PARTNER SERWISU
lljbqwvv
del-06122017v4

del-06122017v4

Ostatnie 10 wpisów
Witam,

nie wiem czy to wlasciwy watek takze jezeli nie to prosze o przeniesienie.

Mi osobiście brakuje skrótów klawiaturowych w trakcje edycje tekstów - tak jak to jest w poczcie google. Ja oczywiscie nie wiem czy to jest możliwe ale chciałbym aby działały standardowe skróty z worda: ctr+B, ctr+I, ctr+U, ctr+alt+H, i moze jeszcze ctr+Q - jako cytat.

\

No to po kolei:

lajkonik napisał(a):
Dlaczego bajkowe ?

Dlaczego bajkowe pytasz sie?

Cytuje z strategii inwestycyjnej:

Cytat:
Wg założeń Spółki, łączne nakłady inwestycyjne na realizację projektów strategicznych w latach 2009 – 2018 wyniosą około 19,8 mld PLN.

19,8 mld !!! Samych nakladow inwestycyjnych?? To chyba tylko przy dobrej cenie miedzi i braku (lub niskich) dywidendach przez kolejne 10 lat. Kazdy rzad potrzebuje kasy na latanie dziury budżetowej. Na sprzedaz KGHM zwiazki sie nie zgodza a wiec pozostaje dywidenda. Po prostu nie wierze.

lajkonik napisał(a):
Ja rozumiałem, że Krutin plus zarząd chce inwestować w wydobycie miedzi i jej obróbkę, a nie inne biznesy. Mało tego chyba mieli zamiar pozbyc sie Dialogu.

Ja to troche inaczej rozumiem. Strategia inwestycyjna (pkt 3a) zaklada zwiekszenie udziału spółki w branży telekomunikacyjnej. To troche enigmatyczne ale nie rozumiem po co Krutin tworzy wielki konglomerat a nie skupia sie na miedzi. Tzn. po czesci rozumiem - chce stworzyc firmy ktore bedzie mogl kontrolowac bez zwiazkow zawodowych -> to jest taka moja teoria, że zarząd KGHM chce dywersyfikować swoje przychody (mieć coś więcej poza miedzią) aby zmiejszyć role niesamowicie silnych związków zawodowych w kopalniach.

W każdym razie z tego co wiem na razie telefonii Dialog nie sprzedają (czekają na poprawę koniuktury? -> branża telekominikacyjna nie poddaje sie cyklom więc nie wiem czy wycena Dialogu wzrośnie, zwłaszcza, że ewidentnie sobie nie radzą - włożyli 2 mld w spółkę wartą teraz, oby, 1 mld). Tak samo z Polkomtelem - na razie nie maja zamiaru konczyc z ta inwestycja tylko kontynuowac.

Ja uważam, że to błąd. Powinni się skupić na cięciu kosztów w Polsce (już są pewne, małe wyniki w tym polu - chwała im za to) i szukaniu złóż gdzie indziej.

lajkonik napisał(a):
Własny prąd przy tak energożernym przemyśle to dobre posunięcie.

tego nie jestem pewien. A skąd wiesz, że ich elektrownia będzie produkowała prąd taniej niż na rynku? I dlaczego myślisz, że stosunki między załogą a zarządem nie przejdą z górnictwa na elektrykę.

Jak dobrze pamiętam to KGHM ma byc tylko inwestorem kapitałowym. To nie jest zły pomysł ale ja się obawiam wykonania.

lajkonik napisał(a):
Gdzieś czytałem, że obecnie dostępne złoża skończą sie za kilkanaście lat i trzeba szukać tak u nas, jak i za zachodnią granicą. No i kupować odkrywki w świecie, (....) Ale chyba koszt krańcowy w Polsce jest sporo wyższy, bo odkrywka to odkrywka.

co do złóz to podaj źródlo proszę.

Ja się z odkrywkami i szukaniem złóż zgodzę. Ale też: projekt w Kongu kosztował spółkę 40 mln $ i ............ No właśnie - KGHM ma dużo gotówki i zarząd chętny by ją wydać. Ja pamiętam jak Watchdog opisywał TVN i napisał, że mu się podoba szukanie projektów inwestycyjnych przez grupe ITI bo w biznesie o to chodzi aby próbować - tak mnie wiecej. Ja nie jestem tego do konca przekonany. To chyba kiedys Buffet negatywnie sie wyrażał o zarządach które nie chcą wypłacać dywidendę tylko "kiszą" gotówkę i wydaja na niepotrzebne fuzję i przejęcia.

Tak zdecydowanie koszty w Polsce są wysokie. Najwięksi konkurenci - tanie kopalnie w Chile - Codelco i Phelps Dodge wyniosły w 2008 około 3000 i 2500$/t (wycena KGHM-u przez BRE bank, chyba). Możliwe, że w Afryce byłoby jeszcze taniej.

lajkonik napisał(a):
bo koszt krańcowy produkcji 1t miedzi u potentatów to bodaj 1/3 kosztów łącznych (nie krańcowych) w Polsce.

Nie rozumiem o co chodzi z tym kosztem krańcowym - tu masz definiecję z wiki.

Może chodziło o średni koszt jednostkowy wydobycia. Jeżeli, tak to przyznam sie szczerze, ze nie wiem jak rozkladaja sie koszty.

lajkonik napisał(a):
Co do żądań naszego rządu - Pan każe, sługa musi. Jak się ma 45% akcji i w razie czego poparcie wiekszości drobnych inwestorów to można zarządzi i ponad 10 zł na akcję. Ale ja myślę, że nie będzie wiecej niż 2-3 zł.

Mysle ze dywidendę wypłacę (powinni). Ile? Nie wiem.

sovq napisał(a):
Orientuje się ktoś, czy wśród propozycji uchwał na WZA jest, punkt dotyczący rozstrzelania liderów związków? (dostali propozycję 2000 premii, "ale to za mało"). Na poważnie - uporanie się ze związkowcami to chyba największy test dla Krutina przed WZA, choć wątpię by to uratowało jego skórę. Myślę, że MSP szykuje się do roszad kadrowych po wygaśnięciu mandatu obecnego zarządu, a szkoda, bo Krutina jakoś polubiłem.

Ja Krutina jakos nie polubilem za te jego bajkowe plany zainwestowania prawie 20 mld złotych - jako plan rozwoju KGHM. Osobiscie uwazam ze spolka powinna sie trzymac swojej dzialalnosci -tj wydobycie i obrotka metali. Dlatego zachecalbym do wyjscia z inwestycji w telekomunikacje.

A zwiazkowcow to by chyba kazdy udzialowiec spolki roztrzelal. To jest tak jak powiedzial 'wodzu' na samym poczatku (jak dobrze pamietam post) trzeba przy wycenie rozwazyc duze (DUZE) dyskonto na stosunki panujace w firmie i ogolnie Corporate governance

realvalue napisał(a):
Szukanie złóż to raczej piorytet. Wybór Konga pod tym względem był słuszny, tylko uwarunkowania polityczne okazały się bardzo niekorzystne. Nie tylko dla KGHM, ale dla wielu firm eksploatujących tam zasoby naturalne. Zaczynając od skorumpowanych urzędników przez problemy z zarządem, po sabotaże polityczne. To są wszystkie czynniki pośrednio dotyczące inwestycji, ale jak widać miały dużo większe znaczenie niż czynniki bezpośrednie (jak choćby wybór konkretnego złoża).

Ja sie zgodze ze Afryka to byl dobry kierunek. Ten cały 'pas miedzi' - czyli rejony poludniowej Afryki sa bardzo bogate w zloza. Tutaj nalezy zwrocic uwage, że w wielu nielegalnych kopalniach w Kongo produkuje sie Kobalt a miedz traktuje sie jako odpadek. I to wlasnie Kobalt byl jedny z glownych celow tego przedsiewziecia.

KGHM ma swoja kopalnie w Kimpe (tutaj artykul z mapka) i to ma byc tylko przystanek do dalszej ekspansji w Afryce. Jest to stosunkowo maly projekt. Znalazlem taka informacje na temat złóż:
Cytat:
Według szacunków lubińskich geologów w Kimpe jest około 5 tys. ton czystego kobaltu i 30 tys. ton miedzi.

No ale w 2004 roku według owczesnego prezesa ilosc miedzi w Kimpe to okolo trzysiemieczna produkcja w KGHM co dla produkcji miedzi dla 2003 wynoszace 436 tys ton daje szacowana ilosc zloza na 106,5 tys ton. Troche bije w oczy roznica.

Tutaj jeszcze mozna powiedziec cos o kosztach inwestycji w Kongo: jak narazie spolka wydala 40 mln $, swoje aktualne aktywa wycenia na 5,8 mln zł (1,7$) (raport za 2008). Aktualny koszt inwestycji to okolo 25 mln $. Koszt robotnika to teoretycznie 2$/dzien ale pewnie KGHM by musialo placic wiecej.

Jest to kopalnia odkrywkowa (mozna powiedziec ze miedz lezy na ziemi) w przeciwienstwie do glebinowej w Polsce (gornicy schodza pod ziemie) co oznacza o wiele nizsze koszty. Ruda zawiara 4% miedzi (w Polsce 2%) + kobalt.

Ogolnie spolka jest cholernie tajemnicza na temat swojej inwestycji (wlasciwie to nie wiem dlaczego - boi sie konkurencji? kryja kogos - juz bylo przecez prowadzone prokuratorskie sledzwo w tej sprawie, w ogole cala inwestycja jest pokazem nieudolnosci i szemranych interesow o czym mozna bylo wielokrotnie czytac w prasie).

Cytat:
A właśnie w piątek zdaje się słyszałem, że nie będzie wypłacana dywidenda za 2008 - stąd dziwiło mnie, ze kurs leci w dół. K,

Jestem prawie absolutnie przekonany, że MS i MF będzie zadało dywidendy. Dywidenda wydzie na plus kazdemu takze i spolce bo zmiejszy zapal zarzadu na nowe inwestycje (Dialog nic ich nie nauczyl) i zmiejsze tez dostepna kase na podwyzki dla robotnikow i zwiazkowcow.

Pozdrawiam

PS kto moze wiem gdzie mozna znalezc darmowe dane dotyczace historycznych cen Kobaltu??

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 27 września 2011 15:34:25
Liczba wpisów: 3
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,327 sek.

mjzzhqsi
bzxmnanz
mlnpjbyn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
morskmjl
omgfufot
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat