PARTNER SERWISU
tfqvmokz
vanbandit

vanbandit

Ostatnie 10 wpisów
Tez mnie zastanawiala rozbeirznosc miedzy seriami kontraktow na wig20. Teoretycznie nowa seria wskazuje, jakby sie pozycjonowali na L. Z drugiej strony srodki powinny byc zasysane przez obligacje US i zgodnie z cyklami akcje EM powinny tracic. Z 3 strony wciaz mamy ujemne stopy procentowe. Z 4 strony Recesja w DE i PL staje sie pewniakiem - zgodnie z teoria spekulacyjna juz kazdy o tym wie wiec up ;)

KGHM i Orlen tez ida w gore, wyglada to jak albo repozycjonowanie na surowce albo sam nie wiem na co :) Do tej pory tlumaczylem sobie spadki wychodzeniem funduszy z EM i ladowaniem srodkow w amerykanskie bondy, ale teraz juz sam nie wiem o co chodzi.
Edit: Chyba ze szorciaze zamykaja pozycje - no poza Bogdanka bo tam wiemy co sie stalo.
Edit 2- szorciaze tez raczej nie patrzac po lopach

Patrzac na PMI Niemiec czy UK to zaskoczenia nie ma, w koncu spora czesc Polskiego eksportu jedzie do niemiec czy UK. Spadek PKB w PL tez byl spodziewany patrzac na konsensus, wiec to dosc ciekawe nagle obudzuenie sie z letargu i krzyczenie o recesji, o ktorej w zasadzie wiadomo bylo od jakiegos czasu. Gorzej jak przemysl w niemczech cyz uk nie ruszy...

Dodatek jak i sama gra od miesiecy plasa sie w global top 100 na Steamie - moze po prostu na tyle sie dobrze rozchodzi, ze nie ma potrzeby jeszcze uruchamiac wielkiej machiny marketingowej? Na spotkaniu w Warszawie byl moj kumpel i mowil, ze dodatek jets po prostu sliczny, supr zajarany byl nim i nie zauwazyl zadnych bledow. Nie wiem na ile to efekt grania na wypasionym nie dostepnym dla zwyklego kowalskiego pccie a na ile wrecz fanatyczne zapatrzenie w CP przez kumpla.

Taka cisza, ze mozna by pomyslec o szczycie hossy :) a tak na powaznie zastanawia mnie rozjechanie rentownosci obligacji, poziomu stop procentowych i kurs wigu20. W teorii w recesje weszlismy w pazdziernku 2022 kiedy obligacje skarbowe zaliczyly szczyt, we wrzesniu z duza doza prawdopodobienstwa Glapa rozpocznie obnizanie i tak realnie ujemnych stop procentowych, co powinno dobic banki -> raczej osiagnelismy max wynikow w tym cyklu. Dodatkowo moze nbep rozpedzic inflacje? Od jakiegos czasu mwig40 lepiej performuje od wigu 20. PKB oficjalnie nas wpedzil w techniczna recesje. Obnizka stop procentowych przy ich realnie ujemnym poziomie wyglada jakby proba ratowania gospodarki - Czyzby nadszedl szczyt hossy?

Ale z wyrokiem TSUE zdaje sie ze byla rozgrywka czy wyrok utopi banki czy nie, bo jak sie okazalo, ze banki wytrzymaja nawet najbardziej pesymistycnzy scenriusz to zaczelo rosnac. Pewnie klasycznie realizacja zyskow tuz przed lub w trakcie oglaszania wyroku. I tak sie kreci zycie na bananie....
Edit:
W odbudowe Ukrainy to ja nie wierze... Polska zrobila nic w kierunku lobbowania u Ukraincow, podczas gdy Czarny kamien podpisal elegancka umowe w Kijowie. Nasi Rzadzacy zawalili sprawe w moim mniemaniu i bedzie powtorka scenariusza Irackiego i Afganskiego - Wielka kupe dostaniemy z tego tortu.

No ale sentyment jest wyraznie optymistyczny, TSUE Frankowe za rogiem i wszystko wskazuje, ze scenariuszy najbardziej pesymistyczny dla bankow sie realizuje, obnizki stop --> zyski bankow w dol, wakacje kredytowe na 2024, a tu Wigunia zasilana bankami wali w gore dzien w dzien king

IamJerry napisał(a):
"Hej, dziewczyno, spójrz na misia..." taki tytuł miał wpis sprzed 2dni, a za raz po nim sterta wpisów o sell in may and go away, i powrocie w Listopadzie :D a tu pyk dwa dni później i WIG20 na zamknięciu 2018pkt. Kiwka poszła niezła, trzeba przyznać i docenić bo na tym polega całe piękno giełdy :)

Mam duzy problem ze zrozumieniem co tu sie wydarzylo przez ostatnie dwa dni.... jakims tropem jest wyparowanie 1500 LOP na kontraktach pod koniec piatkowej sesji przy mocniejszych wzrostach - wyglada jak klasyczny short squeze, ale co dalej? czy pompa bedzie dalej trwac skoro wycisnelismy szorty? czy w obecnych hwarunkach kto kolwiek sie zdecyduje nowe szorty zapiac? no i ten zalosny obrot na tak gigantycznych wzrostach w porownaniu z prawie 3mld na spadkach .... Mbank spompowany przez polowe dnia na 5mln obrotu, KGHM na srednim obrocie a rosnie tu da moon, WTF?!

Ale wrzuci bardziej w zasilki pensje i wydatki na produkty i uslugi - w 100% nie wroca te srodki na rynek akcji, smiem watpic czy i w 50% by wrocily.. Efektywnie bedzie to sciagniecie jakiejs puli z rynku. Edit: co do wyzszego odczytu inflacji to rynki ewidentnie ignoruja zle informacje i sa w jakims amoku "bedzie wszytsko dobrze"

Mnie sie wydaje ze jak sie dogadaja z limitem zadluzenia to sciagna kase z rynku akcji bo wyemituja nowe obligacje, ktore jednak ktos za cos musi kupic :) Plus wciaz mamy wysokie stopy procentowe i inflacje wiec obliacje wciaz wydaja sie byc atrakcjniejsze od akcji.

no nie do końca - podlega pod względem przepisów dotyczących obrotu instrumentami na GPW, bo to tu jest notowana. Tak wiec w tej części podlega pod Polska jurysdykcje. Sedno sytuacji polega na tym, że częściowo podlega pod prawo luksemburskie a częściowo pod polskie i tu wypadało by ustalić te części :)

Ktos moglby mi wytlumaczyc jak wygladaja dalsze kroki? Czy Namsen musi oglosci drugie wezwanie zeby przkeroczyc prog 95%? czy ewentualnie fundy moga sie dogadac na pakietowe transakcje z namsenem po wyzszej atrakcyjniejszej cenie? Sorki jesli bredze ale troche nie mam pojecia jak taki proces przebiega :)

Czy moze wprowadzic z moca wsteczna czy nie to zdania sa podzielone jak chociazby tu:
Cytat:
W kontekście art. 5 ustawy o ogłaszaniu aktów normatywnych Sąd podkreślił, że jedną z konstytucyjnych zasad państwa prawnego (art. 2 Konstytucji RP) jest zasada niedziałania prawa wstecz (lex retro non agit). Jak zaznaczył WSA, zasada ta nie ma charakteru absolutnego i w wyjątkowych sytuacjach może zostać nadana moc wsteczna aktowi prawnemu.

wartowiedziec.pl/serwis-glowny...

Pytanko do Krewy - co to oznacza w praktyce, ze od około 10 rano do 16 przy względnie tym samym kursie przemielone zostało większość wolumenu? Na mój chłopski rozum ktoś ładnie zbierał od sypiących ale to tylko moje przypuszczenie.

Moim zdaniem zle zadane pytanie bo to nie bedzie podatek lecz danina / oplata solidarnosciowa. Pytanie wiec czy mozna wprowadzic Danine, Oplate solidarnosciowa za poprzedni rok?

Jak dla mnie to albo jest szeroko uknuta intryga o władzę, wplywy i manipulacje rynkiem, albo po prostu ten podatek faktycznie będzie. Do tej pory wiemy, ze:

- Unia podatku nie odpuści pomimo ze nie każde państwo tenże wprowadziło
- Fundy od co najmniej pol roku raczej omijają niżeli się rzucają na akcje JSW
- Wysokie napięcie albo miało racje i dobrych informatorów albo bierze udział w spisku
- Sasin z Morawieckim toczą wewnętrzną walkę o wplywy, dlatego na zmianę sasin dobija podatkiem a Morawiecki odbija
- Pieniądze z KPO oddalają się wiec trzeba szukać ich gdzie indziej na kiełbasę wyborcza, niezaprzeczalnie rządzący będą szukali pieniędzy wszędzie
Ratunkiem od podatku jest finansowanie transformacji energetycznej - tutaj oczko puszczone w stronę Orlenu

Ja się niestety skłaniam ku temu, ze podatek od początku był na tapecie, tylko został ukryty z jakiś powodów - jakich? To może być warte zastanowienia się, bo im bardziej te powody są racjonalne i prawdopodobne tym większa szansa na podatek ;)

PS. Ciekawa jest sytuacja Orlenu, z ta dywidenda, tak jakby wiedzieli ze za dużo podatku nie nalicza w związku z transformacja energetyczna (wiatraki, panele, wodory i Bóg wie co jeszcze), wiec wyciągnęli kasę na zapas za pomocą dywidendy.

Nie napisalem, ze obrot to ulica. Napisalem, ze akcje mogace byc w obrocie w wiekszosci naleza do ulicy ;) a co do akcjonariatu to jak masz lepsze zrodlo to chetnie obejze jak je wrzucisz.

venture_capitalist napisał(a):
Ja znowu uważam, że to jest spółka grana głównie przez inwestorów instytucjonalnych, w dużym udziale zagranicznych. Pamiętajmy, że to WIG20 - najpłynniejszy indeks na GPW. I tutaj najbardziej obciążającym dla spółki jest kwestia ESG - dla wielu inwestorów instytucjonalnych spółki węglowe są z tego względu nieinwestowalne.

Pozwoliłem sobie na proste przeliczenie tego. Źródło danych: https://stooq.pl/q/h/?s=jsw

Po odjęciu akcji skarbu państwa od całkowitej ilości akcji (zakładam ze skarb państwa ani nie sprzedaje ani nie kupuje akcji, są to zamrożone akcje, z punktu widzenia obrotu nie istnieją) wychodzi mi, ze:

Fundusze maja 8 855 837 szt,
Ulica ma 43 780 217 szt.

Tak wiec realnie procentowo fundy maja 16.82% akcji, ulica 83.18% akcji w realnym obrocie.

To sporo by tłumaczyło jednak zachowanie kursu ;)

Obserwujac od jakiegos czasu obrot i sugerujac sie wpisami Krewy dochodze do wniosku ze problemem JSW jest akcjonariat - prawdopodobnie w wiekszosci ulica. Tutaj pojawiaja sie dwa problemy utrudniajace wzrosty:
1. Slaby sentyment na rynku, tj US and A spadaja, stopy procentowe rosna, Obligacje zaczynaja generowac sensowne stopy zwrotu przy duzo mniejszym ryzyku
2. Inflacja, wysokie oprocentowanie kredytow zmniejsza dochod dysponowalny Polakow, ergo mniej maja pieniedzy na kupno akcji, musza sprzedawac akcje na pokrycie wyzszych kosztow zycia
Edit:
3. Po wystapieniu Rosji z programu START, pojawily sie spore obawy o bezpieczenstwo w Europie i wystapienie ryzyka rozpoczecia drugiej zimnej wojny - na ile realne to oddzielna kwestial.

Oczywiscie to moje luzne przemyslenia czemu JSW nie rosnie pomimo super perspektyw.

predzej wejdzie zakaz spalinowych samochodow a orlen jakos sie dobrze trzyma ... Mysle ze to slepy trop - trzeba szukac dalej czego inwestorzy sie boja na JSW.

Moja luzna mysla jest zalezonosc - JSW bierze kredyt na OZE, zwolnienia z podatku windfall mialy byc dla firm inwestujacych w oze, ergo podatek bendzie :) - ale moze za grubo polecialem w moim mysleniu :)
EDIT:
patrzac na kurs Lubawy i biorac pod uwage fakt ze Bidet chce stanac na granicy polsko ukrainskiej 20 lutego to moze kapital prewencyjnie ucieka z kraju gdzie moze cos sie odwalic z tejze okazji.

Widze,ze wszyscy lykneli artykulik o podatku bez czytania tekstu zrodlowego,w ktorym bardzo lakonicznie stwierdzono, o potrzebie windfall tax zrodlo

Cytat:
To finance such emergency measures, Member States can consider temporary tax
measures on windfall profits. According to the International Energy Agency such fiscal
measures on high rents could make available up to EUR 200 billion in 2022 to partially offset
higher energy bills11. Such measures should not be retroactive, but should be technologically
neutral and allow electricity producers to cover their costs and protect long-term market and
carbon price signals. Annex 2 sets out the conditions those instruments should meet. Member
States can also use higher than expected ETS revenues. From 1 January 2021 to 28 February
2022, the revenues generated from the auctioning from EU ETS allowances amounted to
around EUR 30 billion12.

zrownuje sie z ACF1 wiec mamy dwa kolejne miesiace na dobych poziomach ;)

byl taki okres jeszcze niedawno bo za czasow Pani prezes Piontek, ze haldy byly pelne wegla a spolka tracila plynnosc wiec Pani prees wyprzedala za bezcen wszystko ;) O ile odbrze pamietam to byl to glownie energetyk.
Co do Viktorii to nie rozumiem, czemu nigdy jej nie odkupiono....

Dix22 napisał(a):
Jastrzębie-Bzie to trup w szafie. Niestety dzisiaj wyszła informacja, że wartość odzyskiwalna to 0.

To już wiemy co wyceniał rynek spadkiem.

To akurat juz bylo wiadome od dluzszego czasu jak sie sledzilo portale branzowe i komentarze pod nimi oraz podjechalo pod szyb Jan Pawel II.

Edit: tu njusik z kwietnia rok temu jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl...

Cytat:
Doświadczeni pracownicy dołowi wiedzą doskonale, że do czasowo otamowanych chodników nie ma już po co wracać – piszą związkowcy sugerując, że właśnie tak się dzieje.

z lutego komentarze: www.wnp.pl/gornictwo/jsw-uruch...

Cytat:
Ściana N1 była eksploatowana przez kopalnie Zofiowka. Zmieniono granice obszaru górniczego i pole weszło sztucznie do kopalni Bzie, wiec jaka ściana w nowej kopalni? Na Bziu właściwym próbowali rozciąć ścianę A1 ale uskoki i zaciskanie chodników ich pokonało. Czysty zabieg marketingowy. Na prawdziwym Bziu rozcinanym od poziomu 1110 ścian pewnie nigdy nie będzie.

I takich "jaskolek" bylo sporo od tamtego czasu.

Z tego co mi wiadomo to nie ma za bardzo jak nadrabiac "straty" bo zloza sie rozcina zgodnie z planami i harmonogramami i nie mozna tego przyspieszyc bez wplywu na bezpieczenstwo prac.

Mnie to bardziej zastanawia spadek wydobycia o 9.7% a nie rekordowe wyniki/przelozenie dawnych wynikow na kurs vs obecny kurs.
EDIT: wypadki w kopalniach mialy zmniejszyc caloroczne wydobycie o 400tys ton, podczas gdy po pierwszym polroczu juz mamy wydobycie nizsze o ponad 329 tys ton (policzylem 9,7 procent z tegorocznego wydobycia bo mi sie nie chce juz liczyc od zeszlorocznego) w porownaniu z 1 polroczem 2021 .... Wiec skad tak znaczacy spadek wydobycia?

Patrzac na obroty na Mercatorze w czasach pandemicznych to gawiedz potrafi wpakowac calkiem sporo kasy w spolke, ale co tam niech bedzie, ze to mityczny grubas zaladowal sie w JSW :)

Jak dla mnie to nie polapala sie czesc gawiedzi, ze przelozono ogloszenie wynikow z 18 na 30 sierpnia i zaczeli kupowac pod wyniki a teraz sie kapneli, ze jednak pozniej beda ;)

MBrc napisał(a):
A widziałeś co było poniżej PKC, widziałeś cały arkusz zleceń na S? Mogło być wystawione przykładowo 10mln na S po 0,10, i 10mln po 0,1.
Nie patrz na zagrywki które toczą się na dogrywce, są nic nie znaczące.

Widzialem spora czesc arkusza na s i widzialem stopniowe zwiekszanie s na pkc i wraz ze zwiekszajaca sie pozycja s pkc wykladniczo malejaca cene dla dogrywki co poniektorzy myla z faza fixingu czyli fazy ustalania ceny dla dogrywki. Ewidentnie ktos badal glebokosc arkusza i patrzyl czy pojawi sie popyt - ot moja cala teoria. Edit: kolejnym wnioskiem jest, ze ktos ma conajmniej 101k papiera i bada czy warto to trzymac/czy mozna zaczac to dystrybuowac. Edit2: zeby uniknac zbednych dyskusji - 101k na s bylo w jednyn zleceniu stad wniosek ze to jeden podmiot.

Jednym slowem jak jest fixing to rozumiem, ze zlecenia zlozone godziny, dni i miesiace wczesniej znikaja na ten moment i mamy zupelnie nowy arkusz zlecen tylko dla fixingu? I jak ktos powystawial zlecenia nizej zeby zlapwc dajmy na to za 30 pln to one nie dotycza fixingu? Bo troche sie pogubilem musze przyznać.

Ale jaki mialby byc obrot skoro wczorajsze zabawy na fixingu dobitnie pokazaly, ze nie ma kupujacych na jsw. Zeby roslo musza naplynac kupujacy i nie ma na to innego sposobu. 101tys sztuk wystarczylo zeby wyczyscic do zera karnet. Inflacja szaleje, ludzie zaciskaja pasa, krypto miliarderzy potracili prawie cale fortuny, reszta zapakowana w mieszkania i obligacje.

Co do dywidendy to znikome sa na nia szanse z powodu bardzo preferencyjnych warunkow pozyczki z PFR. Przedterminowa splata tej pozyczki przy obecnych poziomach inflacji ocierala by sie o niegospodarnosc...

Widzieliscie jakie czary na fixingu sie dzialy? najpierw ktos wrzucil 101k szt na S i zbil kurs do 0,01 pln --> ewidentny brak zlecen po stronie K, nastepnie ktos wrzucil 64k szt po stronie K i podbil kurs na 48,x pln ...

aao napisał(a):
Prezes (lub v-ce) wskazywali, że projekt nowej kopalni nie był mówiąc kolokwialnie trafiony w takiej formie jaką przyjęto i teraz bardziej skłaniają się do działania w ramach istniejącej już kopalni a nie całkowicie osobnego bytu - miały być analizy ale nastała cisza. Ciekawe jednak że ten wywiad przeszedł właściwie bez echa.

Pamietasz moze gdzie ten wywiad znalezc lub jakich slow kluczowych uzyc?

Apropo Bzie - Pytanie do fachowcow: Zajzalem na geoportal i zdjecie lotnicze z tego roku kopalni wyglada dosc skromnie... ani zwalow skaly, ani zwalow wegla, pod kopalnia okolo 60 samochodow osobowych (zakladam ze pracownicy dojechali do roboty). Gdzie wywoza urobek z tej kopalni? jest polaczona z innym zakladem i przez inny zaklad wywoza urobek z Bzie? No i czy 60 aut to nie za malo jak na kopalnie? nawet niech kazdy podwozi kolege z pracy to nadal okolo 120 pracownikow...

Dix22 napisał(a):
JSW to spółka dywidendowa, z polityką dywidendową podziału do 30% zysku na dywidendę.

A skarb państwa to największy udziałowiec. Wątpię, że dopuszczą się kradzieży i wejdą na nie swoje akcje.

Także tych mechanizmem może być ogłoszona dywidenda lub zaliczka dywidendowa.

KGHM tez byl dywidendowa spolka i nie przeszkodzilo to podatkowi od de facto wydobycia miedzi

Zeby nie bylo - obys mial racje i determinacja opodatkowania "ektra zyskow" spelzla na niczym ale mimo wszystko dodatkowe ryzyko sie pojawilo na horyzoncie dla JSW :(

Morawiecki z opodatkowaniem panstowwych spolek ma w powazaniu fibo.... Whistle

Tyle napisał(a):
Niezwykle ciekawi mi rozgrywa na JSW, jeśli kurs wyłami kanał i dotrze do kolejnego wsparcia, to kapitalizacja będzie mniejsza od gotówki netto na Q2'22 blackeye irracjonalne, czy możliwe?

Niestety rynek potrafi byc bardzo dlugo irracjonalny. Poki sa obawy o globalna recesje to nie ma powodow, aby roslo. Niep omaga tez ACF1, ktory ciagle spada w dol i nie chce sie zatrzymac ....

O cie kurde :D

No jesli byli strona negocjujaca owe porozumienie to co w tym dziwnego, ze odrazu oglosili date?

sasky napisał(a):
Ładnie się bawią. JSW na jednorazowe nagrody daje 480 mln zł, czyli wyjdzie ok 16 tys. zł na głowę....

www.stockwatch.pl/wiadomosci/j...

Max 16k brutto po stronie pracodawcy co nie daje nawet 16k brutto w klasycznym tego slowa rozumieniu. (zus i zaliczki po stronie pracodawcy plus zusy srusy po stronie pracownika) - daje to niecale 9k na reke :)

Dory napisał(a):
Wywalanie połowy miliarda na pracowników, a dla akcjonariuszy gówno. To jest właśnie trup. SSP to jeden wielki trup tak naprawdę, bo nie służą do zarabiania...

I tak, Bogdanka sprzedaje po niskich cenach swojemu głównemu akcjonariuszowi, o KGHM nie wspomnę, bo tam to kpina.

A co z Warrior, Peabody i Archer?

a tam trup - idac tym tropem to trup jest tez w KGHM, Bogdance, Warrior Met, Peabody Energy i Archer Resources. Musialby to byc seryjny, globalny trup w szafie...

No albo zagranica wycofuje kase bo dolarowy wig20 mocno leci w dol, zamozniejsci na raty kredytow wyciagaja kase bo sporo ludzi zapakowalo sie w KGH i JSW na pewniaka bo mialo krecic sie na nowe ATH, no i na dokladke prety zbrojeniowe juz spadly o 50% z ath, budowlanka staje, Chiny staja bo maja swirusa to i koks nie bedzie potrzebny w takich ilosciach :/

Z jednej strony kurs nie ma pod co rosnac (brak nowych nieznanych wczesniej pozytywnych informacji) a z drugiej przez coraz wyzsze stopy procentowe chyba nie ma za co rosnac :/

Poki co nagonka na spolke w mediach w zwiazku z nieprawidlowosciami, ktore zekomo doprowadzily do wypadkow, wiec znwou kiszonka kursu puke_l

Mi wychodzi, ze jednak ktos to sprzedaje skoro kurs osuwa sie w kierunku 60pln. Wszak nie jest to wyprzedaz na wielka skale patrzac po wolumenie ale wyglada jakby po prostu sie wykruszali ludzie po trochu. Chyba, ze zle na to patrze.

Ale to wszystko juz wiemy my, wie i rynek. Pytanie brzmi czemu nikt nie kupuje a nie czemu spolka jest niedowartosciowana ;)

Lepsza, nie lepsza, mnie wciaz zastanawia czemu kurs sie kisi na takich niskich wolumenach. Nie ma co zaklinac rzeczywistosci, jesli nikt nie bedzie chcial kupowac akcji po tych cenach to kurs nie wzrosnie, wiec zrozumienie przyczyn obecnego zachowania kursu wydaje sie mi bardzo istotne. O rekordowych wynikach juz niestety kazdy wie a mimo to nie ma chetnych na papier / gre pod wyniki. Co by oznaczalo, ze juz wszyscy co sie mieli zapakowac to zrobili i nie ma swiezej krwi.

Moje podejzenie pada na USA i FED.Tam widac, ze inwestorzy przestraszyli sie, ze owa agresywna podwyzka polaczona ze slabymi wynikami spolek zwiastuje koniec hossy i rozpoczeli ewakuacje kapitalu. Idac sladem starego powiedzenia, ze Wall Street kichnie a GPW ma goraczke to sa tego skutki. Pytania jakie pozostaja otwarte to: gdzie kapital ucieka? jesli nie ma alternatywy to jaka jest szansa ze wroci? Drugie pytanie to czemu JSW lecialo konsekwentnie w dol od rana przy malym obrocie? zupelnie jakby nikt nie chcial tego odkupywac/nie bylo chetnych na papier. Pytanie pomocnicze: jakie sa w ogole alternatywy dla ludzi z gotowka co chca ja ochronic przed inflacja?
Edit: Kolejne przemyslenie to moze Inwestorzy boja sie, ze inflacja jest juz za wysoka i doniesienia o deweloperach wstrzymujacych budowy z powodu zbyt wysokich cen materialow zwiastuja rychle zalamanie cen stali a co za tym idzie wegla koksowego?

Ja to sie pogubilem w tym co sie dzieje z kursem JSW - wolumeny gigantyczne, buja od +10 do -10% po wczorajszym +30% ktos w ogole to rozumie?

Mieszko15 napisał(a):
Pan vanbandit pomija wazne kwestie jak wezwanie i straszy ludzi odstawieniem spolki na boczny tor, uaktywnia sie zaraz po pozytywnym wpisie o spolce. Wedlug mnie to zasadnicza roznica.

Chetnie bym poczytal, jakie to wazne kwestie pominalem. Nikogo nie strasze tylko pisze dlaczego uwazam, iz spolka bedzie marginalizowana. Jesli masz odmienne zdanie to chetnie poczytam o tym bo tylko krowa nie zmienia zdania, jednak to ze bedzie wezwanie jest malo przekonywujacym argumentem dla mnie.

Mieszko15 napisał(a):
@vanbandit chyba sie pomyliles co? Juz jakies 15%.
No nie wiem przy 1,67 jakos nie wychodzi mi, ze sie pomylilem Think

Wedlug mnie nie ma znaczenia czy bedzie wezwanie czy nie bo spolka zostanie odstawiona na boczny tor na dluzszy czas i nie widze tam w najblizszym okresie szans na zarobek dla drobnego akcjonariusza z uwagi na wczesniej wymienione czynniki.

@mieszko No sluchaj dzieki temu, ze ja jestem pesymista w tej kwestii a ty optymista jest zmiennosc i plynnosc ;)
A tak serio to emisja na 250 mln sztuk po 80 groszy za akcje przy obecnych 86+mln akcji w obrocie to nie wiem co mialo by zmienic wezwanie, o ktorym piszesz Whistle
Druga sprawa to wiesz tak na chlopski rozum. Masz dzialke, na ktorej czesto cos kopiesz i wynajmujesz koparke po cenie dajmy na to 130 zlotych za godzine. Dochodzisz do wniosku ze czas kupic wlasna koparke, bo to za drogo wychodzi wynajem a 130 zlotych. Pytanie za 100 punktow - dalej placisz swojej koparce 130 za godzine czy raczej rozliczasz roboty po kosztach paliwa i amortyzacji?

Szykuje sie gigantyczne rozwodnienie akcji - raczej nic pozytywnegoBoo hoo!

Ow raport KNF to bedzie w ogole publicznie dostepny?

Nikt nic w tym roku nie podniesie:
www.youtube.com/watch?v=Z9JCm1...

W duzym skrocie: "inflacja ma charakter szokow podazowych i jest zjawiskiem przejsciowym. "

Rekomendacja jest dostepna dla klientow mBanku i widoczna po zalogowaniu sie na swoj rachunek maklerski. Z grubsza napisane jest, ze drogi wegiel, uruchomienie Bzie2 i przekazanie Jastrzebie do SRK daje szanse na wzrosty.

Stopy nie zostaly i nie zostana podniesione w dajacej sie przewidziec niedalekiej przyszlosci, wiec i GNB ma marne szanse zaczac zarabiac, zwlaszcza, ze wisi nad nim widmo zwiekszenia rezerw na spory sadowe. Wyglada, ze mamy koniec imprezy na tym walorze :)

Moglbys podac zrodlo, ktore by potwierdzalo, ze przegrywaja 95% spraw?

Mnie to osobiscie zalamuje srednia cena sprzedazy tony wegla koksowego na poziomie 416,86 zł/t to ledwo 110 dolarow za tone :/

martin207 napisał(a):

Po pierwsze JSW spełnia tylko jakieś 1% zapotrzebowania światowego na węgiel koksujacy, dlatego też sprowadzają. Po drugie pisanie, że jsw sprzedaje taniej jest już lvl expert trolowania. Po trzecie JSW sprzedaje zgodnie z benchmarkiem AU, który aktualnie oscyluje na poziomie 215$. Po czwarte wystarczy na logikę pomyśleć, że jsw ma większe pole manewru do negocjacji lepszych cen, ze względu na czas transportu oraz niski koszt transportu kolejowego w stosunku chociażby do frachtu morskiego, który bije rekordy.

No troche sobie zaprzeczasz piszac, ze po trzecie JSW sprzedaje zgodnie z benchmarkiem a potem po czwarte ze ma wieksze pole manewru do negocjacji lepszych cen skoro per punkt 3 sprzedaje zgodnie z benchmarkiem.

Nie jest trolowaniem tylko prostym wnioskowaniem - sprzedaja w tej samej cenie co Australia minus koszt przewiezienia towaru przez pol globu, stad wniosek, ze kupno tony wegla od JSW w europie jest tansze niz z Australii. Piszac tego posta nie wiedzialem, ze narzut transportu na tonie to tylko 3 $.

To jest dobre:
Cytat:
Wedle statystyk Canberry na prawie 12 mld USD wartości wwozu do UE pierwsze trzy miejsca zajmują węgiel koksowniczy oraz złoto (zarówno kruszec, jak i monety).

www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/n...

Jak to sie dzieje, ze bardziej sie oplaca importowac wegiel koksujacy z Australii niz brac od JSW? ewentualnie jesli to wynika z braku surowca na rynku europejskim to jak to sie dzieje, ze JSW go sprzedaje taniej niz importowany z Australii? (doplata za transport przez pol globu)

Zmiana włąściciela na de facto głównego zamawiającego uratuje kontrakty na kilka sposobów: 1) trakcja nie zbankrutuje i można zakończyć kontrakty nawet dopłacając troche do materiałow ale jednak ratując terminy. 2) Nie trzeba oglaszac nowego przetargu na wykonawce, ktory dokonczy po trakcji. 3) połączone z pkt 2 - nie trzeba czekać na inwentaryzacje po trakcji, wybór nowego wykonawcy i aż ten nowy wykonawca wejdzie na plac. 4) - bonus- nie trzeba bujac się z syndykiem w sprawie 100 mln spornych kwot.

No niestety to wszytsko zle wrozy dla Trakcji. A konkurencja pewnie zaciera rece ;)

W ogole to ciekawa sytuacja powstaje, jak będzie wyglądało rozstrzyganie przetargów? skoro PLK je ogłasza a jednocześnie jest udziałowcem w spółce biorącej udział w tychrze przetargach to jak to sie odbije na rozstrzyganiu? Magicznie TRK będzie oferowała "lepsze" ceny? PLK będzie przyznawałą kontrakty z pominięciem przetargu i realizowała niejako "wewnętrznie"?

Będac PLK to ja bym dążył do przejęcia TRK i zdjęcia z GPW - wydaje się to być najoptymalniejsze dla PLK.

wypadało by nadmienić, że jest to już kolejna ratunkowa emisja akcji. wygląda to tak jakby Trakcja była workiem bez dna wymagającym głebokiej restrukturyzacji bo zarówno jak są dobre i jak są złe czasy to oni "walczą"....

W tym przypadku to wielka szkoda ze sprzedali Victorie i jej nie odkupili :(

No tak bo rozpatrujemy ostatnie wzrosty :) Dlugo terminowo to nie ma sensu moim zdaniem patrzec dopoki nie ruszy europejski przemysl.

Pytanie od kogo sprawniej skupia węgiel - od Polski na drugim końcu świata, gdzie trzeba opłynac pierdyliard kilometrow ladu czy z Mongoli za miedza?

z tych wykresów co załaczyłeś to wynika, że JSW jest przewartościowane względem Warrior i KOL.US Think

stooq.pl/q/?s=hcc.us&d=202...

stooq.pl/q/?s=kol.us&d=202...

Cytat:
Pozwolę sobie na uszczypliwość rabbit Szanownemu koledze to żółwie pocztowe przynoszą wieści? Dla ludzi zainteresowanych/ z branży problemy Czeskiego górnictwa znane od dawna, a zakończenie wydobycia to była tylko kwestia czasu. Takie informacje powinny być dawno w cenie.

O problemach w czeskim górnictwie to prawda - od dawna było słychać, ale teraz zaczęły padać konkretniejsze daty kiedy faktycznie zamykają :). Idąc Twym tropem to wszystko było już w cenie w 2016, bo polityka klimatyczna UE oraz dorzynanie hutnictwa w UE było już wtedy dość oczywiste a jednak JSW rosło ;)

Prosze jaka ciekawa informacja wlasnie wyplynela:)

Cytat:
Czesi już niebawem przestaną wydobywać węgiel kamienny (głównie koksowy), którego brakuje na rynku europejskim i który Unia uznaje za surowiec strategiczny.

www.wnp.pl/gornictwo/koniec-wy...

Co by ułatwic w przyszłosci "tłumaczenie" wartości z Amerykanskiego na Ludzki to polecam en.wikipedia.org/wiki/Long_and...

W skrocie Amerykanie uzywaja tak zwanej "short scale" a reszta swiata cywilizowanego "long scale".

Jako, że sie interesuję spółką już dłuższą chwile to pamietam jak w 2014 jednak taki manewr dofinansowania poprzedniczki PGG (KW) wykonano przejmujac KWK Knurów-Szczygłowice za poltora miliarda zlotych. Historia pokazala, ze to byla slaba inwestycja dla JSW. Twierdzenie, ze cos jest nie mozliwe, gdzie wlasciciel udowdonil juz w przeszlosci, ze jednak jest to wykonalne, oraz ze owy wlasciciel sam nie ma pomyslu jak ten caly balagan weglowy rozwiazac jest dosc odwazne.

vasco napisał(a):
Oficjalnie związkowcy mówili o 2060, a rząd o 2050, tak więc na krakowski targ to nie wygląda ;). Druga rzecz to, że lepszy taki termin, niż jakieś nierealne założenia typu 2025. Do 2049 roku na emeryturę odejdą nawet ci górnicy, którzy dopiero teraz zaczynają pracę.

Racja, blednie zarejestrowalem 2040 i 2050.

martin207 napisał(a):
vanbandit napisał(a):
byly obawy podrzucenia kopalni z PGG do JSW - stad wystrzal, bo w teorii to ryzyko oddalilo sie (chociaz jak dla mnie nadal moga to zrobic jesli dojda do wniosku, ze tam jest tez wegiel koksujacy). Co do odpuszczenia to wyglada na to, ze strona rzadowa odpuscila - Rząd proponowal 2040, zwiazkowcy 2050, mamy 2049... Nie ma to jak twarde negocjacje i spotkanie sie w polowie king

Obawy ? Jakie obawy ? Chyba każdy świadomy akcjonariusz wie, że temat oficjalnie już kilka msc temu został potwierdzony przez rząd i JSW, że nie ma takiej możliwość aby JSW przyjeło kopalnie PGG.
A nawet potwierdzone jest, że JSW ma odłączać od siebie swoje kopalnie z węglem energetycznym.

Rząd juz nie raz pokazał, ze jedno mowi dzisiaj a drugie robi za miesiac.

Maj 2020 - Nowy podmiot ma konsolidowac wszystkie kopalnie pod marka "Polski Wegiel"
Czerwiec 2020 - nie bedzie jednak nowego podmiotu a restrukturyzacja PGG
Lipiec 2020 - nie bedzie zadnych likwidacji kopaln, nowy plan naprawczy dla PGG
Sierpien 2020 - jednak nie bedzie restrukturyzacji a do 2060 wszystkie kopalnie zamkniemy
Wrzesien 2020 - czas pokaze jakie nowe pomysly wypadna z kapelusza

byly obawy podrzucenia kopalni z PGG do JSW - stad wystrzal, bo w teorii to ryzyko oddalilo sie (chociaz jak dla mnie nadal moga to zrobic jesli dojda do wniosku, ze tam jest tez wegiel koksujacy). Co do odpuszczenia to wyglada na to, ze strona rzadowa odpuscila - Rząd proponowal 2040, zwiazkowcy 2050, mamy 2049... Nie ma to jak twarde negocjacje i spotkanie sie w polowie king

polecialo jak kamien w szyb kopalniany :/

nie zgadza sie tylko czemu europejskie huty rozmawiaja z amerykanskimi kopalniami o zwiekszeniu dostaw :)

Cytat:
A ile z tego węgla na hałdach JSW stanowi węgiel energetyczny, który JSW również produkuje? Na moje czucie zdecydowana większość, ale może ktoś wie lepiej?
A JSW produkuje też węgiel energetyczny, bo musi, np. po to, by uwolnić zalegające głębiej zasoby węgla koksującego w pokładach tąpiących trzeba uprzednio dokonać ich "odprężenia" poprzez eksploatację wyżej leżących pokładów, czy z powodu innych wymogów technologicznych

Wedle Raportu za pierwszep olrocze 2020

Cytat:
Zapas wyrobów gotowych na dzień 30 czerwca 2020 roku obejmuje m.in. zapas 2 172,4 tys. ton węgla wyprodukowanego w Grupie o wartości 650,5 mln PLN oraz zapas 348,0 tys. ton koksu wyprodukowanego w Grupie o wartości 238,0 mln PLN (na dzień 31 grudnia 2019 roku: 1 789,4 tys. ton węgla o wartości 587,9 mln PLN oraz 485,8 tys. ton koksu o wartości 378,3 mln PLN).

Dalej:

Cytat:
W ocenie Zarządu JSW, spadek produkcji nie ma jednak wpływu na gotowość Grupy do bieżącej realizacji zawartych kontraktów handlowych, w tym również dostaw węgla do koksowni należących do Grupy, ponieważ zapasy węgla pozwalają na bieżącą realizację tych kontraktów. Podobnie poziom produkcji i zapasy koksu są wystarczające do wykonania kontraktów w segmencie koksowym.

Wyglada, ze jednak nie tylko wegiel energetyczny lezy na haldach. A napewno wiecej niz te "brakujace" 70 tys ton o ktorych pisza amerykanscy gornicy.

To dosyc ciekawy cytat od amerykanskich gornikow w kontekscie ogromnych hałd węgla przy JSW - dziwne troche mi się wydaje/podejzane, ze europejskie huty pytaja Amerykanskie kopalnie o zwiekszenie dostaw wegla metarulgicznego skoro za "plotem" maja go miliony ton Think

tylko, ze te infa byly juz dostepne w zeszlym tygodniu, wiec rajd powinien byc juz w piatek

strasznie agresywna reakcja bykow na tym walorze! czyzby "robinhoodowcy" wkroczyli do akcji?

Panowie, nie żelazo a o stal sie głównie tu rozchodzi...

żadna teoria spiskowa to nie jest, wystarczy spojżeć co się działo 6 lat temu....
Cytat:
Jastrzębska Spółka Węglowa otrzymała zgodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na przejęcie od Kompanii Węglowej kopalni Knurów-Szczygłowice - poinformowała JSW w komunikacie. Transakcja jest warta 1,49 mld zł

www.forbes.pl/wiadomosci/jsw-p...

Tak oto wtedy "wyprowadzono" półtora miliarda ze spółki i do tej pory nie słyszałem, żeby ktokolwiek usłyszał jakieś zarzuty, poszedł siedzieć, czy nawet został poddany ostratyzmowi. Rozeszło sie po kościach ;)

Juz od dosc dawna jezdza, wiec nie wiem jaki to mialo by miec wplyw na JSW.

I jak to Pany widzicie? odbicie po lawinie czy cos powazniejszego (bo obiecali gory pieniedzy zrzucane wywrotkami na rynki)?

kokospl napisał(a):
www.wnp.pl/gornictwo/w-jsw-chc...

No i sie zaczyna puke_l
Dobrym pomyslem bylyby bonusy w postaci akcji pracowniczych wtedy moze Ci ludzie zaczeli by powiazywac kondycje firmy z wlasna sytuacja finansowa

Przeciez mieli juz jak byl debiut... i pierwszego dnia jak tylko mogli to sprzedali xD

Naciagajac i probujac ratowac wypowiedzi powyzej to WIBOR jest posrednio uzalezniony od inflacji a konkretnie od celu inflacyjnego - w teorii, bo mozna zawsze powiedziec, ze odchylenie od celu jest tymczasowe albo zmienic sklad koszyka ;D

hotFinger napisał(a):
(...) tutaj pewnie sa ludzie ktorzy maja akcje po 50-70zl i maja strate 70% jeszce lekki opad i w tym tygodniu znowu laduje papie pod wieksze odbicie mozliwe ze juz jutro ranao jak doloza znowu na indeksie

Jednak trzymanie akcji w trendzie spadkowym na stracie 20% i wiekszej nie wydaje sie byc optymalnym rozwiazaniem... mnie osobiscie skusilo odpalenie pieca w krakowie do zajecia pozycji ale poniewaz wartosc mojego pakietu poleciala 10% w dol (a mialo leciec w gore) od tamtego momentu lamiac wszelkie wsparcia to sprzedalem bo to trzeba dac rosnac zyskom a nie stratom. Nie ma co sie kopac z koniem i zaklinac rzeczywistosc. Wejde jak opadnie kurz i bedzie odwrocenie trendu.

Ale leci na dno... troche dziwne ze Trakjca i torpol tak traca w trakcie paniki Koronawirusowej, az tak wielkiego wplywu na dzialalnosc trakcji nowej pandemii nie potrafie zrozumiec. Swoja droga ciekawe gdzie tutaj jest dno :D

www.pulshr.pl/wynagrodzenia/il...

wynikalo by, ze gornicy w JSW zarabiaja najwiecej i ryzyko sporu o podwyzki zdaje sie byc nizsze niz w innych spolkach.

Spokojnie, po pierwsze 15 to to nie tknelo tylko 15,20, a po drugie to narazie mamy korekte po dwoch dniach nawalania na calego. Poczekalbym jednak do poniedzialku z ocena sytuacji.

A ja mam dziwne mysli odnosnie tego materialu i czasu kiedy jest emitowany, ktore wrecz zachaczaja o teorie spiskowa z cyklu "uruchomic media, zeby gornikow zdyskredytowac w ciezkich czasach przedwyborczych, kiedy to chca jeszcze wiecej kasy" Jedynie nadawca mi sie nie zgadza w tej teorii...

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 14 września 2023 16:59:14
Liczba wpisów: 182
[0,04% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,840 sek.

igjchgdv
vuqaidqf
nlmkypjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
evhmjuwe
egyvmkyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat