Owszem utworzyła nam się odwrócona formacja głowy z ramionami ale żeby ona została potwierdzona to w poniedziałek kurs akcji Tauronu musiałby zwyszkować i to najlepiej powyżej 6.60. Poza tym miejmy nadzieje, że poniedziałek nie zaskoczy nas in minus wydarzenimi z Japonii oraz Libii.
|
|
Temat:
SERINUS
Rzeczywiście wartość giełdowa spółki Kovu i Petrola na dzisń dzisiejszy jest inna. Zresztą z każdym dniem kapitalizacja się zmienia przecież zależna jest od ceny za akację. Po dzisiejszym dniu jak cena ulegnie zmianie też będzie inna. Dane , które podałem faktycznie nie były zaktualizowane i to był stan kiedy Kov był po 2.1. Źródło to www.money.pl/gielda/spolki_gpw...
|
|
Temat:
SERINUS
Wskaźniki: Kulczyk Oil Ventures Inc. (KOV) Cena / Zysk -35,56 Cena / War. Księg. 4,67 Zysk na akcję [PLN] (III kw. 2010) -0,01 Kapitalizacja [mln.] 843,16 Liczba akcji 401 503 330 ROA -3,08% ROE -3,99% Free Float 39,71%
Wskaźniki: Petrolinvest SA (OIL) Cena / Zysk -2,15 Cena / War. Księg. 0,77 Zysk na akcję [PLN] (III kw. 2010) -0,06 Kapitalizacja [mln.] 400,17 Liczba akcji 54 817 656 ROA -0,55% ROE -0,92% Free Float 74,87% Tu masz odpowiedź. Spójrz na liczbę akcji Oila i Kova i na kapitalizację
|
|
Temat:
SERINUS
Oczywiście jeżeli ktoś wierzy w końcowy sukces testów odwiertów w Brunei, lub inwestuje długoterminowo w kov to taka możliwa przecena akcji spowoduje możliwość dokupienia papierów kov w promocji. Mam nadzieję ,że za jakiś czas będziemy mogli przytoczyć znane przysłowie polskie - "Nie ma tego złego ,co by na dobre nie wyszło."Czy Lukut to jest ta strefa bliżej obszaru koncesyjnego Shella?- patrząc na mapę Brunei wydaje się ,że oba odwierty Lukut i Lempuyang-1 znajdują się w podobnej odległości od nowoodkrytych złóż gazu Bubut (bo chyba do tych złóż szukaliśmy analogii). Odwiert Lukut usytuowany jest nieco wyżej na północ od odwiertu Lempuyang-1.
|
|
Temat:
SERINUS
AED już dawno podkreślało ,że optymistycznie ocenia możliwość komercyjnego wykorzystania złoża. "Wstępna interpretacja wyników odwiertu wskazuje na możliwe występowanie złóż gazu w każdej z trzech najniżej położonych docelowych stref, chociaż tylko najwyższa część w najniżej położomnnej strefie (zielona) została przewiercona."( źródło www.kulczykoil.com/uploads/Inf...). Kolejną optymistyczną przesłanką jest fakt "Wiercenie i pobieranie logów z odwiertów w obiekcie Lempuyang-1 zostało ukończone i obecnie montowana jest rura prowadnicowa o średnicy 4,5” w celu umożliwienia badań. Odwiert jest płytszy niż pierwotnie zakładano (plan: 3 500 m MDRT), z uwagi na trudności wiertnicze związane z wysokim ciśnieniem. Pierwotna konstrukcja odwiertu przewidywała możliwość wystąpienia wysokiego ciśnienia, jednakże kilka napotkanych poważnych wyrzutów gazu w trakcie wiercenia wskazało na potrzebę zmiany konstrukcji w celu przystosowania jej do istniejących warunków.( www.kulczykoil.com/uploads/Inf...). Do tego wszystkiego trzeba dodać ,iż na zachód od odwiertu Lempuyang-1 w nieprzekraczającej kilometra odległości od granicy Bloku L znajdują się nowoodkryte złoża gazu w Bubut należące do Shell Petroleum. Osobiście uważam ,że ten odwiert skazany jest na sukces.( prawdopodobnie jednak prócz gazu nic więcej tam nie znajdziemy) Oczywiście testy to zweryfikują.
|
|
no tak być może KGHM już skupuje TPE wczęsniej dołując je. Ewidentnie widać że komuś zależy żeby zniechęciś do TPE a w konsekwencji znaleźć chętnych na wywalenie akcji na niższych poziomach
|
|
Temat:
SERINUS
Panowie póki co nie ma powtórki z rozrywki bądź co bądź popyt zatrzymany ale nie ma większych spadków. Wczoraj grubasy obkupiły się grając zapewne pod info. a teraz jest wyczekiwanie na wynik badań. Także zapewne do kolejnych newsów kurs będzie miał wahania przy czym już nie będzie spadał do pozimu 1.5 a wsparcie będzie dużo wyżej a na jakim poziomie?? to się okaże w najbliższych sesjach.Nic innego nam nie pozostało jak wyczekiwać infa. z Brunei i śledzić arkusz zleceń bo jak wiadomo nie od dziś są równi i równiejsi w dostępie do newsów.
|
|
Temat:
SERINUS
Panowie jak traktujecie Kov jako inwestycje długoterminową to lepiej nie wchodźcie na notowania codziennie.Po co się stresować. Prawda jest taka że dopóki papieru nie sprzedamy to jest to tylko i wyłącznie starta papierowa. Jeśli wyniki badań odwiertów w Brunei będą pozytywne a w to przecież wierzymy to wszystko sobie powetujemy i to z nawiązką. Mnie osobiście nie dziwi brak zainteresowania papierem-bo raczej w najbliższych dniach żadnych zanczących newsów nie będzie a w związku z tym po co ktoś ma zamrażać gotówkę jak w tym czasie może nią obracać i zarabiać. Uzbrojmy się jeszcze w cierpliwość to chyba jest najrozsądniejsze rozwiązanie.
|
|
Temat:
SERINUS
Ja patrzę na te wahania kursu akcji na chłodno, spokojnie. Wchodząc w KOV zdawałem sobie sprawę że dopóki nie będzie konkretnych informacji o dokopaniu się do złóż ropy to kurs będzie narażony na wahania.Niestety KOV to inwestycja długoterminowa no chyba że się komuś uda wejść tuż przed wystrzałem w górę- popartym informacjami o oszacowaniu złóż. Także nie przejmuje się zbytnio poszczególnymi niedudanymi sesjami , gdyż spadki raczej nie mają żadnego racjonalnego uzasadnienia a jedynie są wynikem zniecierpliwienia co niektórych. Nam a przynajmniej mnie nie pozostało nic innego jak cierpliwie czekać na wyniki badań a później zobaczymy co dalej.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Też nie jest mi do śmiechu po kiepskiej reakcji rynku na takie info. Jednak trzeba na to wszystko spojrzeć chłodnym okiem bez emocji. Prawda jest taka ,że informacja o ponownym oszacowaniu ukraińskich złóż i w konsekwencji wzrost potwierdzonych zasobów o 221 % zmienia obraz spółki.Wszystkie wskaźniki fundamentalne w przypadku kov zmieniają swoją wartość i spółka przy obecnej cenie za akcję staje się niedowartościowana. Kwestią czasu jest tylko reakcja rynku na te zmiany.Na pewno wiara w możliwość odniesienia sukcesu w tej branży zachwiana jest przez niepowodzenia Petrolu. Być może wejście na naszą giełdę ukraińskiego oligarchy Wiktora Pinczuka ze swoją spółką Geo-Aliance zmieni negatywny obraz tej branży.
|
|