PARTNER SERWISU
clohyqhb
30 31 32 33 34

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

wojanek
0
Wpisów: 15
Wysłane: 17 kwietnia 2014 10:40:25
podbijam pytanie..

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 2 czerwca 2014 16:09:50
Cisza... Czy ktoś ma jakieś nowe informacje nt. postępu sprawy czy już wszyscy pogodzili się z tym, że zostali wydymani przez rudego i jego świtę finansistów, którzy siedząc wieczorami przy szklaneczce whisky się z Was śmieją?

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 2 czerwca 2014 19:59:40
Jeżeli chodzi o serię G to być może już jest znany termin licytacji lub na dniach zapadnie decyzja w tym względzie , ostatni kontakt z PFH miałem 8 maja i poinformowano mnie że złożyli wniosek o ustalenie terminu licytacji i spodziewają się że sąd wkrótce wyda decyzję w tej sprawie.
Mam tez serię B od paru dni próbuję dodzwonic się do kuratora , narazie bezskutecznie, ale z moich rozmów z nim z przed miesiąca wnioskuje że można by się wkrótce spodziewac jakichś konkretniejszych decyzji sądu , mam na myśli termin licytacji jak równiez decyzję sądu o ustaleniu ceny wywołania na pierwszej licytacji na poziomie krotności ceny oszacowania. Po kontakcie z kuratorem dam tu jakieś info , też proszę o to samo inne osoby które miałyby jakies aktualne info w sprawie :)
cóż po licytacji nie ma się co spodziewać wiele , ale wtedy można by podjąć decyzję ewentualnie o wystąpieniu na drogę sądową z roszczeniami do autora wspaniałych operatów szacunkowych.

czosnek
4
Wysłane: 2 czerwca 2014 20:33:20
Co do tych operatów to znam kilka przykładów że po poddaniu ich ocenie okazało się że pomimo zawartych w nich wycen bardzo oderwanych od rzeczywistości okazało się że były zrobione prawidłowo , zdarzają sie tez sprawy że sąd uznaje roszczenia osób które uważają że poniosły stratę w wyniku nierzetelnych wycen zawartych w operatach. Przykładem może być spółka Best S.A. gdzie Prezydent Wrocławia podniósł im opłaty z tytułu wieczystego użytkowania gruntu z 28 tys rocznie do 242 tys !!! czyli prawie 9 razy!!! właśnie na podstawie nierzetelnie wykonanego operatu szacunkowego władze Wrocławia domagały się tak astronomicznej podwyżki. Spółka odwołała się od tej decyzji do sądu który wydał korzystny dla niej wyrok, oczywiście władze Wrocławia złożyły apelację którą sąd jednak oddalił:-)
Sprawa opisana jest w raporcie Best S.A. za pierwszy kwartał 2014 na stronie 21.
Dobry przykład na to że operaty czasem faktycznie są ostro spiepszone i że w końcu można dojść jakiejś sprawiedliwości:)))salute

sunday82
0
Wysłane: 20 czerwca 2014 21:10:10
A czy ktoś wie jak sprawy mają się z serią F?
Dzięki

czosnek
4
Wysłane: 23 czerwca 2014 20:06:13
ja tak koło 10 czerwca dzwoniłem codziennie do kuratora po kilka razy przez jakiś tydzień ale bezskutecznie, może na urlopie był lub jest nadal, teraz to i ja jestem na urlopie to niechcę sobie nastroju psuć więc narazie nie dzwonię salute

sunday82
0
Wysłane: 26 czerwca 2014 12:27:36
A nie wiecie jak to wygląda od strony prawnej? Czy prowadzący postępowanie upadłościowe, syndyk i kurator nie mają obowiązku informowania zainteresowanych o statusie postępowania? Przecież w tej sprawie nie można uzyskać jakiejkolwiek informacji bo kontakt jest niemożliwy i pozostaje bez echa... Chyba, że jest to robione celowo bo sprawę trzeba zamieść pod dywan...

czosnek
4
Wysłane: 26 lipca 2014 12:28:25
makabra z tym kontaktem, w tamtym roku to jeszcze jakoś ten kurator odbierał telefony ale teraz to normalnie masakra, nerwy mnie biorą na to wszystko, może by tak chociaż jakąś skargę napisać do sądu w tej sprawie? może gdyby więcej osób powysyłało takie skargi to może szanowny pan kurator zacząłby odbierać telefony albo sąd zmieniłby kuratora na takiego który byłby łaskaw odbierać telefony od obligatariuszy. Może ktoś napisałby taką skargę i udostępnił na PW tak żeby reszta mogła pobrać i wysłać do sądu? koszt chyba niewielki bo tylko znaczek pocztowy a może akurat poskutkuje?
następna sprawa to odpisy straty od podatku:) myślałem że jak już zlicytują te zabezpieczenia i będzie znana wysokość straty na tym interesie to stratę tę będzie można odpisać od podatku w przypadku gdyby ktoś miał zysk np. z akcji a tu się okazuje że się nie da, tak przynajmniej wynika z tego artykułu;

obligacje.pl/news/3061/upadlos...

chyba że coś źle zrozumiałem ale wątpię bo raczej wyraźnie tam Pani prawnik tłumaczy że odpisy są możliwe tylko wtedy gdy obligatariusz dokona odpłatnego zbycia obligacji to można rozumieć że w przypadku sprzedaży zabezpieczenia takowe zbycie nie nastąpiło, dobry numer, kochany polski rynek kapitałowy :))))

jak ktoś ma serię G to mam info z tego tygodnia od PFH że sąd nie wyznaczył jeszcze terminu pierwszej licytacji , wniosek o wyznaczenie terminu PFH złożyło w marcu ale to chyba za krótko 4 miesjące dla sądu żeby odpowiedzieć na wniosek, pewnie jeszcze z rok musi upłynąć

wave

sunday82
0
Wysłane: 29 lipca 2014 20:13:23
No myślę, że jeszcze z 5 lat upłynie, a potem sprawa sie przedawni:) W końcu łaskawie dostałem odpowiedź. Poza tym otrzymalem info, że ma nastapić zmiana upadłości z likwidacyjnej na układową... Także pobujamy się z Rudym i naszymi urzędasami jeszcze 10 lat, a potem sprawę będzie mozna umorzyć... Tak się robi biznesy w tym kraju:)

czosnek
4
Wysłane: 29 lipca 2014 21:55:39
a niech mnie..... skąd masz to info o upadłości układowej????? od kuratora??????????

Gieorgi
0
Wpisów: 7
Wysłane: 10 sierpnia 2014 23:06:44
Sprawa wygląda tak: Religa złożył wniosek do sądu o zmianę upadłości z likwidacyjnej na układową a kurator na tę propozycję przystał i ją pozytywnie zaopiniował. Pozostaje teraz decyzja sądu ale nie trudno się domyślić jaka ona będzie (sąd przystanie na propozycję kuratora). Wszystko tak długo trwa, ponieważ znalazły się osoby wśród obligatariuszy, które złożyły w sądzie zażalenie na wycenę nieruchomości przez Panią Chorociej, a poza tym nadszedł czas wakacji a wraz z nimi czas urlopów.
Swoją drogą, osobiście uważam, że zmiana upadłości na układową to najlepsze dla nas rozwiązanie. Religa chce nam wypłacić połowę zobowiązania a drugą połowę, drugą część po trzech latach.

czosnek
4
Wysłane: 11 sierpnia 2014 18:08:14
hm... gdyby tak faktycznie się porobiło to wyszlibyśmy na zero z tego gówna , nienajgorzej to wyglada , jak dla mnie to ok chociaż te 3 latka czekania na drugą połowę to troche długo, no ale zobaczymy czy znowu ktos z obligatariuszy tej decyzji nie zaskarży jeżeli sąd takową wyda.
Ciekawe skąd rudy weźmie ot tak sobie połowę kasy na zwrot nalezności skoro w 2012 nie miał nawet na odsetki????????????????????????

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 11 sierpnia 2014 23:50:17
Na prawdę są jeszcze tacy naiwni, skąd bankrut weźmie taką kasę? Gra na czas, aż się rozejdzie po kościach.

Gieorgi
0
Wpisów: 7
Wysłane: 12 sierpnia 2014 01:12:31
Również tak jak "czosnek" uważam, że na chwilę obecną to najlepsze dla nas, obligatariuszy rozwiązanie. Zdecydowanie lepiej na tym wyjdziemy aniżeli w przypadku upadłości likwidacyjnej i licytowaniu i tak zawyżonej cenowo nieruchomości rudego. Niestety pieniądz wziął górę i rzeczoznawca celowo w zmowie z Religą, znacznie zawyżała nieruchomości i zeznawała nieprawdę w dokumentacji co do stanu faktycznego. Miejmy nadzieję, że nasze zeznania na policji okażą się kluczowe (jeśli już się nie okazały) do ukarania pani Chorociej. Oby nie wyrządzała więcej nikomu takiej krzywdy jaką wyrządziła nam.....!!!
Pamiętajmy o tym, że w ostatnich 3-4 latach nastąpił krach w budownictwie, a od tego roku zaczęło to przybierać odmienną formę. Ludzie chętniej kupują działki, chętniej się budują ....... i być może rudy wychodzi z założenia, że się przez te najbliższe lata odbije - proponując nam układ. Myślę, że w przeciągu kilku dni, najwyżej kilku tygodni wszyscy dostaniemy pocztą pismo w tej sprawie:)

beataD
0
Wpisów: 62
Wysłane: 26 sierpnia 2014 11:36:42
Zalecałabym dużą ostrożność w bezkrytycznym przywiązywaniu dużej wagi do słów tych oszustów. Ich propozycja będzie się zapewne sprowadzała do "zapłaty " np akcjami spółki która ma powrócić na giełdę lub np. certyfikatami nic nie wartymi a nie wpłatą gotówki .
Może jestem zbyt ostrożna ale tak mi podpowiada doświadczenie.
Czy ktoś zna konkretnie szczegóły ich propozycji?
Ja w/w opcje po prostu wyśmieję....

czosnek
4
Wysłane: 27 sierpnia 2014 18:05:43
fakt jak mam dostać jakieś nic nie warte akcje to wolę już te ochłapy z licytacji działek

zastepca
0
Wysłane: 1 września 2014 22:21:31
wiadomo już czy wobec rzeczoznawcy zostały/zostaną wyciągnięte jakieś konsekwencje ?
gdzie można przeczytać treść wniosku o zmianę upadłości z likwidacyjnej na ukladową ?

czosnek
4
Wysłane: 1 września 2014 23:36:01
z takimi pytaniami najlepiej do kuratora się zwracać, włąsnie próbuję się dodzwonić od kilku dni:)))

zastepca
0
Wysłane: 2 września 2014 22:59:10
Jakbym mógł się dodzwonić to nie zadawałbym pytania na forum....

czosnek
4
Wysłane: 5 września 2014 11:08:17
część kasy ma być wypłacona w gotówce, część w ratach , połowa należności ma być pokryta akcjami firmy Pana Dariusza:((((( decyzję sąd ma podjąć za około 2 tygodnie, info od kuratora.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

30 31 32 33 34

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,283 sek.

yseuhmww
jydebkjz
vhqqjtdj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zuckfcuc
xvrkacgx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat