PARTNER SERWISU
pyhpdsqk
marluz82

marluz82

Ostatnie 10 wpisów
Witam ponownie, po raz kolejny zwracam się do Was z prośbą o pomoc… moja „wirtualna” inwestycja dobiegła końca w związku z czym chciałabym prosić o sprawdzenie czy prawidłowo wyliczyłam cenę sprzedaży obligacji, oraz zysk z dokonanej inwestycji. Poniżej zamieszczam dane:
Przedmiot inwestycji: obligacje ADM1212
Wartość nominalna = 1000

Transakcje:
Zakup 01/10/2012 (10 sztuk)
Wartość odsetek skumulowanych = 9,25
Kurs zamknięcia = 100
Cena rozliczeniowa = 9,25 + (1000 x 100%) = 1009,25 zł
10 szt. x 1009,25 = 10092,50 zł
Prowizja domu maklerskiego (0,19% od wartości transakcji) = 10092,5 zł x 0,19% = 19,18zł
Zbiorczo wydane pieniądze: 10111,68 zł

Sprzedaż 15/11/2012 (10 sztuk)
Wartość odsetek skumulowanych = 24,78
Kurs zamknięcia = 100
Cena rozliczeniowa = 24,78 + (1000 x 100%) = 1024,78 zł
10 szt. x 1024,78 = 10247,80
Prowizja domu maklerskiego = 10247,80 x 0,19% = 19,47zł

Zysk przed opodatkowaniem: 10247,80 – 10111,68 - 19,47 = 116,65 zł

Podatek dochodowy:
116,65 x 19% = 22,16 zł

Zysk po opodatkowaniu: 94,49 zł

Prosiłabym o sprawdzenie czy powyższe obliczenia są prawidłowe z góry dziękuje!
Pozdrawiam!

Witam ponownie! po raz kolejny zwracam się do Was z pytaniem tym razem chciałabym się dowiedzieć czy obligacje komunalne WAW0922 są emitowane w trybie emisji publicznej czy też prywatnej? Wydaje mi się , iż w trybie emisji prywatnej, w przewodniku dla inwestorów znalazłam informacje: "Emisja prywatna oznacza propozycję nabycia obligacji skierowaną do oznaczonych imiennie adresatów, w liczbie nie większej niż 99" - czy w związku z tym każdy może je nabyć? i czy są to obligacje imienne? z góry dziękuje za pomoc !

Faktycznie jest to logiczne,ale wolałam się upewnić czy przypadkiem do ceny sprzedaży nie dolicza się "czegoś więcej"... Wyszło na to, że zadałam głupie pytanie, ale naprawdę inwestowanie na giełdzie nie jest moją mocną stroną tym bardziej, że nigdy nie miałam z tym do czynienia . Tak czy inaczej dziękuje bardzo za pomoc bez Waszej fachowej porady pewnie bym nawet nie zaczęła pisać mojej pracy. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam ;)

Witam ponownie!
już mi głupio z powodu ilości zadawanych pytań, ale chciałabym dowiedzieć się jeszcze jednej rzeczy ... Czy w przypadku sprzedaży obligacji , cenę sprzedaży wyliczamy tak samo jak cenę zakupu?czyli będzie to ceny rozliczeniowa na dany dzień? z góry dziękuje za odpowiedź , pozdrawiam!

Wielkie dzięki za pomoc! Pozdrawiam

Witam ponownie, mam małe pytanie dotyczące odsetek skumulowanych.
Otóż zastanawia mnie dlaczego odsetki z tabeli dostępnej na stronie www.gpwcatalyst.pl/tabele_odse... różnią się od tych podawanych w kalkulatorze parametrów obligacji na stronie STOCKWATCH?

dla przykładu :
(odsetki skumulowane na dzień 11.10.2012 dla obligacji BST1113 )
kalkulator STOCKWATCH : 51,40 PLN
tabele odsetkowe ze strony Catalyst: 49,96 PLN

Dodam jeszcze, iż wartość odsetek jaką pokazuje kalkulator STOCKWATCH odpowiada wartości odsetek na dzień 15.10 wg tabel odsetkowych.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić skąd taka rozbieżność i którą wartość odsetek powinnam brać pod uwagę przy obliczeniu ceny rozliczeniowej?
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam

Czy ktoś może mógłby zamieścić tą cudowną tabelkę? By mi się bardzo przydała- z góry dziękuje!

Masz racje Drogi użytkowniku ... doskonale zdaje sobie sprawę z tego co napisałeś , jednakże tak jak już wspomniałam tu chodzi jedynie o wirtualną inwestycje- jest to zadanie zaliczeniowe. W tym wszystkim wynik tak naprawdę jest najmniej istotny nawet gdyby miała to być strata.

To co pomoże mi ktoś z tym excelem? bo bez Waszej pomocy nic nie zdziałam... bardzo proszę ;)

Dziękuje za poradę, ale teraz się załamałam nie wiem czy dam radę to zrobić w excelu brzmi kosmicznie . nie mam pojęcia jak to zrobić dla 3 rodzajów obligacji , a dodam , że inwestycja ma trwać 5 tygodni ... Oj inwestor to będzie ze mnie kiepski ;)

Dziękuje bardzo za wyliczenia, również tak liczyłam koszt zakupy ,ale niestety nie pokrywa mi się to z tym co mam w portfelu. Nie rozumiem dlaczego po wprowadzeniu danych i dokonaniu zakupu w portfelu zostaje za dużo gotówki, a przecież kupuje maksymalną ilość obligacji więc powinno jej pozostać niewiele. Bo takie jest założenie aby wykorzystać możliwie najbardziej optymalnie cała kwotę posiadanej gotówki. Nie mam pojęcia gdzie jest błąd...

Korzystam z portfela umieszczonego na stronie: http://www.money.pl/portfel/kup/
Nie ma możliwości , abym źle coś wpisała ponieważ wszystkie dane są pobierane z systemu, ja wpisuje jedynie liczbę obligacji, oraz poziom prowizji tj. 0,19% w moim przypadku.
Może będzie łatwiej jeśli ktoś pokaże mi na przykładzie jak wyliczyć cenę zakupu załóżmy: 1 sztuka , obligacja- PS0416 , cena= 103,00 i prowizji biura maklerskiego 0,19%.
Będę bardzo wdzięczna bo nie ruszę dalej z zadaniem ;)

Witam ponownie!

Zmagam się z kolejnym problemem, otóż chcą zakupić obligacje dokonałam kalkulacji na ile mnie stać. Prawdopodobnie gdzieś popełniłam błąd gdyż po przeprowadzeniu wyliczeń stać mnie na znacznie mniej w porównaniu z tym co wskazuje mój wirtualny portfel. Wg moich obliczeń zakupiłam maksymalną ilość obligacji, tak aby w pełni wykorzystać gotówkę. Gdy wprowadziłam transakcję do mojego portfela okazało się, iż pozostaje mi 40 tysięcy z 60 tys. które przeznaczyłam na inwestycje (wg mojej kalkulacji pozostałoby mi ok. 200zł).
Sposób w jaki liczyłam na ile obligacji mogę sobie pozwolić jest następujący:
- obliczyłam cenę rozliczeniową danych obligacji ze wzoru: cena rozliczeniowa= odsetki skumulowane + (wartość nominalna obligacji x kurs zamknięcia)
-następnie cenę rozliczeniową pomnożyłam x maksymalna ilość obligacji tak aby zmieścić się w 60 tys.
Zauważyłam, iż w moim wirtualnym portfelu wartość obligacji wyrażona w zł (iloczyn liczby obligacji i średniej ceny zakupu) jest równa kwocie o jaką została pomniejszona pierwotna suma mojej gotówki którą chce przeznaczyć na inwestycje. Czy w taki sposób powinnam liczyć ile obligacji mogę kupić? Tylko w takim razie nie rozumiem po co jest ta cena rozliczeniowa?

Z góry dziękuje za pomoc i wyjaśnienie ;)

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: czy w moim przypadku kiedy chce zakupić obligacje na kilka tygodni po czym je sprzedam, obligacje muszą posiadać jakąkolwiek opcje np. "przedterminowego wykupu (puttable)", "przedterminowego wykupu (callable)"?

Dziękuje za odpowiedź, już wszystko jest dla mnie jaśniejsze ;) a jeśli chodzi o moje inwestycje wszystko ma być tak jak w rzeczywistości więc muszę również uwzględnić wszelkie prowizje i podatki. Wynik inwestycji nie ma znaczenia czy to będzie zysk/strata , ale muszę podać argumenty czemu wybrałam właśnie te a nie inne obligacje. Więc stąd moje pytanie odnośnie obligacji SP by ocenić czy warto w nie inwestować - wiadomo, iż nie może zabraknąć argumentu typu, że obligacje wydają się być zyskowne ;) Jeszcze raz dziękuje za pomoc!

Miałam na myśli obligacje notowane na rynku Catalyst bo tylko takie mogę zakupić. Nie wiem czy dobrze rozumiem: załóżmy dziś kupuje obligacje SP ,będę chciała je sprzedać za 5 tygodni czy będę miała taką możliwość? no i czy jest szansa na to, że coś na nich zarobie? czy odsetki będą wypłacone dopiero w tym terminie co jest podany przy charakterystyce obligacji np. dla obligacji DS1015 tj. 24-10-2012 czy też otrzymam odsetki w momencie sprzedaży?

Dziękuje bardzo za odpowiedź,już wyjaśniam o co chodzi- to ma być wirtualna inwestycja w oparciu o którą muszę napisać pracę, aby zaliczyć przedmiot na studiach. Inwestycja ma być przeprowadzona w rzeczywistych warunkach, ale operuje wyłącznie pieniędzmi wirtualnymi. Wynik czy to będzie zysk czy strata tak naprawdę jest nieistotny. Jednakże mam problem jakie obligacje wybrać- myślałam w takim razie o obligacjach Skarbu Państwa i komunalnych ze względu na małe ryzyko. W przypadku obligacji Skarbu Państwa przy ich charakterystyce jest zaznaczone , iż nie istnieje możliwość wykupu przedterminowego- toteż czy mogę dziś zakupić owe obligacje i czy jak będę chciała je sprzedać za 5 tygodni otrzymam jakiś zysk? Nie bardzo rozumiem co to oznacza, iż „nie istnieje możliwość wykupu przedterminowego”- jakie to ma konsekwencje i czym to się różni od obligacji które posiadają możliwość przedterminowego wykupu? Prosiłabym również o odpowiedź czy dobrze rozumiem, iż rentowność YTM brutto, oraz oprocentowanie nominalne im jest wyższe tym inwestycja bardziej opłacalna? natomiast odsetki narosłe powinny być jak najniższe?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Pozdrawiam,
Marta

Dobry wieczór,
mam za zadanie dokonać wirtualnej inwestycji w dowolne obligacje, na okres mniej-więcej 5 tygodni.

Przy wyborze obligacji planuje wziąć pod uwagę m.in.:
-czy obligacje posiadają zabezpieczenie,
-rating,
-ile wynoszą narosłe odsetki,
-czy obligacje posiadają opcje przedterminowego wykupu,
-jaka jest rentowność YTM brutto,
-ile wynosi stopa nominalna
-jakiego rodzaju jest oprocentowanie.

W związku z tym, iż nigdy nie miałam do czynienia z giełdą i inwestowaniem prosiłabym o informacje czy zmierzam w dobrym kierunku biorąc pod uwagę wyżej wymienione czynniki, czy może jest jeszcze coś ważnego co należałoby uwzględnić?

Dla pewności chciałabym zadać jeszcze kilka pytań:
- czy dobrze rozumiem, iż rentowność YTM brutto, oraz oprocentowanie nominalne im jest wyższe tym inwestycja bardziej opłacalna? natomiast odsetki narosłe powinny być jak najniższe?
-który rodzaj oprocentowania stałe czy zmienne będzie lepsze w przypadku inwestycji 5-tygodniowej? czy może jest to bez znaczenia?

Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie!

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 21 listopada 2012 15:00:59
Liczba wpisów: 18
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,348 sek.

ppzyczua
pnzvxgwn
cihnnmef
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zhbdzled
wgkxwcfx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat