych, informuje, że w wyniku postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego jw., zgodnie z art. 91 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych - po dokonaniu czynności powtórzonych zgodnie z art. 183 ust. 5 pkt .2) - do jego realizacji wybrany został Wykonawca, którego oferta była najkorzystniejsza.

Wybrany Wykonawca:
Konsorcjum Firm: Przedsiębiorstwo Montażu Konstrukcji Stalowych i Urządzeń Górniczych „PEMUG" SA, ul. Reymonta 24, 40-029 Katowice (lider) „BUDUS" SA, ul. Barbary 21, 40-053 Katowice (uczestnik konsorcjum
Numer: 4599/2009
Rodzaj: Przetarg publiczny
Temat: urządzenia przyszybowe skipowego górniczego wyciągu szybowego
Status: rozstrzygnięty
Data ogłoszenia: 2009-09-26
Data rozstrzygnięcia: 2009-12-11

Bogdanka 14.12.2009r

dotyczy: postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na zaprojektowanie, dostawę, zabudowę i rozruch urządzeń przyszybowych skipowego górniczego wyciągu szybowego szybu 2.1 zakładu górniczego Lubelski Węgiel „Bogdanka" S.A.

Lubelski Węgiel „Bogdanka" S.A. w Bogdance, zgodnie z art. 92 ustawy prawo zamówień publicznych, informuje, że w wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego j.w., zgodnie z art. 91 ust. 1. ustawy prawo zamówień publicznych, do jego realizacji wybrany został Wykonawca, którego oferta była najkorzystniejsza.

Wybrany Wykonawca:

Przedsiębiorstwo Montażu Konstrukcji Stalowych i Urządzeń Górniczych „Pemug" S.A., ul. Reymonta 24, 40-029 Katowice.

Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, złożył kompletną ofertę. Oferta w/w. Wykonawcy jest najkorzystniejsza (wg kryteriów określonych w SIWZ) z ofert złożonych i badanych w postępowaniu.

W postępowaniu o udzielenie przedmiotowego zamówienia oferty złożyli następujący Wykonawcy:

· Przedsiębiorstwo Montażu Konstrukcji Stalowych i Urządzeń Górniczych „Pemug" S.A

Witam serdecznie,

nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego przetargu a właściwie jak się on zakończył, wiem, że były jakies odwołania, wątpliwości ect.

Czy mógłby mnie ktoś proszę oświecić jak wygląda status na dzisiaj?

z góry dziękuję
pozdrawiam
T.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 31 sierpnia 2025 15:13:17
Liczba wpisów: 28
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,428 sek.

akuawiuy
dyqcvaph
xqdbscvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lgcwrowb
lxnxbwmj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat