Temat:
ZYWIEC
Mam jeszcze jedno pytanie, czy to mozliwe że spółka wypłaciła dywidendę wyższą niż zysk? Bo tak mi wychodzi w przypadku GŻ w roku 2006 i 2005. Wiem ze dywidenda wypłacona w roku 2007 dotyczy roku 2006, ale i tak mi coś nie wychodzi.
|
Temat:
ZYWIEC
Do tego podnoszą akcyze na alkohol. Mam kolejne pytanie. Analizuję sobie Skonsolidowany Bilans GŻ i nie mogę zrozumieć pewnych pozycji. DO roku 2005 wszystko było ok, ale po 2005 r. wprowadzili pewne zmiany, a mianowicie wprowadzono prawozdawczość zgodną z MSR. w szkole uczono mnie że Bilans wygląda tak: I Aktywa trwałe wartości niematerialne i prawne Rzeczowe aktywa trwałe Należnosci długoterminowe Inwestycje długoterminowe Długoterminowe rozliczenia międzyokresowe itd.
GŻ w swoim bilansie po stronie aktywów podaje następujące pozycje: Rzeczowe aktywa trwałe wartosci niematerialne i prawne aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego udziały w jednostkach stowarzyszonych aktywa finansowe dostępne do sprzeaży należnosći handlowe oraz pozostałe należnosci
Nie potrafię dopasować tych pozycji tak zeby były zgodne z tym pierwszym sposobem. Jest to mozliwe? Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałosć jeżeli dla kogoś moj problem przedstawiony powyżej jest oczywisty.
|
Temat:
ZYWIEC
Witam, a ja mam pytanko odnośnie tego spreadu. Cena ask to cena kupna, cena bid to cena sprzedaży. Rozumiem że kupujac musimy poczekać aż wzrosnie tak żeby pokryło nam koszty transakcyjne, czy to dlatego napisaliście ze walor musi zdrożeć o 10% żeby nam się opłacało? WYbaczcie, ale dopiero zaczynam się interesować rynkiem kapitałowym.
Trochę ostatnio obserwuję tą spółkę, więc moze dodam od siebie że ostatnio w całej branży wzrosły ceny surowców, zarówno słodu, chmielu jak i aluminium (do puszek, a podobno popularnosć piwa w puszkach w Polsce wciąż rośnie), no i cywiscie koszty pracy. Druga sprawa to zbliżajace sie nasycenie rynku (moje zdanie). Spożywamy juz średnio 93 l piwa per capita, co stawia nas na 4 miejscu w Europie. Myślę że rynek nie jest w stanie już dużo urosnąć.
|