Gorbashow napisał(a):Fantomasie, widzialem ze piszesz o duzej sprzedazy W2 ktora jest dyskontowana w kursie. Moglbys rzucic jakimis liczbami bom ciekaw spojrzenia sceptyka.
Szczgolnie interesuje mnie jaka Twoim zdaniem sprzedaz dyskontuje juz kurs i jak oceniasz zysk z jednej kopii dla CDP.
Oceny zysku się nie podejmę, bo to wróżenie z fusów. Gdybym był złośliwy to przypomniałbym 1,5mln egzemplarzy W1 i [ponoć] 9mln PLN zysku z tego. Ale nie jestem to nie przypomnę.
Można natomiast spróbować oszacować przychody i coś powiedzieć na tej podstawie.
Z wywiadu udzielonego swego czasu przez prezesa NGS wynika, że producent dostaje 1/4 ceny pudełkowej. Powiedzmy, że CDP ma mocniejszą pozycję niż NGS i podwyższmy to do 30%. Z 48$ [amazon.com] otrzymujemy w ten sposób jakieś 15$ - wygląda to ładnie. Tylko, że po 1.: jest to cena maksymalna, która z czasem będzie spadała. Po 2.: mamy rynek rosyjski, gdzie cena nowości to kilkanaście $, co przekłada się na zdecydowany spadek przychodów. Dlatego też średni przychód z pudełka jest mniejszy i raczej zbliża się do 10USD [zależy jaki % sprzedaży będzie stanowiła Rosja].
Kapitalizacja OPT przy obecnej cenie wynosi ponad 460mln PLN, co daje ok. 160mln USD. Teraz trzeba sobie przypomnieć ten artykuł:
www.stockwatch.pl/artykuly/pos... Przyjmując wskaźnik C/P tam podany wychodzi przychód w wysokości ok. 110mln USD. Jednak ja uważam, że wskaźnik ten należy zwiększyć, bowiem CDP nie ma w produkcji innych kosztownych gier jak koncerny zachodnie, co przekłada się na większy zysk. Oczywiście ma to swoją drugą stronę: jeśli gra się źle sprzeda to spółka zostaje na lodzie.
Dlatego też przyjąłem C/P=2. Daje nam to ok. 80mln USD przychodów w tym roku. Z części dystrybucyjnej zakładam 30-40mln USD [chociaż patrząc na 3.q 2010 to chyba jestem zbytnim optymistą]. Zatem W2 winien uzyskać 40-50mln USD. Daje nam to ok. 3,5-4,5mln egzemplarzy. Szacując sprzedaż przez gog.com na 100-200k to i tak mamy wynik powyżej 3mln. Jest to bardzo, bardzo dużo.
Oczywiście i tak koniec końców liczy się zysk. Obecnie rynek dyskontuje w cenie akcji zysk na poziomie ponad 10mln USD [przyjąłem mniej więcej wskaźnik C/Z z CI jako jedyny dostępny na polskim rynku]. Zaraz ktoś tu powie, że prawie tyle zrobiło CI na 800k sprzedanych S:GW - to prawda tyle tylko, iż CI jest jednocześnie dystrybutorem i producentem na głównych rynkach i % z pudełka jest większy; poza tym koszt wyprodukowanie S:GW to najwyżej 1/10 kosztów W2.
Nie sposób przy wycenie uciec od szerszego spojrzenia na rynek: bardzo prawdopodobnym jest, że w lipcu wyjdzie w końcu najbardziej oczekiwana gra tego roku na PC - czyli Diablo III; wtedy sprzedaż pozostałych gier na tą platformę mocno spadnie.
Nie wiadomo też kiedy wyjdzie wersja konsolowa - chyba sam CDP tego nie wie. Termin jesień-zima nie jest tak korzystny jak maj,bowiem zapowiedzianych jest wtedy wiele hitowych tytułów [z rasowych RPG mamy długo oczekiwany Skyrim].
Żem się kurna rozpisał. Obiecuję już tak nie zrzędzić.