Będę tutaj opisywał swój rzeczywisty portfel, zamieszczał przemyślenia związane ze spółkami, które się w nim znajdują.
Skład portfela:Fasing - 50% portfela - średnia zakupu 17,25 zł
Relpol - 50% portfela - średnia zakupu 4,90 zł
Wycena Fasing:Zrobiłem wycenę spółki metodą porównawczą:
porównałem do następujących spółek z branży około górniczej: famur, kopex, patentus, bumech. Nadałem wagę spółkom w wycenie 0,25.
Wykorzystałem wskaźniki c/z, c/wk oraz ev/ebidta. każdemu wskaźnikowi nadałem wagę 0,33.
Cena fasingu wg. takiej metodologii wynosi 48,37 zł
Wykonałem także wycenę fasingu metodą DCF (FCF), założenia:
-stopę wolną od ryzyka 5,7% (rentowności 10 letnich obligacji)
-premia za ryzyko 4,8% (4% dla rynków dojrzałych + 0,8 dla Polski wg rankingu agencji ratingowych)
- betę wziąłem aktualną podawaną przez stockwatch
- wzrost przychodów od 2012 do 2016 r. o 7,5% r/r oraz od 2016 do 2021 o 5% r/r
- marża ebit do 2016 na poziomie 8%, od 2016 r do 2021 na poziomie 7% (dla I kwartału 2012 r. marża kształtowała się na poziomie około 9%)
- CIT oczywiście 19%
- wzrost capex o 5% r/r
- wzrost amortyzacji o 5% r/r
- wzrost kapitału pracującego do 2016 r. na poziomie 7,5% r/r, a od 2016 r. na poziomie 5%
- premia za ryzyko2 na poziomie 3% (wzór do kosztu kapitału obcego: stopa wolna od ryzyka + premia za ryzyko2 czyli 5,7% + 3%)
- stabilna stopa wzrostu na poziomie 1%
Przy takich założeniach Fasing za 1 akcje powinien kosztować 49,05 zł
Średnia ze dwóch sposobów wyceny to 48,71 zł co oznacza, że spółka przy obecnej cenie około 22 zł na potencjał wzrostu o około 120%
PS W wycenie porównawczej odnośnie wskaźnika c/wk starałem się skorygować wartość księgowa, taki kopex ma np. 1,3 mld wnip i jest to około 50% aktywów, podobnie z patentusem.
Wycena Relpol:Zrobiłem wycenę spółki metodą porównawczą:
porównałem do następujących spółek: apator, zpue, sonel oraz do średniej z sektora elektormaszynowego. Nadałem wagę spółkom w wycenie 0,2., a sektorowi elektromaszynowemu 0,4.
Wykorzystałem wskaźniki c/z, c/wk oraz ev/ebidta, ev/przychody każdemu wskaźnikowi nadałem wagę 0,25.
Cena relpolu wg. takiej metodologi wynosi 12,65 zł
Wykonałem także wycenę relpola metodą DCF (FCF), założenia:
-stopę wolną od ryzyka 5,7% (rentowności 10 letnich obligacji)
-premia za ryzyko 4,8% (4% dla rynków dojrzałych + 0,8 dla Polski wg rankingu agencji ratingowych)
- betę liczyłem dla okresu 2 lat z dzienną stopą zwrotu skorygowaną wg Merill Lynch,
- wzrost przychodów od 2012 do 2016 r. o 5% r/r oraz od 2016 do 2021 o 3,5% r/r
- marża ebit do 2016 na poziomie 11%, od 2016 r do 2021 na poziomie 9% (dla I kwartału 2012 r. marża kształtowała się na poziomie 11,2%)
- CIT oczywiście 19%
- wzrost capex o 5% r/r
- wzrost amortyzacji o 5% r/r
- wzrost kapitału pracującego o 5% r/r do 2016 oraz 3,5% r/r po 2016 r.
- premia za ryzyko2 (premia za pozyskanie kapitału, potrzebna do obliczenia kosztu kapitału obcego) na poziomie 1%
- stabilna stopa wzrostu po okresie prognozy na poziomie 1%
Przy takich założeniach Relpol za 1 akcje powinien kosztować 11,04 zł
Średnia ze dwóch sposób wyceny to 11,84 zł co oznacza, że spółka ma potencjał wzrostu wynoszący prawie 100%
Pytania mile widziane.
PS W tej kronice będą pojawiały się moje wpisy bardzo rzadko, prawdopodobnie raz na kwartał, w związku z raportami. Chyba, że zauważę coś godnego i wartego odnotowania w spółkach znajdujących się portfelu. Oczywiście będę też informował o zmianach w portfelu, jeżeli takie zajdą.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett