Jordan, oczywiście, że JESTEM agentem EuCO oburzonym Twoim słabym kłamstwem i piszę na temat branży którą znam a której najwyraźniej nie znasz Ty. EuCO było i jest pierwszą firmą odszkodowawczą w Polsce, która działa w systemie MLM, DRB zostało założone przez byłych pracowników EuCO z powieleniem systemu organizacyjnego EuCO. To jasne, że MLM opiera się głównie na poleceniach i na tym właśnie bazują systemy obu firm. Z tym, że to druga wyrosła z pierwszej a nie odwrotnie.
Ewidentnie pracujesz dla DRB i usiłujesz wmawiać ludziom, że system ich podpatrzony u EuCO w jakiś sposób rózni się od MLMu w wydaniu EuCO. Ewidentnie Twoi zleceniodawcy nie poinformowali Cię o faktach w należyty sposób - a w takiej sytuacji wystarczy poczytać zamiast pisać niezgodne z rzeczywistością głupoty.
Różnica między mną a Tobą polega na tym, że ja przyznaję się do tego kim jestem i upominam się, żebyś w wątku o EuCO pisał o EuCO a nie reklamował DRB w dodatku przez zarzucanie EuCO stosowanie nieczystych praktyk. Czarny pijar i obrzucanie błotem konkurencji nigdy nie przynosiły dobrych skutków tym, którzy je stosowali więc raz jeszcze proszę - odpuść.
Jeśli chcesz dyskutować o meritum nie używaj w stosunku do konkurencji obelżywych argumentów i "merytorycznych" ripost w stylu "z tego co wiem oni (DRB) nigdy nie grali nieczysto", bo jak widać niewiele wiesz a nie jest to najlepsze miejsce do wymiany tego typu informacji. Poza tym, uważam, że sens ma porównywanie w tym wątku spółek giełdowych a nie planktonu. Lekko przesadziłeś też z tą "trzecią siłą". Napisałbym Ci kto może nazywać się trzecią siłą w branży ubezpieczeń ale z wiadomych względów tego nie zrobię :) Z pewnością nie jest są to Twoi mocodawcy. Tym samym kończę dyskusję o DBR z Tobą - choć jestem gotów kontynuować ją w odpowiednim wątku o DRB jeśli mi taki wskażesz.
Wracając do sedna: nie wiem czy celowo przekręcasz moje słowa czy nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Świadomie postawiłem Votum obok EuCO z zaznaczeniem, że kiedy wyniki finansowe EuCO rosną i osiągają (niektóre wskaźniki przekraczają) prognozowe poziomy w tym samym czasie wyniki Votum są niższe niż prognozowane a Spółka ogłasza korekty planów.
"Na 2012 r. analitycy prognozują dla spółki wyniki na poziomie
8,9 mln zł zysku netto i
41,8 mln zł przychodów."
Źródło:
www.gu.com.pl/index.php?option...:euco-rekomendacja-kupuj-dla-akcji-spoki&catid=99:porednictwo&Itemid=102
Inne prognozy:
gielda.wp.pl/isin,PLERPCO00017...Wyniki EuCO za 3 pierwsze kwartały 2012 to:
8 400 mln zł zysku netto i
28 645 mln zł przychodów.
W tym samym czasie jak podałem, Votum osiąga wyniki mniejsze niż zakładane i koryguje prognozy:
gielda.onet.pl/votum-prognozuj...gielda.onet.pl/votum-s-a-korek...Nie wiem dlaczego jest tak, że pomimo wzrostów - w ciągu ostatniego roku cena akcji EuCO z poziomu ok. 11,50 w grudniu 2011 wzrosła do 15,05 w styczniu 2011 a potem wahała się by dziś oscylować w okolicach 10 zł (czyli w ciągu roku realnie spadła o 10% choć oczywiście wahania były większe - Ty napisałeś, że spadła o 50% - niewiedza, czy znowu celowa manipulacja? a może znowu problemy ze zrozumieniem pisanego?).
W tym samym czasie cena akcji Votum wzrosła z 3,50 do 4,55.
Nie jestem analitykiem tylko agentem, który interesuje się własną firmą. Nie mam pojęcia z jakiego powodu występują takie róznice pomiędzy obiema spółkami, że kiedy jedna rośnie ceny jej akcji spadają a kiedy druga ogłasza, że nie udało jej się osiągnąć założonych wyników ceny jej akcji rosną. Na mój chłopski rozum powinno być odwrotnie. Odezwałem się bo wydawało mi się, że Krono też to zauważył w swoim komentarzu i ciekaw jestem co na to powie ktoś mądrzejszy, kto lepiej zna się na giełdzie. Słyszałem rózne opinie na ten temat ale raczej z gatunku powieści szpiegowskich niż real life.
Ciekawi mnie bardzo to, że wg rekomendacji DM BZWBK, którą podlinkowałem powyżej, prognozy finansowe EuCo sprawdzają się, tymczasem ich prognoza ceny akcji (ustalili cenę docelową na poziomie 22 zł) się póki co nie sprawdziła. To o tyle dziwne, że kiedy rozmawiam z osobami bardziej zorientowanymi w sprawach giełdowcyh, zgodnie potwierdzają, że rekomendacje ekspertów DM BZWBK z reguły są bardzo trafione.
Czy ktoś mądrzejszy może się na ten temat wypowiedzieć? Niekoniecznie proszę o to najmitów DRB.