PARTNER SERWISU
vgxdzzgg
Guru

Guru

Ostatnie 10 wpisów
No i jak to wykorzystać? W co inwestować? :)

DAX zaś będzie tak chodził jak US - tam zaś czekają na:

- pakiet pomocowy który ma być przegłosowany w czwartek
- posiedzenie OPEC które musiałoby wypaść nadzwyczajnie żeby ruszyć rynkiem.

Nikt niewie co będzie po świętach....raczej zaczną piewsze wyniki spływać.

Osobiście liczę na zbliżenie się do ostatniego dna - tak jak podczas większości kryzysów.

Śledziłem dzisiaj przyklejony do monitora S&P 500, pod koniec sesji ktoś rzucił kursem z 2700 na 2671, VIX nawet niezdążył zareagować.

Spodziewam się powolnych sparków przez kolejne dni. Co wy na to?

Co do Koronowirusa:

- jest groźniejszy niż grypa - dlatego warto próbować go zatrzymać:

https://youtu.be/FVIGhz3uwuQ

- co do śmiertelności grypy:

interaktiv.morgenpost.de/gripp...

---

Fajnie byłoby jakbyśmy mogli wykorzystać to forum aby podyskutować kiedy nastąpi dno bessy.

1. Czy SP500 jeszcze spanie?
2. Czemu rynki dzisiaj odbiły?
3. Gdy osiągniemy to dno bessy to jak to rozpoznamy? (drogie złoto?) (tania ropa?)
4. W co inwestować zakładając że jeszcze spanie?
5. W co inwestować w "dnie bessy"?
6. Czy gryzys gospordarczy spowoduje także gryzys na rynku akcji?
7. Które sektory wzrosną po obecnej recesji? (tak jak Amazon po dot-com)
8. Które rynki ucierpią/zyskają na obecnych trudnościach? (Chiny? Rynki wschodzące? Usa?)

Jest nas wielu, dużo czytamy, wykorzystajmy to.

Uważasz że to dobry moment na inwestycje w ropę?

Rozumiem że to instrument nielewarowany, open end:
www.rcb.at/pl/pdf/certificate/...

Ryzyko jakie tutaj widzę to ryzyko walutowe - ropa jest jest wyceniana w dolarach które teraz są drogie w PLN.

Sam używam certyfikatów ING Turbo i jestem zadowolony z płynności i niedużego spreadu.

Bardzo intersujący wpis:

https://stooq.pl/mol/?id=10520

O ile srebro niestraciło korelacji z złotem to wyglada na to ze cena moze niebawem wzrosnac.

W jaki sposób można tani kredyt na akcje?

Czy kredyt konsumpcyjny oprocentowany na 3% na 10lat jest drogi?

Czy macie już jakiś faworytów pod długotrwałe odbicie?

PKO BP? JSW? CD PROJEKT?

Google? Shell?

BigLot napisał(a):
Czy sądzicie, że do wyborów w USA cena złota może jeszcze spaść?

Gdzieś czytałem że w początkowej fazie kryzysu złoto ma tendencję do zniżek gdyż potrzebujący kapitału sprzedają po każdej cenie dopiero później pikuje.

Spodziew się załamania na giełdach w przyszłym roku.

Jak już pisałem interesuję się certfikatami z dźwignią mając nadzieje na wzrosty złota i spadki indeksów (S&P 500). Tyle że są to instrumenty względnie złożone i niewiem jak będę się zachowywać w czasie zawirowań

Czy ktoś tutaj iwestuje w certyfikaty na złoto?

Takie jak:
www.ingturbo.pl/rynki/surowce/...

co o nich sądzicie?

Jako niedzielny inwestor niemogę zrozumieć co się dzieje z kursem - spółka zdrowa, żadnych istotnych newsów niebyło a tu przecena o 8%.

Ktoś może wytłumaczyć co się tam dzieje?

Licząc bardzo na szybko:

25,2mln CAD = 78.76mln PLN

dajmy cenę np. 2PLN za akcję to oznacza 78,76 / 2 = 39,38mln nowych akcji.

mamy 78,63 + dostaniemy 39,38 = będzie 118,01 akcji

przy wczorajszej kapitalizacji 143,11 mln zł daje to 143,11/118,01 = 1,21PLN/akcja
albo licząc wartość księgową    69,8 mln zł daje to     69,8+78,76(pozyskane z emisji)/118,01 = 1,26

Ktoś potwierdzi?

