Temat:
MIRBUD
Ze względów technologicznych wstrzymano drążenie na tunelu TD-2.2. Równoległy tunel TD-2.1 jest drążony i rozumiem, że warunki geologiczne w tunelu TD-2.1 okazały się nie zmienione.
|
|
Temat:
MIRBUD
kiba69 "śledzę większość większych kontraktów i wszystkie realizują zgodnie z harmonogramem (poza sytuacjami, na które nie mają większego wpływu jak problemy z drążeniem tuneli przy realizacji S1, uzyskaniem ZRID na obwodnicę Zawiercia",
Czy możesz napisać na czym polega problem z drążeniem tunelu? Na stronie kontraktu napisano - przerwa technologiczna.
|
|
Temat:
MIRBUD
Torpol właśnie podał szacunkowe dane za trzy q - przychody narastająco 772 i zysk netto 36 mln zł przy dzisiejszej kapitalizacji 305 mln
Dla porównania MRB za dwa kwartały - przychody narastająco 872 i zysk netto 49,7 mln zł przy dzisiejszej kapitalizacji 327 mln. Wyniki TOR powyżej konsensusu. MRB po trzech kwartałach będzie miał zysk 2x większy od TOR więc cena 5-6 zł za akcję jak najbardziej uzasadniona
|
|
Temat:
MIRBUD
5 listopada 2021 17:22:49 Temat: MIRBUD [quote]"Myślenie życzeniowe, już teraz przy 1,25 referencyjnej wzrost kosztów finansowania ukasi im marze, a to raczej nie koniec cyklu podwyżek stop. Erbud też leci."
Motorem napędowym spółki i wyników jest działalność budowlano-montażowa. Udział segmentu w całkowitych przychodach jest wysoki - na koniec II kw. segment ten wygenerował 88,6 proc całkowitej sprzedaży. W II kw. 2021 przychody wyniosły 545,1 mln zł W II kw. 2021 r. z działalności deweloperskiej przychody wyniosły 33,1 mln zł
Na koniec II kw. zadłużenie firmy z tytułu kredytów i pożyczek wyniosło 373,9 mln zł (+13,8 mln zł kw/kw). Uwzględniając stan gotówki na koniec II kw. w wysokości 219,7 mln zł, oraz EBITDA LTM 146,9 mln zł otrzymamy wskaźnik dług netto/EBITDA na poziomie 1,04. Dodatkowo Mirbud otrzymuje zaliczki na wykonanie kontraktów więc wzrost kosztów finansowania nie jest problemem.
|
|
Temat:
MIRBUD
Nie rozumiem jak powinni być "zasłużeni". Wiem, że to trzeci co do wartości zawartych umów Wykonawca dla GDDKiA, doświadczenie w wykonywaniu wysokich zapór od hałasu- ekranów akustycznych, polski kapitał, umowa z wojskiem.
|
|
Temat:
GRENEVIA
Famur realizuje powyższy scenariusz i się transformuje: "Pierwszym etapem transformacji jest wejście w sektor fotowoltaiczny na bazie połączonych zasobów i kompetencji Projekt Solartechnik, TDJ i Grupy Famur. Dziś ten ostatni podmiot tworzy 58 spółek zlokalizowanych na kilku kontynentach: w Polsce, Niemczech, Rosji, Serbii, Kazachstanie, Chinach, Indiach, Indonezji i RPA oraz pięć zakładów produkcyjnych, znajdujących się w różnych polskich miastach. Famur stale współpracuje z dostawcami i klientami z całego świata. Zakup surowców, materiałów i komponentów dla tak dużej organizacji to olbrzymie wyzwanie pod kątem procesowym, mające znaczący wpływ na realizację jej celów biznesowych. Właśnie w tym obszarze firma postanowiła wykonać pierwszy krok cyfrowej transformacji, czyli proof of concept robotów wspierających procesy zakupowe z wykorzystaniem usługi Microsoft Power Automate."
|
|
Temat:
MIRBUD
"budowa zapory na granicy polsko-białoruskiej powinna się rozpocząć w ciągu kilku tygodni i potrwa kilka miesięcy." - ciekawe ile z 1,5 mld przypadnie MRB
|
|
Temat:
MIRBUD
Nie ma przychodów ale są dane dotyczące wartości portfela do realizacji i wartości podpisanych umów w poszczególnych okresach
|
|
Temat:
MIRBUD
[quote=mkefir]Nie bardzo wiem skąd akurat wziąłeś takie przychody. Wydaje mi się, że w 3 kwartale przychody będą istotnie powyżej 600mln, pewnie bliżej 650mln. Gdyby rentowność netto wyniosła ok 4% to można by liczyć na zysk skonsolidowany w okolicach 25mln czyli 10mln powyżej wyniku zeszłorocznego.
Oby tak było ale ja przychody wziąłem ze strony Mirbudu.
|
|
Temat:
MIRBUD
|
|
Temat:
MIRBUD
Ciekawe jak zachowa się kurs przy przychodach za IIIq około430 mln i zysku około 20 mln?
|
|