PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
Rational

Rational

Ostatnie 10 wpisów
QMX napisał(a):
Nie wiem czy zwrócił ktoś uwagę ale znowu jesteśmy w top25 steama.

TWOM dostało nagrodę GOTY Angel

twitter.com/11bitstudios/statu...

Każdy ma swoje oczekiwania i jest to ok, jeśli dzielimy się nimi na forum. Ważne, oby dyskusja była konstruktywna i z szacunkiem do siebie.
Tego stanowczo zabrakło w listopadzie/grudniu Angel

@QMX
Jakie widzisz liczby za 4Q?

pies_lancuchowy napisał(a):
symetrycznie proponuję 'karę',są tu na wątku tacy co obrażali innych userów kulturalnie przedstawiających pewne cyfry wraz z omówieniem plusów i minusów swoich metod;

Obiecałem sobie, że nie wypowiem się na tym wątku aż do czasu opadnięcia emocji.
Wcześniej za te liczby mało co nie zostałem zjedzony żywcem (od posądzania za multikonto, poprzez domagania się bana), teraz powtórzę je ponownie w kontekście 4Q:

8mln (~300tys)

Czekamy do 12 Angel
Konferencja może być ważniejsza od wyników.
Obstawiacie czego możemy się na niej dowiedzieć? Dancing

Każdy wypowiada się negatywnie o metodzie scanningu, a jak do tej pory nikt z Was nie podał argumentu czemu ta metoda jest zła oraz czemu podaje przekłamane wyniki.

Więc z chęcią bym usłyszał merytoryczne argumenty.
Uprzedzając, proszę o argumenty dotyczące samej metody, a nie analizy już zebranych danych (czyli wielkości próbki, przedziały wiekowe itp.)

@Rekinek
Cytat:
Jeszcze raz powtórzę, gdyby to było takie proste to Steam przy każdej grze równie dobrze podawał by wynik sprzedaży na dany dzień.

A Ty myślisz, że wydawcy swoich gier nie mają takich danych? d'oh!
Na jakiej podstawie 11b dało komunikat o zwrotach kosztów?

Dorabiacie niepotrzebnie teorie spiskowe.
Tak się składa, że znam tutaj osoby z innych zakątków internetów i mogą one potwierdzić, że to mój jedyny nick.
Porozmawiałem z jedną z nich, a na zakończenie tych dysput wklejam skan TWoM vs Papers, Please.
Skan od profilu utworzonego 4 lata temu i id inkrementowane co tysiąc. Łącznie przejrzanych 100k profili.
Wniosków nie wyciągam. Zostawiam dla was. Jeśli ktoś chce podyskutować, proszę bardzo, sam już nie ciągnę dalej. Na życzenie mogę udostępnić program, ew puścić skan z innym zestawem danych.

kliknij, aby powiększyć

Pozdrawiam wave
Już nie robię więcej bałaganu na forum.

@3citrony
Na wielu wątkach, w zależności od posiadanego neta, to wykorzystanie limitu 100k zajmuje około 30 min. Tak więc ten czas jest żaden.

W naszym przypadku potrzebujemy ludzi. Każdy mógłby wnieść cegiełkę do szacunków. Wymogiem jest jedynie posiadanie konta Steam aby otrzymać API key.

@3citrony
Tak jak napisałem. Razem możemy dać radę.

To jest fragment z Terms of use Steam API

Cytat:
You are limited to one hundred thousand (100,000) calls to the Steam Web API per day. Valve may approve higher daily call limits if you adhere to these API Terms of Use.

steamcommunity.com/dev/apiterm...

Wystarczy raptem 10 osób aby w ciągu 2 dni przeskanować 2 mln profili.

Stworzyłem na szybkiego apkę wykorzystującą bezpośrednio Steam API

API umożliwia 100k skanów dziennie. Wystarczyłoby 10 osób, to w ciągu 2 dni mielibyśmy przeskanowane 2 mln profili.
Statystycznie próba 2 mln byłaby aż nadto odpowiednia, tak mi się wydaje.

Jesteście chętni do badań? Jestem sam bardzo ciekawy rezultatów.

@Scarry
Czy Ty uważasz, że API Steama jest niewiarygodnym źródłem danych?

Sam mam zainwestowany spory kapitał w 11. Ja tylko szukam rzetelnych liczb i zacząłem się niepokoić.
Dopiero teraz wpadłem na pomysł skanowania bazy Steama po przeczytaniu postów introverted_investor

@introverted_investor

Ja na szybkiego pozyskałem dane poprzez tę stronkę. Jak wejdziesz w jakiś profil, to zobaczysz aż 4 'id' konta. Te, które użyłem wydaje się najbardziej sensowne.

https://steamdb.info/calculator/

Być może sensowniejsze byłoby AccountantId, gdzie najwyższe konta przekraczają grubo 200mln

Pytaniem jest czym te id się różnią, że jest aż taka rozbieżność maksymalnej wartości.

@GRAF78

To nie są bzdety, tylko twarde liczby otrzymane po przeskanowaniu profili. Nie możesz zaprzeczyć wiarygodności tych danych. Możesz jedynie mieć wątpliwości co do metody skanowania.
W moim przypadku oczywiście jest zbyt mała próba skanów aby oszacować dokładną liczbę.

Ja wykorzystywałem "Steam2 Id"

Dla przykładu -> STEAM_0:1:103969268
To jest konto stworzone 8 dni temu. Według tego id, jest to konto 104 milionowe.
Konto na Steamie założyłem równo rok temu i mam według tego id o numerku 80 milionowym.

Pierwszy skan zapuściłem od mojego id w górę -> 5k dało tylko 4 kopie TWoM
Teraz zapuściłem skan od numerku 40mln (konta stworzone 4 lata temu) -> 5k dało 14 kopii TWoM

Poprawiając szacunki.
Pierwszy skan - średnia 83k
Drugi skan - średnia 300k

Jaki jest wniosek? Imho trzeba byłoby dopracować metody skanowania aby otrzymać rzetelne liczby i podnieść dość znacznie próbkę danych.
Oczywiście w przypadku moich liczb nawet nie ma co się opierać o nie przy tak mikroskopijnej ilości profili.

@c15d
Dla mnie też nie chce się wierzyć.
Z jednej strony to co mówi Scarry jak najbardziej do mnie przemawia, jest logiczne i spójne wraz rzeczowymi argumentami.
Z drugiej strony mamy skanowanie profili.

Na szybkiego sprawdziłem, czy jest to wykonalne. Okazuje się, że nie ma z tym problemu. U mnie na 5k profili tylko 4 miało TWoM. Co w kontekście 90mln użytkowników daje 72k. Oczywiście próbka jest zdecydowanie zbyt mała aby jakiekolwiek wysuwać wnioski.

@introverted_investor

Ciężko mi powiedzieć jaki kurs rzutuje, musiałbym przeprowadzić analizę. Inni tutaj mają większe doświadczenie aby ocenić.

Możesz powiedzieć jaki 'wycinek' skanowałeś?

Wydaje mi się, że w TWoM grają osoby, które mają konto steamowe od dłuższego czasu.

Witam
Od jakiegoś czasu obserwuję forum, postanowiłem w końcu również się wypowiedzieć. wave

Od razu mam pytanie do @introverted_investor

Czy Ty opierasz swoje szacunki na podstawie napisanego crawlera?
Przeskanowałeś te paręset tysięcy profili, o których wspominałeś?

Generalnie wspólnymi siłami na forum być może bylibyśmy w stanie przeskanować parę mln osób i na podstawie wyników stwierdzić dość precyzyjnie ilość sprzedanych kopii na Steamie. Angel

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 10 czerwca 2024 20:45:55
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,282 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat