Witam Nie jestem pewien, chyba mi się obiło o oczy że apeks może wyznaczać jakiś istotny pkt w przyszłości - np. lokalne exstremum. Zgadza się?
|
|
DM BZWBK napisał(a):
W notowaniach NOL3 klawisz funkcyjny F2 otwiera okno z wykresem danego waloru. Jest to wbudowany moduł dostarczony przez ComArch. Nie udostępniamy innych programów w aplikacji NOL. Jest oczywiście AmiBroker, o którym już wspominałem. AmiBroker w porównaniu do wykresów w NOL jest bardziej zaawansowany.
W ramach wykresów w NOLu3 możemy korzystać z następujących wskaźników: STS, RS, ADX, ATR, Ulitimate Oscilator, Momentum, ROC, MACD, Wolumen, Williams %R, CCI, LOP, SMA, WMA, EMA, Bollinger, Tirone levels, Fibonacci. Aplikacja umożliwia ustawienie również wykresu referencyjnego dla innego waloru. Interwał dla Intra-Day od 1 do 120 minut (max 10 sesji), dla historycznych od 1 do 120 dni (max 1000 dni).
Witam i dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Jeśli chodzi o aplikację do wykresów z NOL to wypada słabo wobec takiego ISPAGa, który rewelacyjny nie jest. Jeszcze tylko chciałbym się upewnić, czy można tam coś porysować - jakieś kreski:)? A i czy istnieje możliwość zapisywania i odczytywania analiz. Amibrokera używam na razie testowego i przyznam nie sparawdzałem jakie są warunki licencji, tzn. sądziłem że mogę go po prostu kupić u producenta i używać wedle swojej woli. Cytat:Jeśli chcesz zapoznać się z naszym serwisem (zobaczyć, poklikać), to zapraszamy do naszego POK-u O, jeśli tak, bardzo chętnie jak znajdę czas.
|
|
Cytat:2. Rozumiem, że mogę używać bez problemu własnego Amibrokera? i czy jest to uzależnione od wybranej wersji notowań tj. pełne, 1 oferta?
|
|
Witam Mam kilka spóźnionych pytań do panów z DMBZWBK: 1. Czy wasz NOL to to samo co NOL konkurencji z BOŚ? 2. Rozumiem, że mogę używać bez problemu własnego Amibrokera? 3. Czy jest możliwość podpięcia Metastocka do NOL(pomijając DDE)? 4. Czy żeby mieć dostęp do notowań zagranicznych muszę złożyć dyspozycję rozszerzającej umowę maklerską o świadczenie usług na rynkach zagranicznych? - jeśli tak czy wiąże się to z jakimiś opłatami? - czy opcja notowań z 1 najlepszą ofertą na rynku polskim(bezpłatna) daje możliwość odbierania notowań zagranicznych? Chodzi mi o to czy w takim przypadku nie muszę wykupywać pełnej wersji notowań? 5. W prezentacji waszego serwisu widziałem, że klawiszem F2 można wywołać jakiś program AT - co to za program? Czy to jedyna opcja (poza Amibrokerem) wykonywania jakichś analiz w czasie rzeczyczywistym(w prezentacji BOŚ widziałem, że mają w swoim NOLu ISPAGa)na poziomie zawansowania typu ISPAG? Czyli: podobna ilość wskaźników i interwałów, jakaś sensowna ilość wczytywanych danych intraday(w ISPAG 250 sesji), zapisywanie i wczytywanie analiz itp. 6. Szkoda że nie ma możliwości zalogowania się na jakieś demo waszego rachunku. Na koniec Czy w związku z wycofaniem w listopadzie WARSETU, zmieni się w zasadniczy sposób wasza "platforma" dla klientów?
|
|
Testuję teraz Amibrokera i zastanawiam się czy da radę oczytywać nim notowania online, jeśli mam konto w CDM Pekao? Znalazłem informację: AmiBroker w pełni współpracuje z serwisem eSignal.com, oraz z programem Notowania3 firmy Statica (przez plugin firmy Statica) a także przez NOL3 w BZWBK. Ponadto AmiBroker może korzystać z dowolnego źródła danych, które obsługuje uniwersalny format wymiany danych - DDE Czy w takim razie komus udało się obierać notowania na żywo Amibrokerem mając konto w DM, który nie udostępnia notowań w NOLu?
|
|
barca100 napisał(a):Witam Mógłby mi ktoś polecić jakąś dobrą stronę do rysowania wykresów? Chodzi mi głównie o zagraniczne giełdy itp, bo resztę rysuje w NOL od Aliora. Pozdrawiam Ostatnio też trochę szukałem, ale nic konkretnego ci nie mogę polecić, co najwyżej żebyś wpisał w google "stock charts", a parę takich stron się znajdzie, np. http://www.freestockcharts.com/ z tym że tam chyba same pn. amerykańskie indeksy
|
|
krewa napisał(a):coś mi się wydaję, że w prostszych systemach SL możesz ustawić wyłącznie jako zlecenie podrzędne. system nie przyjmie go jako zlecenia głównego. mam na myśli, że przy kursie 2200 system nie przyjmie zlecenia S PKC LimAkt 2100 jeżeli nie masz otwartej długiej pozycji. Okazuje się, że coś co wydaje się być oczywiste wcale takie nie jest, a ja jestem dociekliwy do bólu czasami, he he. W piątek to sprawdzałem i najprawdopodobniej się mylisz - wystawiałem w bezpiecznej odległości od kursu zlecania SLOSS i SLIMIT na K i na L oczywiście nie mając otwartej żadnej pozycji w tym czasie. System je przyjmował, więc prawdopodobnie otworzyłyby one pozycje. Czekam jeszcze na odpowiedź z DM, ale wygląda na to, że taka gra o jakiej pisałem zleceniami równorzędnymi może w najgorszym przypadku skończyc się dużą stratą. Zresztą, jak będę teraz otwierał pozycję, to wystawię odpowiednie zlecenie SL i wtedy okaże się na 100%.
|
|
Cytat:już wiem, tobie chodzi o typ zleceń, o których wcześniej napisał krewa
OCO IF OCO, OTO itd. (a o to przecież pytasz). Dzięki za odpowiedź, ale mi nie idzie o takie zlecenia, tylko o równorzędne - w moim DM nie ma takich fikusnych zleceń jak OCO itd. Jak pisałem wcześniej, byłem już pewien, że to jest poprawny scenariusz: Cytat:1. Cena osiąga zaplanowany limit zamknięcia - ralizuję zysk, a zlecenie SL nie zadziała, bo nie mam wtedy pozycji. ale pojawiły się jednak duże wątpliwości, które wydaje mi się dość precyzyjnie opisałem, co do działania ogólnie rzecz biorąc zleceń STOP w przypadku zleceń równorzędnych. Gdybym miał dostęp do OCO, to bym o nie nie pytał,bo ich działanie wydaje się być banalne.
|
|
misza napisał(a):SL w żadnym przypadku nie otwiera pozycji. Cytat:kupuję kontrakt, ustawiam zlecenie sprzedaży z limitem i jednocześnie zlecenie stop loss Cytat:moje zdziwienie wynika z tego, że zlecenie SL może mi otworzyć pozycję oznacza to, że wystawiasz dwa zlecenia: stop loss dla zabezpieczenia L oraz drugie zlecenie sprzedaży z limitem (czyli otwarcia S). Tak więc nie ma tu mowy, by SL otworzył nową pozycję (w tym przypadku nową pozycję otwiera odrębne zlecenie) Chciałbym, żeby to było jasne, więc podsumuję: jeśli otwieram pozycję(K lub S) i wystawiam zlecenie zabezpieczające SLoss i jednocześnie zlecenie zamknięcia pozyzcji z limitem (TP S lub K) to są możliwe do realizacji scenariusze: 1. Cena osiąga zaplanowany limit zamknięcia - ralizuję zysk, a zlecenie SL nie zadziała, bo nie mam wtedy pozycji. 2. Cena osiąga limit SLoss i pozycja zostaje zamknięta ze stratą, a wcześniej złożone zlecenie TP jest nadal aktywne i grozi otwarciem niezaplanowanej pozycji. Zgadza się? To chciałbym was jeszcze zapytać czy wobec tego zlecenie STOP LIMIT również nie otoworzy pozycji, jeśli użyję go do zabezpieczenia? Wydaje mi się, że wobec tego co napisaliście - nie. Jeśli dobrze rozumiem, to SLOSS tym się różni od SLIMIT, że imlikuje automatycznie zamknięcie PKC. Tak przynajmniej mam to skonstruowane na koncie w DM. Hmm... jak TUTAJ czytam, jest przykład kupna akcji zleceniem STOP LIMIT, więc mogłoby wynikać z tego, że można otworzyć nim pozycję na kontraktach...? Właśnie przeczytałem w opisie zleceń SLOSS i znowu straciłem pewność: Cytat:Zastosowanie dyspozycji realizacji "po każdej cenie" może spowodować z kolei zbyt duży tzw. poślizg cenowy, a więc w przypadku zlecenia sprzedaży, zbyt wysoką stratę w sytuacji, gdy kurs papieru spadnie niespodziewanie silnie, zaś w przypadku zlecenia kupna - nabycie papieru po cenie zbyt wysokiej w stosunku do oczekiwań, co może oznaczać mniejszy zysk z transakcji. Wg mnie możnaby z tego cytatu wyciągnąć wniosek, że Sloss jednak otworzy pozycję, a conajmniej można w ten sposób kupić akcje. Chyba będę to musiał po prostu przetestować w realu... "misza" napisał(a):oznacza to, że wystawiasz dwa zlecenia: stop loss dla zabezpieczenia L oraz drugie zlecenie sprzedaży z limitem (czyli otwarcia S) Tutaj się nieprecyzyjnie wyraziłeś - powiedziałbym "czyli zamknięcia długiej" - sprzedając kupiony kontrakt przecież zamykam pozycję. Do tych niejasności dopisuję pytanie: czy zlecenie TP może mieć postać SLIMIT? Ech...
|
|
@addi troche przesadzasz z tą wyższą szkołą jazdy. Ja dobrze zrozumiałem odpowiedź jaką dał mi krewa, tylko moje zdziwienie wynika z tego, że zlecenie SL może mi otworzyć pozycję - bo musisz przyznać, że jego nazwa jakoś jednoznacznie wskazuje i powiedziałbym zakłada posiadanie już pozycji. Bo to że Stop Limitem mogę otworzyć to wiedziałem
|
|
krewa napisał(a):badmotorfinger napisał(a):kupuję kontrakt, ustawiam zlecenie sprzedaży z limitem i jednocześnie zlecenie stop loss jest to realne, o ile Twój DM oferuje zlecenia One Cancels Other. po realizacji zlecenia głównego pozostają dwa podrzędne - TP i SL. jak zadziała któreś z nich, to system automatycznie anuluje pozostałe zlecenie. . Ok. Dzięki. Zapytam o to w DM, bo na koncie nie widzę nic podobnego Cytat:edit: ustawiając to jako trzy zlecenia główne, ryzykujesz najpierw stracić po uruchomionym SL a potem nabyć S-kę(1). lub zgarnąć zysk z TP a potem nabyć S-kę w dołku.(2) A to dziwne - (1) - jasne, ale z (2) wynika, że mogę otworzyć pozycję STOP LOSSem albo LIMITEM, co wcześniej nawet nie przyszłoby mi do głowy - traktowałem ten typ zleceń jako zamykające istniejące pozycje. Hmm...muszę jeszcze raz poczytać o zleceniach.
|
|
Panowie mam do was techniczne pytanie: jest możliwość takiego składanie zleceń, że np. kupuję kontrakt, ustawiam zlecenie sprzedaży z limitem i jednocześnie zlecenie stop loss - czyli liczę na jakiś określony zysk oraz zabezpieczam się na wszelki wypadek? Mam konto w CDM PKO i niestety kroczących stopów nie mają. A jeszcze jedno - gdzieś czytałem, że można najpierw złożyć zlecenie STOP, a po tym kupić kontrakt. Dziwne. Prawda to?
|
|
Temat:
MIDAS
Cytat:Mam pytanie czy ktoś się orientuję może jak technicznie może wyglądać dołożenie do stacji bazowych nadajników do nadawania w częstotliwościach 1800Mhz. Czy to się będzie kłócić, czy obok GSM i UMTS czy HSPA wystarczy jedynie dodać nadajnik działający w technologi LTE?? Zadaj to pytanie na forum bez-kabli.pl - tam są ludzie którzy dobrze się na tym znają
|
|
Dzięki paukmer - spróbuję
|
|
Witam wszystkich Chodzi mi o możliwość sprawdzania ile akcji zmieniło właściciela po określonym kursie. Czyli taką tabelę transakcji, jak np. na interii, ale zsumowaną. Szukanie i sumowanie ręczne to praca dla mnicha, a z wykresów nie da się precyzyjnie tego określić. Jest wogóle taka możliwość?
|
|