Temat:
MIDAS
Rozumiem lukch. Sytuacja nie była by pewnie tak nerwowa gdybyśmy mieli wzrosty. Przesądny nie jestem dlatego spadków nie możecie wywołać. Wiele osób tu zagląda bo widzą, że forum jest najlepsze. Chyba widziałeś jaki poziom ma forum "Parkietu". Kompletne dno. Masz bardzo dużą wiedzę i chciałbyś na swoim poziomie prowadzić dyskusję. Dla Ciebie pytania są beznadziejne ale pytający liczą na pomoc. Co jakiś czas odpowiedź na "dziwne" pytania jest taka: przeczytaj 20 stron wątku wstecz - i niech tak będzie, albo z tego skorzysta albo nie.
Giełda - wiele osób chce spróbować z czym to się je. Słyszałeś w tamtym tygodniu hasło - "Akcjonariat obywatelski". Media wręcz namawiają do inwestowania w akcje. GPW, Tauron, teraz JSW. Jeżeli na początku są zyski, to zaczyna wciągać i następują inwestycje w bardziej ryzykowne spółki o czym kupujący nie wie. Gdy pojawiają się straty zaczyna się rozpaczliwe szukanie pomocy i zadawanie pytań wszelkiej maści. Moja prośba - bądź tolerancyjny dla nowicjuszy, a nowicjusze muszą być przygotowani, że dostaną nieraz ochrzan (szczególnie gdy są spadki). Pozdrawiam
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
Cytat:Cytat:buldi napisał(a): v3nom napisał(a):
Bez odbioru wave
Tylko bez takich mnie tu. Angel V3 - krótki urlop od giełdy i wracaj czym prędzej.
Wróci, wróci... zawsze wracają. :) v3nom wracaj. Wszyscy za tobą tęsknią i duzi i malutcy. Przecież wiesz, że na Midasie da się zarobić. Pewnie nie uwierzycie, ale kupowałem Syntosa w lutym 2009. Wiedziałem kiedy kupować, ale nie wiedziałem kiedy sprzedawać. Zrobiłem to po kilku miesiącach. Dzisiaj byłoby nowe autko z salonu. Myślę, że Midas jest następną szansą. ps. Wybaczcie jeśli nie na temat.
|
|
Temat:
MIDAS
W stesującym świecie giełdy dobra jest chwila odprężenia, dlatego cieszę się, że Taurus napisał Cytat:Od teraz mozesz bez stresu liczyc straty lub zyski . To trochę jak słynne "plusy dodatnie i plusy ujemne". Rozumiem, że straty to są te plusy ujemne. Pozdrawiam
|
|
Temat:
STARKDEV
Wczoraj popyt poległ na 6gr. Znowu wracamy do 4gr?
|
|
Temat:
MIDAS
Włączając się do małego sporu między arturem i sbyszkiem nie wiem dlaczego sbyszek napisał Cytat:chociaż faktycznie było odcinane z 3,45 -> skoro cena zamknięcia 23.03 wynosiła 3,32. Jeśli ktoś 23.03 nabył akcje na zamknięciu po 3,32 i skorzysta z PP i nowej emisji to od strony finansowej cena zakupu posiadanych akcji wyniesie na przykładzie 1 akcji: Koszt zakupu 1 akcji 3,32 Koszt zakupu 4 akcji nowej emisji 4 x 1, 24 = 4,96 Razem 8,25 Dzielimy na 5 i wychodzi po zaokrągleniu 1,66. Prościej już się nie da. Nie każdy jednak kupował po 3,32. Ile zainwestowaliśmy w jedną akcję korzystając z PP i nowej emisji obliczymy: do średniej ceny zakupu akcji do 23.03 dodajemy 4,96 i całość dzielimy przez 5. Przykład średnia zakupu na koniec 23.03 wyniosła np. 4,20. (4,20 + 4,96) : 5 = 1,832 Dla ciekawskich teoretyczna wartość PP wynosi: V = (M-S) / (N+1) V - teoretyczna wartość prawa poboru M - cena rynkowa starych akcji S - cena emisyjna nowych akcji N - liczba praw niezbędnych do objęcia jednej nowej akcji W naszym przypadku V = (3,32 -1,24) : (0,25 + 1) = 2,08 : 1,25 = 1,664 - 0,25 bo potrzebujemy "ćwiartki" PP żeby objąć jedną akcję. Kurs odniesienia obliczamy odejmując od ceny zamknięcia teoretyczną wartość PP. Ko = M - V = 3,32 - 1,66 = 1,66 Tak się złożyło, że po zaokrągleniach teoretyczna wartość PP i kurs odniesienia są takie same. Więcej http:///www.stopazwrotu.pl/tekst.php?tid=50
|
|
Widać, że takie informacje nie robią na Kolegach wrażenia skoro nikt tego nie cytuje. Cytat:Wyższe ekstrema, byczy układ dziennych EMA, wysoka płynność i udana obrona lutowej mega-białej świeczki świadczą o zmianie trendu na akcjach Petrolinvestu, ostrzega analityk DI BRE, Piotr Neidek. http:///pb.pl/a/2011/03/30/Zmiana_trendu_na_Petrolinvescie
|
|
Cytat:Zarząd GeoInvent SA ("Spółka") informuje niniejszym, że w dniu 28 marca 2011 roku, Spółka powzięła informację o podpisaniu przez ESRI Polska Sp. z o.o. ("Zamawiający"), umowy, przedmiotem której jest opracowanie przez Spółkę dla Zamawiającego modelu struktury bazy danych odniesień przestrzennych oraz modelu struktury bazy metadanych dla zdjęć lotniczych i satelitarnych wraz z inicjalnym załadowaniem danych. Termin realizacji umowy upływa 31 grudnia 2011 r. Wartość wynagrodzenia Spółki z tytułu realizacji przedmiotu umowy wynosi łącznie około 307.500 zł. (trzysta siedem tysięcy pięćset złotych) brutto. newconnect.pb.pl/2397498,53710...
|
|
Cytat:Zawarcie istotnej umowy Zarząd GeoInvent SA ("Spółka") informuje niniejszym, że w dniu 23 marca 2011 roku, Spółka podpisała umowę z Kapsch Telematic Services Sp. z o.o. Wartość wynagrodzenia Spółki z tytułu realizacji inicjalnej części przedmiotu umowy wynosi łącznie około 185.000 tys. zł. notowania.pb.pl/espi/2396395/z...://
|
|
Jako posiadacz akcji spółki pozwolę sobię odświeżyć wątek. Informacja z 17.03 2011 Cytat:Zawarcie istotnej umowy Zarząd GeoInvent SA ("Spółka") informuje niniejszym, że w dniu 16 marca 2011 roku, podpisała umowę z Europejską Agencję Zarządzania Współpracą Operacyjną na Zewnętrznych Granicach Państw Członkowskich (FRONTEX), Wartość wynagrodzenia Wykonawców z tytułu realizacji przedmiotu umowy wynosi łącznie około 1.380.000 tys. zł . newconnect.pb.pl/2392129,52844...
|
|
Temat:
MIDAS
Witam wszystkich serdecznie. Cieszę się, że dołączam do tak znamienitego forum (nie kadzę). Chociaż giełda nie jest mi obca, śledząc stronę od ponad roku, widzę, że zasiadają tu "tęgie głowy". Nie będę często zabierał głos, gdyż nie posiadam takiej wiedzy jak Koledzy. Myślę, że jak na tak profesjonalne forum moja uwaga nie będzie zaskoczeniem. Wcześniejsze obliczenia 4,05 + (4 x 1,24) / 5 = 1,80 PLN , żeby matematycznie się zgadzały powinny zostać napisane tak (4,05 + 4 x 1,24) : 5 = 1,80
Pozdrawiam
|
|