PARTNER SERWISU
eluagibw
25 26 27 28 29
Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 25 stycznia 2011 19:36:46 przy kursie: 4,83 zł
Czyż nie podobnie było na CIA?
Po silnych wzrostach szefostwo zaczęło sprzedawać bo "potrzebowali pieniędzy na prywatne inwestycje"? Na CIA chyba chodziło o budowę domu o ile pamiętam. Ciekawe czy tu też.

No nic to. Oni "też mają prawo do zysków"... salute
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Gorbashow
6
Wpisów: 271
Wysłane: 26 stycznia 2011 00:36:15 przy kursie: 4,83 zł
Fantomasie, widzialem ze piszesz o duzej sprzedazy W2 ktora jest dyskontowana w kursie. Moglbys rzucic jakimis liczbami bom ciekaw spojrzenia sceptyka.

Szczgolnie interesuje mnie jaka Twoim zdaniem sprzedaz dyskontuje juz kurs i jak oceniasz zysk z jednej kopii dla CDP.
Edytowany: 26 stycznia 2011 00:37

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 26 stycznia 2011 08:32:38 przy kursie: 4,83 zł
Ja jestem bardzo ciekawy jak za kilka dni zachowa się kurs gdy ABC DATA dostanie akcje w ilości 6%. Przypominając sobie słowa kogoś z zarządu (prezes czy ktoś inny) jakie wypowiedział w cnbc " że oni te akcje odrazu sprzedadzą" Jaka będzie reakcja rynku. ja rozważam taki scenariusz rynek puszcza cenę wykorzystując okazje do korekty i później dalej północ pod wyniki z sprzedaży "wiedzmina2" i osiągniemy polowe CI.
czy ktoś ma inne zdanie ?

Afro
0
Wpisów: 60
Wysłane: 26 stycznia 2011 08:47:29 przy kursie: 4,83 zł
A ja dobrze pamiętam słowa członka rady nadzorczej ABCDATA z piątku, że oni tych akcji na pewno nie będą póki co sprzedawać. Musieliby oddać połowę zysku z akcji (licząc od ceny po której obieli akcję - coś ok. 1,8x - do ceny sprzedaży dzielone przez 2,) do Optimusa z tego co kojarzę, więc póki co nie ma tematu.
Portfel:

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 26 stycznia 2011 09:08:01 przy kursie: 4,91 zł
Afro
masz racje redaktor troche mnie wprowadził w błąd
www.tvncnbc.pl/abc-data-podnio...

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 26 stycznia 2011 21:41:18 przy kursie: 4,91 zł
Gorbashow napisał(a):
Fantomasie, widzialem ze piszesz o duzej sprzedazy W2 ktora jest dyskontowana w kursie. Moglbys rzucic jakimis liczbami bom ciekaw spojrzenia sceptyka.

Szczgolnie interesuje mnie jaka Twoim zdaniem sprzedaz dyskontuje juz kurs i jak oceniasz zysk z jednej kopii dla CDP.

Oceny zysku się nie podejmę, bo to wróżenie z fusów. Gdybym był złośliwy to przypomniałbym 1,5mln egzemplarzy W1 i [ponoć] 9mln PLN zysku z tego. Ale nie jestem to nie przypomnę.
Można natomiast spróbować oszacować przychody i coś powiedzieć na tej podstawie.

Z wywiadu udzielonego swego czasu przez prezesa NGS wynika, że producent dostaje 1/4 ceny pudełkowej. Powiedzmy, że CDP ma mocniejszą pozycję niż NGS i podwyższmy to do 30%. Z 48$ [amazon.com] otrzymujemy w ten sposób jakieś 15$ - wygląda to ładnie. Tylko, że po 1.: jest to cena maksymalna, która z czasem będzie spadała. Po 2.: mamy rynek rosyjski, gdzie cena nowości to kilkanaście $, co przekłada się na zdecydowany spadek przychodów. Dlatego też średni przychód z pudełka jest mniejszy i raczej zbliża się do 10USD [zależy jaki % sprzedaży będzie stanowiła Rosja].

Kapitalizacja OPT przy obecnej cenie wynosi ponad 460mln PLN, co daje ok. 160mln USD. Teraz trzeba sobie przypomnieć ten artykuł: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
Przyjmując wskaźnik C/P tam podany wychodzi przychód w wysokości ok. 110mln USD. Jednak ja uważam, że wskaźnik ten należy zwiększyć, bowiem CDP nie ma w produkcji innych kosztownych gier jak koncerny zachodnie, co przekłada się na większy zysk. Oczywiście ma to swoją drugą stronę: jeśli gra się źle sprzeda to spółka zostaje na lodzie.
Dlatego też przyjąłem C/P=2. Daje nam to ok. 80mln USD przychodów w tym roku. Z części dystrybucyjnej zakładam 30-40mln USD [chociaż patrząc na 3.q 2010 to chyba jestem zbytnim optymistą]. Zatem W2 winien uzyskać 40-50mln USD. Daje nam to ok. 3,5-4,5mln egzemplarzy. Szacując sprzedaż przez gog.com na 100-200k to i tak mamy wynik powyżej 3mln. Jest to bardzo, bardzo dużo.

Oczywiście i tak koniec końców liczy się zysk. Obecnie rynek dyskontuje w cenie akcji zysk na poziomie ponad 10mln USD [przyjąłem mniej więcej wskaźnik C/Z z CI jako jedyny dostępny na polskim rynku]. Zaraz ktoś tu powie, że prawie tyle zrobiło CI na 800k sprzedanych S:GW - to prawda tyle tylko, iż CI jest jednocześnie dystrybutorem i producentem na głównych rynkach i % z pudełka jest większy; poza tym koszt wyprodukowanie S:GW to najwyżej 1/10 kosztów W2.

Nie sposób przy wycenie uciec od szerszego spojrzenia na rynek: bardzo prawdopodobnym jest, że w lipcu wyjdzie w końcu najbardziej oczekiwana gra tego roku na PC - czyli Diablo III; wtedy sprzedaż pozostałych gier na tą platformę mocno spadnie.
Nie wiadomo też kiedy wyjdzie wersja konsolowa - chyba sam CDP tego nie wie. Termin jesień-zima nie jest tak korzystny jak maj,bowiem zapowiedzianych jest wtedy wiele hitowych tytułów [z rasowych RPG mamy długo oczekiwany Skyrim].

Żem się kurna rozpisał. Obiecuję już tak nie zrzędzić.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 26 stycznia 2011 22:15:46 przy kursie: 4,91 zł
Wykradzione z Parkietu:
playa.pl/dodatki-zobacz/conten... (artukuł z 21.IX.2010)

Cytat:
Jak raportuje NPD, firma zajmująca się badaniami rynku, sprzedaż gier PC poprzez cyfrową dystrybucję przerosła sprzedaż drogą tradycyjną. W ciagu pierwszych 6 miesięcy bieżącego roku, 11.2 miliona gier PC zostało ściągniętych po zakupie ich poprzez Sieć, gdy w tym samym okresie sprzedano w sklepach 8.2 miliona pudełkowych egzemplarzy gier.

Być może faktycznie jest tutaj duża szansa na powiększenie zysków..

I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein
Edytowany: 26 stycznia 2011 22:23

Sinuhe
0
Wpisów: 121
Wysłane: 26 stycznia 2011 22:16:22 przy kursie: 4,91 zł
Fantomas ma bardzo logiczne przemyślenia, jednak o ile pamiętam Michał Kiciński na forum bankiera.pl w zeszłym roku pisał, że przychód przypadający CDP z jednego pudełkowego egzemplarza W2 będzie się mieścił w granicach 50-60% w zależności od rynku (być może to było 40-70%, bo dokładnie już nie pamiętam, ale dolna granica tych widełek była minimum na poziomie 40%, a górna sięgała 70%, może 60%), w przypadku gog.com dla grupy CDP przypada praktycznie cała cena. Tak duża część ceny z dystrybucji pudełkowej była możliwa do wynegocjowania nie tyle z uwagi na mocną markę The Witcher, co przede wszystkim z uwagi na mniejsze zaangażowanie finansowe zagranicznych wydawców w produkcję W2 (z tego, co zrozumiałem, to działa w ten sposób, że im mniej zaliczek weźmie się na produkcję, tym lepsze można wynegocjować warunki wydania gry, zwłaszcza co do podziału ceny pomiędzy producentem, a wydawcą, który - nota bene - sam pokrywa koszty dystrybucji na danym rynku, na kórym dystrybuuje (może WD mnie poprawi, jeżeli coś źle zrozumiałem w części dotyczącej tego, kto pokrywa koszty dystrybucji, ale wg mnie to jest logiczne, że koszt dystrybucji obciąża wydawcę, a nie producenta gry, w końcu po to jest wydawca - czyli koszty zagranicznej dystrybucji będą pokrywane przez Atari, Namco Bandai i 1C z ich części przychodu).
Edytowany: 26 stycznia 2011 22:22

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 26 stycznia 2011 22:54:29 przy kursie: 4,91 zł
Fantomas napisał(a):
Po 2.: mamy rynek rosyjski, gdzie cena nowości to kilkanaście $, co przekłada się na zdecydowany spadek przychodów. Dlatego też średni przychód z pudełka jest mniejszy i raczej zbliża się do 10USD [zależy jaki % sprzedaży będzie stanowiła Rosja].

Po średnim kursie NBP wychodzi ok. 33USD (999 rubli) za normalna wersje,a kolekcjonerka ok. 80 USD (2499 rubli).

Sinuhe
0
Wysłane: 26 stycznia 2011 22:56:51 przy kursie: 4,91 zł
Ok, znalazłem jedną z wypowiedzi, w której mowa o tantiemach:
Michał Kiciński:
(...) Z redaktorem rozmawialem tez o naszych szacunkach zwiazanych z szansami Wiedzmina 2 na swiatowym rynku i o tym jak zmienione warunki licencyjne (wzrost tantiem placonych do nas z 30 % do 50-80% w zaleznosci od rynkku) oraz fakt, ze CDP tym razem zachowal prawa do elektronicznej dystrybucji beda wplywac na nasze przyszle wyniki.(...)

źródło:
www.bankier.pl/forum/temat_wia...

Chyba była jeszcze jedna wypowiedź potwierdzająca wskazane granice tantiem, ale już nie chce mi się jej szukać. Ostrożnie zakładam, że to 80% dotyczy rynku polskiego, rosyjskiego i ogólnie europy środowo-wschodniej, ale i tak średni przychód z pudełka można liczyć na min. 60%, a z cyfrowej od 70% do praktycznie 100% na gog.com.

PS. Wychodzi na to, że w założeniach Fantomasa należałoby dwukrotnie podnieść cenę gry w Rosji oraz dwukrotnie zwiększyć średni przychód CDP z każdego sprzedanego egzemplarza na świecie - podstawiając do obliczeń... osobiście mi się to podoba thumbright
Edytowany: 26 stycznia 2011 23:05

thecount
2
Wpisów: 115
Wysłane: 26 stycznia 2011 23:07:34 przy kursie: 4,91 zł
Dlatego do póki nie będzie jakiś danych o sprzedaży, to pewnie będziemy się kręcić w około 5PLN. Chyba, że się wcześniej pojawią jakieś wieści o wersji konsolowej.

daab007
0
Wysłane: 26 stycznia 2011 23:10:08 przy kursie: 4,91 zł
Sinuhe napisał(a):
(..)a z cyfrowej od 70% do praktycznie 100% na gog.com.

Z GOG-iem pełna zgoda, ale jak chodzi o pozostałe źródła dystrybucji cyfrowej się gubię. Zgodnie z linkiem, którego wcześniej przekleiłem mamy takie oto stwierdzenie:

Cytat:
Według NPD jest to pierwszy raz, gdy cyfrowe kopie stanowią większość sprzedaży gier PC. Z kolei gry sprzedawane w sklepach nadal utrzymują większy udział w dochodach na poziomie 57%, gdy gry dystrybuowane drogą cyfrową mają udział 43%.

Rozumiem to tak, że mamy mniej sprzedanych pudełek, a jednak dochód jest większy.. Chodzi tutaj o zysk dystrybutora czy co? Anxious
A. Einstein

thecount
2
Wpisów: 115
Wysłane: 26 stycznia 2011 23:14:44 przy kursie: 4,91 zł
Może być tak, że niektórzy sami dystrybuują gry w pudełkach, więc biorą też marżę dystrybutora, co im odpada przy wersji cyfrowej. Stąd nawet przy większym wolumenie sprzedaży cyfrowej dochody mniejsze. Po drugie, gry w wersji cyfrowej mogą być tańsze, aczkolwiek nie muszą.

Fantomas
0
Wysłane: 26 stycznia 2011 23:15:21 przy kursie: 4,91 zł
@Sinuhe: tam nie ma mowy o cenie pudełkowej tylko o tantiemach. Nie ma objaśnione jak liczone są te tantiemy [i chyba nikt tego nie zrobi - tajemnica handlowa].

@sgor: zgadza się - jakieś forum mnie wprowadziło w błąd; tak to jest nie sprawdzić u źródła. Tym niemniej i tak przychód jest mniejszy - cena na nasze to ok. 100zł minus vat i potem dzielmy na % dla producenta.

Fantomas
0
Wysłane: 26 stycznia 2011 23:24:20 przy kursie: 4,91 zł
daab007 napisał(a):
Rozumiem to tak, że mamy mniej sprzedanych pudełek, a jednak dochód jest większy.. Chodzi tutaj o zysk dystrybutora czy co? Anxious

Tu chyba piszą o całym przychodzie z pudełka gry bez dzielenia go na części. Biega chyba o to, że ceny cyfrowej dystrybucji są niższe i więcej tam jest starszych [i zarazem tańszych] gier. Przykład: gog.com - co z tego że sprzeda 1mln gier z parę $, skoro 100k pudełek z takim Black Ops wygeneruje taki sam przychód.

Sinuhe
0
Wysłane: 26 stycznia 2011 23:28:00 przy kursie: 4,91 zł
@daab007: w dystrybucji cyfrowej cały czas są jakieś akcje promocyjne, przez co średnie ceny są niższe, poza tym sprzedawane są także starsze tytuły, których na półkach w zachodnich sklepach już nie ma i ceny tych gier też są niższe od wydań premierowych. Może dlatego pomimo większej ilości sprzedanych egzemplarzy ogólne przychody z dystrybucji cyfrowej są niższe od tradycyjnej dystrybucji pudełkowej, zarezerwowanej w zasadzie dla nowych gier. W Polsce jest nieco inaczej, bo u nas można kupić starsze gry w pudełkach po dość niskich cenach (pomijając różne promocje, pudełkowe 'starocie' są u nas tańsze niż np. na steamie). Ale przyznam, że to tylko moje tłumaczenie i może są jakieś inne powody wniosków tego raportu.
Edytowany: 26 stycznia 2011 23:29

daab007
0
Wysłane: 26 stycznia 2011 23:32:26 przy kursie: 4,91 zł
OK, dzięki Chłopaki za wyjaśnienia; mam nadzieję, że zdążycie to przeczytać nim Moderator to wytnie (i słusznie) :)
A. Einstein

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 26 stycznia 2011 23:34:05 przy kursie: 4,91 zł
Fantomas napisał(a):
@Sinuhe: tam nie ma mowy o cenie pudełkowej tylko o tantiemach. Nie ma objaśnione jak liczone są te tantiemy [i chyba nikt tego nie zrobi - tajemnica handlowa].

@sgor: zgadza się - jakieś forum mnie wprowadziło w błąd; tak to jest nie sprawdzić u źródła. Tym niemniej i tak przychód jest mniejszy - cena na nasze to ok. 100zł minus vat i potem dzielmy na % dla producenta.

Sam do dzisiaj sądziłem tak jak Ty, ale Twój poprzedni post naklonil mnie żeby to w końcu sprawdzić i byla miła niespodzianka ;)

Chciałbym jeszcze zwrócić Wam uwagę na zyski ze Steama. Tutaj CDP występuje jako wydawca, od każdej sprzedanej kopii będzie miał ok. 70% z ceny (netto).
A w świetle tego artykułu

digitalgameinsights.com/consol...

Zysk z tej platformy może być naprawdę spory.

Fantomas
0
Wysłane: 26 stycznia 2011 23:46:55 przy kursie: 4,91 zł
Z tymi danymi z Digital Game Insights jest mały problem - bo inny portal podaje, że sprzedano w sumie pół miliona egzemplarzy na całym świecie do chwili obecnej: gamrreview.vgchartz.com/game/3...

Fantomas
0
Wysłane: 27 stycznia 2011 10:22:33 przy kursie: 5,10 zł
Sinuhe napisał(a):
Chyba była jeszcze jedna wypowiedź potwierdzająca wskazane granice tantiem, ale już nie chce mi się jej szukać. Ostrożnie zakładam, że to 80% dotyczy rynku polskiego, rosyjskiego i ogólnie europy środowo-wschodniej, ale i tak średni przychód z pudełka można liczyć na min. 60%,

Jeszcze mała dygresja [bo teraz doczytałem]: nie ma mowy żeby zgarniać z pudełka 80%, skoro u nas VAT=23%. A gdzie marża detalisty ? A gdzie % dla Agory [na polskim rynku] ? No i jak niby miałby w takiej sytuacji zarabiać dystrybutor [na zagranicznych rynkach] ?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • CD Projekt rusza ze skupem własnych akcji
    CD Projekt rusza ze skupem własnych akcji

Zarząd CD Projektu zlecił przeprowadzenie skupu akcji własnych. Jego celem jest zgromadzenie akcji na potrzeby realizacji uprawnień w pierwszym etapie programu motywacyjnego A.

• Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

25 26 27 28 29

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,224 sek.

cvyzxmsn
tynbtija
kdlewzeo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pkdwejtv
kxsysmpg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat