Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Witajcie. Co tu przez ten tydzień się działo? Zrozumiałem że Brunei odpada, a Syria też? Jakaś tam Afryka podobno była przez chwilę. A to info o postępie prac z tej Ukrainy jest? było? będzie? W ogóle to jak sytuacja na tej Ukrainie się plasuje? Proszę jak możecie to streśćcie poprzedni tydzień. Może jakieś prognozy za następny? Będę odcięty od świata 2 tygodnie, ale potem 3 tygodnie wolnego :) Nadal przypominam o możliwym wydobywaniu ropy na Szelfie Norweskim, niekoniecznie na Morzu Barentsa. Bo to daleko i zimno. KOV zamiast tracić kaskę w Brunei, już dawno wykupiłby koncesje na wydobycie. Pozdrawiam A.L. http://www.metec.no
|
|
Temat:
SERINUS
To dlaczego ściągneli statek-wiertnice z morza południowochińskiego. Płynął pół roku. A stoi na redzie w SVG
|
|
Temat:
SERINUS
MaximusMinimus napisał(a):Hehe, nieźle Black Jack. Uprzedziłeś moje pytanie dosłownie o minutę. Panie Prezesie, rzucacie rękawicę Shell'owi, ostra zagrywka. Oczywiście nie jest to nic pewnego, więc na konkretne oświadczenie w tej sprawie będzie trzeba nam poczekać. Modus Operandi pisał niedawno o Morzu Norweskim, ale Nigeria to o wiele lepsza opcja uwzgędniając koszty.
Trzymamy kciuki za nasze rosnące imperium paliwowe. Nadal się upieram przy tej Norwegii. Ta Nigeria mnie przeraża. Jak na razie Lotos i PGNiG na tym nieźle wychodzą, mimo astronomicznych kosztów. Sytuacja polityczna stabilna. Złoża potwierdzone. Firmy amerykańskie kanadyjskie wydobywają i całkiem nieźle na tym wychodzą. Poza tym cała infrastruktura. No i blisko. Wiadomo koszty wysokie, ale Norwegia nie stosuje przetargów tylko udziela się koncesji na podstawie wniosków dla całych grup spółek. No i mają najwyższy stopień szczerpania 46% dla ropy i 70% dla gazu. A procent sczerpania dla całego świata wynosi zaledwie 22. Wszystko podane jak na talerzu.
|
|
Temat:
SERINUS
Korekta raportu na ESPI
|
|
Temat:
SERINUS
Redface ma ale nie da
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface
Zrozumiałem i dziękuję za odpowiedź.
Pozdrowienia A.L.
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface
Ponawiam pytanie dotyczące złożenia wniosku dotyczącego obszarów koncesyjnych na norweskim szelfie.
Ministerstwo Ropy i Energii w Norwegii udostępni łącznie 94 bloków koncesyjnych.
21 już poszło w zeszłym roku, z tego 3 wygrało PGNiG, a już wydobywa z 6.
Czy KOV analizuje możliwość poszukiwania i wydobywania ropy Brent i gazu w Królestwie Norwegii na dnie Morza Barentsa i wokół archipelagu Lofotów i Vesteraalen na Morzu Norweskim, podobnie jak Lotos i PGNiG, gdzie znajduje się szacunkowo ok. 3,5 mld baryłek ropy i gazu???
Pozdrawiam A.L.
|
|
Temat:
SERINUS
Panie Jakubie.
Czy KOV analizuje możliwość poszukiwania ropy,gazu w Królestwie Norwegii na dnie Morza Barentsa i wokół archipelagu Lofotów i Vesteraalen na Morzu Norweskim, podobnie jak Lotos i PGNiG, gdzie znajduje się szacunkowo ok. 3,5 mld baryłek ropy i gazu.
Podobna technologia, bezpieczna sytuacja polityczna, no i ropa brent.
Pozdrawiam A.L.
|
|
Temat:
SERINUS
Do mcgregor Całe szczęście,że tak się stało. Boje się co było by poźniej. Belarus = mission imposible
|
|
Temat:
SERINUS
Zwróciłem uwagę, że KOV pracuje na najlepszych i najnowocześniejszych wiertnicach. A to dobrze wróży. I widać, że firma konkretna i z możliwościami Jak sie ustawia "stacjonarną 500 trójke" to szykuje się niespodzianka, nieprawdaż?
Do zabypinkfloyd. To nienajlepszy pomysł z ta kamerka na polu wierceń. Wszyscy muszą mieć równe szanse, w razie plum plum..... zresztą i tak by parowała :) POZDRO
A.L.
|
|
Temat:
SERINUS
Panie Jakubie. Bardzo przepraszam za to pytanie dotyczace wiertnic i jej obsługi. Poprostu chciałem zobaczyc jak to jest u Pana w firmie. Zazwyczaj jest tak że nocna to 7 osób i w nocy (6 godzin) i tylko sie pompuje, to całe "błoto".
Nie nawiązujcie już do tego wątku, bo nie jest to cenotwórcze dla KOV.
Pozdrawiam A.L.
|
|
Temat:
SERINUS
Panie Jakubie. Mam takie pytanko Czy wiertnice obsługujecie całodobowo? Jeśli tak, to ile osób liczy zmiana nocna? Czy nocą tylko podtrzymanie. Dziekuje i pozdrawiam
|
|