Temat:
SERINUS
Rynki oszalały skoro można obniżyć ranking USA to można wszystko. Ale poważnie wysprzedaż na KOV to wiele czynników ale przedewszystkim polityczno-gospodarcze :) najbardziej ciązy Syria (wezwania świata muzułmańskiego o nie zabijanie muzułmanów świadczy o powolnym przelewaniu goryczy w tej materii i każde rozwiązanie może być brane pod uwagę z tych gorszych scenariuszy) pozatym nastawienie europy ta niepewność które państwo znajdzie się w tarapatach i poprosi o pomoc i te rozruchy w Królestwie Brytyjskim.
Ale każdy pretekst do spadków jest dobry najważniejsze jest umiejętnie skupować gdy inni się pozbywają i sprzedawać gdy inni chcą kupić.
jak długo potrwa taki stan czerwoności niewiem ale wiem że będzie zielono tylko niepowiem kiedy. wszyscy na to poczekamy
|
|
W wczorajszy wzrost to raczej spowodowany jest programem tvncnbc i wystąpieniem analityka który napisał rekomednacje dla boryszewa. powiedział coś istotnego że boryszew złożył oferte jak jedyny na wszystkie aktywa a co zatym idzie ma ogromne szanse na zakup tego podmiotu. i wspminał o Maflo jak to dobrze układa się współpraca z wolzwagenem i to gdy wolzwagen notuje duże wyniki sprzedażowe. Ale z drugiej strony nie potrafił obronić swojej ceny docelowej 1,2zł dość mało daje tym wszystkim pozytywnym informacją zaledwie dwadzieścia pare groszy (należy pamietać że pisał ją gdy borek był po dziewiędziesiąt pare a jedynie ujrzała światło dzienne niespełna kilka dni temu)
|
|
Temat:
MIDAS
Chyba będą mogli skłądać nowe oferty. ale nie jestem pewien bo nie siedze w temacie
|
|
ale kolego tam widnieje na czerwono że :"Data premiery i cena Wiedźmin 2 na konsolę Xbox 360 nie jest potwierdzona"
|
|
"Wiedźmin 2: Zabójcy królów" był w ubiegłym tygodniu najlepiej sprzedającą się grą PC na świecie - wynika z danych branżowego serwisu VGChartz.com. Najnowszy produkt CD Projektu trafił na sklepowe półki 17 maja i już stał się hitem na globalnym rynku gier. Jak wynika z danych serwisu VGChartz, monitorującego ten rynek, w tygodniu kończącym się 21 maja, a zatem zaledwie w cztery dni, "Wiedźmina 2" kupiło na całym świecie aż 212 tys. osób. 167 tys. pochodziło z Europy, Azji i Afryki a reszta z Ameryki Północnej i Południowej. Polska gra była zatem najlepiej sprzedającym się tytułem na PC w Europie, Azji i Afryce. W tym okresie w tym regionie sprzedało się 263 tys. gier na PC. To oznacza, że "Wiedźmin 2" miał aż 63,5-proc. udział w rynku. Produkt CD Projektu był również najlepiej sprzedającą się grą PC w obu Amerykach. Klienci zza oceanu kupili w tym czasie 129,5 tys. gier na PC, a co trzeci z nich wybrał "Wiedźmina 2". Polski produkt jest bardzo wysoko w rankingach najchętniej kupowanych tytułów w największych sklepach internetowych. W Amazon.com zajmuje już piąte miejsce w rankingu gier na PC. wiadomość z tvn24pl. www.tvn24.pl/-1,1704586,0,1,wi...
|
|
Temat:
MIDAS
@halski musisz mieć choć jedno pp kase na końcie a przedewszystkim mieć nadzieje że wykupisz akcje nie objęte w podstawowym zapisie ale znając życie to redukcja będzie ogromna na zapis dodatkowy
ps.ktoś tu pisał że ktoś chce wykupic całośc nie objętych akcji w podstawowym terminie.
|
|
Temat:
SERINUS
A ja mam takie pytanie które polskie domy maklerskie dają możliwość inwestowania na AIM?
@lujch też po przeczytaniu wywiadu miałem niespokojne samopoczucie że może dojśc do wycofania z GPW i przeniesienia wszystkiego do Londynu. Ale wypowiedz Pana Prezesa rozwiała wątpliwości.
Czyli jak dobrze rozumiem do swojego konta londynskiego (bo zamierzam wziąc udział w zakupie KOV tam) będe mógł przenieść papier z GPW. Interesuje mnie czy takie przenosiny będą podawane przez spółkę, chodzi mi o grubsze pakiety.
Przepraszam za chaotyczne pytania ale jest to dlamnie novum ale dość interesujące.
|
|
|
|
Scary dobrze ale jak W2 będzie na innych platformach wydane to wtedy można porównywać dane że sprzedaży na wszystkich ale puki co to nas interesuje sprzedaż na PC
|
|
Co do ceny to CDP ma swoją cene i tyle dostaje za każdego sprzedanego Wiedzmina a za ile kupi klijent sklepie to już jego sprawa. pozatym w różnych miejscach różnie się sprzedaje ale wyniki powinny być zadowalające ze sprzedaży oczym powinniśmy się przekonać już nie bawem.
Chyba pozostaje nam jedyna niewiadoma to co zaprezentuje CDP podczas targów. Mam takie pytanie czy ktoś może powiedieć co takiego przypuszczalnie może się tam wydarzyć. Bo ja przypuszczam że może zapowiedz daty na pozostałe platformy ale mogę być w błędzie dlatego pytam bardziej doświadczonych w tym temacie.
|
|
Wielu nastawiło się na pozbycie akcji w dniu premiery (w końcu dobry zysk w zależności kiedy kupowane były akcje)dlatego cena spada. Napewno na kształt wyceny przez rynek nie wpływa informacja o jakiś tam opóżnieniu w aktywowaniu gry przed premierą. Rynek czeka na informacje o ilości sztuk sprzedanych i od tego uzależniać będzie dalsze działania.
|
|
Kilkadziesiąt wpisów wcześniej była otym mowa że atywowanie gry może nastąpić jedynie w dniu premiery. To dlaczego tak niektórzy płaczą że coś im nie działa, rozumiem że figurka czy coś tam mogło się uszkodzic w czasie transportu, ale jak napisane że premiera gry tego i tego to nieoczekuj że zagrasz w nią szybciej niż data premiery choćiaż masz już ją w domu.
|
|
A sprawdziłeś antywirusem system czy przypadkiem nie dostałeś jakiegoś "prawdziwego pirata" od hakera lub grupy zorganizowanej "biznesowo"
|
|
Temat:
SERINUS
romano82 napisał(a):a kiedy rząd Nigerii ma wydac zgode jest jakaś konkretna data ?? pozdrawiam Konkretna to 180 dni od podpisania porozumienia o zakupie. gdy ten termin zostanie przekroczony to nici z umowy.
|
|
Temat:
SERINUS
Gdzies szybciej była mowa że społeczność lokalna skupiona w VP Globa ma 10% udziałów w spółce Neconde a tu na stronie 15 z pliku do pobrania przygotowanego na Walne w Struktura transakcji. W skład konsorcjum Neconde wchodzą jest 5%.
jednak co jest ważne, to udział w finansowaniu OML42 to świadczyć może że jednak to my będziemy operatorem bloku i chyba dobrze.
|
|
Temat:
SERINUS
kfahoo napisał(a): to dobrze czy zle ze nie na glownym?
KOV chce notować się na głównym rynku dla spółek z sektora ropy i gazu a to że jest on na Alternatywnym Rynku Inwestycyjnym bo tak już jest to poukładane że firmy takie jak kov i inne liczące się w świecie są na nim poukładane.
|
|
recenzja 9+/10 Na łamach najnowszego numeru CD-Action pojawiła się niezwykle obszerna recenzja gry Wiedźmin 2: Zabójcy Królów. Zaskoczenia nie ma – produkcja studia CD Projekt została oceniona bardzo wysoko! www.gram.pl/news_8AvqGuq5_Wied...
|
|
Temat:
SERINUS
Ja mam takie pytanie ??? czy akcje które zgłosiłem do WZA mogę sprzedać przed Walnym czy dopiero po Walnym. (czy jest zrobiona blokada) Zastanawiam się kto sprzedawał akcje w wczoraj. bo mam teorię jeżeli jest blokada to sprzedawali ci co chcieli szybko zarobić a dyktowali cene ci co wiedzą że zarobią i po WZA wszystko będzie jaśniejsze.
licze że uzyskam odpowiedz podobno kto pyta nie błądzi
|
|
Temat:
SERINUS
@Krzysiek9 "Kto będzie operatorem koncesji? Czy KOV posiadając tylko 9% udziałów może być operatorem?" odpowiedz jest chyba prosta "Kulczyk Oil jest "Partnerem Technicznym" Konsorcjum Neconde. KOV zawrze Umowę o Usługi Techniczne z Neconde, w ramach której, zgodnie z potrzebami Neconde, będzie świadczyć na rzecz Neconde pewne usługi techniczne dotyczące bieżących prac w zakresie poszukiwań, zagospodarowania i wydobycia w ramach Licencji 42." Ja obstawiam że operatorem zostanie Grupa NestOil-jedna z czołowych krajowych grup naftowo-gazowych w Nigerii
@kfahoo "ile KOV i KI razem maja udzialow w neconde?" odpowiedz też jest prosta. Większość udziałów w Konsorcjum Neconde znajduje się w rękach nigeryjskich Grupa NestOil ?? ..,..%?? Aries E&P Company Limited ?? ..,..%?? VP Global 10% reprezentujący interesy społeczności lokalnej KOV za sprawą spółki zależnej ma 20% KI musi mieć od 20-29% ja obstawiam że ma 20%
|
|
Temat:
SERINUS
Wątek fajny. Również oglądałem i najciekawsze było to: Wschodnie Niemcy wymyśliły żarówkę o przedłużonej żywotności. co było problemem dla zachodu i co postanowiono by nie pracownicy z zachodu nie stracili pracy wymyślono by obalić system. obalono mór berliński i na drugi dzień sprywatyzowano fabrykę, która wymyśliła żarówkę o przedłużonej żywotności i ją zamknięto na trzeci dzień. I ładny obrazek stara komunistyczna lodówka z lat siedemdziesiątych i komentarz że działa do tej pory i żarówka świeci ta sama od początku gdzie zachodnie lodówki działają przez 5lat.
znaczące
obaliliśmy ustrój by drugi mógł nadal funkcjonować. tylko który lepszy ?
a co do pończoch z nylonu to warto mieć w aucie jak szczeli pasek klinowy :)
to tak na uspokojenie emocji
|
|
|
|
Dyplomatyczna wiadomość o przegraniu demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2..."W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 5/2011 z dnia 18.01.2011r., nr 6/2011 z dnia 19.01.2011r. oraz nr 15/2011 z dnia 11.02.2011r. Zarząd Boryszew S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu dzisiejszym do Spółki wpłynęła informacja od PricewaterhouseCooper ("PWC") - doradcy w procesie sprzedaży SaarGummi GmbH i SaarGummi Deutschland GmbH o podpisaniu umowy o wyłączności na sprzedaż aktywów SaarGummi z innym oferentem i tym samym nastąpiło czasowe zawieszenie negocjacji Boryszew S.A. ze Sprzedającym." Jak ładnie można powiedzieć że nie przejeli firmy.
|
|
Też tak sądzę i wydaje mi się, że to taka mała korekta. Podyktowana przez rekomendacje biura, który posiada akcje konkurencji. To tak jak ktoś wyceniał kiedyś Lotos na "0"zł ja o swoje zyski się nie martwię mam pakiet po 1,24 zł kupowany i odpoczywam. ważne będzie informacja z premiery o ilości kupujących grę i nastroje graczy. I chyba po drodze powinno być jakąś data podana odnośnie wypuszczenia gry na platformy -ale co do tego to nie wiem i nie jestem pewien (nie znam się)
|
|
Temat:
REDAN
Wstępne wyniki sprzedaży Grupy Redan za I kwartał 2011 r. demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...Zarząd Redan S.A. informuje, iż w I kwartale 2011 r. skonsolidowane przychody ze sprzedaży wyniosły 76,7 mln zł i były wyższe o 14% w porównaniu do osiągniętych w tym samym okresie roku poprzedniego. Sieć dyskontowa Textilmarket odnotowała wzrost sprzedaży o 11% osiągając wartość 36,9 mln zł. Na rynku modowym, dzięki nowej i atrakcyjnej ofercie produktowej, Grupa Kapitałowa Redan zwiększyła sprzedaż o 22%, a jej wartość osiągnęła 39,6 mln zł. Po I kwartale 2011 r. szacunkowa wartość marży handlowej (przychody ze sprzedaży towarów pomniejszone o koszt sprzedanych towarów) Grupy Redan osiągnęła poziom 33,2 mln zł, czyli o 15% więcej w porównaniu do I kwartału 2010 roku. Grupa odnotowała również wzrost wolumenu marży, zarówno na rynku dyskontowym, jak i modowym – odpowiednio 15% i 29%. Pełna informacja nt. wyników finansowych osiągniętych w I kwartale 2011 r. zostanie zaprezentowana w rozszerzonym skonsolidowanym raporcie okresowym.
|
|
Temat:
HERKULES
|
|
Temat:
BORYSZEW
Przypuszczać należy że Boryszew zaproponował lepsze warunki niż dawał za Maflo.(sami doceniali wartośc i znaczenie firmy) Jeżeli liczy się kasa to odpadamy jednak gdy głos miała by załoga i polityka to nie jest tak proste że przegrywamy z Ruia.
|
|
Wiosenna Konferencja CD Projekt już 14 kwietnia! Już 14 kwietnia w warszawskiej Fabryce Trzciny odbędzie się Wiosenna Konferencja CD Projekt. Będzie to jedno z najważniejszych wydarzeń polskiej branży...
|
|
Temat:
BORYSZEW
Rekomendacja niezbyt zadawalająca co do ceny. emisja zakończy się sukcesem jak zawsze na Boryszewie. ale jak nie będzie informacji o przejeciu SG lub innych podobnych możemy obserwować długo kurs poniżej złotówki w najblizszym czasie.
|
|
Temat:
HERKULES
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
ja mówie że pomimo certyfikatów zgodności zdarzają się rzeczy nie zawinione przez wykonawcę. i czy by stało nad pracownikiem 100 dyrektorów w cale nie było by lepiej a wręcz przeciwnie gorzej. jedynie czego można zapobiec przy wierceniu to eksplozji gazów. pozatym odwiert został wykonany prawidłowo i do jakiegoś czasu wszystko grało i przeprowadzono I etap badań bez zakłuceń. a to może świadczyć że doszło do mechanicznej usterki rur - ale otym zdecyduja eksperci powołani przez wspólników. obsuwa terminów tak - były komunikaty mówiące o przyczynach i mieściły się w ramach ryzyka a wtopa to raczej nie jest pomimo zamknięcia dziury. nic się nie zmieniło pod względem wydobywczym. (czytaj uważnie wszelkie informacje) wydobycie miało być rozpoczęte nie po pierwszej dziuże ale po szeregu następnych i wcale nie jest powiedziane że ta dziura miała być wykorzystywana jako główna wyobywcza. dziś wiemy że w innym miejscu jest lepsza lokalizacja Dziura jest sukcesem a w ujeciu procentowym to wychodzi tak 70% sukcesu. do mostu nadzór jest nie winny użyty materiał spełnia wszelkie normy, zawiniła ziemia na której usytuowano podpory mostu. www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/... uwierz że ludzie biorą duża kasę za pracę i wykonują ja należycie i takie sytuacje jak ta w bloku L zdarzają sie wszędzie na świecie. Jeżeli sądziłeś że w kilka tygodni staniesz się bogatszy dzięki KOV to sory to nie ta bajka nalezy dokładnie czytac strategię inwestycyjną
|
|
Temat:
SERINUS
arkady75 napisał(a):Witam Jakis czas temu zadalem pytanie za ktore zostalem zrugany przez wiekszosc forumowiczow a teraz raczej przyznacie mi racje a mianowicie padlo pytanie ilu ludzi pracuje przy wiertnicy i czy pracuja na zmiany non stop .Celowo zadalem to pytanie bo jak juz zdazylismy sie przekonac wiertnica i osoby przy niej pracujace to najwazniejsze miejsce na calym kontrakcie .Gdzie pomyslnosc inwestycji zalezy od tego jak intensywnie i na ile fachowa jest ekipa obslugujaca wiertnice .Teraz mamy sytuacje ze ktos zrobil cos i nie wiadomo kto zawinil moze paker moze ludzie ,moze cisnienie jest zawysokie tak tlumaczyc moge ja jako laik w temacie .Fachowcy takie rzeczy wychwytuja juz na etapie robienia odwiertu a nie odwiert za kilka baniek i na konoiec gdy nastepuje zwienczenie prac gdy jest moment na otwarcie szampana dowiadujemy sie ze jednak nastapil jakis blad niedopatrzenie .Dla mnie jest to troche malo powazne .To tak jakby zbudowac most nastepuje przeciecie wstegi otwarcie i nagle dowiadujemy sie ze most stoi w niewlasciwym miejscu a tak naprawde to mial byc drewniany a nie betonowy i nie most ale mala kladka .Pytam gdzie byl nadzor sprawujacy kontrole nad prowadzonymi pracami nad fachowoscia ekipy i prawidlowoscia wykonanych prac .Na poczatku kazdej inwestycji tworzone sa harmonogramy prac, praca rozbijana jest na etapy ,etapy przypisane do okreslonych jednostek czasowych .Niesty tam zawiodlo wszystko nie bylo nalezytej kontroli bezposrednio na miejscu .Wszyscy zajeli sie liczeniem kasy i wierceniem dziury ale u nas w kieszeni Pozdrawiam Kod:[usunięto zdanie niezgodne z regulaminem] Mam nadzieje ze ambicja zarzadzajacych bedzie zmazanie poczycia niesmaku jaki pozostal .A wprzyszlosci lepsza kontrola juz na etapie produkcji (czyt odwiertu )W mysl przyslowia Panskie oko konia tuczy Byłem jedną z osób które cię zrugało i zrobię to jeszcze raz piszesz a niewiesz oczym. tu nie chodzi ile ludzi jest (pisałem ci na prywacie ilu pracowników było zemną na zmianie jak robiłem) a dla zainteresowanych kilka stron wcześniej wpisy z soboty mówiłem że znalazłem w telewizji dokument o wierceniu w amerykanskim stylu i odsyłam do tego. a wracając do twojej wypowiedzi "Fachowcy takie rzeczy wychwytuja juz na etapie robienia odwiertu a nie odwiert za kilka baniek i na konoiec gdy nastepuje zwienczenie prac gdy jest moment na otwarcie szampana dowiadujemy sie ze jednak nastapil jakis blad niedopatrzenie .Dla mnie jest to troche malo powazne .To tak jakby zbudowac most nastepuje przeciecie wstegi otwarcie i nagle dowiadujemy sie ze most stoi w niewlasciwym miejscu a tak naprawde to mial byc drewniany a nie betonowy i nie most ale mala kladka." to nie samowite jeszcze nie spotkałem się w tej branży by wszystko wychodziło tak jak ktoś sobie założył. pamiętaj że pracują na sprzęcie zrobionym przez człowieka, że rury spełniają odpowiednie normy i maja certyfikaty ale zdarzyc się może w procesie technologicznym wytwarzania podczas kontroli jakości doszło do zaniedbania i przepuszczono wadliwą rurę z mikroskopijnym ubytkiem takie rzeczy sie zdarzają. mówisz o zampanie to wsztrząsnij go i otwórz i tak razy 1000 siłdziała na wszystko co jest w odwiercie przy wysokim cisnieniu. dlatego nie mów że to mało poważne bo g... wiesz. (nie obrażając) a do mostów to mozna budowac a pózniej stwierdzić że most się nie nadaje bo się zapada w ziemie bo "fachowcy" myśleli że budują na stabilnym gruncie. unas jest takie ryzyko że wyskokie ciśnienie może popsuć odiwert i istnieje takie ryzyko jest ich jeszcze kilka ... teraz najprawdopodobniej badają wszystki ceftyfikaty sprzętu jaki został urzyty i szukają odpowiedzi czyja to wina. stawiam na wadliwą rurę czyli czynnik nie zależny od wykonawcy.
|
|
Temat:
SERINUS
AED sięga do kasy akcjonariuszy
a dla nas bardzo ciekawa lektura która wyjaśnia działania w bloku L na przyszłość oraz pokazuje wszystko co do tej pory dowiedziano się. Szkoda tylko, że w większości akcjonariat polski nie zobaczy tego i będzie lamentować, że zostali oszukani.
Znów dodam że tak naprawdę nic się nie stało tragedia była by gdyby to miał być jeden odwiert i tylko z niego prowadzono miało być wydobycie. a przecież od początku mówiono że odwiertów ma być kilka które mają tworzyć jedno i dopiero wszystkie one mają być eksploatowane
ale skoro miarą sukcesu w branży wydobywczej na GPW jest petroinwest to nic dziwnego że jest jak jest.
wiadomo lepiej zarabać kasę kilka razy niż trzymać akcje długo i zarobić raz. ale spekulacje w branży wydobywczej to jest nie poważne żadna z cenionych firm nie może sobie na to pozwolić by wyceną i kursem firm żądził ślepy los rynku poprzez ręce spekulantów.
kto wchodził w spółkę z swiadomością zarobku to wiedział że inwestuje długo terminowo (i potrzebny bedzie czas na zyski średnnio 2 lata) natomiast ten kto chiciał zarobić na wydobyciu to nie wiele wie o dziedzinie wchodził bo z porównaniem z petroinwestem kov był tani wiecej akcji za ta samą kasę ale to są te same ryzyka tylko na petroinvescie to plotki i artyułu prasowe a nie oficjalne komunikaty decydują o kursie a jak już jest oficjalny komunikat to otymże ktoś sprzedał akcje z zarządu albo porzyczył i zmniejszył się udział osoby lub emitują opcje i wymieniają je na akcje serii już drugi alfabet rozpoczęto. tu przynajmniej mamy jasną politykę wsytsko odbywa się na podstawie raportów a dla chcących coś więcej to właśnie szukanie na stronach partnerów joint venture lub śledzenie i czytanie wpisów na tym forum. wiedza zgromadzona tu jest ogromna ale tylko nie liczni czerpią z niej korzyści
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface jasno wytłumaczył że tak naprawdę nic się nie zmieniło do produkcyjności bloku zostało 3 odwiertty więc do tego czasu operator nauczy się roboty.
jak robiłem to bezpieczne było 50-100m a Pan Prezes dość jasno wytłumaczył co bedzie dalej. więc czekajmy cierpliwość popłaca
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):Witam, Więcej później, muszę chwilę odpocząć... Dyskusje trwały całą noc. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Ja mam jedno pytanie czy następne badania odwiertów będzie przeprowadzała ta sama firma? (lub podobna w klasie) Czy partnerzy zastanawiają się nad pozyskaniem "nowych badaczy" nie licze na odpowiedz, Choć sądze że po części odpowiedz poznam na WZA
|
|
|
|
Temat:
BORYSZEW
to dobrze że jest tyle a czy wynika z tego coś - to jednak nie zależy od borka.
wiem że realizowana jest poltyka firmy w pozyskiwaniu podmiotu ale jednak chyba SG(niemiec)jest na pierwszym planie. I od tego dużo zależy. ale dobrze wiedzieć że jest coś więcej niż niemiec.
|
|
Temat:
BORYSZEW
hm kolejne info o złożeniu oferty demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2... Złożenie oferty niewiążącej na nabycie aktywów AKT GmbH oraz udziałów w międzynarodowych spółkach AKT Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 33/2011 z dnia 4 kwietnia 2011 roku, Zarząd Boryszew S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu dzisiejszym Spółka złożyła ofertę niewiążącą na nabycie aktywów AKT GmbH oraz 100% udziałów w międzynarodowych spółkach AKT, tj. AKT Plastikarska Technologie Cechy spol.sr.o., Jablonec nad Nisou w Republice Czeskiej i AKT Plasticos S.L. Amorebieta w Hiszpanii. AKT to dostawca elementów plastikowych do wyposażenia samochodów, min. do VW, General Motors/Opel i BMW o obrotach w 2010 roku przekraczających 140 mln EUR. I co człowiek ma myśleć o tym
|
|
Temat:
HERKULES
|
|
Temat:
BORYSZEW
Kolejny raport o tym że społka podpisała umowę o zachowaniu poufności z syndykiem masy upadłościowej kolejnej spółki z branży automotive i na tej podstawie Spółka rozpocznie analizę ekonomiczną podmiotu. demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...
|
|
Temat:
SERINUS
Dla ciekawych jak wygląda wiercenie dziur (w ameryskańskim stylu) to znalazłem program na viasat explorer "czarne złoto" Serial dokumentalny z 2010r. emitują go w soboty i niedziele (godziny nadania to 18:00 i powtórki rano 06:00)
Wielka prośba o nie kasowanie wpisu przez kilka dni. by inwestorzy dowiedzieli sie o pracy gdyż kilka postów było z pytaniami odnośnie prac i ogólnego życia.
|
|
Temat:
SERINUS
Dobrze zakładaliśmy że badania trwały i czekaliśmy na komunikat z wyników ale znów coś (złośliwość rzeczy) staneło na pełni szczęścia. "przygotowawcze związane z przeprowadzeniem ponownych testów odwiertu Lempuyang-1. W trakcie tego procesu nadal występowały usterki mechaniczne oraz problemy ze sprzętem. W związku z tym AED zamknął odwiert w celu oceny sytuacji, mając nadzieję, że w ciągu najbliższych dni znajdzie jej rozwiązanie. Pomimo tego, że jak do tej pory wyniki testów nie pozwoliły na pełną ocenę odwiertu Lempuyang-1, Spółka jest nadal pozytywnie nastawiona do projektu ze względu na dotychczas pozyskane dane, w tym zidentyfikowany gaz w dwu docelowych interwałach oraz wypływ gazu na powierzchnię do spalania."
|
|
Temat:
SERINUS
z analizy i dedukcji oraz przepuszczenia i zwykłej logiki skoro Prace miały ruszyć pod koniec miesiąca a zwykle operator AED skrupulatnie nas informował to powinno być info. a go niema to zakłada się że prace w badaniach ruszyły i będzie info o wynikach badania.
czysta spekulacja przecież tak lubicie ją na petroinvescie
|
|
|
|
tak ilość akcji jaka jest na GPW jest ich dużo i będzie więcej po to jest emisja. To co było kilka miesięcy temu wcale nie musi jeszcze raz zaistnieć. Na pewno o tej cenie bez pozytywnego infa w sprawie przejęcia możemy zapomnieć. choć gra pod emisje powinna sięgnąć okolic 3zł.(to takie moje zdanie) cały klucz do sukcesu ceny jest w rękach innych i my możemy jedynie czekać na decyzje będzie pozytywna będzie linia prosta na północ, nie będzie decyzji do przydziału pp będzie spekulacja kursu, będzie negatywne info to przyniesie spadek kursu czego nie chcemy. A dla wszystkich chętnych inwestowaniem boryszewa polecam czytanie wątku boryszewa od początku (kilka godzin czytania, za to gwarantowane że spółka będzie bliższa ciału niż koszula)
|
|
stones jak róznica ma być zwracana???
|
|
Temat:
SERINUS
Anest napisał(a):Tak, żeby Wam trochę zmienić temat. Proszę o oświecenie, co konkretnie muszę zrobić żeby wziąć udział w WZA? w pierwszym poscie napisałem coś co robiłem przy jednej spółce i zaco zostałem skarczony przez "macgregor" to teraz już poprawiam tak jak jest : Schemat organizacji WZA od momentu ogłoszenia do rozpoczęcia WZA: Emitent dokonuje ogłoszenia o zwołaniu WZA nie później niż na 26 dni przed WZA. Dzień rejestracji uczestnictwa w walnym zgromadzeniu (record date) przypada na 16 dni przed dniem WZA. Oznacza to, że tylko osoby będące akcjonariuszami spółki (posiadającymi akcje na prawach własności, czyli rozliczonych w KDPW) w tym dniu będą miały prawo uczestniczenia w walnym zgromadzeniu akcjonariuszy spółki. Akcjonariusze danej spółki w terminie nie wcześniej niż po ogłoszeniu o zwołaniu WZA i nie później niż jeden dzień powszedni po ustalonym record date mogą zgłaszać się do podmiotów prowadzących ich rachunki papierów wartościowych, w celu wystawienia imiennego zaświadczenia stanowiącego podstawę umieszczenia danego akcjonariusza na liście osób uprawnionych do uczestnictwa w WZA spółki. Klienci eMAKLERA składają dyspozycje za pośrednictwem mLinii. Podmioty prowadzące rachunki papierów wartościowych akcjonariuszy w terminie nie później niż 12 dni przed WZA na podstawie wystawionych akcjonariuszom zaświadczeń, sporządzają i przesyłają do KDPW wykaz osób uprawnionych do uczestnictwa w WZA. KDPW po otrzymaniu od podmiotów prowadzących rachunki papierów wartościowych akcjonariuszy komunikatów z wykazem osób uprawnionych do udziału w WZA, nie później niż na tydzień przed WZA, udostępnia emitentowi zbiorczy wykaz osób uprawnionych do uczestnictwa w WZA. Warunkiem koniecznym i wystarczającym dla uczestnictwa w WZA jest umieszczenie Akcjonariusza w wykazie osób uprawnionych do udziału w WZA przekazanym Emitentowi przez KDPW , tym samym Akcjonariusz nie ma obowiązku odbierania zaświadczenia o prawie uczestnictwa w WZA i składania go w spółce. Dodatkowo zwracać uwagę na dane, gdyż jedynymi danymi, jakie zostaną przekazane spółce w celu identyfikacji Klienta będą tylko imię i nazwisko oraz adres zameldowania. W przypadku niezgodności adresu z dokumentami Klienta jest bardzo prawdopodobne, że Klient nie zostanie dopuszczony do WZA. teraz chyba wszystko jest jak powinno być choc wcześniej też było ok bo wziołem infrormacje od biura i wysłałem sam potwierdzenie
|
|
Temat:
SERINUS
W pierwszej kolejności posiadać akcje (ii) z biura maklerskiego dostać wyciąg notatkę że posiadasz tyle i tyle akcji co stanowi tyle i tyle procent w WZA (iii)wysłać do siedziby firmy zgłoszenie wzięcia udziału w WZA w raz zdokumentami od biura maklerskiego
to chyba tyle ale najważniejsze jest zrobić wszystko w odpowiednich terminach.
chyba dobrze napisałem
|
|
Temat:
SERINUS
Panie Prezesie (Redface) mam pytanie Czy dobrze rozumiem że Brunei zostanie dokończone tylko obecne badanie a wszelkie pozostałę będą póżniej gdy zakończy się drugi etap prac wiertniczych, które mają być przeprowadzone na podstawie nowych (śweżych) badań 2i3D. gdyż wszystkie odwierty zakończyły się pomyślnie. i Szkoda na nie kase gdyż lepiej skupić się na szukaniu "korka do studni"?
|
|
Temat:
SERINUS
Exar najpierw w poscie piszesz jak to "AED oferuje kolejny pakiet swoich akcji z dyskontem i dodajesz że wiadomość ta posuneła kurs operatora o -7.14%" gdy wskazuje ci że to prawa poboru ta emisja i nie jest taka straszna. To ty dajesz kolejny wpis cytując mnie i dodajesz "że nie chodzi ci o fakt emisji ale o termin wyników, który znów poniekąd został odłozony"
A ja mam pytanie do ciebie w jakim komunikacie AED po awarii była zmnianka że wyniki będą pod koniec marca? Bo jak dobrze pamiętam komunikaty - to awaria spowodowała 4tygodniowe opóżnienia, w pracy i wydania całego komunikatu, spowodu zamówienia i oczekiwania na sprawną część.
Więć nie rozpisuj że to kolejne przesunięcie i czytaj ze zrozumieniem komunikaty.
AED podało że pieniądze z emisji będą przeznaczone na kilka spraw między innymi na kolejne etapy pracy w Brunei które rozpoczną się pod koniec marca i tu trzeba wkleić poprzednie informacje o awarii i zaprzestaniu badania.
I układa ci się cały tort
Zatym mamy potwierdzenie że bez opóżnienia będzie dokańczanie badania i to jest najawżniejsze. ze nie będzie kolejnego przeunięcia.
a co do spadków AED to może sprzedawali akcje żeby mieć na wykup przysługujących im akcji z PP. więc nie nalezy patrzeć na te wskazania.
|
|
Temat:
SERINUS
Exar napisał(a):AED oferuje kolejny pakiet swoich akcji z dyskontem. www.asx.com.au/asxpdf/20110322...EDIT: dodam, że rynek ocenił to info na -7.14% w tekście pojawia się info, że testy Lempuyang zostaną wznowione przed końca miesiąca - jak sądzę nie ma co więc liczyć na wyniki odwiertu jeszcze w marcu. Tylko należy zwrócić uwagę że oferują swoje akcje akcjonariatowi. Czyli dyskonto jest dla ludzi mających akcje a nie dla ludzi z ulicy. Unas w Polsce nazywa się to prawa poboru. więć troche roztropności
|
|
Temat:
SERINUS
Panowie poczytajcie sobie co powiedział Pan Prezes i co mówiom dokumenty spółki wcale WZA nie jest poczebne do emisji akcji. WZA jest potrzebne by wyrazić zgodę na emisje jeżeli cena odiegała by od ceny rynkowej. Cena odbiegająca to nie tylko poniżej ceny rynkowej ale i powyżej. I może dlatego nie którzy grają na spadki kursu akcji przed taką emisją by zapłacić jak najmniej tej kwoty powyżej wartości kursu. Może taki wariant weżmiecie pod uwagę zanim napiszecie że "to typowo dla spekuły" " ze brak cierpliwości graczy powoduje spadek"
cieszy fakt ze wątek KOV jest jednym z najbardziej czytanym i największym podwzględem wpisów (byłby większy gdyby nie praca zespołu Stocwatch ale nie byłby ciekawy i przedewszystkim nie przynosiłby korzyści inwestorom)
|
|
Progoza wyników demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...Zarząd Boryszew S.A. podaje do publicznej wiadomości prognozę wyników finansowych Grupy Kapitałowej Boryszew na 2011 rok: Przychody netto ze sprzedaży: 3 936 mln zł EBITDA: 337 mln zł Wynik na działalności operacyjnej: 240 mln zł Zysk netto: 176 mln zł Analogiczne wielkości za 2010 rok (niezaudytowane) wg raportu za 4Q2010 roku wyniosły odpowiednio: Przychody netto ze sprzedaży: 3 134 mln zł Wynik na działalności operacyjnej: 192 mln zł, EBITDA: 272 mln zł, zysk netto: 125 mln zł.
|
|
Spółka szuka szuka i szuka demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2... do przejęcia. Cytat:Podpisanie umowy o zachowaniu poufności spółki z branży Automotive Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: Zarząd Boryszew S.A. ("Spółka") informuje, że podpisał umowę o zachowaniu poufności z administratorem procesu zbycia spółki z branży automotive i na tej podstawie Spółka otrzymał Memorandum Informacyjne i rozpoczęła analizę ekonomiczną podmiotu. Niniejsze badanie staje się obecnie piątym równoległe prowadzonym badaniem spółki z branży automotive. Wartość badanej Spółki i jej spółek zależnych może przekraczać 10% kapitałów własnych Boryszew S.A. a To może oznaczać że niemiec Boryszewa niechce.
|
|
komunikat demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2... o wprowadzeniu pda KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 25 / 2011 Data sporządzenia: 2011-03-07 Skrócona nazwa emitenta GASTEL ŻURAWIE S.A. Temat Wprowadzenie do obrotu praw do akcji serii H oraz ustalenie daty pierwszego notowania papierów wartościowych Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Treść raportu: Zarząd Gastel Żurawie S.A. informuje, iż Zarząd Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. Uchwałą Nr 276/2011 z dnia 7 marca 2011 roku postanowił wprowadzić z dniem 8 marca 2011 roku w trybie zwykłym do obrotu giełdowego na rynku podstawowym 108.530.350 (sto osiem milionów pięćset trzydzieści tysięcy trzysta pięćdziesiąt) praw do akcji zwykłych na okaziciela serii H spółki Gastel Żurawie S.A., o wartości nominalnej 0,40 zł (czterdzieści groszy) każda, oznaczonych przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. kodem "PLZRWZW00103". Pierwsze notowanie praw do akcji serii H odbędzie się na sesji giełdowej w dniu 8 marca 2011 roku. Prawa do akcji serii H spółki Gastel Żurawie S.A. będą notowane w systemie notowań ciągłych pod nazwą skróconą "GASTELZUR-PDA" i oznaczeniem "GZUA". Podstawa prawna: RMF GPW §34 ust.1 pkt. 2 i 3
|
|
obojętnie czy rzuty sejsmiczne i D2, D3 wskazują z dokładnością 100m czy 5m czy nawet 1m. pokazują one jedynie przypuszczalne skupisko gazów i węglowodorów. choć prawdą jest że dzięki badaniom odsetek nie trafionych odwiertów jest niski to jednak zdarzają się, gdyż co ładnie wyglądało na papierze po przebiciu ulatywał z tego gaz a ropa stawała się bez wartościowa.
w zyciu miałem 3 studnie z piaskiem (w 6latach wiercenia) to tak żeby ostudzić wasze zapędy co do badań. Bo jak się popsuje wiercenie i badania to nawet 100%pewność jak w kazastanie nie pomoże.
|
|
Temat:
SERINUS
ja widzę to tak kiedyś pan Prezes powiedział że wyniki będą razem że to najlepiej dla spółki później okazało się że operator bloku jest innego zdania i sypie informacjami a KOV musi powtarzać komunikaty. Ale wszystkie przeciwności na bloku choć nie zamierzone dają wiarę że jednak wszystkie wyniki poznamy razem a przynajmniej bardzo krótkim odstępie czasu. I dziś coraz bardziej pojmuje dlaczego chciano właśnie przedstawić wyniki razem, nie to że obawiano się że będzie piasek w kilku odwiertach a tylko jeden trafiony. Chciano wszystkim akcjonariuszom obecnym dać możliwość zarobienia przed emisją by nie byli stratni. już dziś wiele osób lamentuje i prorokuje że będą same opóźnienia i że wszyscy stracą co zainwestowali w spółce.
Trochę wiary w słowa Kulczyka "że z nim zarobią wszyscy" napisałem wcześniej że spadek cen akcji traktuje jako "opcje dla inwestorów wspierających spółkę" i naprawdę sumiennie dokupuje akcje choć nie zapisałem się na IPO to od pierwszego dnia notowań kupuje.
Wracając do kłopotów przy badaniach to nawet najlepszy i najnowszy sprzęt psuje się. i naprawdę każda najmniejsza śrubka czy nakładka musi być na swoim miejscu bo może dojść do nieszczęścia. Choć racją jest że tym najlepszym usterki pojawiają się rzadziej a co do ceny to bywa to różnie.
Oczekując na dostarczenie sprawnej części powinni przenieść sprzęt na kolejne miejsce i prowadzić badania i akuratnie nowa część powinna trafić pod koniec badań. ale decyzja należy do operatora i wspólników. poczekamy i zobaczymy co postanowili.
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):Wynika z tego, że teraz przejdą do odwiertu Lukut-1 a do Lempuyang wrócą po sprowadzeniu dodatkowego sprzętu. "Partnerzy joint venture dla Bloku L w Brunei uaktualnią program i harmonogram testów odwiertu Lukut-1 po uprzednim określeniu najlepszego sposobu na efektywne przeprowadzenie testów i zarządzanie kosztami." to tak na czym opieramy twierdzenie że przeniosą się na ten czas
|
|
Temat:
SERINUS
Też otym wiem czym są węglowodory i jak staną się produkcyjnymi to jeszcze lepiej ale na dzisiaj napewno jest tam gaz wystarczy przeanalizować poprzednie komunikaty a jak będzie "ropa" to będzie wielki bonus dla tych co wierzą w firmę i ją finansują (na polskim rynku to ci co weszli w emisje i dokupują na spadkach, bo to są dla nas takie opcje) bo są odpowiedzialnymi akcjonariuszami
|
|
Temat:
SERINUS
Rope??? raczej gaz i to dobrej jakości "Węglowodory zostały już zidentyfikowane w obu strefach naszego Lempuyang-1"-David Dix ale do tego by określić jego potencjał trzeba troche czasu by sprowadzić kolejny sprzęt by przeprowadzić kolejne badania i analizy. MaximusMinimus napisał(a):... trzeba się z tym pogodzić, że czasami ktoś sypnie toksami na rynek ... przymknąć na to oko...komunikat z AED który będzie conajmniej tak "neutralny" jak ten ostatni, potwierdzi nam, że operator ciągle pracuje To chyba tyle w sprawie toksycznych opcji i pamiętajmy słowa Redface napisał(a): jeśli ktoś wierzy w sukces firmy, a pracownicy wierzą ,to ją finansują, bo są odpowiedzialnymi akcjonariuszami. z czystej ciekawości (bo krótkotrwałe zachowanie kursu mnie nie interesuje) śledzić będę dziś dwie rzeczy jakiej treści wypuści komunikat KOV i jak zachowa się kurs
|
|
Temat:
SERINUS
Mieszko napisał(a):Najnowszy komunikat ze spółki (bez związku z ropą): gielda.onet.pl/kulczyk-oil-ven...PYTANIE DO REDFACEPomyliliście się o 600 tysięcy akcji???? Czemu ten komunikat ma nagłówek 'korekta'? Może się myle jak tak to lepiej zrobi to "Redface" ale chodzi raczej oto że podmiot objął akcje za opcje a że miał sporo akcji szybciej to musiał otym powiadomić a spółka nas w raporcie bierzącym natomiast pozostałe opcje również zostały zamienione na akcje ale podmiot / lub grupa podmiotów (firmy/ludzie) nie mieli takiego prawa zgłaszać gdyż mieli mało. Kov pewnie policzył że ta transza opcji już się wyczerpała i wszyscy zaintersowani wykupili i wprowadził korekte raportu. chyba oto chodzi
|
|
Temat:
SERINUS
grego01 napisał(a): @wojteksn to jest informacja cenotwórcza przynajmniej w krótkim okresie dla DT zobacz na zachowanie kursu -kazda informacja jest cenotwórcza zależnie od psychiki gracza i co sobie w głowie za plan poukłada Przepraszam ale ja nie jestem krótkodystansowcem, a jeśli psychika gracza jest chora to niech ją leczy. To przepisy prawa wyznaczają ramy informacji cenotwórczej. oczekujecie informacji od kov to zmiencie przepisy a ja mam pytanie do was wszystkich co tak mówicie że kow nie podaje informacji czy inne spółki podają informacje w taki sposób jak wy oczekujecie. np: - optimus (cdprojekt) czy podał że w firmie której biorą płyty do nagrywania swoich gier zmienił się prezes? - mostostal że cementowni w której biorą beton coś się zmieniło? takich przykładów można mnożyć więc już dosyć wpisów odnośnie wypuszczaniu lub nie wypuszczania informacji przez spółkę. chcecie takie spekulacje to jest petroinvest tam jest ich dużo. panikarz napisał(a): ......Spekulacje są następujące : 1/ jest głupi i sprzedaje przed wynikami, które będą pozytywne, 2/ przewiduje, że wyniki nie będą wcale tak pozytywne jak się oczekuje, 3/ może nawet jest optymistycznie nastawiony co do wyników testów, ale doszedł do wniosku, że nakłady na ewentualną komercjalizację złoża będą tak duże i będzie trwało to tak długo, że dodatni cash flow z inwestycji pojawi się w następnym pokoleniu, 4/licencja na poszukiwanie wymaga ponoszenia kolejnych nakładów na następne etapy, na które nie ma pieniędzy a nie ma także zgody na emisję akcji i w tej sytuacji nawet pozytywne wyniki testów nie pomogą. Żadna z tych co napisałeś bo nie ma innej przyczyny niż zmiana polityki firmy. Po wielkim sukcesie w Zola-1 skupiają się na tamtym terenie i potrzebują każdej kasy na tamte odwierty i rurociąg. Dlatego pozbywają się optymistycznego terenu, gdzie produkcja jest przewidywana na okres póżniejszy. Dlatego wybierają to co przyniesie w krótkim terminie zysk bo są rozliczani przez akcjonariuszy. kiedyś pisałem że TAP i AED potrzebują sukcesu bo są tonącymi i Brunei była odskocznią, miedzy czasie TAP trafił na duży podkład gazu i nic dziwnemu że rezygnuje dla tej inwestycji z projektów. Dla nas ważna będzie przyszłość kto przejmie udziały po TAP i tu rubcie spekulacje i szukacje odpowiedzi
|
|
Temat:
SERINUS
BigLot dopuki TAP jest nadal operatorem i nie ma zmian w bloku M informacja nie jest cenotwórczą. gdy zmieni się coś w bloku wtedy będzie to informacja cenotwórcza i będzie komunikat. wielu z was zachowuje się tak zaglądacie do portfela sąsiada i nażekacie czemu drugi sąsiad niema tego co pierwszy. Powinnibyśmy być zadowoleni że inwestycje partnera są trafione, świadczy to otym że i ta też jest dobrym interesem.
Pan Prezes wyjaśnił bardzo rzeczowo jak podejmowana jest decyzja odnośnie informacji cenotwórczej. powtórze się gdy coś zmieni się w Bloku to otym przeczytasz w ESPIe i jak będziesz śledzić nom stop to nawet możesz być pierwszym czytającym info, troche cierpliwości.
|
|
Temat:
SERINUS
Z tego artykułu ( bruneitimes.com.bn/business-na... ) wnioskuje coś takiego: 1) TAP rezygnuje gdyż Zola-1 był strzałem w setkę i przyniesie takie zyski o jakich nie myśleli dlatego ładują tam wszelką kasę. 2)chyba poznaliśmy odpowiedz dlaczego fundusz wyszedł,(zbyt wiele niewiadomych co do Brunei) 3)rodzi się pytanie co dalej z Blokiem M -gdyż to TAP był operatorem i czy regulator będzie chętnie współpracował z nowym operatorem? (pamiętajmy że do 28sierpnia 2012r. jest zgoda) -kto przejmie udziały TAP? - i czy rozważane jest zwiększenie udziałów w bloku i zostaniem operatorem.
|
|
Temat:
SERINUS
Panowie spółka podaje wszystkie informacje istotne (cenotwórcze) w postaci komunikatów zgodnie z przepisami prawa i tu nie można się niczego czepić. pozostałe informacje nie mające wpływu na kurs mówione są w artykułach i tu na forum. ale te informacje są potwierdzeniem komunikatów.
Odrobine pokory dla siebie w cytaniu wszystkich wiadomości i co najważniejsze nie poruwnywanie polityki informacyjnej do innych.
Jeżeli informacje niepewne ( nie pochądzące od spółki) mają być podawane jako własne nadodatek potwierdzone to mamy innne wyobrażenie doskonałości.
KOV to nie OIL tu są potwierdzone fakty a nie plotki
|
|
Zachowanie (sypanie )ABCdaty było do przewidzenia tylko ta nie pewność kiedy. wielu inwestorów straciło wchodzących ostatnio i czekają aż wszystkiego się pozbędzie by muc uśredniać i kupować.
Jeszcze wyniki i wszystko się ułoży pod wiedzmina2, a jakie bedą wyniki tego niewiem będą dobre - będzie świetnie, będą złe też dobrze. wystarujemy od początku bez żadnego ciężaru a gdzie się zatrzyma też tego niewiem.
|
|
Kiedyś pisałem (zaraz po tym jak ABC data chciała akcje) że ważną rolą zachowana kursu będzie stanowiło ruch ABC daty odnośnie papierów Optimusa. I stawiałem że raczej się pozbędzie, choć wypowiedzi przedsawicieli ABC daty mówili co innego zwłaszcza że cały zysk nie trafiłby do spółki tylko musieli by się dzielić z optimusem itp. zdrugiej strony czy takie wypowiedzi nie były informacjami cenotwórczymi i nie powinna zając się KNF tym ??
Choć korekta na papierze przydała się (to wolałbym żeby nie była spowodowana zachowaniem ABCdaty) gdyż może rokować kolejny spadek ale teraz czysto techniczny korektowy. optymizmem napiewa info z funduszu o dokupieniu akcji.
|
|
Nabycie aktywów znacznej wartości demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 18 / 2011 Data sporządzenia: 2011-02-25 Skrócona nazwa emitenta OPTIMUS Temat Nabycie aktywów znacznej wartości. Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Treść raportu: Zarząd spółki Optimus S.A. z siedzibą w Warszawie (03–301) przy ul. Jagiellońskiej 74 E ("Optimus"), informuje, iż w dniu 25 lutego 2011 roku powziął informację o realizacji zlecenia przekazanego PKO Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie ("PKO TFI S.A.") na nabycie jednostek uczestnictwa w funduszu inwestycyjnym PKO Skarbowy - FIO ("Fundusz"). Wycena transakcji nastąpiła w dniu 23 lutego 2011 roku i nabyto 5.677,786 jednostek uczestnictwa na łączną kwotę 10.000.000 zł. Fundusz realizuje swoją politykę inwestycyjną poprzez lokaty w papiery dłużne oraz instrumenty rynku pieniężnego opiewające wyłącznie na wierzytelności pieniężne, które stanowią przynajmniej 70% aktywu netto Funduszu. Przynajmniej 50% aktywów jest inwestowana w instrumenty emitowane, poręczne lub gwarantowane przez Skarb Państwa, NBP lub jednostki samorządu terytorialnego. Celem nabycia jednostek Funduszu było przeznaczenie nadwyżek finansowych środków pieniężnych znajdujących się na rachunku bankowym Spółki na krótkoterminową inwestycję, przy jednoczesnym zachowaniu akceptowalnego bezpieczeństwa inwestycji i możliwości szybkiego wycofania zainwestowanych środków w każdym czasie na potrzeby wykorzystania ich w ramach działalności grupy Optimus. Nabycie aktywów odbyło się na warunkach rynkowych. Kryterium uznania nabywanych aktywów za aktywa o znacznej wartości jest przekroczenie 10% kapitałów własnych Emitenta. Zgodnie z zawiadomieniem złożonym w dniu 20 grudnia 2010 roku, fundusze inwestycyjne zarządzane przez PKO TFI S.A. posiadają 8.450.000 akcji spółki Optimus.
|
|
Temat:
SERINUS
Nie wiem jak to wygląda z kasą za testy ale raczej nie jest to stawka dzienna (tyle i tyle za dzień badań)jak przy wierceniach. Bardziej składałbym się do takiego scenariusza że wykonawca testów dostaje określoną kasę w umowie za wykonanie usługi nie zależnie ile poświęci na badanie czasu (im szybciej tym lepiej). Na pewno w umowie są zapisane jakieś okoliczności za które nie ponosi odpowiedzialności firma badająca, a zatem koszty postoju ponosi operator.
Koszt przenoszenia urządzeń pomiarowych jest niski ale to jest Brunea (las, brak dobrych dróg) zatem cała operacja jest bardziej skomplikowana zwłaszcza po ulewach.
Ale odnośnie tego powinien wypowiedzieć się lepiej pan prezes po zasięgnięciu opinii ludzi z firmy.
|
|
Temat:
SERINUS
chyba oto chodzi biznes.onet.pl/ukrainski-nafto...odnośnie przywrucenia eksportu gazu. Chodzi oto że gdy zniknie zakaz będzie można gazem chandlować. choć chyba z takiej możliwości sprzedaży do polski KOV nie skorzysta, jedynie co jest pocieszeniem to to że ceny mogą znów zwrosnąć gazu z tej okazji.
|
|
Dla mnie wszystko gra przecież z jakiegoś poziomu muszą być zyski ( gra pod emisje) i bez złudzeń sądzę że max do 3zł dojdziemy pod emisje. To że żadna się nie chwali - to należy popatrzeć jakie w danym kraju są obowiązki informacyjne. o swojej teorii napisałem szybciej (zapłata za pomoc w przejęciu akcjami z nowej emisji bez pp)
|
|
Ja mam taką teorię dość rewolucyjną (ale czasem takie scenariusze są pisane) Za poparcie Boryszewa w przejęciu gumy jest emitowana emisja akcji dla inwestora (po 0,10gr za akcje) I może dlatego Karkosik łamie swoje zasady
Piszecie że w doradzaniu syndykowi bierze udział człowiek przez które przedsiębiorstwo podupadło to sądzę że taki scenariusz jest też możliwy
Może ktoś ma inne wytłumaczenie tej decyzji?
|
|
Temat:
SERINUS
właśnie ta waluta. oprócz kilku procent na akcjach mają kilka groszy więcej dzięki walucie, a podrugie przecież trzeba prześledzić jak zachowuje się fundusz na innych spółkach (i chyba tak samo jak unas) Dlatego większego halo bym nie robił z tego powodu.
jeżeli dobrze rozumuje wypowiedzi (na forum i w wywiadach) to najpierw jest badana kolejna strefa a dopiero póżniej jest kolejne badanie dlaczego woda się wzieła w pierwszej badanej strefie. (choć ja myślałęm że najpierw będziemy szukać przyczyn powstania wody w strefie i jej przyrostu a dopiero pózniej przejdziemy do kolejnej)
|
|
Temat:
SERINUS
Panowie spółka ma solidne fundamenty, a wypowiedzi ekspertów finansowych i reporterów traktujcie jako coś przyjemnego w końcu śmiech to zdrowie. mnie uczono jak niemasz nic ciekawego do powiedzenia to niemów a tych panów i panie uczono jesteś na wizji to mów co chcesz błażnij się, brak wiedzy na dany temat - mów głupoty poto by nie była cisza a jak mówisz nie robiąc przerw (dłuższych niż na oddech) to wiesz co mówisz. To jest jedna z zasad PR. dość często wykorzystywana.
Ale wracając do KOV to z napięciem czekam na wywiad w końcu to pierwszy od debiutu (szybciej był tylko kulczyk ale on gadał o innym przedsięwzięciu)
|
|
Nie tylko łamie swoją zasadę ale "pozbywa" się swoich uprzywilejowanych akcji 224.550 sztuk akcji imiennych poprzez redukcje głosów (każda z tych akcji dawała mu 2 głosy) za cene 3zł.
Jak dobrze czytam to tak najpierw ostatnia emisja akcji z pp i po/albo w trakcie emisji oferta do podmiotu o podwyższenie kapitału.
przemyślenia 1 na oku jest bardzo poważny podmiot do przejęcia z branży ? 2 może oprócz żywej gotówki zapłata akcjami ? (tak robią)
coraz to skomplikowane się dzieje i dobrze że pozbyłem się prawie wszystkiego (ładny zarobek od 09r) zostawiłem na pamiątke 100szt. by nie zapomnieć dzięki Taurus80 za twoje przemyślenia pomogły podjąc decyzje.
|
|
Temat:
SERINUS
to już się dowiedziałem dlaczego kurs rusł od 14stej. inf. o 16stej demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...ale mnie wciąz nurtuje pytanie czy najpierw badają przyczyny objawów wody czy badają drugą wyższą strefę.
|
|
Temat:
SERINUS
Cały czas nurtuje mnie jedno pytanie panie Jakubie odnośnie badań mianowicie czy przeprowadzane są badania drugiej stefy czy teraz badane są przyczyny pojawienia się wody w niższej strefie.
Ta informacja ma znaczące znaczenie (tak sądze) na temat publikacji wyników oraz ich rozłożeniu w czasie.
|
|
Temat:
SERINUS
Zgadzam się ale sądziłem że zjedziemy dziś niżej o jakies 4grosze a dopiero piątek/poniedziałek będzie wzrost. a tu niespodzianka czyżby wysprzedaż się skończyła
też nie zalazłem żadnej informacji (jedynie że również w tym samym czasie petrol wzrastał) ale to żaden argument.
i co się dzieje ???
|
|
Temat:
SERINUS
mam pytanie co to za ruch na kursie od 14stej
|
|
Podpisanie umowy o zachowaniu poufności spółki z branży Automotive. na tej podstawie Spółka otrzymała Memorandum Informacyjne i rozpoczęła analizę ekonomiczną podmiotu demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...To chyba nowa spółka w zaintersowaniach. i zatym wcześniejsze oddalają się czy mam racje?
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Wyniki złe z dolnej strefy wcale nie muszą rzutować na górną strefę. oceniając komunikat www.asx.com.au/asxpdf/20110208... to chłopców zaskoczył taki obraz wyników i to poważnie. W mojej ocenie mogło dojśc do złego zabezpieczenia odwiertu i przez ostatnie warunki pogodowe, podciąganie wody. Przed nami są jeszcze inne badania, zwłaszcza 2 strefy oraz badania dodatkowe wyjaśniające dlaczego jest woda. a kurs operatora ostro pikuje w dół. Ktoś powiedział że to dobry czas na zakupy, zgadzam się ale jeszcze nie dziś gdyż sądze że bedziemy testować minima.
|
|
Temat:
SERINUS
o zakończeniu odwiertu O-8 oraz o natrafieniu w tym odwiercie na liczne strefy występowania gazu. demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...info z ukrainy Podsumowanie: •Odwiert O-8 osiągnął głębokość (TD) 2.780 metrów; •Rejestry otworowe i badania pozwoliły zidentyfikować dochodzącą do 135-metrów warstwę gazu przecinającą 35 stref rezerwuaru •Rozpoczęcie programu testów zaplanowane zostało na I kw. 2011 r. •Wiertnica została przeniesiona do kolejnej lokalizacji – O-9 ......................... Odwiert O-8 znajduje się w południowej części pola Olgowskoje, około 2.100 metrów na południowy-wschód od odwiertu O-7, z którego niedawno rozpoczęto produkcję. Prace nad O-8 rozpoczęto 17 listopada 2010 r., a celem odwiertu były gazonośne rezerwuary warstwy dolnego baszkiru. Ostateczna głębokość odwiertu (TD) – 2.780 m - została osiągnięta 3 stycznia. Rejestry otworowe zidentyfikowały – w zależności od zastosowanych parametrów petrofizycznych – dochodzącą do 135 m warstwę węglowodorów, przecinającą 35 stref rezerwuaru. Odwiert został orurowany na całej długości w ramach procesu przygotowania go do uruchomienia jako odwiertu produkcyjnego.
|
|
Temat:
SERINUS
qguar napisał(a):Przecież nie było żadnej analizy, ponieważ nie udało się pobrać próbek podczas wiercenia. Mam na myśli blok M i ten słup płynu. Podczas wiercenia działają aparatury pomiarowe. po zakończeniu odwiertu był komunikat (sprawdz sobie) gdzie była prezentacja (a więc analiza) odwiertu. to jest bardziej konkretna odpowiedz niż powiedzenie wrużenie z płukanki. pozatym na każdym etapie wierceń pobierane są próbki.
|
|
Temat:
SERINUS
W tej dziurze nie ma ropy ale jest za to gaz. Ropa znajduje się w innym bloku słup "dwudziestokilku metrowy" jak podawali z analizy wyników wiercenia. dlatego wyniki te na które czekają mają odpowiedzieć że oni potrafią szukać.
|
|
Temat:
SERINUS
Tak. kolejne opóźnienie. ale w tym wszystkim liczy się bezpieczeństwo. jednak po katastrofie platformy BP wszędzie za ostrzono procedury bezpieczeństwa. a tu jeden błąd może spowodować ogromne konsekwencje. dlatego czytaj uważnie informacje. www.asx.com.au/asxpdf/20110202... Po drugie zła pogoda jest zmorą materiałów wybuchowych i przynajmniej nie mówią tak jak na OIL że płukanka pokazuje trafność wiercenia. To jest nieprofesjonalne i żenujące. My tu przynajmniej mamy rzetelne informacje o każdym etapie. i po równo jesteśmy traktowani w informacjach.
|
|
|
|
Temat:
SERINUS
MaximusMinimus napisał(a):Pamiętam, że któryś z forumowiczów pracował przy odwiertach. Jego wiedza w tej chwili mogłaby być dla nas nieoceniona. Tak tylko w tym etapie człowiek nie brał udziału. ale znam inne metody badania czy jest gaz "echo sonda" - fala sądy przy złożu się nie odbija a w piasek tak (lub odwrotnie) pamiętam że w taki sposób prowadzili badania i decydowali o dalszych losach odwiertu (czy był trafiony czy tylko kosztowną piaskownicą). I nigdy nie trwało to tak długo ale co kraj to obyczaj. Czekamy tak długo to poczekamy jeszcze trochę. trochę dziw mnie fakt ze inf. poszło tak późno o opóźnieniu spowodowanym braku materiałów. i żartobliwie trche nam się należy od tego czekania zwarzywszy na powodzie w Australii to mnie nie dziwi bo pewnie z tamtej części z tej bogatszej i uprzemysłowionej biorą materiały a nie łatwo je wydobyć z paszczy rekina. Ijeszcze raz do inf. materiał wybuchowy lubi swoje warunki i musi być należycie przechowywany mogło się okazać że zła pogoda spowodowała jego wadliwość i czekają na nową dostawę. Ale to pan Jakub mógłby nam odpowiedzieć w miarę możliwości po ówczesnym spytaniu się u źródła (operatora).
|
|
Temat:
SERINUS
rozwal napisał(a): O 24:00 otworzy sie ASX i zobaczymy jak zareaguje australijski rynek na info AED, bedzie to podejrzewam dobra wytyczna na jutrzejsza sesje dla KOV.
Jak patrzę na AED to ma -3,41% i kiepsko to rokuje dla nas tylko nieraz już bywało że zachowywaliśmy się inaczej niż operator i w tym jest nadzieja że nie spadniemy. inf. porażające najpierw mowa że wszystko jest zapięte na ostatni guzik a teraz dowiadujemy się że brak najważniejszego materiałów wybuchowych. ale pocieszające jest że panowie przynajmniej dobrze zabezpieczyli odwiert. To czekamy jeszcze tylko czy wszyscy wytrzymają z napięciem do końca?
|
|
|
|
Ja jestem bardzo ciekawy jak za kilka dni zachowa się kurs gdy ABC DATA dostanie akcje w ilości 6%. Przypominając sobie słowa kogoś z zarządu (prezes czy ktoś inny) jakie wypowiedział w cnbc " że oni te akcje odrazu sprzedadzą" Jaka będzie reakcja rynku. ja rozważam taki scenariusz rynek puszcza cenę wykorzystując okazje do korekty i później dalej północ pod wyniki z sprzedaży "wiedzmina2" i osiągniemy polowe CI. czy ktoś ma inne zdanie ?
|
|
Temat:
SERINUS
Wyniki z Brunei z pierwszego procesu badania najszybciej w piątek 28 I a najpóźniej w poniedziałek 31 I 2011.r Natomiast drugi proces badania ma być znany 7 lutego. Choć daty komunikatu mogą się przesunąć w czasie ze względu na dobadania poszczególnych elementów.
|
|
Temat:
SERINUS
Panowie choroba petroinvestu chyba za bardzo was dopadła. czym innym jest danie opcji pracownika (za cenę zbliżoną do rynkowej na dany okres czasu) a czym innym opcje w celu dodruku i zbycia w terminie wymagalności. Pamiętajcie że pracownik nie musi zgodzić się na ten ruch, a skoro decyduje się przyjąć to wie że na tym zarobi za jakiś czas (do biednych nie należy trzymanie ich przez dłuższy okres czasu przyniesie więcej korzyści niż by dostał żywą gotówkę) Zanim zaczniecie krytykować politykę spółki i jej pracowników przeanalizujcie inne światowe spółki z tej branży. I przestańcie porównywać to z petrolem, bo jest to denerwujące i nudne.
|
|
Temat:
HERKULES
"Emitent planuje, ze pierwsze notowanie Praw do Akcji Serii H bedzie mozliwe w lutym 2011 r., a notowanie oraz Akcji Serii H - ponad miesiac pózniej niz pierwsze notowanie Praw do Akcji Serii H. Zamiarem Emitenta jest wprowadzenie Praw do Akcji Serii H oraz Akcji Serii H do obrotu giełdowego w mozliwie krótkim terminie, w szczególnosci tak, aby niezwłocznie po dokonaniu przydziału Akcji Serii H w obrocie giełdowym znalazły sie Prawa do Akcji Serii H."
z zatwirdzonego prospektu emisyjnego
|
|
Temat:
BORYSZEW
Szybko to się dzieje wczoraj inf. o wysłaniu dziś o przyjęciu. demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...Mnie nurtuje dwa pytania jakie będą wyniki za 4Q 2010 i za 1Q 2011 i tu będzie ukazana siła przejęcia oraz w jaki stosunku będzie emisja i w jakiej cenie (bo uważam że 0,10gr nie będzie)
|
|
Temat:
BORYSZEW
Za szybko przeczytałem inf. i umknęła mi istotna treść "W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 3/2011 z dnia 4 stycznia 2011 roku". I za mocno zasugerowałem się w wczorajszym wywiadem z Krężlem, który mówił o czasie na decyzje. Dlatego informacje odczytałem tak jak odczytałem, za co przepraszam (posypuje głowę popiołem i poproszę o usuniecie postu wcześniejszego) Podsumując raport z 4.01.2011 i wczorajszy to jedno. i przed chwilą w cnbc mówili o Boryszewie w dość optymistycznym nastawieniu
|
|
Temat:
BORYSZEW
Też uważam że bez emisji się nie obejdzie tylko pytanie w jakiej skali ona będzie. Pamiętam stare wypowiedzi Karkosika jak mówił coś takiego że głupotą było by przejmowanie spółek za pożyczone pieniądze, zatem pomimo otwartych drzwi banków do udzielenia kredytów to źródło raczej odpada. W tym wywiadzie z cnbc wpadły znaczące słowa że Boryszew to zespół spółek w tym inpexpetal i maflo i kilka innych podmiotów, więc należy brać pod analizę całość. Pamiętać należy o inwestycjach i o gruntach.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Dla mnie sytuacja z kursem (wahania kursem spadek o 1 do 3 groszy na koniec sesji oraz wzrost) od kilku dni przypomina tą sprzed wzrostem kursu po informacjach o zakupie Maflo oraz emisji akcji czyżby po raz kolejny historia zataczała krąg? może ktoś się wypowie na ten temat
|
|
Temat:
SERINUS
Nie pomyliłem się (wszystko tak jak pisałem w wczoraj co do inf.) Partner co tygodniowy raport z podstępu prac opublikował www.asx.com.au/asxpdf/20110118... . A w nim dowiadujemy się że wszystko zapięte jest na ostatni guzik (pozwolenia, sprzęt, materiały wybuchowe)oraz że badanie drugiej dziury ma się natychmiast odbyć po pierwszej. Podają orientacyjne daty wydania komunikatu.:(jeżeli przesuną się w czasie to ze względu na potrzebę uzupełnienia lub rozszerzenia badań. "28 January 2011 Maximum gas flow rate achieved, condensate rate, choke size and flowing well-head pressure oraz 7 February 2011 Cumulative gas and condensate produced and / or average flow rate over test period, information as to the nature of the Multi Layer testing carried out" Panowie wstępnie 10 dni niepewności choć o przyszłości zdecyduje drugi termin wyników
|
|
Temat:
SERINUS
Żadnego komunikatu nie powinno być dziś (zanim napisałem sprawdziłem wszędzie czy coś nie wisi), choć jutro partner powinien wypuścić co tygodniowe inf., w którym możemy się coś dowiedzieć (w końcu połowa miesiąca miało ruszyć pierwsze badanie). A wracając do tematu wzrostu chyba zawdzięczamy to analizom biur maklerskich. (dziś w cnbc omawiano właśnie jedną taką rekomendacje, i nie mówiono o KOV głównie skupiono się na chemii ale o wydobyciu też coś gadali) Sądzę że jeszcze kilka biur powinno podobne branże przedstawić jako perełki na 2011r. i umieszczać naszą spółkę w tym gronie.
|
|