Temat:
XTB
StaryLis napisał(a):[quote=cpolkosnik]
Oto dane dotyczące kapitalizacji akcji pozostających w wolnym obrocie dla wymienionych przeze mnie wcześniej spółek bez mnożenia ich przez 0,6:
XTB: 4461,5 mln. Benefit: 6412,5 mln. Asseco: 6650,7 mln. Millennium: 6513,5 mln.
Ta kapitalizacja ciągnie nas w rankingu WIG20 w dół. Obroty ciągną w górę i to dzięki nim wyprzedzamy swoich bezpośrednich konkurentów. Niestety - jak wspominałem - wyższe obroty odpowiadają tylko za 40 procent punktacji, może być trudno wskoczyć w rankingu na 15 miejsce bez jeszcze jednego lub dwóch (w zależności od sytuacji) ABB.
Dzięki Lisie za wyjaśnienie. Czyli brakuje kapitalizacji dodatkowej dla xtb na poziomie 50% większej aby przegonić te spółki. Patrząc na średnie obroty z 12m (źródło bankier) XTB: 24mln ASSECO: 8,3mln BENEFIT: 8,7mln MILENIUM: 7,8mln TAURON: 10,8mln Do kapitalizacji brakuje nam 50 proc. to obrotami wg wagi 0,6 i 0,4 to musimy przeganiać te spółki o 100 proc. Tak wygląda że przeganiamy, ale to tylko moje gdybanie pewnie oni jeszcze inaczej wyliczają.
|
|
Temat:
XTB
StaryLis napisał(a):[quote=cpolkosnik]
Oto dane dotyczące kapitalizacji akcji pozostających w wolnym obrocie dla wymienionych przeze mnie wcześniej spółek bez mnożenia ich przez 0,6:
XTB: 4461,5 mln. Benefit: 6412,5 mln. Asseco: 6650,7 mln. Millennium: 6513,5 mln.
Cholerka dalej nie łapię dane ze stooq: XTB ok FF 56% to daje ok 4,36mld Benefit FF 43,9 x liczba akcji 3mln x cena 3125 daje 4,1mld Asseco FF 43% x liczba akcji 83mln x cena 129,2 daje 4,61mld Millenium FF 26,2% x liczba akcji 1,21mld x cena 10,76 daje 3,4mld chyba że do FF dodajesz akcjonariuszy powyżej 5 proc to wtedy większa kapitalizacja będzie.
|
|
Temat:
XTB
StaryLis napisał(a):Szczegółowe zasady wyliczania rankingu znajdują się tutaj: www.gpwbenchmark.pl/pub/BENCHM...XTB bardzo odstaje w dół od innych spółek z czołówki rankingu pod względem wyceny akcji pozostających w wolnym obrocie. W tej konkurencji w rankingu bardzo wyprzedzają nas nie tylko wszystkie spółki, które są przed nami na liście rankingowej, ale też znajdujące się za nami Asseco, Benefit, Millennium, Orange i Tauron. Pod względem wyceny free float odstajemy w dół naprawdę wyraźnie, a nie tylko trochę. Np. wg. cen z dzisiejszego zamknięcia takie Asseco ma wycenę free float na poziomie 3,99 mln PLN, Benefit - 3,85 mln PLN, Millennium - 3,91 mln PLN a XTB tylko 2,68 mln. Kiedy patrzymy na spółki, które w rankingu są wyżej niż my, różnice w wartości akcji w wolnym obrocie są niestety jeszcze większe. Oczywiście nadrabiamy obrotami i pod tym względem nie ma się czego wstydzić, ale nie da się ukryć, że dla zwiększenia wyceny free float przydałoby się jeszcze jedno lub dwa ABB. Mając to na uwadze ewentualna szalona wyprzedaż akcji po ewentualnym kolejnym ABB, jeśli do tej wyprzedaży dojdzie, wydawać się będzie szczególnie irracjonalna. Lisie fajnie się czyta Twoje wpisy, ale coś mi nie gra z kapitalizacją FF. Przemnożyłeś XTB o 0,6 ale reszty nie mnożyłeś. Jesteśmy na podobnym poziomie z Asseco ale resztę bijemy. Zobaczymy zagrywkę w przyszłym tygodniu kto będzie chciał podbić kapitalizację, co tam grubasy przy zielonym stoliku ustaliły, chyba że będzie walka do piątku tj. kolega wyżej napisał.
|
|
Temat:
XTB
Stary Lisie z którego dnia bierze się cenę do wyliczeń odnośnie rewizji do WIG20? Drugie pytanie to sam obliczasz ten ranking? Bo z tego co czytałem to przy wyliczaniu obrotów to odrzucają największe i najmniejsze obroty w miesiącu, aby wykluczyć jednorazowe zdarzenia.
|
|
Temat:
XTB
No a jak to jest tylko po jednej spółce jest wymiana? Nie może od razu kilka spółek zmienić miejsce? Jeszcze przed XTB oprócz CCC jest ZABKA, no ale z WIG20 XTB wyprzedza 7 spółek.
|
|
Temat:
XTB
|
|