PARTNER SERWISU
ljcnooke
mat_987

mat_987

Ostatnie 10 wpisów
Na wątku długa cisza. Tymczasem kurs Monnari ładnie sobie poczyna. Spółka na dziś wygląda ładnie. Upadłość ugodowa zdecydowanie jej posłużyła i wygląda na to, że Monnari byłoby w stanie spłacić zadłużenie wyprzedzając harmonogram. Wiele w tym pomagają wpływy z nieruchomości w Krakowie. Czytałem o tym, choć przyznam szczerze, że nie wiem co to za nieruchomość i kto gwarantuje te wpływy.
Po za tym po forach krążą pogłoski, że w spółkę zdecydował się wejść fundusz. Nie wykluczone, że jest to PKO.
Czy ktoś podejmie się dokładniejszej oceny sytuacji spółki? Kierunek i zasięg kursu?

lukch mam wrażenie, że na siłę próbujesz udowodnić jaki to internet LTE nie jest wspaniały. I zgadza się, jest wspaniały. Z tym, że nie dla każdego. Pingi nie są potrzebne każdemu użytkownikowi (raczej graczom online), a ta zawrotna prędkość? Moim zdaniem też tylko graczom i maniakom filmowym. Co więcej może pobierać takie ilości transferu? Przeciętny użytkownik internetu (uważam, że ja nim jestem) nie będzie zainteresowany LTE, bo po co martwić się o limity skoro jego łącze mu wystarcza i jest w takiej samej cenie. Ja osobiście do dziś korzystam z internetu 2Mb/s i nie widzę potrzeby zmiany. Nie jest to jednak forum poświęcone wyższości jednego łącza nad drugim, ale chciałbym w ten sposób uświadomić, że nie każdy chce mieć LTE i o klientów będą musieli walczyć. Kilka miesięcy temu panowało przekonanie, że każdy pobiegnie do salonu Cyfrowego Polsatu po LTE, dziś jednak widzimy, że wcale tak nie jest, a ja jestem bardzo ciekaw w jakim stosunku na dzień dzisiejszy spełniły się oczekiwania zarządu CP odnośnie sprzedaży.

Ostatnio nie dzieje się za wiele. Myślę, że inwestorzy są bardzo ostrożni co do Midasa i całego rynku, a info o podpisaniu listu intencyjnego jest tylko potwierdzeniem tego, że Solorzowi zależy na podniesieniu kursu. Tak, więc jestem raczej spokojny o niego, ale moim zdaniem nie możemy spodziewać się wielkich skoków jeśli nie otrzymamy jakiejś ważniejszej informacji. Chociaż z drugiej strony podmiot któremu zależy na wysokim kursie może sztucznie go zawyżyć. Tak czy inaczej nie wydaje mi się, żebyśmy mogli spodziewać się jakiejś obsuwy, a kurs będzie delikatnie, ale systematycznie rósł. Pytanie do jakiej kwoty.
Choć nie ukrywam, że w głębi liczę na nagłe wybicie spowodowane informacją lub prowokacją.

Nie przykładałbym wielkiego znaczenia do tego infa. Solorz dokupił tylko tyle akcji ile mógł, aby nie przekroczyć 66%. Ciekawi mnie raczej ostatnie zdanie:
Cytat:
Wzywający traktuje Fundusz jako inwestycje długoterminową, i nie wyklucza dalszego zwiększania udziału w ogólnej liczbie głosów w Funduszu w okresie najbliższych 12 miesięcy.

To, że traktuje jako inwestycje długoterminową nikogo nie dziwi, ale zapis o możliwości zwiększenia udziału w ogólnej liczbie głosów jest zaskakujący, choć myślę, że to tylko furtka i w rzeczywistości nie ma on najmniejszego zamiaru przekraczania 66%. Ewentualnie może wykazać chęć zbliżenia się do tych 66%.
Co tak naprawdę dla akcjonariuszy znaczyłoby wezwanie, to nie mam pojęcia. Niestety moje doświadczenie jest marne i nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją. Tak czy inaczej uważam, że GPW jest dla Solorza bardzo korzystne, ponieważ daje mu większą swobodę.

broker_ns dzisiejszy wzrost był chwilowym porywem pod koniec sesji. Myślę, że wcześniejsze utrzymywanie się kursu na + było tylko reakcją na wiadomości z Europy, a ostatni spory zakup, był tylko po to, aby zdobyć PP. Nie wydaje mi się żeby ktokolwiek kupił tak znaczny pakiet nie będąc świadomym wyników jakie czekają Midasa.

Na stronie zamieszczono już wyniki za 3q 2011r. Link poniżej:

Lektura na wieczór.wave

Czy myślicie, że scenariusz z kolejnym przesunięciem NWZA jest możliwy. Mam wrażenie, że kurs powinien być wyższy przy podjęciu ostatecznej decyzji o emisji, że byłoby to korzystniejsze dla Midasa. Nie ma już jednak zbyt wiele czasu żeby czymkolwiek go podbić, a sytuacja Włoch pokrzyżowała plany i kiedy poziom zbliżał się do 1,50zł nagle świat zaczął panikować. Myślicie, że zarząd może jeszcze raz przełożyć walne, tak aby dać czas na podbitkę wspomaganą pozytywnymi informacjami, np. o podpisaniu umów?
Wiadomo, że rynek boi się tej emisji, a w interesie zarządu jest żeby poszła jak najlepiej. To kolejny argument za tym, żeby kurs rósł, a tym samym zachęcał inwestorów do objęcia PP.

agmar111 napisał(a):
bucik1986
Nie przesunięto Terminu NWZA na 30.11.11 tylko zmieniono aneks do umowy polegający na przesunięciu terminu na podjęcie przez walne decyzji o emisji ( z terminu 31.10.11 na 30.11.11 - wynik przesunięcia NWZA z 17.10 na 15.11) Oba terminy to 2 tygodnie po NWZA. Był to jeden z warunków zawieszających.

To oznacza, że decyzja może zapaść każdego dnia pomiędzy 15.11 a 30.11.2011r? Jeśli tak, to wygląda to na kolejną furtkę, która pozwoli na ogłoszenie decyzji w najlepszym czasie. Najlepszym, nie koniecznie dla mniejszych inwestorów.

agmar111 napisał(a):
Mam wrażenie że latające pakiety w jedną i drugą stronę to ciągła reanimacja kursu przed NWZ i nową emisją. Nie ma to nic wspólnego z listem intencyjnym z Huawei i innymi pseudo newsami. Kurs i tak się osunie, pewnie etapami, najpierw po uchwale o emisji potem tuż przed obcięciem PP. Sam wyszedłem ze stratą ale nie wykluczam powrotu niżej :-)

Mówiąc szczerze nawet ucieszyłem się z twojego postu. Mamy podobne, a nawet identyczne zdanie i fajnie, że nie jestem w nim osamotniony. Przecież dla Solorza to bardzo korzystne, tak? Do NWZ coraz bliżej, główne pytanie brzmi, czy będzie jeszcze jakiś wielki skok bądź nagła obsuwa? Racjonalnie myśląc nie można na podstawie, czegokolwiek wróżyć skoku do góry, ale też nie powinniśmy spodziewać się wielkich spadków. W końcu po to był ten kurs windowany, żeby do NWZ wyglądał tak jak tego chce Solorz. Teraz tylko pytanie: ile chciałby widzieć? Gdzieś czytałem, że 1.80zł. To możliwe aczkolwiek czasu coraz mniej. Może warto zaryzykować i przytrzymać do NWZ, ja mam nadzieję, że tak.

No chłopaki ale co myślicie o kursie? Czy jest spowodowany tylko trendem całego rynku? Za bardzo się nim nie przejmuję, bo wierzę, że w końcu musi odbić tylko, że sytuacja Europy nie wygląda wesoło.
Zastanawiam się nad tą całą skomplikowaną układanką i boję się jednego scenariuszu. Myślę, że Solo mógłby zechcieć wykorzystać akcjonariat i pomoże mu w tym kolejne rozwodnienie. Już niejeden na tym forum wspominał, że to Solo będzie decydował o tym której spółce pozwoli zarobić. I boję się, że Midasa potraktuje po macoszemu i da mu tyle, żeby tylko przetrwał.

I jeszcze mam do was pytanie niedotyczące bezpośrednio Midasa. Nie mogę sobie pozwolić, żebym na koniec roku miał wykazaną stratę z giełdy. Jeśli do końca roku nie sprzedam akcji, które teraz generują mi sporą stratę, to nie będę musiał jej wykazać w US? Jeśli mam ją ponieść to zdecydowanie w roku następnym.

broker_ns napisał(a):
mamy 540 stacji bazowych i częstotliwości. Kiedyś ktoś twierdził że budowa 1 stacji bazowej to koszt ok 100k zł. Więc same stacje bazowe mogą być warte ok 540 mln zł

W twoje obliczenia wkradł się błąd. 540 stacji * 100k zł każdą = 54mln. zł. Chociaż wydaje mi się, że 100k zł to mało na wybudowanie stacji. Ale nie znam ich dokładnej specyfiki, więc nie ręczę.

Cytat:
Hawe negocjuje z Zygmuntem Solorzem-Żakiem transakcję, która wzmocni… IDMSA. Miliarder, oddając OFE i ubezpieczyciela, zyska sieć, telekom gotówkę, a broker dwie kolejne nogi.

Cytat:

Tu kluczową rolę odgrywa Hawe, bo ma to, na czym zależy Zygmuntowi Solorzowi-Żakowi — infrastrukturę telekomunikacyjną. Układanka jest łatwiejsza, bo w akcjonariacie IDMSA i Hawe główną rolę odgrywa Marek Falenta.

Cytat:
W dniu 4 sierpnia 2011 r. Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał na podstawie art. 28 ust. 1 Pt decyzję nr DHRT-WWM-6080-87/10(30) zastępującą umowę o dostępie telekomunikacyjnym w zakresie połączenia sieci pomiędzy Polkomtelem S.A. z siedzibą w Warszawie a Mobylandem Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 4 kwietnia 2012 09:53:25
Liczba wpisów: 14
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,285 sek.

fvyxakmx
qmtxrjmt
pgcwfcye
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dddldpvx
regdyuyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat