Akcjonariusze Cyfrowego Polsatu zdecydowali o emisji na przejęcie TV Polsat
17.12. Warszawa (PAP) - Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Cyfrowego Polsatu zdecydowało o emisji z wyłączeniem prawa poboru do 80.027.836 akcji serii H, po cenie 14,37 zł za walor. Akcjonariusze zdecydowali również o emisji do 80.027.836 warrantów subskrypcyjnych serii H przeznaczonych dla akcjonariuszy telewizji Polsat.
Każdy warrant upoważnia do objęcia jednej akcji serii H, po cenie emisyjnej 14,37 zł.
W połowie listopada Cyfrowy Polsat podpisał umowę kupna 100 proc. akcji Telewizji Polsat za 3,75 mld zł. Transakcja zostanie sfinansowana akcjami Cyfrowego Polsatu o wartości 1,15 mld zł, pozostałą kwotę, tj. 2,6 mld zł akcjonariusze Telewizji Polsat otrzymają w formie gotówki. (PAP)
epo/ jru/ ana/
To teraz akcje w górę czy w dół?
|
Temat:
MIESZKO
Polski rynek jak najbardziej ale nie zapominajmy o zagranicznych
Mieszko: Eksport stale wzrasta źródło: Mieszko, 15.12.2010 (zaktualizowany 15.12.2010 16:30)
- Jeżeli chodzi o eksport to odnotowaliśmy w 2010 roku dynamikę dwucyfrową w porównaniu do zeszłego roku. Rozwijamy się na rynkach środkowo-wschodniej Europy oraz na rynku rosyjskim - mówi Joanna Majdańska, Export Director z firmy Mieszko.
- Nasza firma buduje z powodzeniem swoją pozycję na rynkach eksportowych. Głównymi pozycjami sprzedawanymi na rynkach zagranicznych są produkty czekoladowe, szczególnie bombonierki Chocoladorro, Cherrissimo, Amoretta. W 2011 roku będziemy wzmacniać naszą pozycję rynkową na rynkach zagranicznych oraz pozyskiwać nowych kontrahentów - dodaje Joanna Majdańska z Mieszko
|
Temat:
MIESZKO
DM AmerBrokers obniżył rekomendację dla Mieszka do "neutralnie"
10.12. Warszawa (PAP) - DM AmerBrokers w raporcie z 2 grudnia obniżył rekomendację dla Mieszka z "trzymaj" do "neutralnie"
Raport wydano przy cenie 3,59 zł. W piątek o 9.42 kurs wyniósł 3,6 zł.
"Głównym powodem zmiany zalecenia inwestycyjnego jest przekroczenie ceny docelowej wynoszącej 3,10 zł wyznaczonej dla spółki w raporcie z dnia 24 lutego 2010 roku. Od momentu wydania tej rekomendacji (przy cenie 2,48 zł) kurs spółki wzrósł o 44,76 proc." - podał dom maklerski.
Drugim czynnikiem, który wymieniają analitycy, jest zamiar nabycia TB Investicija, który jest z kolei właścicielem litewskiego producenta słodyczy Vilniaus Pergale. Transakcja ta opiewa na 31,86 mln euro.
"Nie negując zasadności transakcji, zwracamy uwagę na jej znaczny wpływ na przyszły poziom zadłużenia Mieszka oraz koszty jego obsługi. Spółka nie podała parametrów finansowych przejmowanego podmiotu, w związku z czym obecnie niemożliwa jest ocena efektywności tej transakcji, jak i sporządzenie prognoz wyników podmiotów po połączeniu" - napisano w raporcie. (PAP)
|
Temat:
MIESZKO
Co to Mieszko tak spada? Wiem że spada przy bardzo małych obrotach ale zapowiadało się 4 zł kilka dni temu a teraz już dotykamy 3,50
Pozdrawiam
|
Temat:
GOBARTO
Witam też mam podobne odczucia że komuś bardzo zależy na tym by cena szybko nie poszła w górę. Wg mnie ktoś chce tanio skupić ładny pakiecik. Ja na razie nie sprzedaje czekam. Pytanie zasadnicze jak długo jeszcze taki stan rzeczy będzie się utrzymywał. Pozdrawiam
|