PARTNER SERWISU
ximlmakr
beataD

beataD

Ostatnie 10 wpisów
Sasky ...Dokładnie tak to zrozumiałem...

Oferta na 150 mln. Na szybko to redukcja 92.5% Może się mylę....

Najwyraźniej instytucjonalni się "pomylili" składając oferty na całość w ciągu godziny od rozpoczęcia zapisów. Zanim to zrobili zapewne sprawdzili czy warto i mieli trochę inne zdanie niż Ty :). Debiut będzie przyzwoity to pewne , pytanie tylko o stopień redukcji zapisów z powodów już opisanych. Jeżeli redukcja okaże się b. wysoka to inwestycja "średnio" się opłaci ....

zgred napisał(a):
Bankructwo Religi Development zakończone wyrokami skazującymi
Cytat:
Po ośmiu latach od upadłości wrocławskiego dewelopera Dariusz R., jego założyciel, usłyszał wyrok bezwzględnej kary pozbawienia wolności i został zobowiązany do naprawienia szkód wyrządzonych obligatariuszom. Sąd skazał też rzeczoznawcę, która wyceniała zabezpieczenie obligacji Religi.

obligacje.pl/pl/a/bankructwo-r...

Dla D. R. 6 lat i 9 miesięcy bezwzględnego więzienia dla A. Ch. wyrok w zawieszeniu . Poza 1 osobą , oskarżycielem posiłkowym nikt sprawą praktycznie się nie interesował. Tylko On wygłosił mowę końcową . Wyrok jest nieprawomocny ! Część obligatariuszy przychodziła składać zeznania nieprzygotowana i na żenującym poziomie ....Nie wiedzieli ile obligacji kupili , kiedy itd.

Przy takim zainteresowaniu instytucjonalnych pozostają tylko pytania co do redukcji zapisów i stopy zysku. Jeżeli redukcja przekroczy 95% to zyskają głównie B.M. Wzrost na debiucie pewny ale w wypadku dużej redukcji to będzie raczej zabawa...Zakładam po otwarciu notowań lekki spadek a potem zbieranie od indywidualnych aby zakończyć sporym wzrostem.

Proszę o kontakt na priva osoby jadące na rozprawę na 14 06. Ważne...

Proszę o kontakt na priva osoby wybierające się na przesłuchanie do Sądu w dniu 22 05 .Pilne... Pozdrawiam

27 02 przesłuchanie Grząbki, który zmienił nazwisko na Kobierski. Warto być!
Mają oczywiście dostęp do akt ale tu nie chodzi o "suche fakty" ale o komentarze do nich.
Na razie zainteresowanie pokrzywdzonych na żenującym poziomie...
Czytanie na forum wiadomości to stanowczo za mało. No chyba , że ktoś uważa , ze złożył zeznania i to wystarczy.
Powyższe uwagi dotyczą pokrzywdzonych z Wrocławia i okolic bo mają blisko do Sądu.
Na rozprawy praktycznie nikt nie jeździ poza jedną osobą.

Ad posiadacz obligacji. Proszę pamiętaj , że to forum czytają także oskarżeni , Kobierski (ex Grzząbka) !!
Dlatego , z uwagi na kolejne zeznania zastanawiaj się proszę co piszesz.
Pozdrawiam

27 02 b.r.

Polecam istotne zeznania z ostatniej rozprawy . Wychodzą kolejne "kwiatki" . Protokół z posiedzenia na stronie portalu sądowego za kilka dni.

Najbliższa rozprawa 06 02 czyli we wtorek . Bardzo ważne przesłuchanie szefa działu prawnego TFI Inwestors. Tj instytucji która udzieliła pożyczki Relidze w wysokości 5.7 mln o oprecentowaniu 20 % /rok. Zapraszam kto może się pojawić. Sekretariat Wydziału Karnego poinformuje o której jest posiedzenie i w jakiej sali. Warto się pofatygować...

ad sasky
Co innego relacjonowanie pobieżne sprawy a co innego pisanie o strategii procesowej obu stron. Tu nikt nie popada w paranoje a słowa były przemyślane. O ile mi wiadomo ktoś jeździ na rozprawy a pozostali są zalogowani do portalu sądowego i na bieżąco śledzą wydarzenia. Ja niestety nie mam czasu na pisanie ogólników ,( to nie jest złośliwość !) bo sprawa rozwojowa i dość obszerna.....

Proponuję zalogować się do sprawy sądowej i zgłosić się na świadka. Na stronie portalu sądowego są protokoły z posiedzeń sądu. Sporo się dzieje. To forum czytają także oskarżeni dlatego opisywanie zdarzeń jest nierozważne , delikatnie mówiąc...W razie pytań proszę na priva z dokładnym podaniem swoich danych i serii obligacji celem weryfikacji. Nie wykluczam prowokacji podstawionych osób.

Witam wszystkich,
Sugeruję bardzo dokładne! zapoznanie się z prospektami obligacji jakie wszyscy obejmowali. W szczególności z wycenami biegłej i obecnie oskarżonej Chorodziej. Wszyscy będziemy zeznawali w Sądzie Okręgowym we Wrocławiu jako świadkowie. Nie powinno dojść do kompromitacji w trakcie zeznań i mylenia serii obligacji działek będących jej zabezpieczeniem oraz istotnych elementów ich wycen jak np. możliwość dojazdu , przeznaczenie w planie zagospodarowania , ukształtowanie , bieg ewentualnych przeszkód w niedoszłym procesie budowy osiedli mieszkaniowych itp. Podobnie stopień zaznajomienia z dokumentami dotyczącymi sytuacji finansowej emitenta a w szczególnie z kosztami obsługi kredytów Religi.To już było szczegółowo opisane na forum na przykładzie kosztu obsługi zadłużenia wobec Inwestors TFI.Ewentualnej roli Pawła Grząbki a obecnie Kobierskiego. Pozdrawiam

Na parterze , po prawej stronie od wejścia do Sądu Okręgowego. Na wprost wejścia jest informacja , gdyby zmienili sale. Cieszę się , że chociaż Ty pojedziesz....Warto posłuchać jak kłamią :) Ja tym razem nie mogę .

Zachęcam do udziału w rozprawach w Sądzie Okręgowym Wydział Karny we Wrocławiu, w toczącej się sprawie karnej . Oskarżeni Chorodziej i Religa mówią bardzo interesujące rzeczy :). Na grupie było wiele osób zainteresowanych wyczynami tej pary , w Sądzie nie pojawia się nikt poza mną. Czyżby "słomiany zapał" . W szczególności zwracam się do mieszkańców Wrocławia i okolic -pokrzywdzonych obligatariuszy. Najbliższa rozprawa 12 06 .....

Prokuratura postawiła zarzuty Relidze i Chorodziej reszta w toku....

PILNIE poszukuję osób które nabyły obligacje Religi od CEE Property Grup. Proszę o kontakt na maila.Pozdrawiam...

ZACHĘCAM WSZYSTKICH POKRZYWDZONYCH DO KONTAKTU Z ORGANAMI PROWADZĄCYMI POSTĘPOWANIE.Z GÓRY NAPISZĘ , ŻE TELEFONICZNIE NIE UZYSKAJĄ INFORMACJI Z WIADOMYCH WZGLĘDÓW A JA NIE MOGĘ O TYM PISAĆ NA FORUM.
INFORMUJĘ , ŻE WCZEŚNIEJSZE PROPOZYCJE RELIGI OKAZAŁY SIĘ PUSTYMI OBIETNICAMI , DLATEGO NALEŻY SIĘ SPODZIEWAĆ POWROTU DO UPADŁOŚCI LIKWIDACYJNEJ.
PROSZĘ OSOBY Z SERII "B" I "G" O KONTAKT MAILOWY NA PRIVA ( Z PODANIEM ILOŚCI OBLIGACJI I KONTAKTU TELEFONICZNEGO) W ZWIĄZKU Z PROPOZYCJĄ DOTYCZĄCĄ DALSZEGO POSTĘPOWANIA W TEJ SPRAWIE. INFORMUJĘ , ŻE PAWEŁ GRZĄBKA (CEE PROPERTY GROUP ) OFERUJĄCY NAM OBLIGACJE ZMIENIŁ NAZWISKO NA KOBIERSKI.

Pierwsza propozycja Religi i Grząbki okazała się "żartem". Zaproponowali tylko 20% nominału a Religa stwierdził , że 50% to zapłaci ale......z "przyszłych zysków spółki". Oczywiście Pan Kurator poinformował , że traktuje tą propozycje jako niepoważną. Jeżeli nie wrócą do tego co Religa zaproponował w Sądzie to trzeba będzie poinformować Sąd , że został celowo wprowadzony w błąd .....Mają tupet , szkoda , że nie zaproponowali jeszcze wykreślenia hipotek .

Każdy zainteresowany obligatariusz ma telefon do kuratora oraz może zadzwonić do Sądu Wrocław Fabryczna.
Dlaczego zatem tego nie zrobicie ? Z lenistwa czy innego powodu ?.
Ja zadałam sobie ten "trud" i proponuję to samo innym a nie biadolić.
To oczywiste , że trzeba znać propozycje układowe aby je podpisać.Ewentualny układ musi być nadzorowany .
Do tych którzy piszą o wartości swego zabezpieczenia przekraczającej 50% , proponuję zadzwońcie do okolicznych biur pośrednictwa sprzedaży nieruchomości i zapytajcie o możliwość sprzedaży takiej nieruchomości z orientacyjną ceną .
Dodam , że na pierwszej licytacji cena wynosi 3/4 wartości oszacowania a na drugiej 2/3. Wnioski będą oczywiste.
Ja już to zrobiłam i obejrzałam osobiście działkę bedącą zabezpieczeniem mojej serii obligacji .
Oszuści którzy nam sprzedali lub proponowali te obligacje zapewne wkrótce usłyszą zarzuty prokuratury. Być może to zmusi ich do szybszego działania .
W tej sprawie sugeruje kontakt z osobami , które złożyły zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstw.Pan kurator wie kto to jest.
One nie biadoliły ale zrobiły konkretne rzeczy i poniosły określone wydatki.
Sunday 82 i tomm072 i spades czy zrobiliście cokolwiek konkretnego poza pisaniem nic nie wnoszących postów i wzywaniem innych do wyjaśnień ?.
Ponownie namawiam do kontaktu z prawnikiem , wiem to kosztuje a tu trzeba mieć choćby szczątkową wiedzę.
To forum czytają także w/w oszuści , proponuję o tym pamiętać.
Ponadto każdy zainteresowany może przyjechać na posiedzenie Sądu i zgłosić lepszą propozycje od układowej .
Ja pomimo dużej odległości będę na tym posiedzeniu ....

Sunday 82
Wiarygodność Twoich wiadomości jest żadna.Najlepiej skontaktuj się z prokuraturą zanim napiszesz "coś"
ad Czosnek
Proszę zadzwoń do mnie , masz już nr lub jeśli zgubiłeś podaj swój na priva , zadzwonię.
Nie jest tak jak piszesz. Upadłość układowa to dopiero początek negocjacji z tymi oszustami.
Pozdrawiam
Ps. Wyrażenie zgody na układ jest w naszym interesie i mamy sposoby , aby to nie był tylko krok na przeczekanie , nie mówiąc już o "utracie zabezpieczeń" . Jeszcze raz namawiam wszystkich na konsultacje z prawnikami !!a nie pisanie co "ślina na język przyniesie" , warto .Proszę pamiętajcie , że Ci oszuści także to forum czytają....

Ad Czosnek
Dzięki za sprostowanie swojej wypowiedzi. Niestety nie śledzę Twoich wypowiedzi wcześniejszych , dlatego nie wiedziałam , że piszesz z przymrużeniem oka :)
Co do hipoteki to dobrze , ze to skorygowałeś bo to ogromna różnica...
Pozdrawiam

Czosnek ,
Porozmawiaj z prawnikiem. Napisałeś nieprawdę np. jeśli chodzi o wygaśnięcie hipoteki i zasady upadłości układowej. Akcje nowej spółki Religa mają i prawdopodobnie będą miały w przyszłości wartość zerową...
Pozdrawiam

A nie mówiłam . Akcje "firmy Pana Dariusza" , dobre sobie. Kolejna ściema.....

Zalecałabym dużą ostrożność w bezkrytycznym przywiązywaniu dużej wagi do słów tych oszustów. Ich propozycja będzie się zapewne sprowadzała do "zapłaty " np akcjami spółki która ma powrócić na giełdę lub np. certyfikatami nic nie wartymi a nie wpłatą gotówki .
Może jestem zbyt ostrożna ale tak mi podpowiada doświadczenie.
Czy ktoś zna konkretnie szczegóły ich propozycji?
Ja w/w opcje po prostu wyśmieję....

To co idzie na Cypr to normalna realizacja zysku.
Natomiast kwota za grunt pod budowę hali powinna być zapłacona wcześniej jak pisałem.
Ogólnie spółka "zdrowa" i sensownie zarządzana bez dużego zadłużenia.
To powód mego zainteresowania i zapisu ....

Tu nie będzie "niszczącej podaży" a liczba akcji przyznana indywidualnym będzie b. mała .Nie będzie też żenady w postaci setek tysięcy niezablokowanych akcji kadry zarządzającej jak w wypadku ostatniego debiutanta.To swoiste kuriozum ...Shame on you
Spółka jest mało zadłużona , a kasa pójdzie na rozwój a nie spłatę wcześniejszych zobowiązań.
Uruchomieniu 2 kolejnych linii produkcyjnych powinno znacząco poprawić wynik. Tym bardziej , że wykorzystają dotacje unijne w tym celu.
Zmiana profilu produkcji na nastawiony na motoryzacje i profile specjalne to kolejny plus dla mnie.
Im mniejsze uzależnienie od budowlanki tym lepiej .Im większa liczba odbiorców tym lepiej a tu sytuacja b. mi się podoba...
Nie podoba mi się natomiast odkupowanie gruntu od największego akcjonariusza na budowę kolejnej hali.
TeTe sprawy załatwia się przed debiutem.....

Spółka zdrowa i niezadłużona. Wcześniejsze uwagi trafione , w tym te krytyczne. Na plus wejście w "wyżej marżowe" produkty i zmniejszenie struktury produkcji elementów do okien na rzecz profili do produkcji przyczep i innych segmentów (produkcja na export). Ja wchodzę....

Ad Giergi i Czosnek
Bardzo proszę o info która prokuratura prowadzi sprawe i w jakim miescie oraz sygnaturę sprawy?

Ad rwx
Masz racje....

RWX - nie masz racji. Na geoportalu niewiele widać , dopiero na miejscu mozna zobaczyć najwazniejsze sprawy. Dojazd , przejezdność drog , nachylenie zboczy , zakrzaczenia i zadrzewienia itp,itd

Niestety także byłem na tych działkach. Dzialka 495 i 497 (zabezpieczenie seri A) ma bardzo niewielką wartość z powodu braku dostępu i wjazdu na nie. Dojazd jest możliwy tylko pojazdami terenowymi lub traktorem i są b oddalone od ul. Żymierskiego, na dużych zboczach , porośnięte lasem .Nigdy nie będą dzialkami budowlanymi...
Wycena Agnieszki Chorodziej to zwykle nadużycie....i to delikatnie mówiąc.

Proponuję jednak środek Polski , ponieważ obligatariusze mogą być z b. odległych od Wrocka miejscowosci. Jezeli jednak wszyscy, lub istotna większość jest z południa to popieram na miejsce spotkania Wrocław. Zaproszenie syndyka to oczywistość.
Apeluję tylko po szybsze "myślenie " pozostałych uczestnikow forum....:)

Dobry pomysł z uwagi na oszczedność czasu ale na osobistym spotkaniu z reguły więcej się "załatwia".
Mozna zacząć od telekonferencji....

Widząc jaki jest odzew na moją propozycję stwierdzam , że gorzej juz być chyba nie może. Czy prawie nikomu nie zalezy na odzyskaniu pieniedzy ?. Zdawanie sie na efekty licytacji serii "B" to pewna duża strata ok. 80 % zainwestowanych pieniędzy.....
Mój poprzednik miał racje co do ilości chetnych na uzgodnienie wspólnych działań. Żałosne ......

Witam wszystkich.Jestem z serii B. i do tych obligatariuszy kieruję te słowa. Jak pisałam już wcześniej , wyłączne "przejęcie" tej nieruchomosci (wzięcie udzialu w licytacji ) i przekształcenie w działki budowlane daje szanse na zwrot pieniędzy.Aby to nastąpiło należy się spotkać i zaprosić na spotkanie kuratora .Na tym spotkaniu mogą zapaść ważne wspólne decyzje bardzo ułatwiające odzyskanie pieniedzy.Wiem , że zorganizowanie takiego spotkania to trudna sprawa bo jesteśmy z różnych regionów , ale jeszcze raz napiszę to jedyna szansa. Uzgodnienie terminu i miejsca może nastąpić za pośrednictwem np. Secusa lub kuratora.Proponuję np. Wrocław lub środek Polski -czyli Gniezno wave.
Czy ktos z obligatariuszy serii B jest z okolic miejsca gdzie znajduje się działka będąca zabezpieczeniem tych obligacji. Czy ktoś z nas jest budowlańcem ? itp itd

Widok Energia z emisją ale próg wejścia w DM NWAI trochę wysoki

Kasa z kuponem wpłynęla na moje konto a juz niektórych na tym forum ponosiła fantazja .....

Faktycznie poinformowali tym komunikatem o powodzeniu tej emisji , więc chyba nie mają problemu z kasą...

Dzwoniłem , zrobili kilka przelewow na całość i na 100% całą kase wpłacili. To samo identycznie powiedzieli mi w spółce. Ponoć KDPW podało im 2 rózne konta i stąd to całe zamieszanie.
Dzwonilem do dwu róznych działów KDPW i wszedzie przekazali mi identycznie to samo , więc można chyba spać spokojnie...Powiedzieli , że księgowanie po kontach będzie w poniedziałek a nie dziś.

Sprawdzałem wpłacili całość wraz z kuponem w KDPW a więc księgowanie chyba w poniedziałek rano.

Ja niby jestem tą osoba ze spółki??wave
Niepowiem , masz wyobraźnie

Zgadzam się z opinia jak wyżej. Widać pierwsze efekty sensownego inwestowania i przyzwoitej polityki zarządu....

W tym wypadku ostrożność nakazuje duży skok rezerw na zobowiązania i chyba 50% spadek zysku ale każdy podejmuje decyzje sam.....Nie znalazłem ich obligacji na Catalist.To chyba jakas mała spółka?

Cross napisał(a):
zgred napisał(a):
Informuję, że Widok Energia i Vantage Development będą emitować obligacje....

Oba papiery zabezpieczone hipotecznie.

Proszę o info kto sprzedaje te obligacje ? Jezeli to możliwe to jakie sa warunki emisji?.
o ile wiem to Widok to energia odnawialna a V. Development to jak sadzę kolejny deweloper.

ad orestes84
Trafiłeś w sedno , szczególnie to ostatnie zdanie jest celne:)

Stoją pod ścianą. wiadomo co się dzieje z cenami mieszkań i jak wygląda ich kwartalna sprzedaż. Instytucjonalni mają dość innych ich emisji i nie są zainteresowani kolejnymi inwestycjami w te papiery. Same odsetki od obecnego długu są wyzsze od ich zysku .Jeżeli to rolowanie się nie uda to będą mieli duuuże problemy. Inwestowanie w tą emisje jest obarczone b. duzym ryzykiem...

Można się zgadzac lub nie z Panem Wieczorkiej ale On przynajmniej próbuje coś zrobić.Dziwi natomiast i to bardzo kompoletna cisza ze strony CEE Propoerty i P.Grzabki tu wymienionego!!. Czyżby uwazał ,że jego rola polegała tylko na skasowaniu prowizji z tytulu sprzedazy obligacji a reszte to już klopot obligatariuszy? . Jak tu było napisane to Oni sprzedali najwięcej obligacji Religi. Może warto zainteresować np. organa nadzoru finansowego ta instytucją?
Czy może ktos ma jakies informacje na ten dotychczasowych dzialań CEE?.
W wypadku upadłosci Religi prokuratura i KNF z urzędu zajmie się oferujacymi .
Ze swojej strony namawiam do zgodnego działania obligatariuszyu bo jeżeli ktoś myśli ,że ja odzyskuje tyle ile się da a wy róbcie co chcecie to b. się myli....

ad xlogic
Szukanie teorii spioskowych na tym forum jest kuriozalne :)
Namawiam dokladnie do tego co Ty , czyli przemyślanych działań po konsultacji z prawnikiem a nie natychmiastowego ogłaszania naruszenia konwenantów. Jezeli Religa nie wykorzysta najbliższych kilku tygodni również ja będęwnioskowała o rozpoczęcie windykacji...ale w sposób przemyślany.

ad dentysta1
Jak widac Religa powoli dojrzał do decyzji. Jakas mała szansa jest :)

Ad sirHoe
Nie masz elementarnej wiedzy na temat postępowania w wypadku wymagalności obligacji ,podobnie jak nie wiesz zapewne kto i na jakich zasadach reprezentuje obligatariuszy.
Zanim użyjesz słowa "bzdury" itp. warto poczytać...

Ad czosnek
Dzięki za próbe kontaktu , napisz proszę na mój e-mail beatadasz1@wp.pl.

ad wapkil
Twoje rady w rodzaju : natychmiastowa wymagalność i licytacja czyli nieuporządkowana sprzedaz lecz wymuszona jak pisałam to najgorsze możliwe rozwiązanie.
W wypadku serii B najlepszym natomiast bedzie przeksztalcenie gruntów koło Piechowic na działki budowlane (lub spokojna sprzedaz całości) i bezproblemowa sprzedaż za o wiele wyższą cene pokrywajacą zabezpieczone obligacje z wszelkimi odsetkami.
Dziwi mnie i to bardzo Twoje b. duze zangażowanie w tej sprawie wynikajace tylko "z dbałosci o rynek Catalist".
z Twoich postów wrecz "zieje" chęć zaszkodzenia Relidze nawet kosztem potencjalnych strat obligatariuszy , dlatego nie wierze w Twój "samarytanizm"...

AD Wapkil
Nie zgadzam sie absolutnie z tym co napisałeś. Czekając miesiac dajemy szanse na znalezienie funduszy , ewentualne sprzedanie nieruchomosci będących zabezpieczeniami w sposób niewymuszony! , ewentualne podniesienie kapitału poprzez wejście inwestora itp. ,itd. Nawet jezeli szansa jest mała to warto zobaczyc co zdziala Religa .
I na odwrót jeżeli doprowadzimy do przymusowej licytacji to cena będzie również "przymusowa" tzn. prawdopodobnie 2/3 obecnej! wartosci nieruchomości . Wcześniejsze wyceny tych nieruchomosci są już nieaktualne bo ceny na rynku drastycznie spadły.
Reasumując Piotr 111 ma chyba dużo racji i ja przynajmniej poczekam....
Czekając możemy tylko zyskać , na użycie ostatecznej broni czyli licytacji mamy zawsze czas i nic gorszego nas już nie może spotkać.
Jezeli ktos z czytających jest z serii b to prosze o kontakt ze mną...
Pozdr
Beata

To obligacje dużego ryzyka.Spadek cen mieszkań , b. duza ich podaż , ogromne zadłużenie Ganta powodują zwiększone ryzyko tej inwestycji.Podejrzewam ,że to ratunkowa oferta rolująca , dla odważnych....

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 19 lutego 2021 11:52:37
Liczba wpisów: 62
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,858 sek.

sdiapauj
yehtkule
qlzloosn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 379,35 zł +381,90% 96 379,35 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
llinaxxq
pgnhtaaf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat