PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
Baryt57

Baryt57

Ostatnie 10 wpisów
Mam kilka pytań do Reda:

1. Kub-gaz ma dostać II transzę pożyczki EBOiR - na co są przeznaczone te pieniądze i czy w ogóle są potrzebne w świetle rosnącego wydobycia?

2. Moc trzech przepompowni wynosi w tej chwili 600+700+150=1 450 tys. m3 dziennie. Dojdzie jeszcze nowa, powiedzmy kolejne 700 tys, czyli łącznie 2,15 mln m3 - na dziś i wydaje się na II kwartał wystarczy, ale czy nie należałoby pomyśleć o kolejnych bardziej wydajnych? Już w tej chwili wydobycie wynosi 524 tys.m3, podłączone mają być trzy kolejne o wydobyciu, jak mozna ocenić, 30-60 tys.m3, czyli ponad 100 tys.m3, a odwiert M-21 na ukończeniu ze złoża, z którego M-19 ciągnie około 150 tys.m3 - czyli na koniec lutego wydobycie może już wynosić 700-750 tys.m3, a szczelinowanie kolejnych odwiertów w toku.

3. Czy spółka rozważa wprowadzenie kolejnych wiertni na złoża - powiedzmy czterech-pięciu, aby zwiększyć efekty wydobywcze? Do wykorzystania środki z EBOiRu...

Ale sobie poużywaliście o spółce, ale widzę,że nawet Wam temat dołowania się skończył:))) Zresztą, fakty na minus są coraz bardziej MIKROSKOPIJNE W OBLICZU ROSNĄCEGO WYDOBYCIA NA UKRAINIE:))) DZISIAJ PRZEKROCZYMY 20 MLN M3 OD POCZĄTKU ROKU, a w związku z tym, że wiertnia M-21 wreszcie zaczęła pracować i w skali miesiąca odwiert już będzie, kolejne zwiększenie wydobycia o ok.20-30% to tylko kwestia czasu i możliwości przepompowni:)))

Tłumaczenie - z ukraińskiego na polskihello1

pożyczki EBOR "Cube-gazu do 40.000.000 dolarów

Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju przeznaczy ukraińskiej ropy naftowej i "gaz Cube-Gas kredyt o wartości 40 milionów dolarów.

Poprawki przyjęte w środę zarządu banku, Interfax-Ukraina ", powołując się na sekretarza prasowego w EBOR na Ukrainie Anton Usov.

Powiedział, że porozumienie zostanie wkrótce, prawdopodobnie jeszcze w maju.

Głównym celem instrumentu jest stworzenie kondensatu gazowego pól w regionie Łuhańsk 2013 r. do wzmocnienia pozycji "-Cube gazu jako jeden z największych prywatnych firm ropy w kraju.

Jak donosi "Cube-Gas zamierza do końca 2015 r. inwestycje w badania i rozwój pilotażowego obszaru Makeevskogo North licencji (Ługańsk regionu.) Licencja 5-letnie, za które otrzymał na początku 2011 roku, około 143 milionów Hr.

Przejdź do wiercenia pierwszy dobrze na nowej stronie planowane jest na przełomie 2011 - 2012 wcześnie.

Całkowita liczba licencji "Cube-gazowy z North Makiejewka obszarze licencji zwiększa się do pięciu: firma rozwija także Olhivske, Makiivs'ke, Verhunske Krutohorivskoe i gazu w basenie Doniec-Dniepr.

70% udziałów Ltd Cube-gazowe są Kulczyk Oil Ventures Inc, 30% - California Gastek LLC.

Z komunikatu spółki;

"Rejestry otworowe zidentyfikowały - w zależności od zastosowanych parametrów petrofizycznych - dochodzącą do 135 m warstwę węglowodorów, przecinającą 35 stref rezerwuaru.

Odwiert został orurowany na całej długości w ramach procesu przygotowania go do uruchomienia jako odwiertu produkcyjnego."

To oznacza tylko jedno - znaczne zwiększenie wydobycia nie za pół roku, ale za miesiąc, najdalej dwa. ZNACZNE POWTARZAM DLA NIEKTÓRYCHking

Witam:))
Mamy podwójne dno, o które zdaje się chodziło grubaskowi:))) Może wreszcie wypuści kurs do góry? Kto to wie???:))) Ale zabierając jeszcze głos w sprawie cenzury na tym forum - sądzę,że jest ona PRZESADZONA. Na żadnym innym posty nie są usuwane tak szybko i tak czasami bezsensownie, jak ostatni przypadek z wypowiedzią Jakuba:)) Czasami sprawia to wrażenie, jakby admin dawał się komuś podpuszczać do interwencji albo wręcz zależy mu na usuwaniu postów , bo sam uczestniczy w grze. tyle mojego zdania.
Pozdrowienia i wszystkiego najlepszego w Nowym Rokuking

Podaż, zdaje się, osłabła:))) Przemieliło się jakieś 4-5 mln akcji z tych 10 mln na ostatnim wzroście - jest więc niezły popytking Ruszamy w góręking A dzisiaj piątek - więc czas na jakieś info ze spółki:)))

Przypominam,że wczoraj z Petrola przeszło na KOV ponad 15 mln zet - porównajcie obroty. A to oznacza tylko jedno - KOV znajduje już zwolenników o dużym potencjaleking Najdalej za dwa tygodnie powinien pojawić się ciekawy komunikatking

Także uważam, że bariera 1.75 jest do pokonania, jak również 2,0 , że nie wspomnę o 2,50-3,0, czyli poziomu, na którym ewentuanie należałoby się spodziewać podaży po ostatniej informacji o przeszacowaniu złóż gazu na Ukrainie, o ile oczywiście jakiś inwestor kupowałby TYLKO REALNE FAKTY CZYLI WARTOŚĆ KSIĘGOWĄ SPóŁKI. Na razie nie widać, aby 20 największych TFI lub króryś z 14 OFE kupował w większej ilości akcje, choć popyt ostatniego dnia tygodnia jest imponujący, a niektóre zlecenia zastanawiają wielkością:))
Obrót dzienny z ok.350 tys skoczył na prawie 2.5 mln akcji!!! Czyli siedmiokrotnie:))
Zadałem sobie znów umiarkowany trudThink przejrzenia oczekujących zleceń sprzedaży i zerknąłem też na popyt. Ten ostatni zwiększył się rownież kilkukrotnie - z poziomu ok.50-80 tys. do prawie 350 tys./od 1,63 do 1,67/, czyli ponad pięciokrotnie.
Podaż natomiast wzrosła "tylko" o 50% - z poziomu ok.1 800 tys. do ok 2 800 tys.

Przedstawia się to mniej więcej tak:

do 1,69 włącznie - ok. 25.000;
do 1,73 włącznie - ok. 500.000;
do 1,79 włącznie - ok. 550.000;
do 1,85 włącznie - ok. 550.000;
do 2,00 włącznie - ok. 550.000.
Razem - ok.2.800.000.

Nie tylko TFI i OfE na naszym rynku mogą ruszyć tę ilość, przecież cały ten pakiet jest wart ok.5-6 mln, a to dla naszych tuzów finansowych po prostu pikuś. Nie ma więc co tu mówić o jakiś ubieraniach, po prostu widać ostrożne PODBIERANIE, aby nie spowodować konieczności GWAŁTOWNEGO WZROSTU I KONIECZNOŚCI KUPOWANIA PO CENACH POWYŻEJ 2,0. Tyle mojej małej analizy.

A co do wykresu technicznego - moim zdaniem poruszamy się ostatnio między 1,62 - 1,72, co może być jedną wersją, a drugą - tworzy się klin z mocną podstawą właśnie na poziomie 1,62 i opadająca linią z poziomu sierpniowego szczytu na poziomie 1,92, IX - 1,80 i ostatniego 1,75 - czyli zbliżamy się do rozstrzygnięcia trendu:)))
Najbardziej jednak ciekawie przedstawia się trzeci wariant - odwróconej głowy z ramionami, której drugie ramię właśnie kończy się budować, co oznaczałoby dla nas ciekawe wybicie w górę - co najmnie do poziomów ok. 2,30 - 2,50 , co potwierdziłoby wartość księgową spółki po przeszacowaniu zasobów ukraińskichking

bobbyg napisał(a):
dolarman napisał(a):
I to by było chyba na tyle dzisiejszych wzrostów.
Coś mi się wydaje, że realizuje się doskonale znany nam na tej spółce scenariusz;
Info, kilkuprocentowa podbitka, wzrost podaży - realizacja zysków, powrót kursu na wcześniejsze poziomy..

Dokladnie, ktos sie pozbyl balastu a kogos ubrali. Pare dni oddechu...

Myślę, że się mylisz. Przeszacowanie wartości KOV w górę o jedną trzecią MUSI wynieść kurs już niedługo na poziom ok.2,30 - 2,50. Raczej kupuj, skoro jeszcze możesz tak tanio:))) A zresztą rób jak chcesz:))

Nie czarujmy się - oni w ogóle nie wiedzieli, JAKĄ INFORMACJĘ PODAJĄ:))) OBŚMIAŁEM SIĘ DO ŁEZ JAK NA NAJLEPSZYM KABARECIE:))) Nawet teraz, jak sobie przypomnę, to ze śmiechu o mało co nie spadam z krzesła:))) A już to mieszanie KOVu z Petem - pożałowania godne, jak na "fachmanów" ,ZA JAKICH się uważają:))) Ale do rzeczy - kłania się tu POLITYKA INFORMACYJNA KOVU, która właśnie znajduje swoje odzwierciedlenie w głupotach, które opowiadają dziennikarze nawet w takim CNBS:))) Nieznajomość rzeczy i mylenie spółek wychodzi z każdego zdania.
Jak już wspomniałem w jednym z postów powyżej - DOKĄD KOV NIE BĘDZIE NAWET NA SIŁĘ INFORMOWAŁ 20 NAJWIĘKSZYCH PUBLIKATORÓW, JAK RÓWNIEŻ 20 NAJWIĘKSZYCH TFI ORAZ 14 OFE OTYM, CO ROBI, NIE BĘDZIE ROZSYŁAŁ NP. NEWSLETTERA, KTÓRY UWAŻAM ZA B A R D Z O DOBRY MATERIAŁ DO WW, TAKIE KWIATKI, JAK PRZED CHWILĄ, BĘDĄ SIĘ ZDARZAŁY CZĘŚCIEJ. I nie ma się co tu obrażać,Panie Jakubie, po prostu tak jest.

Redface napisał(a):
Baryt57 napisał(a):
Wrócmy do dyskusji o spółce, a nie o pierdołach. Chciałbym mieć nadzieję,że polityka informacyjna za sprawą newslettera zmieni się nie do poznania i że jest to jaskółka, która zmieni sytuację. Mają się odbyć spotkania z inwestorami, a mam też nadzieję, e news nie tylko jest dostępny w linku, ale także został skierowany do np. 10-20 największych gazet w kraju,że nie wspomnę o 20 największych TFI o aktywach powyżej miliarda, oraz kilku innych powyżej 0,5 mld, jak również do 14 OFE. A już nie wspomnę o większych graczach w Kanadzie i USA.
Tylko nasi najwięksi gracze mogliby, gdyby przeczytali newslettera i zrozumieli wartść spłki, kupić KOV od miliona do trzech milinów akcji, i byłby to dla nich pikuś. Przecież mamy tutaj niewyobrażalna potencjalną windę w górę. Jeżeli tego nie zrobią, będą się zarządzający tłumaczyć za rok-dwa na swoich komitetach inwestycyjnych, dlaczego nie mają lub dlaczego mają tak mało akcji KOVu.
A ile akcji wisi do dwóch zet? Do 2 mln.

Witam,
Sorry, ale chyba nie bardzo wiesz, jak działa rynek i czym kierują się inwestorzy instytucjonalni. Myślisz, że jak im poślę newsletter to od razu się zainteresują i kupią? Nie, szczególnie w przypadku spółki spoza głównych indeksów, jaką jest KOV. Do tego trzeba kilku spotkań, track record itd. Ja naprawdę 'zjadłem zęby' na IR. Co więcej, w początkach kariery zawodowej pracowałem na buy-side. Zarządzający/ analityk dostaje setki maili od spółek, ich doradców, tudzież właścicieli. I wszystkie krzyczą: jesteśmy najlepsi, najtańsi, to jest 'screaming buy' itd. No i lądują na zawsze w folderze 'do przeczytania później'.
Spotkania w końcu listopada będą czwartą moją rundą spotkań z polskimi i trzecią z zagranicznymi inwestorami - nie licząc IPO roadshow. Z większością zainteresowanych jestem w bieżącym kontakcie telefonicznym/ mailowym. Czy są jeszcze jakieś 'złote rady'?
Może 'idźcie do gazet'? No tak, a gazety wprost czekają na to, żeby o nas coś - do tego dobrze - napisać. Laurki nie są w cenie. Dziennikarz woli artykuł krytyczny - bo podkreśla swoją wartość. Takie życie. Ale zabraliśmy dziennikarzy na Ukrainę - może nie czytaliście relacji? Byli naprawdę pod wrażeniem. Poza tym spotykamy się z nimi regularnie. Ale nie zawsze mogę mieć dla nich 'killing' albo 'sexy news' - nasza robota to żmudne dłubanie w ziemi, żeby na koniec upaćkać się jakąś czarną mazią albo nawdychać smrodu ;-)
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Cieszę się, że spotkania postępują:))) Nie przeczę,że zjadł Pan zęby na PR, ale chciałbym zwrócić uwagę na to,że nawet,eżeli przesłana informacja trafi na listę oczekującą, będzie DOSTĘPNA W KAŻDEJ CHWILI po pojawieniu się INTERESUJĄCYCH NEWSÓW. Chciałbym też wyrazić uznanie moje uznanie na temat newslettera.TO ODNOŚNIE ZARZĄDZAJĄCYCH I ANALITYKÓW:)))

To samo jednak tyczy dziennikarzy - czytałem wprawdzie jeden z artykułów, ale nie odniosłem wrażenia, aby dziennikarz był w nim pod wielkim wrażeniem - może co innego mówił, a co innego mógł czy chciał napisać. Jednocześnie dostęp do tak SKONDENSOWANEJ INFORMACJI O SPÓŁCE NAPRAWDĘ WCZEŚNIEJ CZY PÓŹNIEJ DA SWOJE OWOCE. To tyle moich skromnych uwach bez odnoszenia się do mentalności dziennikarzy,z którą się zresztą zgadzam - jeżeli będą mieli do wyboru news w stylu "TRYSNEŁA ROPA LUB GAZ" a "W CZASIE ERUPCJI ROPY ZGINĘŁO 10 OSÓB" na pewno wybiorą to drugie:))

GDA66TY napisał(a):
Baryt57 napisał(a):

Akurat tego ile jest zleceń sprzedaży to my nie jesteśmy w stanie określić.
Na giełdzie nie siedzą tylko inwestorzy ale w większości gracze.

Zadałem sobie trud policzenia /pobieżnego wprawdzie:))/ , jakiej wielkości zlecenia są widoczne w karnecie. Oto wyniki:

-do 1,70 włącznie - ok.350 tys.;
-do 1,76 włącznie - ok.350 tys.;
-do 1,86 włącznie - ok.600 tys;
-do 2,00 włącznie - ok.500 tys.
Razem - ok. 1 800 tys.

Dochodą do tego zlecenia niewidoczne, ale w sumie ok.2 do 2,5 mln. Nie sądzę, aby zleceń niewidocznych było sporo więcej, chyba że sądzisz inaczejking

Wrócmy do dyskusji o spółce, a nie o pierdołach. Chciałbym mieć nadzieję,że polityka informacyjna za sprawą newslettera zmieni się nie do poznania i że jest to jaskółka, która zmieni sytuację. Mają się odbyć spotkania z inwestorami, a mam też nadzieję, e news nie tylko jest dostępny w linku, ale także został skierowany do np. 10-20 największych gazet w kraju,że nie wspomnę o 20 największych TFI o aktywach powyżej miliarda, oraz kilku innych powyżej 0,5 mld, jak również do 14 OFE. A już nie wspomnę o większych graczach w Kanadzie i USA.
Tylko nasi najwięksi gracze mogliby, gdyby przeczytali newslettera i zrozumieli wartść spłki, kupić KOV od miliona do trzech milinów akcji, i byłby to dla nich pikuś. Przecież mamy tutaj niewyobrażalna potencjalną windę w górę. Jeżeli tego nie zrobią, będą się zarządzający tłumaczyć za rok-dwa na swoich komitetach inwestycyjnych, dlaczego nie mają lub dlaczego mają tak mało akcji KOVu.

Redface napisał(a):
hazard napisał(a):

-> wynika z tego że jak to nazwałeś "furtka" jest tak szeroka - ze jeżeli pierwszy update na temat wyników testów z Bloku M pojawi się w maju 2011 to też nie skłamią! )założywszy ze zaczną testować pod koniec marca 2011... przecież to jeszcze jest q1 Think Oczywiście wynika też z tego że info o bloku L powinno pojawić się szybciej... ale marzec 2011 wcale nie jest nierealny... jeśli zaczną "na początku" q1.

Witam ponownie,
Chyba rozumiecie, że spółce odwlekanie wyników nie jest na rękę?
Przecież mówiliśmy, że kasy z IPO starczy nam na 12 miesięcy działalności...
Liczycie miesiące? My liczymy, zegar tyka.
A kto powierzy spółce nowe środki nie znając wyników odwiertów, czyli przy wiedzy trochę tylko większej niż ta z czasów IPO?
Zależy nam na jak najszybszym uzyskaniu wyników testów, przedstawieniu ich niezależnym ekspertom do ponownego oszacowania potencjału złóż. Ale zależy nam tez na tym, żeby zrobić to dobrze i możliwie najtaniej. Nie stać nas na rozwiązania byle-jak-byle-szybciej.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Jestem zlekka zdziwiony takim stawianiem sprawy. Dobrze? Możliwie najtaniej? Gdybym ja miał w zanadrzu jakieś pokłady ropy, jak najszybciej chciałbym wiedzieć, jakiej one są wielkości, zasobności, i kiedy ewentualnie mogę z nich coś wycisnąć. Zwłaszcza w kontekście kilkunastu miesięcy.....

Zgadzam się z przedmówcami,że raport niewiele tu zmieni:) Chyba,że pokaże już teraz duży zysk. Natomiast prezentacje zmienią sporo, bo zwiększą zainteresowanie spółką i zwiększą zrozumienie tego biznesu wśród mniejszych i większych inwestorów. w skali miesiąca-dwóch można oczekiwać napływu na akce KOVu sporego kapitału zainteresowanego spółką. A jeżeli w międzyczasie pojawi się komunikat o wielkości zasobów i ich zasobności,/a wygląda na to ,że zasoby są duże, inaczej już byśmy znali wyniki/, to takie batony jak są tutaj ustawiane nie powstrzymają kilkunastokrotnego, moim zdanim, wzrostu kursu.

MaximusMinimus napisał(a):
W tym drugim linku można znaleźć info, że ze słupa 6m firma wydobywa 613 baryłek dziennie. U nas potencjalnie mogłoby być 4 razy tyle. Oczywiście to zależy od powierzchni złoża itp. ale przynajmniej jest jakieś przybliżenie.

Wolę ten wist Maximusa.

613*4*0.36=883 baryłek dziennie czyli 322k baryłek rocznie z samej Markisy-1.
Baryłka po 220zł, załóżmy 135zł czystego zysku na baryłce.
135*322k=43 bańki czyli 0.108 na akcję czyli 1.0zł kursu Z SAMEJ MARKISY-1.
Niech zrobią 10 takich dziurek w pobliżu i będzie 10.0zł same Brunei.
Do tego 1.0-1.5zł na Ukrainę po świetnym rozwoju, bo dziś to nie więcej jak 0.4zł.

Przy okazji widać że KUB-Gaz nie ma większego znaczenia. Tylko ropa jest sexy.

Myślałem nad tym wyliczeniem i dochodzę do wniosku, że wycena jest chyba zaniżoneThink Jeżeli Total wyciąga z 6M słupa ok. 50 mln zet, to KOV z blisko 30M słupa musiałby wyciągać nie tylko 4-5 razy więcej. Zamiast postępu arytmerycznego należałoby chyba zastosować postęp geometryczny - albo 4x4x4x4x4=1024 lub nawet 5x5x5x5x5=3125 !!! A to już zmienia postać rzeczy i mamy szejka JasiaAngel 50x1024=51 200 mln, a 50x3125= 156 250 mln !!!! A tu już jesteśmy królami życiaking

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 23 lutego 2012 07:49:21
Liczba wpisów: 37
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,437 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat