PARTNER SERWISU
chdsqljr
dariusz_bigos

dariusz_bigos

Ostatnie 10 wpisów
2mek99 napisał(a):
Invested Capital to kapitał plus zobowiązania od których płacisz odsetki (również krótkoterminowe) lub aktywa minus zobowiązania od których nie płacisz odsetek.

Przy wyliczaniu WACC bierzesz długo i krótkoterminowe zadłużenie.

Okej reasumując
ROCE to

licznik/KAPITAŁ STAŁY
KS to KW + Zobowiązania DŁ

IC w EVA to

KW + kapitały od ktorych sa płacone odsetki (kredyty pożyczki długo i krótko, obligacje, leasing)

ROIC to zwrot z zainwestowanego kapitału gdzie mianownik IC to KAPITAŁ STAŁY
KS to KW + Zobowiązania DŁ

z tego wynika ze mianownik CE (ROCE) = mnianownikowi IC (ROIC)
czyli CE = IC

Capital Employed = Invested Capital

A przecież tak nie jest
IC to KW + kapitał od ktorego płacone są odsetki czyli zarówno długo jak i krotko okesowe pożyczki

IC bedzie zawsze wiekszy niż tylko zobowiązania długookresowe ( ktore wystepują przy CE )

Czy ktos moze mi to po ludzku wytłumaczyć. I otworzyć czaszke tymsamym.
Zaznaczam ze nie mam kolegi z ławki ktorego moge sie o to zapytać ani cwiczeniowca czy wykładowcy na ktorego na dyżur moge podejsc

okej dzieki za odpowiedz
tak jak myslałem trzeba było logicznie do tego podejsc zamiast kierowac sie tysiacem informacji zamieszczonych w niekoniecznie wiarygodnych źródłach

Witam po krótkiej przewie ponownie zwracam sie o pomoc do starszaków.

Tym razem przedmiotem rozważań jest EVA i ROIC

EVA = EBIT * (1-T) – IC * WACC

ROIC = NOPAT / Kapitał stały gdzie NOPAT to EBIT * (1-T)

NOPAT w obu przypadkach jest jasny to dochód wypracowany opodatkowany

Ale co z ZAINWESTOWANYM KAPITAŁEM ? W obu przypadkach.
Mam wrażenie ze im dłużej nad tym mysle tym bardziej absurdalne teorie tworze.

Pytanie brzmi: Co dokładnie wrzucić do worka IC ?

Czy w przypadku EVA moze to być takze tak poprostu Kaptał Stały jako suma KW i Zdługoterm?
Bo jezeli ROIC to rentowność kapitału zainwestowanego ( return on IC to NOPAT/ IC ) to we wzorze IC to Kapitał Stały
A moze podstawienie w ROIC Kapitału Stałego w mianowniku jest błędne?

Jak dla mnie zainwestowany kapitał (IC) to kapitał fiansujący AT i cześć AO jaka czesc aktywów obrotowych, a no taka ktora nie jest finansowana Zkrótkoterminowymi (po odjęciu od AO Zkrótkoterm otrzymuje KON) a KON dodany do AT daje Kapitał Stały.
Chili
IC = AT + AO -Zk => AT + KON = KS

Drugie pytanie: WACC By obliczyć koszt Kapitału Obcego liczymy odsetki zapłacone (znajduje je w rachunku przepływów pieniężnych) / wartość kredytu ktorego dotyczą.
Rozchodzi się o mianownik tego działania.
Czy tak poprostu powinienem dodac dwie sumy kredytów z bilansu ( Zdł pozycja kredyty i pozyczki + Zkr pozycja kredyty i pożyczki)
Czaha dymi a ja wiem ze nic juz nie wiem d'oh!

Help me Obi-Wan Kenobi you're my last hope

Uzyskałem od was bardzo cenną lekcje ktorej myśle ze w szkole nigdy bym nie otrzymał.
By nie traktować wszkaźników jak schematów liczenia lecz by zastanowić sie najpierw co tak naprawde chce zmierzyć i na jakie pytanie chce uzyskać odpowiedz.

Frodo dziękuje jego drużynie pierscienia za wsparcie i juz zapowiada kolejne zapytania : )

Nestety teraz musze wyjsc ale mam już chrapke na te oblicznia i zrobie to wieczorem zaraz po powrocie.

Aczkolwiek zaznaczam ze mnie poprawnie wyszedł tylko wynik z bankiera podstawiajac dane na koniec 3Q2011 tj zamkniecie 3Q gdzie wynik wyszedł 1,42

Ciekawe jest zdanie o drodze nie celu ; )

Pozdrawiam ; )

Weźmy dla przykładu pierwsza z brzegu

ACTION
Wszędzie jest napisane ze wyniki tzn obliczony wskaźnik dotyczy danych z ostatniego sprawozdania IIIQ 2011
I tak:
Bankier podstawia bezpośrednio do wzoru i jest to = 1,42 okej wwszystko jasne
Money twierdzi ze jest to 6,10
a Fundamentalni 5,33

Dlaczego te wartości są rózne?
Przecież dotycza tego samego i okres brany pod uwage jest takze ten sam.
Próbowałem Du Pont`em ale tez nie pomaga : (

Dziekuje za pomoc : )

Witam jestem początkującym FUNDEMENTALISTA
zaczynam dopiero obcować ze sprawozdaniami i ich analiza.
Zastawiają mnie juz na początku pewne wyliczenia
Chodzi konkretnie o ROE i ROA
Weźmy dla przykładu ten drugi
jego wzór to ROA = ZN/A ogółem.

I tu moje pytanie dlaczego moje wylicznia maja sie nijak do wyliczeń wskazywanych przez liche serwisy internetowe.
np. sprawdzam ten wskaźnik na money pl (mam nadzieje ze nie zostane usunięty za naduzycia ale w tym przypadku musze zastosować takie odwołanie) lub np serwis fundamentalna net i wartości tam przedstawione sa zupełnie inne zaś np na bankier pl sa takie jak ze wzoru.
Z czego to wynika?
Czy ktoś ze starszaków moze wytłumaczyc mi jakie dokładnie obliczenia i cyfry zostały wykonane dla money albo fundamentalna
Najprzejżyściej było by wykorzystac jakis przykład odwołujący sie do tych stron =]

Dziękuje bardzo =]

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 9 marca 2012 16:34:25
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,229 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat