Temat:
URSUS
No faktycznie pozbawienie prawa do praw poboru zgodnie przygotowywanym WZA nie wyglada zachęcająco, z drugiej strony w dokumencie nie ma podanej ceny emisyjnej. Akcje spadły już o 20% od ogłoszenia, w związku z tym, ze mówimy o zwiększeniu ilości akcji o 25% rynek już wycenia objęcie akcji po cenie nominalnej 1PLN, co uważam za mało realne. Trochę zarząd sie nie popisał, w tym temacie bo pewnie bedą chcieli objąć za średnia cenę z ostatnich 12 miesięcy, dla tych kilku groszy niższej ceny dużo akcjonariuszy na pewno zniechęcili. Do momentu finalnej uchwały i finalnej ceny przy emisji raczej nie ma co spodziewać sie fajerwerków na cenie akcji, a pózniej zobaczymy, chociaż na pewno reputacja nadszarpnięta.
|
|
Temat:
JUJUBEE
Hej Baks, zgadzam sie w 100%. Kazda spolka zaczyna jako malutki biznes, a pozniej daje rade i rosnie do gigantycznego poziomu albo bankrutuje. Google, 20 lat temu tej firmy praktycznie nie było a dzisiaj gigant, oczywiście w czasie bańki internetowej setki firm nie dało rady i przyniosły 100% straty. W kwestii Jujubee to co pozytywnie zaskakuje to wyniki za ostatni kwartał, byłem prawie pewien, że będą raportować przez kilka kwartałów straty, bo produkują nowe tytuły, koszty już są, a zysków brak. Ja generalnie im bardzo kibicuje, wszyscy narzekają, że Polska jest mało innowacyjna, a branża gier komputerowych, szczególnie na IOS, Android to temat, który ma duży potencjał i zdecydowanie to innowacje, a Polska tutaj na prawdę dobrze sobie radzi. Sprzęt przenośny nadal niesamowicie się rozwija pod względem możliwości technicznych, dostępności globalnej ale również metod zarabiania - mikropłatności w czasie grania, to wielki potencjał. Zresztą, już nawet w telewizji są reklamy gier on-line na tablety, telefony - to znaczy, że potencjał jest bardzo duży. Trzymam kciuki za Jujubee i całą branżę.
|
|
PCC, czy moze jakis krotki komentarz do wynikow za 3 kwartal 2014. Wyglada bardzo dobrze: obrot 313 mln PLN vs. 289 mln PLN w 2013 (+9%). Zysk operacyjny z 9.7mln PLN na prawie 20mln PLN (+98%) i zysk netto równieź mocno do góry z 9.0mln PLN na 14.9 mln PLN (+65%). Krótkie pytanie się nasuwa, dlaczego z podobnego obrotu spółka miała dużo większy zysk w 3 kwartale 2014 w stosunku do 2013? Tak trzymać.
|
|
Temat:
PGSSOFT
Uhh!! - mocny spadek mojej ulubionej spółki, co ciekawe wyniki zgodnie z moimi oczekiwaniami, a tutaj taki spadek. Widać, że oczekiwania były już bardzo wyśrubowane, no i chyba cały rynek przygotowuje się na zimowy niedźwiedzi sen. Dla długoterminowych akcjonariuszy może i dobrze, będzie dobra spółka dywidendowa - zakładając, że 7gr ustalone jako wcześniejsza wypłata w stosunku do 5gr, czyli, że z 20gr na koniec będzie 28gr - bedzie znaczylo 35gr co przy cenie 5.60PLN daje super zwrot z samej dywidendy na poziomie 6.25%. zobaczymy co dalej. Kod:/mod: usunięto treść niezgodną z regulaminem. proszę na wątkach spółek nie dyskutować na temat własnego portfela inwestycyjnego i dokonanych lub planowanych transakcjach. Od tego są kroniki inwestycyjne w innej części forum./
|
|
Na jednym z portali był opis wyników jako dobre, i ja sie z tym zgadzam. Zgodnie z prospektem emisyjnym spółka jasno informowała, ze pierwszy kwartal 2013 był bardzo mocny w związku z jednorazowa sytuacja rynkowa. 2013 - zysk netto pierwsza połowa roku 38mln, druga połowa roku niecałe 20mln. Przy utrzymaniu wyników na poziomie pierwszego półrocza na obecnym poziomie spółka zarobi podobnie do 2013, a to będzie bez korzystnych uwarunkowań rynkowych. Oczywiście to pozytywna ocena wyników, wszystko będzie jasne na koniec roku.
|
|
Temat:
ASTARTA
Ciekawa sytuacja, widzę zdecydowanu ruch do dołu, który nie ma uzasadnienia w fundamentach. Jednocześnie zastanawiam się na ile są to specjalnie wywołane ruchy, aby pokazywać rynkowi nerwowość, bo widzę podobne zachowanie na wielu fundamenatnie mocnych spółkach (np: Synthos, Kernel). Mocne ruchy do dołu, później szybkie odreagowania. Ale zobaczymy. Podejrzewam, ale to założenie pozytywne, że takie spółki są jednak małą ilością gotówki zbijane w dół, żeby w dobrych cenach odebrać trochę akcji takich spółek.
|
|
Ja też uważam, że nie warto. Cena maksymalna w stosunku do zysków (w sensie strat), ale i EBIT i bilansu firmy b. słaby. Dodatkowo jeszcze kilka tygodni temu informacja ze spółki mówiła o widełkach pomiędzy 15 a 19 złoty z groszami, a tutaj 21.50???, szczerze chyba szukają łosia. Ja w każdym razie nie wchodzę.
|
|
Odpowiedź na pytanie a: 11,70 PLN Odpowiedź na pytanie b: +0.8 mln PLN Odpowiedź na pytanie c: 0,0%
|
|