MODERATOR napisał(a):Proszę przypomnieć sobie treść usuniętych postów i porównać z ostatnim wpisem. Te usunięte z merytoryką nie jechały nawet jednym autobusem Usunięto wpis dotyczący nowej rekomendacji, zresztą nie tylko mój. Dane do konta macie, możecie dokonać proporcjonalnego wzrotu za usługę. Pozostanę przy pb;)
|
|
Nie sądziłem, że merytoryczne komentarze będą usuwane. Szczególnie jeśli dotyczy to dzisiejszej rekomendacji Wood & Co na poziomie 96 zł(sprzedaj),które wpłyneły na dzisiejszy kurs CD RED i które kolejny raz są rozbieżne z AT na stockwatch;)
|
|
Temat:
PGE
Do kolejnych analiz technicznych spółek skarbu państwa regularnie powinien być uwzględniany "współczynnik sasinowy"...
|
|
Temat:
XTB
Z drugiej strony wystarczy jeden kwartał poniżej/w pobliżu konsensusu i można sobie wyobrazić jak zareaguje rynek, skoro była realizacja zysku przy dobrych wynikach zaraz po wstępnych wynikach za 1H
|
|
Temat:
XTB
anty_teresa napisał(a):@Pytek. Nic na to nie poradzę, bo rozumowanie jest naprawdę proste. Skoro jest pewna sezonowość, to nie ma znaczenia czy rok był dobry, czy zły. Fakt jest taki, że w ostatnim kwartale baza klientów była taka sama kw/kw, a ciężko przecież mówić o tym, że II kw. był słaby. Dane za lipiec wskazują, że prawdopodobny jest spadek liczby aktywnych użytkowników kw/kw, a to będzie pierwszy raz od 3 kw. 2020 r. kiedy to na rynek napłynęła cała masa spekulantów kiedy zamknięto im kasyna. Dla mnie oznacza to w obecnym kształcie zbliżanie się do granicy możliwości, choć oczywiście zarząd może wyciągnąć jakiegoś asa z rękawa. Tym niemniej oczekiwania zarządu w postaci pozyskania 40 tys. klientów kwartalnie oznacza, że spółka przestanie rosnąć.
W jednym masz rację - obecny statystyczny aktywny klient jest słabszy niż w poprzednich latach, bo gra na niskodochodowych akcjach, a nie na CFD - spadek obrotu na klienta. Były już takie kwartały po sobie, gdzie liczba klientów praktycznie była zbliżona: Liczba aktywnych klientów[tyś]: 2Q2020 59 3Q2020 56 4Q2020 72 1Q2021 103 2Q2021 107 3Q2021 111 4Q2021 128 1Q2022 150 2Q2022 150
|
|