Obraz przychodowy był mi znany i on mi wystarczy na tym etapie na którym jesteśmy. Dopóki mają nowe wdrożenia, oraz r&d, to jestem w stanie zaakceptować dużą zmienność po stronie kosztowej jeśli jest uzasadniona. Powiem więcej, przyjmuję nawet scenariusz wdrażania tej robotyki i nowych automatów powodujący straty, potrzeby pożyczkowe i nowe emisje, jeśli dzięki temu firma miałaby wprowadzić nowy format. Dla mnie egzekucję planów mają dobrą, więc jako akcjonariusz wolę nie widzieć jeszcze dywidend, tylko nowe wdrożenia.
|
|
Wyniki i tak były znane od miesiąca, więc ciężko się nad nim rozwodzić. Standardowo jak co kwartał zawiedzeni są Ci, którzy tego nie wiedzieli (tak, to zadziwiające). Mi się komentarze zarządu podobały, bo kilka rzeczy mi wyklarowały.
Spółka miałą ciężki rok ze względu na covid i póki co się to utrzymuje (mimo wszystko paczkomaty są preferowaną formą odbioru, bo bezkontaktową).
Natomiast powinni się rozwijać ponad średnią ecommerce, głównie ze względu na rozwój punktów i nowe umowy(chociaż chyba w tym roku od drugiego kwartału nie powinno być fajerwerków w tym segmencie po 2020 r). Na rynku rządzi Allegro i InPost. Trochę ta ich współpraca zaczyna iśc równolegle, skoro Allegro będzie stawiać własne urządzenia, moim zdaniem to dobrze dla Pontpack, chociaż ma i wady.
PNT ma kilka dróg rozwoju jako integrator. Rosnąca ilosć punktów odbioru, współpraca z dostawcami terminali, punkty Parcel dla kurierów poczty polskiej, może większa współpraca z Cleveron, może jakieś nowe rozwiązania punktów odbioru z większym graczem, wreszcie jakieś pierwsze kroki zagraniczne. Które z tych dróg wybiorą, co nowego dorzucą, przyszłość pokaże. Ja jestem spokojny o bazę, zagadką są dla mnie inwestycje w robotykę i nowe maszyny odbiorcze.
|
|
Szutnik napisał(a):1) Oprócz PIT 38 w załączniku do niego, czyli w PIT -ZG, ponieważ strata nastąpiła za granicą (zdaje się w Niemczech?), numerów pozycji nie pamiętam, ale dla bystrzachy znalezienie właściwych rubryk nie powinno być problemem. To tylko jedna kartka. 2) Nie wiem, jak Finax przeliczył kursowo Twoją stratę - ważne jest, by przeliczać wszystkie momenty pojawienia się zysków i strat po notowanym wtedy kursie waluty (zapewne EUR) wg NBP ściśle w dniu zamknięcia pozycji. Przykładowo: zamknąłeś pozycję liczoną w EUR 20 października i poniosłeś stratę w wys. 100 EUR. Musisz poszukać kursu EUR w NBP dokładnie z tego dnia i pomonożyć przez 100. Jeśli tak jest zrobione w dokumencie, jaki Ci wystawili, wszystko OK, jeśli nie, powinieneś sam dokonać przeliczeń na podstawie kursów NBP
Z dnia roboczego poprzedzającego osiągnięcie przychodu/poniesienie kosztu.
|
|
Jeśli długoterminowo, to możesz kupić ETF które są odpowiednikami na Xetrze w Europie.
Jeśli chcesz koniecznie ETF w US, to w IB możesz wystawić opcję PUT in-the-money na danego ETFa i zakupisz dzięki niej 100 sztuk tego instrumentu. Jak nie chcesz aż tyle, to możesz od razu sprzedać np. 90 (pzy srzedaży nie ma ograniczeń handlu) i resztę sobie zostawić.
|
|
Z góry przepraszam za wpis nie związany z wątkiem. Czy na podstawie doświadczenia z obligacjami, jesteście w stanie wskazać jakiegoś radcę/kancelarię z Warszawy/okolic, która się Wam wydaje kompetentna w rynkach finansowych? Potrzebuję powalczyć z TFI/Depozytariuszem w związku z FIZ'ami. Żeby nie zaśmiecać wątku, prośba o info w wiadomości prywatnej.
|
|
anty_teresa napisał(a): Venture FIZ miał 147 082 akcji czyli 21,65 proc. kapitału zakładowego - największy akcjonariusz to nie widomo kto ;) A tak na poważnie to fundusz PE zarządzany przez Trigona z aktywami pod zarządzaniem na poziomei 150 mln zł (dane z maja).
No jak to kto, beneficjent jest nieoznaczony i składają się na niego wszyscy uczestnicy funduszu.
|
|
Mogło być tak, że gość który siedział w banku był na okresie wypowiedzenia i żenił za prowizję serie obligów, o których bank nie miał pojęcia. Były takie przypadki. I dlatego w przypadku X PDM potwierdza, a w przypadku Y udaje niemca.
|
|
Temat:
CAPITEA
kikor napisał(a):
Czyli Getback objemował 20% certyfikatów, które odpowiadały 20% inwestycji w portfele wierzytelności funduszu i jednocześnie były zabezpieczeniem w przypadku braku gwarantowanych przez getback 6% zwotu w skali roku? tak?
Oględnie rzecz ujmując tak. Po automatycznych umorzeniach to już nie 20, tylko 40%.
|
|
Temat:
CAPITEA
Nie wiem jak w Altusie (tzn. wiem, że inaczej, dlatego jego nie brałem), ale w mojej serii, jak gwarant nie spełnia założeń, to te 20%początkowej inwestycji traci w wysokości potrzebnej do obsługi gwarancji, a cały pakiet wierzytelności może być do oddany do obsługi innemu serwiserowi.
|
|
Temat:
CAPITEA
Tyle tylko, że w Trigonie dalej obowiązuje gwarancja. Pakiety są własnością funduszu, nie Getbacku. 20% całej emisji jest opłacona przez getback i zastawiona jako zabezpieczenie, a na dodatek fundusze które podlinkowałeś są już w większości wykupione. Czyli Klienci tych funduszy już otrzymali np. 50% zainwestowanej kwoty z zyskiem przekraczającym gwarantowane 6%, a teraz mają pakiet w którym Getback dalej wszystko gwarantuje, mają w pompie układy,w razie czego zyskają 40% pozostałego pakietu który opłacił Getback i mogą go pchnąć, lub dać do obsługi np. Krukowi.
Sam mam te certyfikaty, więc WE sobie poczytałem.
|
|
>Czy są jakieś czynniki, pozornie niewidoczne, na które powinienem jeszcze zwrócić uwagę? Platformy >transakcyjne istotnie różnią się od siebie? Cokolwiek, czego nie widać okiem amatora?
Wydanie świadectwa depozytowego. Jak jest wezwanie na akcje i musisz dokonac blokady, żeby na nie odpowiedzieć, w DB kosztuje Cię to 50 pl. Mnie przy strategii buy&hold to strasznie irytuje.
Nie wspominając o tym, że rejestracja na WZA też kosztuje 50 pln, co już uważam za zdzierstwo, ale przy amatorskim podejściu to Cię pewnie nie będzie interesowało.
|
|