ROBERT150588 Zanim napiszesz jakieś brednie, to najpierw przeczytaj CAŁY wątek, żeby nie robić z siebie pośmiewiska. Jeśli śr. arytmetyczną potrafiłeś obliczyć DOPIERO w 4 klasie podstawówki, to nie ma się czym chwalić. Ja za to jak się już czegoś nauczę (co nie zajmuje Mi zbyt wiele czasu), to nie sposób Mnie zagiąć (szczególnie z obliczeń), a tu chodziło głównie o to, SKĄD WZIĄĆ DANE - ponieważ nie jestem obeznany w serwisach giełdowych.
Nie mogę tylko wymyślić po co wstawiłeś tu tego posta. Tej zagadki nie rozwiążę.
Pozostałym dziękuję - szczególnie za ostatnie kilka postów.
|
Jeszcze tylko chciałbym się dowiedzieć gdzie mam szukać WARTOŚCI POCZĄTKOWEJ I KOŃCOWEJ i może sobie poradzę. Np na serwisie http://mojeinwestycje.interia.pl gdzie to jest? Czy dobrze myślę, że to będzie w zakładce FINANSE w tabeli RAPORTY ROCZNE pozycja AKTYWA RAZEL lub KAPITAŁ WŁASNY?
|
Mam 5 spółek, które nie robiły emisji akcji w ciągu ostatnich 5 lat: PKNORLEN PZU KGHM SEKO AMBRA
a jak mam sprawdzić czy nie płaciły dywidend? Gdzie mam szukać ceny początkowej i końcowej do równania?
|
anty_teresa Wg. Mnie "..liczymy pięcioletnie stopy zwrotu dla pięciu papierów i wynik uśredniamy..." Z tego, co Mi się obiło o uszy, to dywidendy też muszą być uwzględnione.
|
mrk Widzę, że podajesz przykład gdzie stopy zwrotu są gotowe,a tu chodzi o to żeby samemu policzyć. Stoog.pl jak najbardziej trafiony portal.
|
WatchDog Spółki dowolne, np: - Netia - PKN Orlen - Impel - CCC - INGBSK
|
DarkestLie Mnóstwo już ston przejrzałem, ale nie chcę zrobić czegoś źle, dlatego to pytanie tutaj. Widziałem na tym forum podobne pytania, dlatego zdecydowałem się przedstawić swoje. Wszyscy z Was sądzą, żę to banalne, ale nikt nie jest na tyle uczynny i bezinteresowny żeby napisać rozwiązanie. Nie sądzę żeby ktoś tu poświęcił Mi jakiś istotny czas.
|
rottor Skoro na poziomie podstawówki, to napisz rozwiązanie. Jedyne czego może być Mi żal, to zmarnowanego czasu na odpowiadanie wam, co nie ma nic wspólnego z tematem.
|
Mohin
Odpowiedź na to, co napisałeś zawiera się w moim poprzednim dłuższym poście, ktorego jak widać nie przeczytaleś, a jeśli przeczytałeś, to niedokładnie. Wiec już nic nie muszę dodawać. Kolejny śmieciowy post.
Pamiętaj, że TWOJA OPINIA JEST TYLKO TWOJA.
|
Kamil Gemra napisał(a):Mnie zawsze uczyli, że ze stóp zwrotu liczy się średnią geometryczną, a nie arytmetyczną... Owszem, wykładowca o tym wspomniał. Jednak poszerzył temat o śr. arytmetyczną. Chce nam prezdstawić wszystkie możliwe zagadnienia.
|
anty_teresa
Tak zostało nam podyktowane. Z tego, co pamiętam trzeba obliczyć stopę zwrotu z 5 lat dla 5 spółek, a następnie śr. arytmetyczną.
majama
To czy upadł poziom studentów możesz chyba ocenić jedynie na swoim przykładzie na podstawie tego, że błędnie oceniasz sytuację i źle wyciągasz wnioski. Doskonale wiem, co to śr. arytmetyczna, ale wiem, że jest na to specjalny wzór i wykładowca będzie tego wymagał. Wiedza ekonomiczna jest potrzebna choćby do tego skąd wziąć dane. Piszesz, że to proste, ale podać już nie możesz. Najbardziej jednak dotkęło Mnie to, jak bezmyślnie oceniłeś/aś poziom studentów - otóż jestem na 1 roku, po zaledwie kilku zajęciach i dopiero zaczynam przygodę z tym kierukniem, a to zadanie jest z pierwszych zajęć z danego przedmiotu. Nikt nic jeszcze nie umie, a już musimy rozwiązywać - myślę więc, że poziom jest dosyć wysoki. Nie masz żadnych podstaw do tego, aby oceniać poziom uczelni wyższych na moim przykładzie.
Sądzę, że za to Twój przykład jest idealny, aby pokazać wszechobecną lekkomyślność.
W przeciwieństwie do Ciebie nie mam zamiaru oceniać ogółu na przykładzie jednej osoby - tak się po prostu nie robi. Takie posty jedynie zaśmiecają wątek bzdurnymi informacjami. Być może teraz dojdziesz do bardzej trafnych wniosków. Jeśli nie masz żadnych pomocnych informacji, to się nie wysilaj, a za te pomocne będę wdzięczny.
WatchDog
Dzięki za troskę ;) Znam dobrze zagadnienia i związane z tym ryzyko. Sądzę, że jednak Twój przekaz jest do tych, którzy zwyczajnie oleją sobie to zadanie i przyjdą na zajęcia z niczym, a takich pewnie będzie większość. Ja jednak podejmuję się rozwiązania go za wszelką cenę, tak aby się przy okazji nauczyć. Myślę, że Moje podejście jest nienaganne.
Jestem dobry z matematyki i analizy, jak już coś przyswoję, to rozwiążę każde związane z tym zadanie. Kierunek jak najbardziej odpowiedni.
Kary owszem są wymierzane pod warunkiem, że będzie kontrola. Oraz jeśli sami zrobimy korektę składanych deklaracji i wyjdzie, że trzeba dopłacić lub oddać część pieniędzy. Lub jeśli zostanie wystosowana decyzja, w której będzie określone zobowiązanie finansowe i okaże się ono inne, niż to wynikało z naszych wyliczeń, jeśli wgl jakieś były. Kary są raczej za niepłacenie często wynikające de facto ze złych wyliczeń.
Przedstawiłem Swój problem na forum ponieważ zostało Mi narzucone niezłe tempo. W przeciwnym razie sam bym to rozwiązał przy pomocy jakiejś literatury, bo wtedy można lepiej i dogłębnie zrozumieć, i się nauczyć.
Zamiast odpowiedzi większość próbuje Mnie oceniać i pouczać. Tak jest często, przez co na forach ciężko jest znaleźć coś pomocnego. Mam do Was drobny przekaz: Piszcie to, o co prosi osoba zakładająca temat, bo nie znacie sytuacji. Zamiast dosłownie zaśmiecać wątek.
Na rozwiązanie tego zadania mam czas do jutra. Może ktoś jednak okaże się pomocny?
|
Witam
Zacząłem studia na kierunku Finanse i Rachunkowość. Na jednym z przedmiotów dostałem takie zadanie: Obliczyć średnią arytmetyczną stopy zwrotu z 5 lat dla 5 spółek
Tyle mam info na ten temat co w treści zadania. Spółki dowolne. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, choć próbowałem. Wiem, że trzeba dane podstawić do wzorów, ale nie wiem, które dane to mają być i które wzory. Czy ktoś mógłby opisać krok po kroku dokładnie co mam zrobić, ze wzorami i całą rozpiską - tak żebym mógł się z tego nauczyć?
Proszę o pomoc
|