Hellou

. Przed końcem weekendu nie zdążyłam, bo już poniedziałek. Ale mam nadzieję, że nadal jesteście zainteresowani.
Przychody ze sprzedaży spadły w porównaniu do poprzedniego kwartału o 45%. Takie załamanie jest dość niepokojące, bo od końca 2008 roku przychody utrzymywały się na w miarę stabilnym poziomie. Tym bardziej że spółka jest wykonawcą budowlanym, więc przychody rozlicza metodą procentowego zaawansowania kontraktu (MSR 11 „Umowy o usługę budowlaną” – a tak! Edukować się!). To by wskazywało na gwałtowny spadek wielkości realizowanych prac. Dodatkową informacją, która powoduje, że dane są dość nieciekawe jest fakt, że dotychczas grupa realizowała około 70% swoich obrotów właśnie w 2 połowie roku. Tym razem chyba taka statystyka nie zostanie utrzymana. Co prawda napisane jest, że w 4q2009 przychody wzrosną ze względu na nowo podpisane umowy. Ale przyszłości pewni być nie możemy.
W tym miejscu muszę napisać, że spółka sprzedaje także mieszkania i domy, które sama wybuduje. W tym zakresie powinna inaczej rozliczać przychody – zgodnie z MSR 18. To jednak nie zostało dokładnie w sprawozdaniu powiedziane. A w 3q2009 faktycznie mieszkań i domów poszło niewiele. Ale niestety nie wiem jak bardzo istotną częścią przychodów są te mieszkania.
Rentowność jest na poziomie niewiele niższym niż w poprzednim kwartale – spadła z 13% na 10%. Za to w porównaniu do 3q2008 przychody wzrosły o 18% a ich rentowność spadła z 26%.
W aktywach trwałych najważniejszą pozycję stanowią rzeczowe aktywa. Ich wartość nieznacznie wzrosła w porównaniu do 2q2009. W aktywach obrotowych widać istotny przyrost salda zapasów przy jednoczesnym spadku wartości należności. Nastąpił także niewielki spadek zobowiązań długoterminowych przy jednoczesnym znaczącym wzroście RMK biernych. Uwaga, jeśli będziecie przeglądać bilans - kolumny są ułożone w odwrotnej kolejności niż rachunek wyników (3q2009 jest na końcu).
W zakresie planowanych zmian w kapitale własnym jest mowa o prawach do akcji. No i napisane jest, że zdecydowano iż przyjmą one formę zdematerializowaną. Na warszawskiej giełdzie innych nie ma, hellou! Ech, kwiatki młodego emitenta.
Przepływy netto z działalności operacyjnej w 3q2009 były ujemne. Wpłynęło na to zwiększenie stanu zapasów, czyli większe zaangażowanie w kapitał obrotowy. Cash flow z inwestycyjnej jest ujemny ze względu na poczynione inwestycje. Całą sytuację ratują przepływy finansowe – zaciągnięcia nowych kredytów przeważają nad spłatami. Ten ruch nie jest do końca widoczny w bilansie. Netto na koniec kwartału przepływy są nieznacznie ujemne.
Spółka wydaje się być bardzo ciekawa. Obecnie ma dość mały zasięg geograficzny działania, więc na pewno istnieje potencjał na znaczący rozwój poziomu działalności. Ilość projektów Gwałtowny spadek przychodów w 3q2009 nie jest dla spółki dobrą informacją. Na jej podstawie zaczęłam się zastanawiać, skąd mają pewność, że przychody wzrosną w 4 kwartale roku.