PARTNER SERWISU
xrtxsqye
LoopA

LoopA

Ostatnie 10 wpisów
Ale w przypadku Wandalex nie mówi się w kontekście upadłości czy chociażby spowolnienia w branży. Gołym okiem widać poprawę w zamówieniach zrealizowanych i przyszłych. C/WK pomaga w obecnej sytuacji ocenić do jakiego poziomu może rosnąć wartość akcji.

Obecna wartość księgowa spółki wyceniona została na 4 z groszami. Wobec tego, wciąż mamy do czynienia z niedowartościowaniem czego rynek jeszcze nie zdyskontował.

Dawno tu nie zaglądałem, a jak widzę, mój faworyt od tego czasu urósł o ponad 150% :)
Pozdrawiam tych co wsiedli do pociągu, no ale wracam do tematu jakim jest analiza techniczna.

kliknij, aby powiększyć

Ostatnio byłem ostrożny w prognozie, a sprawdziła się z nawiązką, ponad to sygnał MACD zdziałał cuda, ale po wykresie widać, że to jeszcze nie koniec naszej podróży.
1. Ukształtował się silny trend wzrostowy
2. Ukształtowała się formacja do złudzenia przypominająca flagę
3. Pokonaliśmy poziomy silnego oporu
4. Akcje kupują właściciele i osoby blisko związane oraz fundusze inwestycyjne !
5. Spółka notuje coraz to lepsze wyniki

A teraz najważniejsze:
1. Najbliższy przystanek czeka nas powyżej 3,50 jednak może to być tylko chwilowe, bo siła byków ma sporą przewagę nad niedźwiedziami.
2. Formacja flagi na interwale tygodniowym wygląda na prawdę wspaniale i jak wiadomo powiewa ona w połowie masztu, więc sugerowałbym się raczej przystankiem w okolicach 4,50zł

Początkowe świece straszą, jednak im częściej się zdarzają, tym bardziej wskazują na słabość niedźwiedzi - po prostu ci co chcieli sprzedać już sprzedali. Jeżeli popyt się utrzyma, to cena powinna iść w górę.
Poza tym, ostatnie dni na wykresie do złudzenia przypominają trójkąt..

Dzisiaj chciałbym przedstawić kilka nowych spostrzeżeń, które sugerują nam w najbliższych dniach wzrost cen akcji HAWE.
Na pierwszy rzut prezentuję ogólną analizę połączoną z pomocnym narzędziem MACD:

kliknij, aby powiększyć

Jak widać, kurs zamknął się dziś równo na poziomie 4.00 PLN, a był najwyżej od 11 miesięcy. Tym samym zaobserwowano wzrost wolumenu i zetknięcie się linii sygnalnej ze średnią na MACD.
Jeżeli linia sygnalna przebije na stałe linię średniej, wówczas będzie można odtrąbić koniec korekty bocznej, która trwa lub trwała.

Na drugim rysunku przedstawiam taki sam wykres, jednak z dwoma innymi narzędziami:

kliknij, aby powiększyć

Narzędzia te przedstawiają aktywność (siłę) byków i niedźwiedzi.
Gołym okiem widać zwiększoną (i rosnącą) aktywność kupujących, podczas gdy niedźwiedzie chyba nie chcą już sprzedawać lub nie mają co :)
Fakt ten cieszy, bo prowadzi nas wprost do opublikowanych rekomendacji. Życzę wszystkim, by zdążyli wsiąść do pociągu o czasie.

Kod:
mod: jeśli masz słaby wzrok to wciśnij parę razy CTRL i +, a nie powiększaj bez potrzeby liter w poście

Też dodam swoje 3 grosze do dyskusji. Czatu nie widziałem, o kontraktach nie słyszałem - jestem inwestorem czysto technicznym i widzę, że mamy do czynienia z korektą boczną, co oznacza, że po jej zakończeniu znów ruszymy na północ.

Nie ma co czarno wróżyć, trend spadkowy zakończył się.

Jeżeli ktoś się zastanawia czemu nie patrzę na informacje o spółce, to od razu odpowiem: wiążą się z tym emocje (jak kolega powyżej wspomniał o odczuciach), a za emocjami idą pochopne i często niewłaściwe decyzje.

Osobiście czekam na powrót zainteresowania spółką, bo najgorsze (w tym kryzysie) ma już za sobą. Z wykresu niewiele można wywnioskować, ale jednak coś istotnie przydatnego można.

kliknij, aby powiększyć

Jesteśmy pod presją średnioterminowego trendu spadkowego, który to trend został już raz naruszony, co świadczy o słabnącym jego znaczeniu. MACD sugeruje zwyżkę - linia trendu przecina linię sygnalną od dołu. Możliwe wzrosty szacuję na 15-20%, jednak w końcu nastąpi solidne wybicie, które być może ukształtuje silny trend lub lepiej - kanał :)

Nikt jeszcze nie zauważył, więc się wypowiem stojąc zupełnie z boku, bo nie jestem zaangażowany w spółkę, a zainteresowała mnie po nadzwyczaj dobrych 2 tygodniach.
Zdaje się, że kurs utrzymywany jest w kanale wzrostowym (żółte linie), w dodatku coraz śmielej szarpiemy kolejne opory i w efekcie są pokonywane.

kliknij, aby powiększyć

Moim zdaniem, w najbliższych dniach czeka nas jeszcze lekka zwyżka do oporu w okolicach 4,88PLN - oscylatory mogą wówczas wskazać dywergencję i nastąpi korekta do dolnego ograniczenia, tudzież wsparcia w okolicach 4,40PLN - bardzo prawdopodobne, że te dwie cechy zejdą się ze sobą w czasie, co da bardzo silny bodziec do wzrostów.
Na poparcie mojej tezy (o wzroście do 4,88PLN) dołączyłem wykres oscylatora MACD, który ukazuje jeszcze miejsce do wzrostów, zanim nastąpi (nieunikniona) korekta.
W tym momencie jest to świetna okazja pomnożenia kapitału - wiemy kiedy kupować, kiedy sprzedawać, a sam kanał nie jest agresywnie nachylony, więc możemy w tym stanie trwać przez dłuższy okres.

kliknij, aby powiększyć

Zamieszczam krótką analizę, na której widać zbieg linii trendu spadkowego ze zniesieniem 50% ostatniego impulsu. Nic nie chcę sugerować, ale skłaniałbym się raczej ku spadkom. Opór wynikający ze zniesienia znajduje się przy 5,10PLN.
MACD wskazuje na lekką stabilizację, jednak daleko nam do przebicia linii sygnalnej od dołu.

Rozwinę swoją poprzednią wypowiedź, [***cenzura - usunięto fragment nt. własnych transakcji i zamierzeń inwestycyjnych***].
Pierwsza fala niemal idealnie podpasowała się do zniesień Fibo, więc idąc tym tropem również drugi impuls może być Fibo i tych samych rozmiarów. Jak widać na wykresie poniżej (jeżeli moje analizy są słuszne), drugi impuls właśnie dziś się zakończył.

kliknij, aby powiększyć

Mass Index wskazuje na spadek impetu, WIG 20 ulega oporom, więc jest sporo sygnałów do korekty.
Ponowne wejście w spółkę możliwe jest przy cenie w okolicach 50% zniesienia drugiego impulsu (8.00 PLN). Szukając powodów do wzrostów poza wykresem jest ich sporo, [***cenzura - jak wyżej***]

Kod:
Mod: Interesująca AT, ale proszę powstrzymać się od opisywania na wątku spółki własnych transakcji i zamierzeń. Od tego są kroniki. Na spółce piszemy o spółce, a nie o sobie.

Faktycznie, od ostatniego raportu wzrosło zainteresowanie spółką, ale również wykres zaczął nam rysować się ciekawiej.

kliknij, aby powiększyć

Bardzo wyraźnie utworzył nam się wzrostowy kanał i moim zdaniem, dzięki solidnemu wsparciu w okolicach 7.00 PLN, kurs będzie kroczył bliżej górnej granicy, co chwila szarpiąc i testując opór zlokalizowany w okolicach 8.20 PLN. Nie zdziwię się, jeżeli wraz z linią oporu utworzy nam się trójkąt (czarna linia trendu), z którego później się wybijemy.. no ale to już tylko moje abstrakcyjne przypuszczenia.
Oscylator MACD pokazuje, iż wciąż jest niemalejący popyt na akcje i teraz to ten trend prawdopodobnie wskaże nam koniec hossy na PEKaesie.
Jak już typer napisał, do wydania jest gruba gotówka i to powoduje, iż inwestorzy zaczęli uzbrajać się właśnie w te papiery.. :)

harbul napisał(a):
Wybicie z rocznego trendu spadkowego z minuty na minute coraz bardziej realne

Moim zdaniem już w piątek się wybiliśmy (patrz wykresy wyżej), a teraz obserwujemy tego skutek.

@Lucass

Dokumenty i podatki załatwiał i rozliczał w moim imieniu Dom Maklerski i raczej jest to standardowa usługa. Może jestem w błędzie, ale dowiedz się szczegółów u swojego maklera.

Racja, źle się wyraziłem w pierwszym przypadku. Oczywiście chodziło mi o gwiazdę poranną:

kliknij, aby powiększyć

Potwierdzenie widać w kolejnej sesji i w wolumenie.

Natomiast na interwale tygodniowym, mamy silną formację młota, utworzoną przy wysokim wolumenie.

kliknij, aby powiększyć

Na potwierdzenie trzeba poczekać do zamknięcia w następnym tygodniu.

Z ostatniej chwili:
na wykresie dziennym pojawiła nam się formacja objęcia hossy
na wykresie tygodniowym (jeżeli nic się nie zmieni do końca sesji), rysuje nam się pro-wzrostowy młot
Obie formacje potwierdzone są skokiem wolumenu !!!

Jeżeli ktoś chce zrobić dobre zakupy, to warto się zastanowić teraz. Wykres odbił się od 2-letniej linii trendu wzrostowego.
Wskaźniki wskazują na wyprzedanie, opór również zadziałał :)

kliknij, aby powiększyć

Oto co być może rysuje się nam na wykresie :)

kliknij, aby powiększyć

Dla niezorientowanych odsyłam do źródła

Przepraszam Was koledzy, zachowałem się jak gówniarz. Spróbuję się zrehabilitować i aby nie być gołosłownym zaczerpnę ze źródła. Poniżej prezentuję moje własne analizy, które opublikowałem w tym serwisie jeszcze przed faktem:

kliknij, aby powiększyć

"Linia wsparcia na poziomie: 5,05. Linia trendu spadkowego. Razem tworzą formację trójkąta, która została naruszona od dołu, jednak nie znalazło się wielu chętnych do kontynuacji tego trendu. Ostatecznie tydzień kończymy w formacji trójkąta. Wykształcił się jeszcze jeden, krótkoterminowy trend wzrostowy, który może być kontynuowany w najbliższych dniach. Ponad to, wskaźnik MACD dał sygnał do kupna. Całą sytuację napędza zapowiedziana sowita dywidenda oraz bardzo dobra sytuacja spółki i ostatnie wypowiedzi prezesa o rekordowym styczniu. Warto wspomnieć, iż ostatnia czarna świeca narysowała się przy niewielkich obrotach, co oznacza iż pojawiło się niewielu chętnych do sprzedaży akcji w tych cenach."
oraz

kliknij, aby powiększyć

"Na wykresie widać wyraźne przebicie linii trendu spadkowego i kontynuację wspinaczki wg nowego trendu wzrostowego, który jest na dzień dzisiejszy niepewny. Najbliższe wsparcie znajduje się w okolicach 5,50zł, najbliższy opór w okolicach 5,90, teoretyczny zasięg po wybiciu z trójkąta (o ile kolejne sesje potwierdzą) może osiągnąć wartość 7,20zł za jedną akcję. Na interwale tygodniowym, wskaźnik MACD dał sygnał kupna, całą sytuację napędza zapowiedziana sowita dywidenda (minimum 0,50zł) oraz bardzo dobra sytuacja spółki i ostatnie wypowiedzi prezesa o rekordowym styczniu oraz zapowiedzi, że teraz ma być już tylko lepiej."

Na dzień dzisiejszy podtrzymuję swoją wycenę, a nawet więcej. Uważam, że popyt może rozkręcić się tak mocno, że zobaczymy na wykresie okolice 8zł, oczywiście to będzie tuż przed odcięciem dywidendy, co później sprowadzi kurs odpowiednio niżej.
Wskaźnik Fibonacci'ego sugeruje mi to samo (poziom 161% pierwszej korekty trójkąta), jednak nie mogę tego tu opublikować z powodów technicznych, więc możecie wierzyć mi na słowo. Oczywiście decyzję, niech każdy podejmie sam, niekoniecznie sugerując się tym co piszę.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 4 marca 2014 09:39:51
Liczba wpisów: 19
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,552 sek.

rctbcbme
pzzneylk
tjkkkzxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jyweemel
ohqzkasi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat