Szutnik napisał(a):@ ulan07
Zacznijmy od wstęgi Bollingera. Nie bez przyczyny John Bollinger przyjął parametry (20;2). Ty zdaje się używasz (15;2), prawda? Drogi kolego :) nie opieram swoich analiz na wstęgach Bollingera... nawet jednego zdania o nich nie napisałem :) Wstęgi Bollingera zapomniałem usunąć z wykresu :) a parametry jakie przyjąłem to (13;2). Nie mam przekonania do tego narzędzia technicznego... według mnie są mało przydatne i nie mają wartości prognostycznych. Szutnik napisał(a): W trochę dalszej przyszłości CDR powinien wyjść z tej konsolidacji dołem, robiąc ostatecznie coś zbliżonego do podwójnego szczytu z chwilą, gdy Zachód zacznie wchodzić w większe tarapaty (okolice sierpnia/września br)
Uformowanie podwójnego szczytu jest prawdopodobne. Prawdopodobnym jest również kontynuacja trendu wzrostowego. Inaczej być nie może :) albo wzrosty albo spadki. Pozwól, że pozostanę przy swojej analizie pozostając optymistą :) Kod:mod: forum, a szczególnie wątki spółek nie są miejscem na dyskutowanie emocjonalnych stanów poszczególnych osób, lecz na merytoryczną dyskusję o spółkach, opartą na faktach
|
|
Jak dalej zachowa się wykres ?  kliknij, aby powiększyćPozostając optymistą czekam na przetestowanie najbliższej linii oporu wyznaczonej przez współczynniki Fibonacciego. Niedźwiadki atakują bardzo silnie... na szczęście rynek obronił poziom ceny wyznaczony przez dołek B... Wykres zatrzymał się dokładnie na wyznaczonej linii wsparcia. Jaki zatem będzie kierunek kursu akcji dla najbliższe dni? Byczki wyniosą cenę w okolicy szczytu C i ... dalej nie wiem :) zobaczymy co przyniosą najbliższe dni :) liczę jednak na trwałe wybicie ceny ponad najbliższy opór :) więcej optymizmu!
|
|
ufff... było blisko  kliknij, aby powiększyćByło blisko istotnego przełamania linii trendu wzrostowego...Dwie negatywne dywergencje...Wyspa odwrotu...okno bessy...długo utrzymujące się wysokie wartości wskaźnika RSI...przełamanie z luką linii trendu wzrostowego...spadki blisko 17& co pokazuje szereg czarnych świec... Do dnia 9 czerwca wykres obrazował rynek niedźwiedzi i zapowiadał zmianę (przynajmniej krótkookresową) głównej tendencji na rynku akcji CD Project. Czy aby na pewno ? Świece wyraźnie od początku maja budowały pewną formację. Ekstremum A, dołek w punkcie B, delikatne odbicie do C położonego poniżej A i dalsze spadki...spadki poniżej dołka B... Pojawiało się pytanie: Gdzie znajdować się będzie punkt zwrotny...D...a raczej: czy w ogóle się uformuje... Jak widzimy poziomy Fibonacciego pomogły wyznaczyć punkt zwrotny...ciężko było wyznaczyć punkt D przed 9 czerwca... ale świadomości kształtowania się (od dłuższego czasu) formacji XABCD i możliwość dalszych wzrostów nie pozwoliło mi sprzedać akcji. Wytrwale czekałem aż byki obronią kurs... Co dalej z kursem akcji ? 9 czerwca na wykresie ukształtowała się bardzo ładna unikalna świeca...Długa biała świeca, długość korpusu 98% świecy, rozpiętość wahań ceny w ciągu dnia prawie 23%. 9 czerwca powstała formacja świecowa: objęcie hossy przy wyraźnym wzroście wolumenu. 9 czerwca dopełniła się formacja XABCD, gdzie AB = CD. Osobiście obstawiam dalsze wzrosty. Ostrzeżeniem zapalającym czerwone światło będzie spadek kursu poniżej punktu B... Ale przy tak silnej strefie wsparcia wyznaczonej przy skumulowaniu się wielu wzniesień bazujących na współczynnikach Fibonacciego - pozostaje optymistą i czekam na obronę punktu C... a potem wybicie ceny ponad ekstremum A.
|
|
Mam problem związany z dodaniem pewnego wskaźnika mierzącego siłę względną pewnego waloru na tle branży w programie FIBOTRADER.
Wskaźnik nazywa się: wskaźnikiem siły względnej RS (nie mylić z oscylatorem RSI).
Wzór wskaźnika: Px/Py
gdzie: Px- cena jednego waloru z sesji "i", Py- cena drugiego waloru z sesji "i"( najczęściej Py to wartość indeksu np: WIG czy WIG20).
Po prawej stronie programu, klikam na wykres akcji np: BRE prawym przyciskiem myszki, następnie klikam create new indicator i ......... dalej to czarna magia......
co wpisać w okienku "script code" , a co w okienku "user interface" ??
Czy ktoś zdefiniował skrypt tego wskaźnika? Może, ktoś używa tego wskaźnika i mógłby mi pomóc?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
|
|