PARTNER SERWISU
lljbqwvv
patek

patek

Ostatnie 10 wpisów
Cytat:
Casus Porsche VW polegał na tym, ze głównym pożyczającym funduszom do gry na krótko był ... Porsche, ktory robił na rynku tzw "corner". Dzieki parkowaniu akcji w schronach nie musial się ujawniać, ze kontroluje VW. Fundusze uważały, że VW jest fundamentalnie za drogi i pożyczały od porsche akcje, ktore ten od nich zaraz odkupował, wysuszając podaż. Potem podbijał lekko cenę i fundusze musiały odkupić akcje od...Porsche, by je oddać...Porsche.
Sprawa w końcu się rypła, gdy wyszlo na jaw, że Porsche od dawna poprzez "parkingi" kontrolował podaż akcji. Klasyczny corner, przećwiczony jeszcze przez Cornelisua Vanderbildt'a na akcjach Harlem Railroads

Witam.

Poszukując informacji na temat case-u Porsche vs VW natknąłem się na powyższy wpis. Jednak nie jestem specem w tej dziedzinie i chciałbym poprosić czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, co oznacza stwierdzenie, cyt. "Dzieki parkowaniu akcji w schronach nie musial się ujawniać, że kontroluje VW" > w jaki sposób/czy ominął obowiązek informacyjny dotyczący zgłaszania uzyskania określonej ilości pakietu akcji danej społki.

Dziękuję.

Szutnik napisał(a):
Casus Porsche VW polegał na tym, ze głównym pożyczającym funduszom do gry na krótko był ... Porsche, ktory robił na rynku tzw "corner". Dzieki parkowaniu akcji w schronach nie musial się ujawniać, ze kontroluje VW. Fundusze uważały, że VW jest fundamentalnie za drogi i pożyczały od porsche akcje, ktore ten od nich zaraz odkupował, wysuszając podaż. Potem podbijał lekko cenę i fundusze musiały odkupić akcje od...Porsche, by je oddać...Porsche.
Sprawa w końcu się rypła, gdy wyszlo na jaw, że Porsche od dawna poprzez "parkingi" kontrolował podaż akcji. Klasyczny corner, przećwiczony jeszcze przez Cornelisua Vanderbildt'a na akcjach Harlem Railroads

Witam.

Poszukując informacji na temat case-u Porsche vs VW natknąłem się na powyższy wpis. Jednak nie jestem specem w tej dziedzinie i chciałbym poprosić czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, co oznacza stwierdzenie, cyt. "Dzieki parkowaniu akcji w schronach nie musial się ujawniać, że kontroluje VW":)

Dziękuję.

Kod:
mod: wielka prośba o przenosiny tego pasjonującego tematu na Warsztat lub inną adekwatną zakładkę

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 12 maja 2012 16:37:04
Liczba wpisów: 2
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,176 sek.

mjzzhqsi
bzxmnanz
mlnpjbyn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
morskmjl
omgfufot
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat