kliknij, aby powiększyćPatrząc na Integer technicznie, wydaje mi się, że nie dzieje się nic złego... Wręcz ta spółka chodzi jak w zegarku. Można się doszukać formacji zwyżkującego trójkąta (opór na poziomie 40 zł + zwyżkująca linia trendu), która zwiastuje potencjał do wybicia w górę. Widać też było dziś i wczoraj zakup dużych pakietów... ktoś może wiedzieć coś więcej ;) Biznesowo - trudny rok, wymagający oczyszczenia firmy z nierentownych i kapitałochłonnych gałęzi. Wciąż jednak szybko się rozwijają, a to jest dosyć ważne. Nie można też wydaje mi się oceniać tej firmy jak zwykłą firmę kurierską. Model biznesowy jest nietypowy, wymaga dużych nakładów początkowych i skalowania. Mimo wszystko ma duże bariery wejścia. Wobec konieczności spłaty obligacji i niezbędnego sfinansowania dalszego intensywnego rozwoju coś czuję, że w kolejnych tygodniach usłyszymy informację o jakimś inwestorze strategicznym, który skupi akcje i ściągnie integer z giełdy. Mniej prawdopodobny wydaje mi się dodruk akcji, bo ciężko będzie to uplasować po rozsądnej cenie w tej chwili. A to dobry moment na stratega. Jest już pozycja rynkowa, która może być wyceniana. Jest pewna skala, strategia, pomysł... To wszystko będzie się liczyło bardziej, niż bieżący kurs giełdowy. Plus fakt, że nie można czytać IMHO wprost cyferek z rachunku zysków i strat. Podejrzewam, że gdyby EBITDA oczyścić z one-offów i tzw. development expenses, jest na solidnym plusie, przy pewnych kosztach stałych, które muszą być lepiej wykorzystane poprzez wzrost sprzedaży. Mając na uwadze potencjał do dynamicznego wzrostu w kolejnych miesiacach i latach, premia za wzrost też powinna być uwzględniona w wycenie. Mając to wszystko na uwadze - uważam, że to dobry okres na zakupy. Nie sądzę, żeby integerowi stała się krzywda. Jaką decyzje by Brzoska z fundami nie podjął, najgorsze integer ma za sobą. Pamiętajmy też o silnym związku tej firmy z ecommerce, który ładnie się rozwija, szczególnie w PL...
|