Wygląda na to że będzie rozwodnienie akcji.

Cytat:
Serinus Energy Inc. ("Serinus", "SEN" or the "Company") (TSX:SEN)(WARSAW:SEN) is pleased to announce that it has filed a preliminary short-form prospectus, dated and filed on January 9, 2017, in the provinces of Canada other than Québec (the "Qualifying Provinces") in connection with a marketed offering (the "Offering") of common shares in the capital of the Company (the "Offered Shares") for aggregate gross proceeds of C$25.2 million (the "Total Offering"). The Offering will be led by GMP FirstEnergy (the "Agent") on a "commercially reasonable efforts" agency basis.

The Company's major shareholder Kulczyk Investments S.A. ("KI") currently owns 39,909,606 common shares representing approximately 50.76% of the Company's outstanding common shares. KI has advised the Company that it will be purchasing, either directly or indirectly through its affiliates, $12,790,574 of the Offering to maintain its 50.76% ownership position. Such participation would be considered a "related party transaction" as defined under Multilateral Instrument 61-101 - Protection of Minority Security Holders in Special Transactions ("MI 61-101"). The transaction will be exempt from the formal valuation and minority shareholder approval requirements under MI 61-101.

The net proceeds of the Offering will be used by the Company to fund the development of the Moftinu Gas Plant and pre-work for the 2018 drilling program in the Satu Mare Concession in Romania, production enhancement in the Sabria block in Tunisia, and for general corporate purposes.

The Offering is subject to customary conditions and the receipt of required regulatory approvals, including the approval of the Toronto Stock Exchange, and the entering into by the Company and the Agent of an agency agreement. The Offered Shares will be offered in all of the Qualifying Provinces and on a private placement basis in the United States, the United Kingdom, Switzerland, and Europe and in such other jurisdictions as the Company and the Agent may agree.

The Offering will not be completed unless the Total Offering is raised.

A preliminary short-form prospectus containing important information relating to these securities has been filed with securities commissions or similar authorities in each of the Qualifying Provinces. The preliminary short-form prospectus is still subject to completion or amendment. Copies of the preliminary short-form prospectus and documents incorporated therein can be obtained by contacting GMP Securities L.P. Attn: Equity Capital Markets, 145 King St. W., Suite 300, Toronto, ON M5H 1J8 or from the Secretary of Serinus by sending a written request to 1500, 700-4th Ave. SW, Calgary, Alberta, T2P 3J4 (Telephone: (403) 264-8877), and are available electronically under Company's issuer profile on SEDAR at http://www.sedar.com. There will not be any sale or acceptance of an offer to buy the securities until a receipt for the final prospectus has been issued.

Link

Nie rozumiemAnxious tzn?

krewa napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

Tutaj spojrzenie w ujęciu tygodniowym. Z poważnym traktowaniem RSI zaczekałbym do piatku. Możliwości są dwie - 1,71 lub 4,11

Nadal uważasz że po tak mocnym i zdecydowanym przebiciu 1,71 możliwe jest osiągnięcie 4,11?

Brzmi to bardzo optymistycznie dla Serinusa, przynajmniej w krótkim-średnim terminie. Ryzykiem jest jednak produkcja w USA, źródło spadków na ropie. Jak się zachowają producenci ze stanów?

Cytat:
"Give it six to nine months at $60 and you are going to start to see U.S. onshore production ramping hard and ramping fast," said Citigroup's global head energy strategy Seth Kleinman, speaking at a Bloomberg webinar in late November.

Link

Uważacie że wzrosty mają jakiekolwiek podstawy fundamentalne czy są czysto spekulacyjne?

Czym mogą być spowodowane ostatnie wzrosty?

Czy może tym że zatwierdzono niedawno na Ukrainie niższe podatki od wydobycia (1 październik) i jak mówi rzecznik firmy:
Cytat:
Jeśli spadną daniny, grupa rozpocznie prace nad zwiększeniem produkcji gazu i nowymi odwiertami.

www.parkiet.com/artykul/143408...

Odpowiedziałem na pytanie Krewy

Cytat:
Guru, ile odwiertów ma Serinus na terytorium kontrolowanym przez Kijów a ile pod kontrolą separatystów?

Większość odwiertów znajduje się pod kontrolą Kijowa. To że ktoś sobie rości prawo do tych terenów nie znaczy że je otrzyma. Ryzyko oczywiście istnieje.

natemat.pl/115119,na-ukrainski...

Stąd wynika że
Cytat:
Wiergunskoje i Krutogorowskoje
które leżą praktycznie w Ługańsku a one dawały tylko kilka procent produkcji i były już dosyć wyeksploatowane.

Większość pól leży daleko od linii frontu, można to z tej mapy wywnioskować i było komunikowane przez spółkę:

http://liveuamap.com/

Myślałem że prawie 95% produkcji jest na terenach "bezpiecznych", czy się mylę?

www.parkiet.com/artykul/143408...

Cytat:
Wejście w życie obniżonych, a tak naprawdę przywróconych do bliskich obowiązującym do niedawna, stawek opodatkowania spowoduje, że będziemy gotowi, żeby rozpocząć prace nad zwiększeniem produkcji i nowymi odwiertami.

Gdyby te nowe stawki weszły sytuacja Serinus mogłaby się zmienić diametralnie.

Znowu się poproszę o Twoją opinię - chodzi o HAWE, czy nie uważasz że to dobry moment na zakup tej spółki? Jej cena jest blisko historycznych minimów.

A co się stało z Twoim rzeczywistym portfelem?

:)

Nie bardzo rozumiem, spółka jest notowana przy C/WK 3.36. To chyba trochę wysoko, nie sądzisz?

Kiedys pisales o Polimexie - ze dla ryzykantow - dalej uwazasz ze warto w niego wchodzic? Przy obecnych cenach?

czyli zakładamy że debiutu na AIM nie będzie w tym roku

www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...

Skoro Budowlanka to co sądzisz o PBO Anioła? Spółka całkiem zdrowa cena bardzo przystępna. Nie wiem gdzie haczyk...Think

rabbit napisał(a):

Natomiast w raporcie dotyczącym zasobów mamy taką informację (napiszę prostym językiem):

Low Estimate-189 000 000 baryłek ropy i jest 90% szans że te zasoby mogą być większe
Best Estimate-283 000 000 baryłek ropy i jest 50% szans że mogą być zasoby większe i 50% że mniejsze
High Estimate-430 000 000 baryłek ropy i jest 10% szans że zasoby mogą być większe i 90% że mniejsze.

Chyba o to w tym chodzi.

Skąd RPS wie czy to ropa czy woda?

Wydaje mi się że trzeba najpierw odwiert zrobić żeby to sprawdzić, np. w Syrii odwiert trafił na kilka pokładów (?poziomów?) wody które zmniejszyły wielkość zasobów.

Syria: WICEMINISTER DS. ROPY PRZYŁĄCZYŁ SIĘ DO REBELII

chyba dobra informacja dla KOV, zakladajac ze Asad ustapi/zostanie obalony, to ten pan pewnie wroci na stanowisko, i raczej koncesja KOV nie pojdzie w zapomnienie. Troche naciagane ale jednak +

Cytat:
Okazało się, że obecnie w Europie jest więcej chętnych do sprzedaży rafinerii niż do zakupu. W efekcie żaden z inwestorów, który w czerwcu znalazł się na krótkiej liście, nie był skłonny do zakupu 53 proc. akcji należących do skarbu państwa.

Lotos nie dla KOV

Kolejne źródło informuje o zakupie Nigerii.

Cytat:
Największymi wzrostami cieszyć się mogą akcjonariusze producenta bakalii Atlanty Poland (wzrost o 12,5 proc.) i Kulczyk Oil Ventures (11,8 proc.). KOV kupiło złoża w Nigerii.

parkiet

Zastanawia mnie jak będzie wyglądać komunikat - Redface pisał że raport (przeszacowanie) RPS (w tym Nigerii) ukaże się wraz z dokumentem ofertowym AIM. Więc w komunikacie który się pojawi będzie pewnie tylko sucha informacja dotycząca przejęcia - brak jakiś aktualnych liczb dotyczących zasobów. Czy może dokument ofertowy AIM zostanie dołączony do informacji o przejęciu OML42? Ktoś pomoże zrozumieć?

link

Cytat:
- W moim przekonaniu, to milowy krok dla KOV. Udowodniliśmy już, że potrafimy sprawnie realizować ambitny plan poszukiwawczy, dzisiaj konsekwentnie pracujemy nad zwiększaniem wydobycia, włączając do tych działań nowoczesne, zachodnie technologie – twierdzi Jakub Korczak, wiceprezes KOV.

Spółka rozpoczyna już prace szczelinowania w kolejnym odwiercie o nazwie O-8.

Wcześniej:

200 358 212 akcji = 49,8%
4 023 257 akcji = 1%
402 325 700 akcji = 100%

Teraz:

200 358 212 akcji = 47,61 %
4 208 322 akcji = 1%
420 832 200 akcji = 100%
=================================
Przybyło około (420 832 200 - 402 325 700) => 18 506 500 akcji

akcji przybyło
18 506 500 / 402 325 700 = 4,6%

wartość jednej akcji stanowi zatem
402 325 700 / 420 832 200 = 95,6% wcześniejszej wartości

czyli nasze akcje tracą 4,4% na wartości...

teraz należy jeszcze podzielić nasze zobowiązania względem Tritus przez ilość akcji dodrukowanych i powinna wyjść jakaś wartość orientacyjna po której Tritus przejmowałaby akcje bez straty
Zgadza się?

Tak, ale oferta jest skierowana tylko do instytucjonalnych. Zakładając że podwoi się liczba akcji i KOV będzie nadal trzymało 50% akcji. Instytucjonalni będę posiadać pakiet 25% przyszłych akcji. Żeby taki pakiet kupić na naszej giełdzie potrzeba troszkę czasu (przecież nie kupują tego jednego dnia dając jedno zlecenie) mimo wszystko wydaje mi się że nie udałoby im się uniknąć znacznej zwyżki kursu - dlatego są skłonni kupić w ofercie ?pierwotnej? na AIM po wyższych cenach. No ale ja się nie znam.

A czy jutro się przypadkiem nie dowiemy co postanowiła pani minister w sprawie jednej z koncesji dla której jest wymagany podpis do jutra?

Chodzi mi o Nigerię i datę 30 września którego to się kończy umowny okres 180 dni.

Nie rozumiem panującego optymizmu... mimo iż jestem jednym z akcjonariuszy (nadal...) chciałbym ostudzić panujący entuzjazm. Już w samym wstępie jest mowa o "messy conclusion"

Cytat:
Shell's Nigerian oil block sales are heading for a messy conclusion due to a tussle over who operates the fields, sources close to the deals said, highlighting the complex nature of doing business in Africa's largest energy industry.

Czyli źródło na które się reuters powołuje twierdzi iż nie będzie tak różowo jak KOV chciał.

Reszta artykułu to raczej zbiór informacji o których wiedzieliśmy np. to że jeden z 180 dniowych okresów dla firmy która podpisała umowę przed nami się niebawem kończy i wtedy powinno się okazać na czym stoimy.

Cytat:
"It would be a disaster for some of these companies if these deals don't go through and I'm sure a compromise will be made. There might be a few more layers and a bit less money at the end of the line but it will still be nicely profitable," he added.

Jakoś wydaje mi się że mówią w tym miejscu o KOV któremu bardzo zależy na Nigerii i dla którego byłby to rzeczywiście "disaster" w świetle planowanego debiutu na AIM.

Zostaje czekać na ESPI....

Źle to wyraziłem - chodzi mi o informacje "większego kalibru" (takie o ropie-wydaje mi się że giełda na to czeka)

Myślę że jestem świadom wszystkich zalet Ukrainy itp. ale informacje z Ukrainy tylko podtrzymują kurs na obecnym poziomie - skoro nic wielkiego w najbliższym czasie się nie zapowiada i nic kursem nie ruszy to może by tak wykorzystać ten czas oczekiwania w inny sposób....

@Bruno 12

rzeczywiście - zapomniałem.

Czyli jednak zakładali wcześniejsze podpisanie umowy.

A ja sobie sprawdzam umowę dt. OML-42 i kilka zapisałem sobie kilka dat.

Otóż data zawarcia umowy to 6.05.2011 a umowa

Cytat:
(7) niezaistnienia żadnych zdarzeń mających istotny negatywny wpływ.
Umowa Przeniesienia przewiduje termin 180 dni, w którym warunki te winny zostać spełnione lub ? jeżeli ma to zastosowanie ? uchylone.

więc na OML będziemy mogli czekać aż do 3.12.2011.

a na giełdę zamierzają się udać pomiędzy 22.09.2011 a 23.12.2011.

Cytat:
Kulczyk Oil Ventures Inc. (“Kulczyk Oil", “KOV" lub “Spółka") informuje, iż w dniu 10 maja 2011 r. Rada Dyrektorów KOV podjęła decyzję o zamiarze ubiegania się o notowanie akcji KOV na London Alternative Investment Market (“AIM") - Alternatywnym Rynku Inwestycyjnym w Londynie i jesienią 2011 r. planuje podwyższenie kapitału na tym rynku. Szczegółowe plany i harmonogram wejścia na AIM oraz dalsze informacje na temat wielkości kapitału, który byłby pozyskany tą drogą, zostaną przekazane w późniejszym terminie, po ich ostatecznym ustaleniu.

Już chyba po tym można się domyśleć że zakładają podpisanie umowy w Nigerii troszkę później - jesienią. (trochę słabe te moje gdybanie gdyż istnieje wiele narzędzi finansowych umożliwiających późniejszą zapłatę ale próbuję wyssać jakieś informacje;])

Myślicie że do debiutu na AIM dojdzie nawet bez Nigerii? Gdyż zamierzali pozyskać finansowanie także dla:

Cytat:
Na londyńskim AIM KOV zamierza pozyskać finansowanie w kwocie wystarczającej na nabycie udziałów w licencji OML 42 w Nigerii w ramach uczestnictwa w konsorcjum Neconde, o czym Spółka informowała w Raporcie bieżącym nr 26/2011. Ponadto, część nowych kapitałów pozyskanych na AIM zostanie przeznaczona na sfinansowanie programu prac na 2012 r. w Brunei, gdzie spółka posiada 40 i 36 proc. udziałów w prawie użytkowania górniczego odpowiednio w Bloku L i Bloku M oraz w Syrii, gdzie KOV ma rzeczywisty 45 proc. udział w Bloku 9.

Skoro ukazały się już wszystkie ostatnio wyczekiwane informacje - na co pozostało czekać? Raport półroczny? Testy O-8? I tylko tyle aż do grudnia?

Gdyby jeszcze ktoś nie widział dzisiejszego wywiadu:

TVN CNBC

Pewnie gdzieś można znaleźć ale z okazji że to już za prawie 2 tygodnie więc warto wiedzieć że według STOCKWATCH raport półroczny KOV zapowiedziany jest na 12.08.2011 (piątek).

Czyli gdyby doszło do przejęcia OML42 do tego czasu (w co osobiście nie wierzę) to dotychczasowe dochody z tego złoża zostaną wliczone do raportu? Nadal tego nie rozumiemThink

Krzysiek9 napisał(a):
Cytat:
W ciągu pierwszych 11 dni od momentu uruchomienia produkcji, czyli od 11 lipca 2011 r. średnia wielkość produkcji gazu z odwiertu M-19 wyniosła 5,5 stóp sześciennych dziennie ("MMcf/d") , czyli 3,86 MMcf/d w odniesieniu do 70 proc. efektywnego udziału KOV. Obecnie oczekuje się, że produkcja gazu ustabilizuje się na poziomie 4,0 MMcf/d (2,8 MMcf/d netto dla KOV) do końca 2011 roku. Udane podłączenie odwiertu M-19 do urządzeń produkcyjnych zwiększyło łączną produkcję z czterech koncesji produkcyjnych KUB-Gasu na Ukrainie o blisko 70%, średnio do 10 MMcf/d (7 MMcf/d przypadające na 70 proc. efektywny udział KOV).

Oczekiwana cena sprzedaży za tysiąc stop sześciennych (“Mcf") w II kwartale 2011 r. wynosiła około 9 USD za tysiąc stóp sześciennych (Mcf), szacowany netback wyniósł 5,80 USD za Mcf, w porównaniu do 4,77 USD/Mcf w I kwartale 2011 r. Ostateczne dane finansowe dla grupy kapitałowej KOV zostaną opublikowane w połowie sierpnia.

Źródło: ESPI - Aktualizacja informacji nt. produkcji gazu z ukraińskich aktywów KULCZYK OIL VENTURES INC INC.

Cytat:
Kulczyk Oil Ventures z powodzeniem uruchomił kolejny odwiert, z którego osiągnięto średnie dziennie wydobycie na poziomie ponad 156 tys. metrów sześciennych gazu (5,52 mln stóp sześciennych dziennie „MMcf/d”). Oznacza to wzrost łącznej, dziennej produkcji na Ukrainie o 70 proc. do ponad 303 tys. metrów sześciennych (10,73 mln MMcf/d). Spółka realizuje kolejne odwierty i zapowiada kolejne wzrosty.
Źródło: M-19 już produkuje!

o co chodzi z ostatecznymi danymi finansowymi? chodzi o raport kwartalny? tak?

zabapinkfloyd napisał(a):
Będzie ropa to będzie rosło :)
A na takich dziennych wahaniach można zawsze sobie zarobić parę groszy :) i o to w tym chyba chodzi.
Nie ma co narzekać tylko trzeba aktywnie inwestować i czekać na dobre wiadomości a te będą najpóźniej za jakieś 80 dni, chyba że z Nigerią się wcześniej coś wyjaśni.

czy ktoś może mi wyjaśnić czy te 80dni tyczy się 'normalnych' dni (czyli do 9 października) czy tylko dni roboczych?

www.aedoil.com/downloads/ASX%2...

Ładnie piszą o Bloku L;] Piszą o milionach lub dziesiątkach milionów baryłek ropy w Jerudong. Zobaczymy...

Bardzo ciekawa sprawa - jak to mogłoby technicznie wyglądać? Z Wikipedii można wywnioskować (przynajmniej jak tak wywnioskowałem i tak rozumiem dual listing) iż akcje na jednej giełdzie (GPW) stanowią jedną pulę a na drugiej (AIM) drugą i tak naprawdę nie mają z formalnego punktu na siebie wpływu. (gdybym miał odpowiednie środki aby zaniżyć kurs na GPW nie miałoby teoretycznie wpływu na kurs na AIM [pomijając psychologiczny wpływ]). W praktyce jednak kursy są skorelowane. np. tata motors

Bombay

NASDAQ

Zatem jak KOV zamierza wprowadzić 'stare' akcje na AIM? Jedyną możliwość jaką widzę (mało prawdopodobną)to przeniesienie przez KI swoich akcji na AIM, ale zazwyczaj KI jest postrzegany jako inwestor i Redface nie wypowiada się na temat jego poczynań. To chyba jest niemożliwe bo musieliby wtedy moje akcje przenieść na AIM a na to nie pozwala mój rachunek maklerski ;]

Ktoś wytłumaczy to wszystko?

Jako że dzisiaj 'kulczyk day' to zamieszczam.

Wywiad z Kulczykiem 17.5.2011- forsal

Z wywiadu jasno wynika że Kulczyk stawia na Afrykę, porównuje w nim inwestycje w Afryce do jego pierwszych inwestycji, czyli przyszłość KI i jego przyczółków w Afryce rysuje się świetlista.

Cytat:
"KOV ma też koncesje w Słowenii i Mauretanii. Czemu o nich nic nie mówicie?

W Słowenii od 2005 r. nie prowadzimy żadnych prac. Z kolei koncesję w Mauretanii dostaliśmy, przejmując australijski Triton. Na razie nie planujemy w obu krajach żadnych inwestycji. "

[wywiad z Eliotem z kwietnia 2010źródło]

KOV ma udziały w Mauretanii ktoś wie co z nimi?

było o tym kiedyś na forum ale nie potrafię się doszukać... jest coś o 4 blokach offshore:

Cytat:
[...]Triton also owns 35% of the issued shares of Mauritania International Petroleum Inc. (MIPI). MIPI holds a 100% interest in four contiguous exploration blocks located offshore Mauritania. [...]

źródło

skoro nie wykazujemy tam przychodów to co się z tym dzieje?

Znajomy z Nigerii podesłał mi zdjęcia i było między innymi to:

oloibirioil field

jest to zamknięty, pierwszy w Nigerii odwiert z roku 1953, tak to wygląda;] i pewnie nasze podobnie wyglądają

Ja mimo tej odpowiedzi nie rozumiem...d'oh!

Właścicielem koncesji jest Necode czyli po części (9%) KOV, musi za to zapłacić w późniejszym terminie KI (do 31 października) które to wyłożyło kase i będzie domagało się spłaty z procentem (nie było gdzieś napisane że z 15%?).

Obecnie pole jest zarządzane "przejściowo" ale i tak nic bez decyzji KOV, rozumiem że wznowiono produkcję(tak?), logiczne wydaje się że kasa idzie dla Necode => KOV, ale dostanie ją dopiero kiedy spełnione zostaną warunki tj. podpis odpowiedniego Nigeryjskiego urzędnika.

Czy dobrze rozumiem?

Lubię sobie wszystko na prosty rozum przetłumaczyć;)

www.parkiet.com/artykul/105072...

czyli można liczyć na debiut w czerwcu

panikarz napisał(a):
nie wiem czy ktoś już o tym pisał ale chciałbym zwrócić waszą uwagę na kwestię gazu łupkowego. Wg ostatnich szacunków zasoby tego gazu na Ukrainie wynoszą ok. 2 biliony metrów sześciennych ( porównywalne z Polską). Nie wiem czy pamiętacie ale RF wspominał coś o sprowadzaniu sprzętu do szczelinowania, załatwianiu pozwoleń itp. Otóż gaz łupkowy wydobywa się właśnie metodą szczelinowania ( kto ciekawy niech sobie poszuka na czym polega ta metoda). Być może oprócz normalnych dotychczasowych odwiertów gdzie gaz sam sobie płynie, KOV chce się dobrać do łupków. Może na terenie ich koncesji są złoża także tego gazu, a wówczas dotychczasowe wydobycie byłoby tylko przystawką do obiadu. Również Ukrainie zależy bardzo na uniezależnieniu się od dostaw gazpromu, a KOV byłby prekursorem w temacie gazu łupkowego. Ostatnie informacje o zainteresowaniu ukraińskich władz dobrze wpisywałyby się w ten kierunek spekulacji. Oczywiście są to tylko spekulacje ale coż nam teraz pozostało Whistle

z tego co rozumiem sprzęt jest sprowadzany do zwiększenia efektywności złoża. Właśnie przez technologię szczelinowania dociera się do większej ilości gazu w już wykorzystywanym złożu (było wiele zdjęć, animacji itp. na tym forum). KOV chyba nawet jako jedyny stosuję tę technologię na Ukrainie dlatego m.in. KUB tak zwiększył wydobycie.

To że KOV wykorzystuje najnowsze technologie na Ukrainie, działa w Brunei i ma pewne znajomości w Kijowie jest moim zdaniem nieobecności pana Korczaka na forum - wyjazd do Brunei (wszystko się wyjaśni za parę dni).

Ale to raczej nie jest informacja która może wpłynąć znacznie na kurs - tak myślę. Więc zostawmy temat.

Może mi ktoś powiedzieć skąd Ci kupujący mogą wiedzieć kiedy będzie info i skąd wiedzą kiedy kupować? Też chciałbym posiadać takie informacje, albo lepiej - źródła informacji :)

Nie mam pojęcia jakie koszty powinien jeszcze ponieść TAP ale zakładając tak jak napisałeś 30mln$ to dostaniemy Block M (~9 mln$) i może jeszcze jakieś pieniążki w ramach zadośćuczynienia:) ...ale to już tylko takie marzenia bez żadnych dowodów i elementarnej wiedzy (mojej).

Mieszko napisał(a):
Długi raport, szybko go przeleciałem wzrokiem i mogłem się pomylić, ale
www.tapoil.com.au/upload/docs/...
na stronie 44 jest mowa o 8,5 mln $.
Różnica znaczna.
Nie wiem tylko, czy się nie pomyliłem. Proszę mnie poprawić.

A strona 48? Punkt 7?

Może się mylę ale to przecież 'Aktywa trwałe zaklasyfikowane jako przeznaczone do sprzedaży'

Nawet wymieniają:

- Block M
- WA-8-L
- WA-246-P
- TL/2
- TP/7

Podliczyli 9,587 $

I jest też ciekawe zdanie:

'...The transactions are expected to be concluded in the first half of 2011....'

Niech mnie znowu ktoś sprawdzi :)

Block M Brunei 28.8 million $ (2010)

28.8[$]x3=86,4[PLN]

hmmm... drogo:) ale chyba w związku z zerwaniem umowy powinni zejść z ceny - ktoś ma pojęcie ile? Umowy pewnie w internecie nie znajdę - tajemnica handlowa :)

źródło:

www.tapoil.com.au/upload/docs/...

[strona 5]

No i znalazłem to w kolumnie 'Exploration impairment/write downs' [na PL: czynności poszukiwawcze / odpisy] - czyli to chyba wartość udziałów + wiercenia. (no bo przecież za same wiercenia tyle nie zapłacili)

Redface napisał(a):
hazard napisał(a):

"W Bloku M trwają dyskusje, co do testów; być może bardziej ekonomicznie byłoby włączyć je do szerszego programu prac wiertniczych i badań związanych z realizacją II etapu prac poszukiwawczych w tym bloku."
Czyli skoro etap 2 rozpoczyna się praktycznie we wrześniu 2011... to badania w bloku M odbyłyby się gdzieś w q2 2012? Pieknie.

Hazard,
Sprawa nie jest zdecydowana, jako akcjonariusze dostaliście informację o tym, co obecnie rozważamy. Rozumiem, że wolałbyś nie wiedzieć o dyskusji?
[...[

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale czy w oryginalnej -angielskojęzycznej- wersji listu (rozumiem że Timothy Elliott nie pisał po PolskuAngel ) nie jest przypadkiem mowa o już podjętej decyzji?
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę

Cytat:
The consequence of our positive opinion about the potential of onshore Brunei is a decision on committing in to the second exploration phase in both Blocks L and M

Nie rozumiem skąd tak chłodem na forum powiało Angel

Czyżby to iż jest rozważana możliwość przesunięcia testów na bloku M było tego przyczyną?

Dołączam się do pytania lukch?a?

Cytat:
Do Pana Korczaka: Czy istnieją realne szanse przejęcia przez KOV udziału TAP OIL w bloku M?

Jeśli nie to uważam, że dyskusja nt. testowania bloku M jest zbędna i powinien być testowany w najbliższym możliwym terminie.

Jak na moje oko wszystko układa się w logiczną całość

=>obietnica wyników Bloku M w najbliższym czasie=> zmiana polityki w TAP i wycofanie się z Bloku M i chęć odstąpienia udziałów=> rozważanie przesunięcia testów => Think ?przejęcie udziałów w Bloku M? Think

Inne działanie KOV byłoby nielogiczne...

Jako że jestem również zwolennikiem dyskusji to proszę podważyć moją teorię;] -kulturalnie;)

Cytat:
Produkcja z odwiertu szacowana jest na poziomie 3 do 3,5 MMcf/d (czyli 2,1 do 2,45 MMcf/d netto dla Kulczyk Oil proporcjonalnie do 70% zaangażowania w KUB-Gas). Obecna produkcja KUB-Gas wynosi ok. 6 MMcf/d (4,2 MMcf/d netto przypada na Kulczyk Oil).

czyli jak dobrze rozumie to produkcja gazu zwiększy sie dzięki temu o 50% do 6,3-6,65 MMcf/d (dla KOV)

hello1

Cytat:
...był testowany w warunkach przepływu 5 mln stóp sześciennych gazu ziemnego dziennie (MMcf/d), z założonymi 4 baryłkami na milion stóp sześciennych kondensatu (MMcf) i bez wody.

tzn. że znalezli tez rope?:) - przysłowiowe wiaderko ropy:) Jestem tutaj dopiero od 3 miesięcy ale czy to nie przypadkiem pierwsza ropa odkryta przez KOV:D

no ale chyba 20 baryłek dziennie nie będą wydobywać?

Nie jest najświeższy ale mimo wszystko warto przeczytać - daje ogólne informacje co do przyszłości Blocku M

Block M

www.bt.com.bn/business-nationa...

by the way

block m zajmuje połowę terytorium lądowego Brunei:)

Block M grafika

@Mieszko

ale.... dlaczego testy się nie rozpoczęły? musieli podać chyba jakieś info, czy tak jak w naszym przypadku przeciągają z dnia na dzień z miesiąca na miesiąc? nie widzę w tym logiki... czy testy są takie drogie? (myślałem i dalej myślę że to tylko formalność skoro odwiert już jest)

Czy przy tych wspomnianych odwiertach miał partnera czy też działał na własną rękę?

Czy ktoś z Was może przegląda forum o AED? (chodzi mi o takiego australijskiego stock watcha;])
Niestety nie potrafię nic interesującego wyszukać - a ciekawi mnie co piszą akcjonariusze o tej firmie.

Jeżeli tak - mógłbym prosić o linka?

Szukam szukam i nie potrafię się doszukać - kiedy zostanie opublikowany raport za IV kwartał?

Czy istnieje taka możliwość że zostanie opublikowany z wynikami całorocznymi 15 marca?

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 2 stycznia 2023 23:03:27
Liczba wpisów: 73
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,535 sek.

irlfjcwm
fbabxwor
vphsllmf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 351,32 zł +386,76% 97 351,32 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mockdxsz
xssyfolf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat