Temat:
BORYSZEW
antoni napisał(a):Powrót BRS do WIG20? Cytat:Według szacunków analityków Trigon DM, spółka kontrolowana przez Romana Karkosika, ma duże szanse na powrót do giełdowej elity już przy okazji najbliższej korekty składu indeksu WIG20. Stanie się to po sesji 16 grudnia. Boryszewa miałby zastąpić PBG. więcej... pulsinwestora.pb.pl/2507845,73... Takie info podaje też DM BZ WBK z tym, że waga w indeksie oceniana jest na 0,4 proc. Jeśli jednak nie dojdzie do tego przy najbliższej zmianie listy spółek wchodzących w skład indeksu WIG20 na podstawie rankingu sporządzonego po ostatniej sesji października Borek może i tak wejść do W20 dzięki rocznej rewizji przeprowadzonej w marcu 2012.
|
|
Propozycja patha: w module "skaner świecowy" możnaby dodać zakładkę "wczoraj" tak jak np. w module w "gorące spółki", po to żeby zobaczyć sprawdzalnośc patternów świecowych wygenerowanych dzień wcześniej. Chyba że jest juz w filtrze opcja ustalenia wcześniejszej daty (historycznej) dla skaneru świecowego a ja ją przeoczyłem.
|
|
Nie mogę się już doczekać żeby wypróbować w trakcie sesji Jak dojdą jeszcze kontrakty będę w niebie
|
|
Wymowę negatywnej dywergencji osłabia tez fakt, że linie MACD znajdują się stosunkowo nisko na poziomie wykupienia blisko poziomu 0.
|
|
MicOch napisał(a):Zauwazyl ktos dywergencje pomiedzy MACD a godzinowym S&P500 ???
Ewidentnie wskaznik MACD spada przy ostatnich wzrostach... @ MicOch a mógłbyś dołączyć jakiś wykres do tego bo ja nie widzę żadnych dywergencji pomiędzy MACD a ^SPX zarówno w ujęciu godzinowym jak i dziennym  Jeżeli już to bardziej miedzy godzinowym S&P500 i ROC.
|
|
Temat:
LOTOS
Grupa Lotos obniża od dzisiaj (20 października) cenę hurtową benzyny bezołowiowej 95 i 98 o 12 zł na tysiąc litrów, oleju napędowego o 26 zł i oleju napędowego do celów opałowych o 14 zł źródło: PAP
|
|
Temat:
JSW
Po zakończeniu dzisiejszej sesji JSW zastąpi CEZ na WIG20. Waga JSW w indeksie W20 została ustalona na 3,06%.
|
|
Temat:
JSW
Pierwszy raz od jakiegoś czasu w miarę sensowna rekomendacja ... Bo rekomendacja Noble "kupuj" z ceną docelową 170 podczas gdy JSW zalicza lub ociera się o 2-cyfrowe spadki to jakiś ponury żart ale nadal uważam że rynek zbyt mocno buja i to nie jest najlepszy moment na kupno czy nawet trzymanie papierów na wzrosty. 1d: - WIG - 5,90% - KOL.US - 6,25% a JSW - 9,92%
|
|
Temat:
JSW
swiadek napisał(a):Daras79, mógłbyś przedstawić rzeczowo te wszystkie znaki na niebie i ziemi, które wskazują Ci że mamy tylko korektę i wkrótce zacznie sie druga fala gwałtownych przecen do min 1600 pkt na WIG20. Czemu nie do 1000? 1300? albo powrot na 2900 ???? Póki co Twój post jest tyle wart co moje przeczucie, że w przeciągu kilku miesięcy przebijemy 3000 @ Swiadek powrót do 2900 pkt? Też bym chciał  tylko z czego ma rosnąć? Fundamenty i AT nie nastrajają optymistycznie. 4 kraje europejskie balansują na krawędzi wypłacalności, niemiecka gospodarka spowalnia, USA zadłużone po uszy, a niedawny konsensus w sprawie zadłużenia tylko umożliwia pogłębiania tego zadłużenia. Wg mnie to co się dzieje obecnie na WIG20 to korekta 3-3-5. Poziom 1600 pkt na WIG 20 to 50% fibo z ostatnich szczytów z 2007 r. licząc od ostatniej górki z końca lipca 2011 (5-falowy spadek). Do tego trzeba dodać, że opór na 1200 pkt na S&P500 kolejny raz nie został przełamany. Wiec średniookresowo czarny scenariusz (1600 - 1300 pkt) jest wg. mnie nadal najbardziej prawdopodobny. Kod:mod: proszę przenieść dyskusję o szerokim rynku na wątek do tego przeznaczony - jest do wyboru nawet kilka, ale tutaj jest ogródek JSW
|
|
Temat:
JSW
Scarry napisał(a):moim zdaniem teraz jest najgorszy moment na kupowanie, istnieje spora szansa że jesteśmy dopiero w połowe spadków, popatrz sobie na DAX future, jeśli nastawia Cie optymistycznie do zakupów to nic tylko brac. Do tego miedź miedź dosłownie nurkuje, co pociągnie KGHM a za nim nasz WIG. Najlepiej poczekać na wyjaśnienie sytuacji :) Zgadzam się w 100%  wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że mamy tylko korektę i wkrótce zacznie sie druga fala gwałtownych przecen do min 1600 pkt na WIG20. Biorąc pod uwagę ze JSW spadała znacznie mocniej niż szeroki indeks na razie trzymam się z daleka od JSW i nie chce nawet spekulować na ile będzie wyceniona przy 1600 pkt Jak ktoś koniecznie chce trzymać akcje na wzrosty to już lepiej przesiąść się np. na wybitnie defensywną TePse zamiast JSW. Ja w każdym bądź razie nastawiam się na futy na S.
|
|