Temat:
GANT
Z zasobami SM DOM to nie jest tak do końca. Drążyłem ten temat i wychodzi na to, że Gant zatrudnił fachowców od mieszkaniówki. Zaczęli remontować te blokowiska w których mieszkają ci smutni ludzie. I o dziwo podwyżki czynszów zostały przyjęte, nikt nie protestuje. No i wszyscy płacą, a windykacja działa super. Jak ludzie widzą, że będą mieli ciepłą wodę czy centralne ogrzewanie, to zupełnie inaczej patrzą na to. No i nie mogą strajkować jak w IPX. Wg mnie Gant super atrakcyjnie to wszystko kupił. Może na tych działkach stawiać inne rzeczy, bo są większe niż te bloczki. A lokalizacyjnie b. fajnie - koło Spodka, Korfantego itp. zawsze tym ludziom można też dać zastępcze lokale, a najlepsze lokalizacje wyburzyć i pobudować coś nowego, sprzedając po 5, 6 czy 7 tys.PLN/mkw. To przeszacowanie w wynikach za 1Q2011 nie wzięło się z niczego. Wydali 27m, a teraz w górę audytor kazał zrobić o 42m! To na mnie zrobiło mega wrażenie i dlatego sprawdzałem temat. Okazuje się, że wszystko ok i nie jest to nadmuchana wycena. Po prostu umieją sobie poradzić z tematem. Nie jestem jednak pewien rentowności tego biznesu, pewnie powyżej 10% brutto po tym przeszacowaniu to już nie będzie. Ale zawsze to stabilny biznes i stabilny CF, więc jak dla mnie bardzo OK. Nie znalazłem żadnego kruczka.
|
Temat:
REDWOOD
Witam wszystkich, widzę, że liczba postów jest tu adekwatna do marnych obrotów na papierze. Osobiście liczę, że to się wkrótce zmieni. Kiedy kurs był po 1,4-1,6 chciałem doważyć portfel CMX, ale kurs odjechał. I tu teraz mam do Was prośbę o opinie - czy teraz doradzalibyście wejść? Bo powiem, co mnie zainteresowało: 1) W spółce dzieje się fundamentalnie dużo dobrego - spółki zależne wychodzą na plus, powstaje cała grupa przemysłowa itd. Przychody w 1Q2011 wzrosły im o ponad 60%. 2) Dbają o koszty - platforma zakupowa dla grupy, mocny sklep internetowy... 3) Mają ciekawe nieruchomości, w tym centrum logistyczne w Strykowie przy autostradach; kupują kolejne (vide artykuł w Pulsie Biznesu z 30 maja) 4) Wzrost kursu wydaje się bardzo prawdopodobny dzięki skupowi akcji, który rozpocznie się od lipca - ostatnio jak coś takiego zrobili, kurs wszedł o >50% i przekroczył 2,1-2,2. 5) Płynność powinna trwale wzrosnąć pod koniec roku, kiedy zrobią emisję nowych walorów.
W ramach dyskusji akademickiej wychodzi mi, że w czerwcu warto skubać po trochu, a sprzedać pewnie pod koniec roku, jak zniknie dyskonto za niską płynność. Co myślicie o takim timingu? Tylko proszę o wypowiedzi merytoryczne, bo papier fundamentalnie wydaje mi się ciekawy, a i spekulacyjnie wyśmienity pod buy-back. Na razie jeszcze obserwuję, ale chętnie podyskutuję - jestem po lekturze ostatniego raportu i trendy są b.dobre, a kurs stoi jak zaczarowany. Może jest drugie dno??
|