txoiulhk
Advertisement
PARTNER SERWISU
yfncmguc
28 29 30 31 32

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 24 września 2013 14:29:57
Czy coś nowego wiadomo Wam nt. serii F? Syndyk niestety nie odpowiada na moje pytania...
Dzięki

golpio5
0
Wpisów: 18
Wysłane: 4 października 2013 18:10:17
Nowość w sprawie obligacji serii D.
Secus AM przekazał informację Komornika o terminie zakończenia opisu i oszacowania nieruchomości (12. listopada). Szykuje się chwila prawdy...

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 768
Wysłane: 4 października 2013 20:24:54
Czyli jest ruch. Serie D,E,G oraz I są zarządzane przez administratorów (Secus AM oraz Polski Fundusz Hipoteczny), ale nie znam dokładnego podziału, kto za jakie serie odpowiada. Podobna sytuacja pewnie występuje na pozostałych seriach objętych zarządem Secus AM - czekamy na info.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 4 października 2013 20:58:24
serie od A do E są pod administracją SAM
seria G pod administracją PFH
nie wiem jak jest z pozostałymi seriami czyli F,H,I

sunday82
0
Wysłane: 8 października 2013 20:36:57
Otrzymałem informacje od syndyka. Wynika z nich, że Religa zostawił ponad 47mln zł długu, a wartość całej masy upadłościowej to 9,9mln zł.
Jeśli chodzi o obligacje serii F o wartości 1,3mln zł zabezpieczone na gruncie w Kiełczówku - wartość oszacowana przez biegłego rzeczoznawcę w postępowaniu upadłościowym wynosi 698 tyś zł netto.
Biorąc pod uwagę, że pewnie nie będzie chętnych na tą działkę w pierwszej licytacji i pójdzie "po kosztach" za pół ceny to odzyskamy jakieś góra 1/3 zainwestowanych pieniędzy z tej serii.
Nie mam ochoty sprawdzać teraz kto wyceniał działkę pod to zabezpieczenie ale z tego co pamiętam było to 2-3 razy więcej od wartości obligacji. Wniosek taki, że w Kiełczówku w ciągu 2 lat nastąpiło załamanie na rynku nieruchomości kilka razy większe niż parę lat temu w USA...
Rano to dokładnie sprawdzę w papierach i podam Wam jaki to rzeczoznawca tak świetnie zna się na swojej robocie. W tej kwestii i na bazie Waszych poprzednich opinii będę się konsultował z prawnikiem co możemy jeszcze zrobić w tej sprawie bo to jest proszę Państwa jawny przekręt w państwie prawa.
Przewidywany czas trwania postępowania upadłościowego szacowany jest na 2 lata.
Pozdrawiam

czosnek
4
Wysłane: 8 października 2013 21:42:26
Idę o zakład że też tak jak do innych serii Pani Chorociej robiła te udane wyceny. Whistle
Prawnik pewno powie Tobie to samo co i mnie czyli oddać operat do oceny do Stowarzyszenia Rzeczoznawców Majątkowych a w wypadku negatywnej opinii o nim powództwo o odszkodowanie przeciwko autorowi operatu. I tak niezły przelicznik w serii F , w mojej serii B jak zabezpieczenie pójdzie za połowę ceny to mogę liczyć na 1/10 angry3

sunday82
0
Wysłane: 9 października 2013 21:22:50
Czosnek, jakoś nie jestem zaskoczony ale miałeś rację.
Operat szacunkowy dla zabezpieczenia serii F działka w Kiełczówku - wykonanie Pani AGNIESZKA CHOROCIEJ z Wrocławia.
"Oszacowana wartość rynkowa nieruchomości": 1 890 0000 zł. Data sporządzenia 12 marzec 2012r.

Wartość oszacowana przez Rzeczoznawcę w postępowaniu upadłościowym to 698 tyś zł netto.

Brawo. W ciągu 1,5 roku wartość działki spadła o 60%. Nie wiedziałem, że taki kryzys w nieruchomościach był:) Jakoś nie odczułem. Ale pewnie Pani Chorociej zna się świetnie na swoim fachu i liczeniu pieniążków.

Czosnek, jesteś zainteresowany zrzutką na ocenę operatu sporządzonego przez Panią Chorociej przez Stowarzyszenie Rzeczoznawców Majątkowych? Bo ja zamierzam wykorzystać wszystkie możliwe sposoby na odzyskanie swoich pieniędzy i nie mam zamiaru płacić za czyjąś celową lub nie niekompetencję.
Pozdrawiam

sunday82
0
Wysłane: 9 października 2013 21:29:05
Aha, i skoro jest to "Oszacowana wartość rynkowa nieruchomości" to walenie banialuk, że wycena działki obejmowała potencjalne budynki, które tam miały powstać ale nie powstały bo się Religa nogami nakrył to czyta kpina i o pisemną opinie w tej sprawie wystąpię do innego Rzeczoznawcy Majątkowego, który to potwierdzi.
Pozdrawiam

Gieorgi
0
Wpisów: 7
Wysłane: 10 października 2013 01:54:35
Jakiś postęp w sprawie jest i cieszy mnie to, że sprawą zajęła się prokuratura. W dniu wczorajszym dostałem wezwanie na policję jako świadek w sprawie cytuję "Obrotu instrumentami finansowymi bez wymaganej zgody przez spółkę Religa Development, podejrz. o przestępstwo z art. 178 kk" - tak mam napisane na wezwaniu.

Mam się wstawić 17 października, i oczywiście złożę wniosek o możliwości popełnienia przestępstwa przez rzeczoznawcę Agnieszkę Chorociej - która (jestem przekonany w 100%) za łapówkę otrzymaną od Religi, znacznie zawyżała wartość gruntów wszystkich typów obligacji.

Oczywiście w moich zeznaniach znajdzie się informacja/zapis, że wnoszę, aby prokuratura z urzędu wystąpiła do Stowarzyszenia Rzeczoznawców Majątkowych o ustalenie niezależnego rzeczoznawcy, który sporządzi operat faktycznej wartości gruntów jaką posiadał Religa jako zabezpieczenie hipotek. Okaże się wówczas ilukrotnie rzeczoznawca Chorociej zawyżyła wartość nieruchomości. Niech i ona będzie pociągnięta do odpowiedzialności karnej za matactwa w dokumentach i poświadczenia nieprawdy co do stanu faktycznego.

Jestem po studiach dziennikarskich i praktykę odbywałem w krakowskim oddziale rozgłośni radiowej RMF - znajomości pozostały i mocno zastanawiam się nad tym, aby dać rozgłos tej sprawie.
Edytowany: 10 października 2013 01:55

czosnek
4
Wysłane: 10 października 2013 11:19:13
Sunday82 ja oczywiście jestem zainteresowany wyłożeniem kasy na ocenę operatu Pani Chorociej tyle że mnie interesuje ocena operatu do mojej serii B , jestem już w kontakcie z innymi osobami posiadającymi serię B które są gotowe wyłożyć na to kasę. Chcąc podzielić koszty z innymi musisz szukać kontaktu z osobami posiadającymi tę serię co Ty masz. W Polsce jest kilkanaście stowarzyszeń rzeczoznawców majątkowych do których można się zwrócić z wnioskiem o ocenę operatu, oczywiście poza kosztami najprawdopodobniej konieczne będzie przedłożenie oryginału operatu lub jego kopii potwierdzonej notarialnie ze wszystkimi załącznikami, wszystkie te dokumenty są w posiadaniu syndyka i mozna je uzyskać za pośrednictwem kuratora. Z ewentualnym powództwem przeciwko autorowi operatu i tak pewnie trzeba się wstrzymać do czasu rozstrzygnięcia licytacji gruntów bo inaczej nie da się określić kwoty swoich roszczeń z tytułu straty na obligacjach. Z tego co pisze Gieorgi to sytuacja zaczyna się rozwijać w dobrym kierunku i też wskazuje na to żeby się wstrzymać z ewentualnym płaceniem za ocenę operatu bo może uda się to zrobić z urzędu w toku postępowania upadłościowego , chociaż wtedy raczej i tak wszelkie koszty z tym związane zostaną potrącone z kwoty uzyskanej z licytacji więc napewno pomniejszy to i tak już mały zwrot z tej naszej trafionej inwestycji angry3 Ja właśnie otrzymałem info z domu bo jestem teraz w podróży że listonosz przyniósł jakiś list z policji więc na podstawie tego co napisał Gieorgi wnioskuję że na pewno jest to tez wezwanie jako świadek w wiadomej sprawie. Swoją drogą faktycznie wyjątkowe były te emisje Religi , nie chodzi mi tylko o te śmieszne operaty szacunkowe bo to chyba sprawa oczywista że nie powstały w wyniku pomyłki ale celowego dziłania ( zabezpieczenie seri B zjazd z 4900tys do 850 tys czyli spadek ceny o 82% w ciągu 2 lat)też sposób działania Autoryzowanego Doradcy który rozsyła Warunki Emisji z kardynalnymi błędami które potem są poprawiane po zwróceniu uwagi na nie przez osoby zainteresowane objęciem obligacji jest napewno mało profesjonalny, dalej niedysponowanie wszystkimi dokumentami koniecznymi do przeprowadzenia emisji mam na myśli chociażby umowę między Emitentem a Administratorem Hipoteki o administrowaniu zabezpieczeniem , wiem bo sam zwracałem się do AD o udostępnienie mi tego dokumentu. Co do Administratora Hipoteki to jeden z nich kiedy Religa nie wypłacił kuponu w tamtym roku najpierw twierdził że nie jest to podstawa do wszczęcia egzekucji z zabezpieczenia , wtedy powołałem się na art 24 pkt 2 Ustawy o Obligacjach i otrzymałem odpowiedź że ten artykuł nie daje podstaw do wszczęcia procesu egzekucji w przypadku niewypłacenie kuponu przez Emitanta (!!!!!!) później jednak zmienił zdanie i stwierdził że rozpocznie egzekucje z zabezpieczenia ale obligatariusze muszą na to najpierw wyłożyć kasę, później pewnie po przestudiowaniu literatury prawniczej po wielkich trudach i bojach egzekucja została rozpoczęta i to nawet bez żadnych opłat ze strony obligatariuszy. Jednym słowem wszystkie te emisje Religi to na każdym kroku bajzel i dziadowstwo i na kilometr zalatuje oszustwem no ale w końcu jest szansa że jacyś panowie w mundurach bedą chcieli o tym rozmawiać i może przy okazji kilka chwastów z polskiego rynku kapitałowego zostanie wyrwanych.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 768
Wysłane: 10 października 2013 13:29:22
Dajcie znać jak wygląda sprawa Religi w prokuraturze (czego dotyczy sprawa, kto jest oskarżonym i o jaką kwote chodzi) - myślę, że redakcja StockWatch.pl podejmie temat
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

czosnek
4
Wysłane: 10 października 2013 18:50:03
Gieorgi pewnie da jakieś info wcześniej bo ja mam wezwanie na 22 października dopiero a i tak muszę dzwonić żeby przełożyć na 28 bo jestem na wyjeździe narazie. Na wezwaniu napisali żebym zabrał ze sobą wszelkie dokumenty jakie mam w związku z obligacjami.

Ktoś jeszcze oprócz mnie i Gieorgi dostał wezwanie na policje w tej sprawie?
A może ktoś już składał zeznania na policji i mógłby dać jakieś info?

Gieorgi
0
Wysłane: 11 października 2013 01:38:08
Dokładnie tak jak "czosnek" napisał zaraz po złożonych przeze mnie zeznaniach, dam znać na forum jakie pytania padały na przesłuchaniu, czego się być może nowego dowiedziałem itp. Ale to dopiero w najbliższy czwartek tj. 17.10.13 r.
Chodzi o to, aby wszystkim oszukanym przez Religę dać znać na forum, czego mogą się na przesłuchaniu/przesłuchaniach spodziewać, jakie pytania są "centralnie" zadawane lub jakich pytań można się spodziewać. Czosnek ma rację twierdząc, że dam Wam znać co do przebiegu przesłuchania mojej osoby, gdyż zależy mi na tym, aby jak najlepiej przygotowały się osoby ze swoimi wypowiedziami, które również będą wzywane do stawienia się celem złożenia zeznać. Jedyne co wiem na czas teraźniejszy to tyle, że to prokuratura z Warszawy zajęła się sprawą i to na jej wniosek byliśmy, jesteśmy lub będziemy wzywani do składania zeznań.

Osobiście, mam obligacje typu "B", Religa jest mi winien na obecny dzień w granicach 55 000 zł. Pieniędzy nigdy nie odzyskam, a stan do którego doprowadził zarówno Was jak i mnie ten oszust wraz z rzeczoznawcą o nazwisku Chorociej, porównywalny jest do sytuacji wielu klientów Amber Gold-u. Więc dlaczego teraz my, obligatariusze nie mielibyśmy "uprzykrzyć" życia tej bandzie oszustów i złodziei?.
Edytowany: 11 października 2013 01:39

beataD
0
Wpisów: 62
Wysłane: 11 października 2013 13:08:13
Ad Giergi i Czosnek
Bardzo proszę o info która prokuratura prowadzi sprawe i w jakim miescie oraz sygnaturę sprawy?

sunday82
0
Wysłane: 11 października 2013 14:58:35
Ad BeataD

A do czego potrzebne są Ci te dane?

Ludzie, pamiętajcie, że do forum ma dostęp każdy więc uważajcie co podajecie, żeby sprawie nie zaszkodzić.
Dajmy popracować policji; mam nadzieję, że również dostanę wezwanie... Z przyjemnością pojadę nawet do stolicy zeznawać.

Kod:
mod: usunięto personalną wymianę zdań. chyba skierowaliście swoją złość nie w tę stronę
Edytowany: 12 października 2013 10:16

trampek
0
Wpisów: 28
Wysłane: 18 października 2013 10:10:58
Czekamy na relację z przesłuchania. Ewentualnie poproszę na priv. Mnie to czeka najbliższym czasie więc jestem ciekawy na co się szykować.
Edytowany: 18 października 2013 10:11

czosnek
4
Wysłane: 19 października 2013 22:23:47
ja dokładnie to samo co trampek

Gieorgi
0
Wysłane: 22 października 2013 01:02:54
Pytania zadawane przez funkcjonariusza były zróżnicowane, ale odnoszące się do jednej sprawy. Wiem od policjanta przesłuchującego mnie, że prokuratura zajęła się zarówno Religą jak i nierzetelną panią Chorociej. Uważam, że pytania które Wy usłyszycie i na które będziecie odpowiadać będą identyczne jak i w moim przypadku, gdyż, jak mnie poinformował Pan policjant na komendzie pytania te "przyszły" odgórnie, ułożone przez Prokuraturę w Warszawie.
A czego macie się spodziewać?:

* W jaki sposób dowiedzieliście się o Relidze?
* Czy nakłaniał Was ktoś/narzucał/był nachalny/a wręcz wciskał ofertę Religi aby zainwestować Wasze pieniądze w tego oszusta (jeśli tak to należy podać dane tej osoby)
* Ile Religa jest Wam winny (należy zliczyć kapitał+odsetki+odsetki od odsetek nie wypłaconych)
* Czy wiedzieliśmy o tym, że grunty są kilkakrotnie zawyżone przez rzeczoznawcę?
* Czy informowani byliśmy przed podpisaniem umowy, że Religa jest w kiepskiej formie finansowej?
* Na jaki nr. bankowy przelewaliśmy swoje kapitały do zainwestowania (należało podać nr. konta, oraz dane do przelewu. Jeśli macie do tej chwili dowód wpłaty, wyciąg z konta, to weźcie na komendę bo ksero dołączone zostanie do protokołu).
* Ile czasu upłynęło zanim Religa zaprzestał spłaty należnych nam odsetek? (ja odpowiedziałem, że odsetki miały być wg. umowy wypłacane kwartalnie i po II kwartałach otrzymaliśmy pismo, że ze względu na kiepską formę ekonomiczną firmy wstrzymane zostały wypłaty należnych nam odsetek - po czym w niedalekiej przyszłości "oszust" ogłosił swą upadłość.

Więc na takie pytania bądźcie przygotowani.

luchador
0
Wpisów: 3
Wysłane: 22 października 2013 01:05:01
Witam. Jak już wcześniej pisałem, szukam osób posiadających obligacje serii do działań przeciw rzeczoznawcy. Może są jacyś nowi chętni? Podjąłem już pewne działania i mniej więcej wiem, ile to by kosztowało.

luchador
0
Wpisów: 3
Wysłane: 23 października 2013 00:33:49
Dodam tylko, że chodziło mi o obligacje serii B.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

28 29 30 31 32

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,329 sek.

udidseys
eomjtzjt
tjsgzllv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,90 zł +384,14% 96 827,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xzyuufuf
otatodkd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat