PARTNER SERWISU
tfqvmokz
hellgate

hellgate

Ostatnie 10 wpisów
Spółka opublikowała wyniki za IV kwartał oraz narastająco od początku roku.
Wygląda to znacznie lepiej niż w roku ubiegłym. Z informacji, które można uzyskać w raporcie oraz biorąc pod uwagę profil działalności spółki, zbiera żniwa odreagowania na rynkach finansowych.

www.newconnect.pl/index.php?pa...

Ciekawie wyglądał raport za 3 kwartały 2009 roku w stosunku do roku ubiegłego.

www.dfp.pl/cms/zalaczone_pliki...

Zobaczymy wyniki roczne.

Jako, że nie znalazłem jeszcze wątku dotyczącego tej spółki notowanej na rynku alternatywnym, postanowiłem go założyć. Jeżeli powieliłem już istniejący, proszę o jego usunięcie.

Spółka na przełomie grudnia i stycznia dała mi mocno zarobić (wzrost z 1,05 ----> 3,20). Teraz nastąpiła mocna korekta. W perspektywie split akcji, co daje szanse na spekulacyjną inwestycję krótkoterminową.

Czy jest ktoś na pokładzie?

Poniekąd zgadzam się z poprzednikiem.

Jednym z najpoważniejszych błędów popełnianych przy inwestowaniu jest kurczowe trzymanie się wiary, że zarząd to dobry wujek, który ma głównie na celu dobro akcjonariuszy. Nic bardziej błędnego. Każdy myśli o sobie. Inwestując w spółkę warto mieć na uwadze jej perspektywy ale nade wszystko lepiej trzymać się faktów i teraźniejszości.

Prawda o GPH jest taka, że spółka ma poważne problemy finansowe. Z maskowanej treści raportów wynika, że w 2009 roku walczyła o przetrwanie. Dlatego musiała zlikwidować dział transportu a właściciele desperacko wyrzucali akcje w rynek. Dzięki temu kurs spadł w zasadzie bez korekt w granice 40 groszy. Dopiero na tych poziomach okazało się, że spółka jednak przetrwa. Mało tego, zaskoczyła rynek znacznym wzrostem przychodów. Do tego zarząd zrobił swoje przesyłając uspokajające wiadomości o nowych przychodach, planowanych inwestycjach, negocjacjach z wierzycielami. Dlatego kurs wybił się z dołków, czego należało się spodziewać. Tego się trzymałem kupując akcje na niższych poziomach (tj. poniżej 60 gr).

To co mnie potężnie zaskoczyło to skala wzrostów. Nie mogłem uwierzyć, realizując 100% zyski, że spółka dalej rośnie i rośnie. Zdałem sobie sprawę, że to już zaczyna być spekulacją i wskoczyłem sobie do pociagu, grając na DT, spółka dała mi więcej zarobić niż niejedna z poważnymi fundamentami, które miewałem w portfelu.

Aż wreszcie nastał piątek, kiedy ktoś powiedział "sprawdzam" w tej grze. Skala spadków była znaczna ale spodziewana. "Rynek" zdyskontował wcześniejsze wzrosty o prawie 500% (licząc od najniższych poziomów).

Nagle okazało się, że zarząd podpisał umowę w istocie dla akcjonariuszy niekorzystną. Potroi akcje i wyda je za grosze w zamian za umorzenie długów i dokapitalizowanie spółki. Sęk w tym, że cena emisyjna znacznie odbiega od rynkowej. Co więcej, nie wiemy, co zrobi zarząd. Istnieje realna groźba, że zechcą upłynnić akcje obejmowane na niższych poziomach, bo przecież mają taką kontrolę nad spółką, że mogą sobie w każdej chwili zrobić emisję zamkniętą np. 50 mln akcji po 0,05 gr (wartość nominalna).

Poza tym można zwrócić uwagę na profil działalności spółki. Przecież oni są dystrybutorem, więc jako takiego majątku posiadać nie muszą. Place przeładunkowe można dzierżawić, transport wynajmować itp.

Tak wygląda sytuacja w spółce. Dla mnie nieciekawie, więc dziś się z nią pożegnałem. Jeżeli ktoś rozważa wejście w nią czy też wyjście z tej inwestycje niech się poważnie zastanowi i nie ulega emocjom.

Gwoli ścisłości są dwie informacje:

Cytat:
Ogłoszenie o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Grupa PSW Holding S.A. wraz z projektami uchwał
Zarząd Grupa PSW Holding S.A. informuje o zwołaniu na dzień 15 lutego 2010 roku Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy. Treść ogłoszenia wraz z projektami uchwał znajduje się w załączniku.

Podstawa prawna: § 4 ust. 2 pkt 1) oraz § 6 ust. 3 Załącznika nr 1 do Uchwały Nr 363/2009 Zarządu Giełdy z 27.07.2009 r. - "Informacje Bieżące i Okresowe w Alternatywnym Systemie Obrotu"

Komentarz Zarządu Grupa PSW Holding S.A do ogłoszenia o NWZA.

Zarząd Grupa PSW Holding S.A informuje, iż na nadzwyczajnym walnym zgromadzeniu
akcjonariuszy zostaną rozpatrzone dwie istotne uchwały. Uchwała dotycząca
emisji 25.000.000 akcji dla Zagranicznego Funduszu Coscola Holding Ltd oraz
uchwała dotycząca emisji 10.000.000 akcji dla Kuzbas Carbon Trade Holding
LTD.

Zarząd Emitenta proponuje przeprowadzenie w/w emisji dla Coscola Holding LTD
ze względu chęć całkowitego zakończenia sprawy związanej z likwidacją działu
transportu i karami z firm leasingowych. Fundusz Coscola skupił wszystkie
wierzytelności spółki i zamiast dochodzić należności od Emitenta, obejmie
25.000.000 akcji serii K za łączną kwotę w wysokości 2.500.000 zł. Jest to
również kwota którą fundusz żąda od spółki w zamian za umorzenie wszystkich
wierzytelności, znacznie przekraczających tę wartość. W ocenie Zarządu
Emitenta przeprowadzenie emisji serii K skierowanej do funduszu Coscola
Holding LTD jest korzystne dla Spółki ze względu na pozyskanie znaczącego
stabilnego akcjonariusza, który zobowiązał się nie sprzedawać akcji przez
okres niespełna roku, tj. do 1 stycznia 2011 roku, oraz umorzy wszystkie
kary naliczone przez firmy leasingowe wobec Emitenta. W przypadku
sprzedaży akcji serii K przez w/w podmiot na rynku Newconnect do dnia
1.01.2011 r. wspomniany podmiot zobowiązuje się do zapłacenia kary na rzecz
spółki Grupa PSW Holding S.A w wysokości 5.000.000 zł. Przeprowadzenie tej
transakcji pozwoli wykorzystać kapitał obrotowy Spółki na dalszy dynamiczny
rozwój zamiast na spłatę kar i wierzytelności.

Planowane przeprowadzenie emisji akcji serii L dla Kuzbas Carbon Trade
Holding LTD związane jest planowanym podpisaniem kontraktu z tymże podmiotem
na import węgla energetycznego z Rosji. Umowa na tyle jest znacząca dla
Emitenta, iż posiadanie w akcjonariacie akcjonariusza strategicznego pozwoli
Zapewnić realizacje zakładanych planów na najbliższych kilka lat oraz
umożliwi zakup importowanego surowca po lepszych cenach.
Środki pozyskane z tej emisji zasilą kapitał obrotowy spółki oraz pozwolą
na sfinansowanie wspomnianego kontraktu, który emitent planuje podpisać do
25 stycznia 2010 r. Sam kontrakt jak i jego wielkość są na tyle znaczące dla
spółki iż Zarząd zaproponował aby cena emisyjna wynosiła 0,30 zł za każdą
akcję. W wyniku emisji akcji serii L spółka pozyska 3.000.000 zł.
Emitent ponadto informuje, iż zawarł z w/w podmiotem umowę, w której podmiot
obejmujący nową emisję zobowiązuje się do nie sprzedawania nabytych akcji na
rynku Newconnect do dnia 1.03.2011 r. Zgodnie z treścią planowanej umowy, w
przypadku sprzedaży akcji serii L przez Kuzbas Carbon Trade Holding LTD
poza rynkiem NewConnect, zobowiązanie do nie sprzedawania akcji przechodzi
na każdego nowego właściciela w/w akcji. W przypadku sprzedaży
przez w/w podmiot akcji na rynku Newconnect do dnia 1.03.2011r wyżej
wymieniany podmiot zobowiązuje się do zapłacenia kary na rzecz spółki Grupa
PSW Holding S.A. w wysokości 2.000.000 zł.

Cytat:
Zmiana akcji imiennych serii A i B na akcje na okaziciela
Zarząd Grupa PSW Holding S.A informuje, iż powziął informację o zmianie w
Krajowym Rejestrze Sądowym akcji imiennych serii A i B na akcje na
okaziciela.

Osoby reprezentujące spółkę:

Włodzimierz Krawczyk - Prezes Zarządu

Obydwie mogą budzić wielkie kontrowersje i mogą być powodem do niepokoju. Po pierwsze, struktura akcjonariatu znacznie się zmieni ulegnie rozdrobnieniu. Po drugie, spółka ma charakter "rodzinny". Póki co Państwo Krawczykowie mogą się czuć jak u siebie na folwarku i drukować tyle akcji, ile dusza zapragnie. I to nie tylko dla obcych inwestorów ale dla siebie samych. Informacja numer 2 stwarza nieodparte wrażenie, że zachcą zrealizować zyski i wysypią w rynek trochę akcji korzystając z dość wysokiego kursu. Taki scenariusz już raz zrealizowali. Rzeczywiście sytuacja staje się nieciekawa i zastanawiam się nad sprzedaniem, póki jestem jeszcze na dużym plusie.

Sporo zleceń sprzedaży po 10 zł na arkuszu pozostało. Zdumiewają mnie obroty, przekroczyły już liczbę akcji w wolnym obrocie. Podobne scenariusze mają miejsce na spółce Chemoserwis Dwory jak główni akcjonariusze (spółki PETRO-) sprzedają akcje. Też jest taki młyn. Na razie spadamy bez korekty.

Witam więc na pokładzie salute

Jest jeszcze jeden scenariusz, że sprzedają główni właściciele. Nie zapominajmy, że to spółka "rodzinna" rodziny Krawczyków. Jeżeli cena emisyjna będzie korzystna i będą oni mogli objąć akcje wraz z funduszem to i opłaca im się wywalać akcje PKC do poziomów, które sami znają. Takie realia.

Ktoś te grube pakiety kupował i wydał za to konkretne pieniądze. Ciekawe kto i za ile? Do pewnego momentu opłaca mu się sprzedawać. Tylko pytanie do jakiego?

Ja nie sprzedaję, póki co jestem na dużym plusie, bo wchodziłem na samym początku. Z analizy technicznej wsparcie na linii trendu wzrostowego przy poziomach około 95-96 gr.

"Na oko" wygląda to na ciąg dalszy dystrybucji.

Z arkusza zleceń:

* W piątek:

2,50 .......... 400 ............ 08:01:27
2,50 .......... 1199 ........... 11:50:28
2,52 .......... 7000 ........... 14:59:21
2,94 .......... 2755 ........... 08:00:08
3,95 .......... 20466 .......... 08:11:35
4,95 .......... 6 .............. 08:01:03
5,00 .......... 1125 ........... 08:01:12
10,00 ......... 578925 ......... 13:51:56
10,00 ......... 456793 ......... 13:57:45
10,00 ......... 450345 ......... 14:07:43
10,00 ......... 283108 ......... 08:04:52
10,00 ......... 20200 .......... 08:04:55
10,00 ......... 290000 ......... 08:14:54
10,00 ......... 200000 ......... 08:28:45
10,00 ......... 80000 .......... 08:34:54
11,11 ......... 4750 ........... 15:13:12

* Dzisiaj
2,50 .......... 400 ............ 08:01:27
2,52 .......... 7000 ........... 14:59:21
2,60 .......... 500 ............ 08:00:21
2,60 .......... 30000 .......... 08:01:14
2,73 .......... 500 ............ 08:00:21
2,87 .......... 500 ............ 08:00:21
2,94 .......... 2755 ........... 08:00:08
3,95 .......... 20466 .......... 08:11:35
4,99 .......... 2085 ........... 16:16:02
5,00 .......... 1125 ........... 08:01:12
10,00 ......... 578925 ......... 13:51:56
10,00 ......... 456793 ......... 13:57:45
10,00 ......... 450345 ......... 14:07:43
10,00 ......... 283108 ......... 08:04:52
10,00 ......... 20200 .......... 08:04:55

To co jest w kolorze czerwonym zniknęło. Poszło w rynek?

Tutaj wszystko jest możliwe. Spadki były gwałtowne. Zobaczymy, czy czas ostudzi emocje i zdyskontuje dzisiejsze załamanie. Podobnie jak Ty obserwuję sytuację ze spokojem, bo kupowałem akcje od 59 gr i grając na DT wyszedłem per saldo na dużym plusie. Dlatego pampersa mi nie trzeba i dziś kilka sztuk dokupiłem binky

W split jednakże wątpię, chyba, że fundusz o tym wie. W przeciwnym razie byłaby to rażąca zmiana warunków porozumienia i tenże mógłby się uchylić od skutków jego zawarcia. Może też być nowa emisja zamknięta dla Panów Krawczyków, co rozwodniłoby kapitał i podobnie nie byłoby korzystne dla spółki. Na razie wypada obserwować kurs spółki i własne emocje.

Niestety właśnie poznajemy odpowiedź.
Cała ta informacja nie trzyma mi się kupy. Wychodzi na to, że wartość zobowiązań spółki wobec firm leasingowych przekroczyła wartość spółki. Zupełnie niewiarygodne. Szkoda, że zarząd podaje tak zdawkowe informacje. Dopiero wówczas można by było ocenić, czy porozumienie jest korzystne.

Nie widzę jakiejkolwiek logiki w emisji tak potężnej liczby akcji. W tej chwili na kapitał składa się 13,1 mln akcji, z czego w rękach głównych właścicieli (Krawczyków) jest 50%. Potrajając liczbę akcji utracą kontrolę na Walnym Zgromadzeniu. Więc de facto oddają kontrolę nad spółką. Przynajmniej częściowo, bo mogą zastrzec sobie osobiste korzyści (np. co do powoływania zarządu, uprzywilejowanie co do głosów etc), jednakże w ten sposób zrażają pozostałych akcjonariuszy.

Brakuje mi też jeszcze jednej informacji, czy emisja jest planowana wyłącznie w związku z pokryciem długów spółki? Ciekawi mnie jak podwyższą kapitał akcyjny, czym pokryją nowo objęte akcje?

Ja oceniam pomysł zarządu jako strzał w kolano. Zobaczymy, czym jeszcze nas zaskoczą.

Skąd się wzięły takie wskaźniki na stronie stockwatch?
W raporcie wartość księgowa na 1 akcje to 3,21 zł. Jak to zostało przeliczone, że akcje są tak przewartościowane?

Wszyscy spodziewali się wzrostów to są spadki. I lęk przed powtrórką z FONa, Mewy itp. groszówek

Czy ktoś z szacownych kolegów pokusiłby się o ocenę raportu półrocznego CPE?

Pozdrawiam
Początkujący gracz

Kurs spółki jest dość nisko. Może warto się nią teraz zainteresować?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 22 września 2010 17:11:03
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,343 sek.

igjchgdv
vuqaidqf
nlmkypjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
evhmjuwe
egyvmkyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat