Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wg. wiki:
Cytat:Mechanizm polega na nawiązywaniu do produktu w środku przekazu w taki sposób żeby przemawiał on do podświadomości odbiorcy i zachęcał go do używania bez przekazywania oczywistej i otwartej reklamy.
Technika używana jest też w przekazach telewizyjnych, video, książkach, przedstawieniach teatralnych, grach komputerowych itp. Taka forma promocji odbywa się poprzez:
pokazywanie wyrobów lub ich znaków towarowych w wybranych scenach filmu (np. bohater leci samolotem British Airways – odbiorca ma skojarzyć logo linii lotniczej jako wartościowego usługodawcy, widniejący bilbord w ujęciu miasta);
używanie lub konsumowanie produktów przez bohaterów (np. bohater pali Marlboro – odbiorca ma skojarzyć bohatera z konkretną marką papierosów, używa konkretnej marki odtwarzacza mp3, telefonu komórkowego);
rozmowa o produkcie (np. często spotykane pytanie o rodzaj używanych perfum przez bohatera albo rozmowa o konkretnej marce samochodów);
pokazywanie znaku towarowego jako tła innych wydarzeń (np. wśród wyborców witających polityka jest osoba ubrana w kurtkę kojarząca się z konkretną marką, ujęcie gdzie widać sklep odpowiedniej sieci);
namówienie aktorów, aby poza planem używali produktów konkretnych marek.
Czyli streszczając chodzi tu o promowanie produktu umieszczając go w jakiejś formie w filmach, ksiazkach, grach etc. O to chodzi?
Moje zadanie polega na tym, że mam zrobić mapę percepcji dla dwóch produktów i nikt nic nie mówił o to, że produkt ma być reklamowany w ten sposób. Zresztą jako laik zapytam- co gdyby to był product placement? Co sie zmienia wówczas w mapie percepcji?/
I kluczowe pytanie- czy ktoś z was mógłby mi odpowiedzieć- czym mam się kierować umieszczając na takiej osi x/y (mapie percepcji) dane produkty w danym miejscu osi? Przecież to nie może być wyłącznie moje "widzimisię", że produkt taki umieszczam bardziej na prawo od produktu owakiego. Trzeba wykonać jakieś obliczenia czy coś? W moim podręczniku jako przykłady podano po prostu dwa rysunki map percepcji bez szczegółów jak się je tworzy.