PARTNER SERWISU
vpcppoky
Mario930

Mario930

Ostatnie 10 wpisów
slawek_wr napisał(a):
Jeszcze jedno mario. Jaką rekomendację dał "fachowiec" z ipopemy na 2021 r dla XTB. Nieco ponad 80 mln zł zysku netto. Mam się śmiać ?

Można się z nią zgadzać lub nie, przy aktualnej dynamice rozwoju raczej obstawiałbym to jako pesymistyczny scenariusz, ale niczego wykluczyć nie można. Na chwile obecną bardziej realnie wygląda r/r ok.150mln powtarzalnego zysku... zobaczymy czy w okresie helicopter money i niskich stóp % utrzyma się trend inwestycyjny wśród klientów

:)

nie rozumiesz co pisze... nikt nie mówi o Q3 i Q4

IPOPEMA nie prognozuje ok.130mln zysku w Q2 tylko Q2+Q3+Q4 '20

czytamy ze zrozumieniem...

IPOPEMA zakładałą 309mln zysku na koniec roku, ja miałem na myśli że sukcesem będzie ten wynik po Q2 czyli w 2 kwartale około 130 mln zysku.

slawek_wr napisał(a):
ketjo pojęcia nie masz o hazardzie w Azji.
Ja chciałbym, aby weszli na początek do Korei płd. .
Sam mieszkam we Wrocławiu, a dokładniej Bielany Wrocławskie. Na mojej ulicy 1/4 domów , wynajęta przez Koreańczyków, generalnie jest ich tu tysiące, ze względu na strefę.

I wiesz na co tracą kasę ? Spytaj taksówkarzy. Pierwsze miejsce gdzie jeździli to kasyna, panienki długo długo dalej na drugim miejscu na równi z knajpkami.

Oni mają hazard we krwi, zresztą Macao to potwierdza.
Zobacz ile osób w Japonii i Korei inwestuje na rynkach forex. Biją nas na głowę.

Co do Afryki, to na pierwszy rzut idzie RPA, a nie trywializowałbym kontynentu, bo to już nie murzynki bambo. Dawno tam nie byłeś. Zobacz stolicę Nigerii.

chyba nie do końca ogarniasz ten biznes... zysk netto nie rośnie proporcjonalnie do ilości klientów, jest wiele czynników mających na to wpływ a ilość klientów, a raczej poziom depozytów jaki wpłaca jest tylko jedną z nich...

Uważam, że teorie o 300 mln w Q2 są śmieszne podobnie zresztą jak absmak, jeżeli ktoś interesuje się FX to wie, że Q1 mieliśmy mega zaskoczenie na rynkach i czyszczenie depozytów, owszem na początku Q2 był rajd na ropie, ale klienci którzy utrzymali pozycje już ją odrobili (wystarczy zobaczyć gdzie jest WTI teraz). W mojej opinie za sukces należy traktować uzyskanie zysku po Q2, który IPOPEMA zakładała w swojej rekomendacji na koniec roku, czyli jakieś 130 mln i przy takim założeniu mimo wszystko akcje dalej są tanie :)

Zapewne rośnie u grupie doświadczonej i profesjonalnej. Jest wiele czynników i nie traktowałbym tego 0-1. Przykład: Wcześniej była mniejsza zmienność więc pozycja szybciej "wracała", przy aktualnej zmienności klienci zapewne czekają aż "wróci" przez co maja zablokowany kapitał i generują mniejszy obrót.

Przecież regulatorzy sami zdefiniowali pojęcie klienta profesjonalnego, ba KNF jeszcze dopuścił status klienta doświadczonego (pośrednia dźwignia między zwykłym a pro) więc o jakim omijaniu przepisów mówisz? Liar www.knf.gov.pl/knf/pl/komponen...

Wg mnie im więcej kapitału zagranicznego ściągnie do siebie spółka tym mniejsze ryzyko regulacji na szczeblu państwowym ( w końcu CIT będzie się zgadzał). Regulacje na szczeblu EU będą dotyczyć całej branży więc proporcje nie ulegną zmianie (jak chcecie zobaczyć jak regulacje wpływały na brokerów polecam poczytać o obrotach u brokerów japońskich którzy jako pierwsi zaczęli regulować branże - w skrócie klient w ciągu 2 lat dostosowuje się do nowych warunków - obroty wzrastały).

Osobiście traktuje tą spółkę jako inwestycja do odcinania kuponów, przy wycenie aktualnej realnie 8-10% rocznie z dywidendy r/r (pomijam ten rok jako dodatkowy bonus).

anty_teresa napisał(a):
RighDruadh napisał(a):

Jeżeli firma zarabia bez zmienności 37 mln zł w jednym kwartale, a liczba ich aktywnych klientów wzrasta 2-3-4x, to mamy prawo spodziewać się skokowego wzrostu przychodów na core bussiness'ie. Wynik będzie powtarzalny, choć nie na poziomie 196 mln zł.

Niewielu tu gra pod pierdylion zł za rok 2020 i pierdyliard zł za rok 2021, ale pod wzrost organiczny liczby klientów, nowe licencje, które powinny zostać wkrótce przyznane, wzrost zysków i dywidendy 50-100%.

Zresztą jeśli spółka zarobi choćby te 400 mln zł, co da 3,41zł/akcję i 50-100% z tego będzie wypłacone w postaci dywidendy tj 1,7-3,4zł i w kolejnych latach spółka będzie wypłacała choćby 1 zł zysku w postaci dywidendy to jest tania a w dalszej perspektywie warta wyceny C/Z 10 czy nie?

Jeśli te 37 mln zł w jednym kwartale uznamy za powtarzalny wynik, to rocznie jest z tego ca 145 mln zł. Bez perspektywy wzrostu dawałoby to wycenę w normalnych warunkach na poziomie 1,4 mld zł (wartość dochodowa). Plus ewentualnie dajmy na to 300 mln zł jednorazowego zysku z tego roku - łącznie 1,7 mld zł. Tutaj mamy perspektywę wzrostu, ale także nienormalne warunki i nie mówię tutaj o zmienności - > ryzyko regulacyjne. Ono już częściowo się zmaterializowało - regulacją EMA i Turcją.

Gdyby założyć, że baza aktywnych klientów wzrośnie dwa razy (to nie jest moje założenie, według mnie jest bardzo optymistyczne) to normalnym byłoby aby dyskontować wycenę na poziomie 3,1. mld zł. Ale mamy wspomniane ryzyko specyficzne (nie bez kozery spółka poświęca temu w prezentacji parę stron). Należałoby przeliczyć ile spółka pokazałaby zysków gdyby jej przychody spadły o połowę, ocenić prawdopodobieństwo takiego zdarzenia i wyciągnąć wartość oczekiwaną. Ta na oko przy rozsądnych założeniach wychodzi wyższa niż kapitalizacja, ale obliczenia zostawiam Wam. Chodzi mi tylko o to, że nie można brać do wyceny mnożników zysku z 2020 r., trzeba uwzględnić ryzyko regulacyjne i wolniejsze tempo pozyskiwania klientów niż w I kw. ze względu na anormalne stawki reklamowe w I kw.

W tej wycenie chyba nie jest uwzględniona gotówka w kasie której jest prawie 700mln i pewnie dalej będzie rosła wraz z rozwojem spółki (im większe kapitały tym większy portfel mogą brać na b-book - wymogi kapitałowe). Co do ryzyka ESMA które wskazałeś już dawno zostało załatane przez brokerów poprzez wprowadzeniem "statusu profesjonalnego" który umożliwia korzystanie ze starej dźwigni.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 25 czerwca 2020 11:10:56
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,197 sek.

jkpierfq
andnnwwf
vryjzvjp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kxdqjexq
wksrcyzz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat