Matko teraz zrozumiałem o co chodzi z tym product placement ze mną w roli głównej :D. Nie nie jestem z firmy quechua, to był przykład żeby móc zadać pytanie i robiony dość szybko więc rzeczywiście wyszło jak wyszło.
Jest to zadanie, które mam do rozwiązania na studiach, tylko w zadaniu poza poleceniem zaproponuj pozycjonowanie + mapę percepcji nie mam żadnych szczegółow, poza tym że mam to zrobić dla dwóch produktów firmy X. O to chodzi.
Muszę się zatrudnić w takim razie w jakiejś firmie skoro podświadomie tak ładnie zrobiłem reklamę :D.
|
|
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wg. wiki: Cytat:Mechanizm polega na nawiązywaniu do produktu w środku przekazu w taki sposób żeby przemawiał on do podświadomości odbiorcy i zachęcał go do używania bez przekazywania oczywistej i otwartej reklamy.
Technika używana jest też w przekazach telewizyjnych, video, książkach, przedstawieniach teatralnych, grach komputerowych itp. Taka forma promocji odbywa się poprzez: pokazywanie wyrobów lub ich znaków towarowych w wybranych scenach filmu (np. bohater leci samolotem British Airways – odbiorca ma skojarzyć logo linii lotniczej jako wartościowego usługodawcy, widniejący bilbord w ujęciu miasta); używanie lub konsumowanie produktów przez bohaterów (np. bohater pali Marlboro – odbiorca ma skojarzyć bohatera z konkretną marką papierosów, używa konkretnej marki odtwarzacza mp3, telefonu komórkowego); rozmowa o produkcie (np. często spotykane pytanie o rodzaj używanych perfum przez bohatera albo rozmowa o konkretnej marce samochodów); pokazywanie znaku towarowego jako tła innych wydarzeń (np. wśród wyborców witających polityka jest osoba ubrana w kurtkę kojarząca się z konkretną marką, ujęcie gdzie widać sklep odpowiedniej sieci); namówienie aktorów, aby poza planem używali produktów konkretnych marek. Czyli streszczając chodzi tu o promowanie produktu umieszczając go w jakiejś formie w filmach, ksiazkach, grach etc. O to chodzi? Moje zadanie polega na tym, że mam zrobić mapę percepcji dla dwóch produktów i nikt nic nie mówił o to, że produkt ma być reklamowany w ten sposób. Zresztą jako laik zapytam- co gdyby to był product placement? Co sie zmienia wówczas w mapie percepcji?/ I kluczowe pytanie- czy ktoś z was mógłby mi odpowiedzieć- czym mam się kierować umieszczając na takiej osi x/y (mapie percepcji) dane produkty w danym miejscu osi? Przecież to nie może być wyłącznie moje "widzimisię", że produkt taki umieszczam bardziej na prawo od produktu owakiego. Trzeba wykonać jakieś obliczenia czy coś? W moim podręczniku jako przykłady podano po prostu dwa rysunki map percepcji bez szczegółów jak się je tworzy.
|
|
Chodzi po prostu o zadanie, które muszę zrobić. Powiedzmy, że problem jest jak najbardziej realny, nie jest to produkt placement.
|
|
Witam, mam proste pytanie- otóż muszę stworzyć mapę percepcji dla dwóch produktów. Jednak wydaje mi się to dziwne, ponieważ zazwyczaj tych produktów jest więcej, np.klasyczny przykład mapy percepcji dla aut:  kliknij, aby powiększyćI zastanawia mnie jedno- czy jeżeli w poleceniu mowa o dwóch produktach, to może chodzi o linię produktu. Na przykład- wykonaj mapę percepcji dla dwóch produktów firmy quechua- chyba nie chodzi o umieszczenie na mapie percepcji np. butów zimowych oraz czapki letniej, stosując kryteria ceny i wygody w tym sensie:  kliknij, aby powiększyćA raczej o coś takiego: kliknij, aby powiększyćCzyli inaczej mówiąc- jeżeli chodzi o dwa produkty to czy autor przypadkiem nie wymaga ode mnie wytworzenia mapy percepcji dla kilku towarów takiego produktu jak buty czy czapka? Pytam, bo wydaje mi się to dziwne żebym musiał umieszczac na mapie percepcji dwie rzeczy. Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam
|
|
Ok, chyba już wiem mniej więcej o co chodzi. Dzięki! :)
|
|
Dzięki za odp WatchDog Określenie wielkości robię wg. wzoru: W(wielkość rynku)=n(liczba ludzi kupujących dany produkt) x q (średnia ilość kupowanych produktów przez jednego klienta) x c (średnia cena jednego produktu). Chodzi mi tu o to, że mam wykonać te polecenia dla nowego produktu i sęk tkwi w tym, że wiem tylko na jaki rynek ma być wprowadzony produkt. Wobec tego jeżeli mam dokonać pomiaru rynku już istniejącego produktu oraz nowego produktu- to w oparciu o co mam wykonać te dwa różne pomiary? Tak najprościej mówiąc- jeżeli muszę zbadać wielkość rynku nowego produktu to muszę.. Rozumiem już to co napisałeś, tylko nadal błądze  .
|
|
Witam, zadam pytanie, którego moja wrodzona dociekliwość nie pozwala mi ominąć. Mam nadzieję, że to dobry dział, pytanie jest powiedzmy sobie szczerze czysto edukacyjne, mam nadzieję, że można tu takie zadawać. Otóż- w moim podręczniku widnieje taki opis badań rynku: -określenia wielkości rynku dla istniejących produktów, -analizy zmian rynku, -określenia i charakterystyki najważniejszych segmentów rynku, -określenia wielkości rynku dla nowych produktów, -analizy działań konkurencji.
Czy z perspektywy ludzi, którzy na pewno mieli już czymś takim doświadczenie, możecie mi wytłumaczyć na czym polega określenie wielkości rynku dla istniejących produktów, a jak wygląda wielkość rynku dla nowych produktów? To znaczy mam dwa produkty- jeden już istniejący, drugi będzie dopiero na rynku. Chodzi o to, że w przypadku produktu, który już jest na rynku po prostu zobaczyć jak wielki jest dla niego rynek zbytu, a w przypadku nowego produktu muszę przewidzieć jak wielki bęedzie jego rynek zbytu?
Pytam, bo nie jest to w mojej książeczce wyjaśnione a nie chcę sam wymyślać jakichś bzdur.
Z góry dziękuję Pozdrawiam
|
|
Ale to jest chyba tylko jeden wariant, żeby powiedzieć cały portfel musiałbym obliczyc, resztę, czyli jak pokazujesz to: ( 400k * 12% + 600k * 17% ) / 1000k = 48000+102000/1mln=15% 15%-6% daje oczekiwany zwrot netto 9%.
czyli dalej:
<W,R2>=400 000*9%+600 000*17%/1000k=36000+102000/1000k=138000/1mln=13,8% 13,8% minus koszt kapitału 6%
<W,R3>=400 000*5%+600 000*9%/1000k=20000+54000/1000k=74000/1mln=7,4% 7,4% minus koszt kapitału 6%=1,4%
<W,R4>=400 000*3%+600 000*10%/1000k=12000+60000/1000k=72000/1mln=7,2% 7,2% minus koszt kapitału 6%=1,2%
Hm, nie jestem specem, ale jeśli cechy portfela arbitrażowego to:
- zerowy koszt budowy portfela <-- nie wiem co to jest - niewrażliwość portfela na czynniki ryzyka <--- CHYBA rozumiem, ale pewności nie mam - niewrażliwość na ryzyko specyficzne <-- nie wiem co to jest
w takim razie najmniej warunek o niewrażliwości na czynniki ryzyka jest niespełniony. tzn. jeżeli w nagorszym przypadku zwrot netto wynosi 1,2% to jednak jest to jakakolwiek suma, ryzykowne byłoby gdyby oczekiwany zwrot netto wyniósł 0%.
Czyli według mnie to jest portfel niearbitrażowy, natomiast co do tego czy jest bez ryzyka to nie wiem.
Dobrze myślę? Zastanawia mnie to zadanko.
|
|
Witam, Zauważyłem na tym forum jedno zadanie i zaciekawiło mnie ono. Jego treść w innym temacie, ale żeby uproscić wklejam tutaj:
Biznesmen Wawawski rozważając 4 scenariusze stóp zwrotu w 2012 r. z nieruchomości i akcji z WIG20 , a mianowicie (12%, 17%, ), (9%, 13%, ), (5%, 9%) oraz (3%, 10%) pożyczył 1 mln zł na początku stycznia 2012 r. na 1 rok z oprocentowaniem 6%. Zdecy- dował że 400 tys. zł, przeznaczy na nieruchomości, a 600 tys. zł na akcje. Wykonując mnożenie odpowiednich macierzy i wektorów, 1. Czy portfel Wawawskiego jest bez ryzyka? 2. Czy portfel ten jest arbitrażowy? 3. Jaką stopę zwrotu uzyska Wawawski ze swego portfela w każdym z 4-ech scenariuszy? (Odpowiadając na to pytanie, zapisz portfel w postaci wagowej.)
Moje pytanie.
Czy to jest dobry kierunek rozwiązywania zad. nr 3? Portfel Wawaskiego, niech bedzie W=(400 000, 600 00). Cztery scenariusze: R1=(12%,17%) R2=(9%,13%) R3=(5%,9%) R4=(3%,10%)
Zastawiam się jak to dalej policzyć, zacząłem to robić według jednego wzoru.
<W,R1>=400 000*12%+600 000*17%=.. <W,R2>=400 000*9%+600 000*17%=.. <W,R3>=400 000*5%+600 000*9%=.. <W,R4>=400 000*3%+600 000*10%=..
Czy to jest poprawny sposób rozwiązania?
I przy okazji- w jaki sposób określa się czy portfel jest arbitrażowy/bez ryzyka?
|
|