PARTNER SERWISU
yhdkxehs
acca2020

acca2020

Ostatnie 10 wpisów
longterm napisał(a):

Analityk chyba mocno przesadził z pesymistycznymi założeniami, szczególnie spadek zysku w 2027r do …. 498m PLN

Może pesymistyczne założenia zostały przesłane analitykowi z samego KC DM mBank... ;)

StaryLis napisał(a):
acca2020 napisał(a):
Skoro przy analitykach jesteśmy, to chciałbym zwrócić uwagę na fakt, iż konsensus z 4Q2024 względem tego z 3Q2024 zakładał wzrost wszystkich kosztów operacyjnych q/q o ok. 9 mPLN (ok. 5%), co biorąc pod uwagę dostępne informacje o istotnym rozwoju organizacji i znacznie rosnącej bazie klientów w następstwie intensywnych i kosztownych akcji marketingowych wydaje się być bardzo konserwatywnym założeniem, w następstwie którego aktualne wyniki istotnie rozjechały się z konsensusem. Bardzo chciałbym wiedzieć co stało za przyjętymi założeniami analityków odnośnie poziomu wzrostu kosztów operacyjnych przy tworzeniu konsensusów mając świadomość jak mocno Spółka stawia na rozwój...

O, widzę, że nie tylko ja dotąd tylko czytałem to forum. Widzę, że swoim rozumem też się dotąd tu (na Stockwatch) za bardzo nie dzieliłeś, a zarejestrowany tu już jesteś piąty rok :) Coś w tym piątkowym spadku na XTB było zachęcającego do wypowiadania się z większą dozą pewności (co do przyszłego kursu) niż zwykle, nieprawda? Oby jak najwięcej takich okazji w naszym inwestorskim życiu :)

Owszem nie dzieliłem się swoimi spostrzeżeniami tutaj ani na innym bankowym portalu ale piątkowy spadek nieco mnie rozsierdził, a Twój pierwszy wpis zachęcił do tego bym wyszedł z nory i coś od siebie dodał ;)

A skoro powiedziałem A, to powiem też i B i podzielę się wynikami swoich kalkulacji wokół konsensusu. Wyliczyłem sobie jaki był historycznie stosunek kosztów operacyjnych w 4Q do kosztów operacyjnych poniesionych łącznie w trzech wcześniejszych kwartałach w danym roku i uzyskałem następujące wyniki:

2021: 40,6%
2022: 39,5%
2023: 37%

W przypadku konsensusu za 4Q2024 ten współczynnik na bazie wyliczeń analityków wynosi 36,2%... czyli jest niższy niż faktyczne współczynniki wyliczone na bazie wyników za poprzednie 3 lata - co (znów) mając wiedzę na temat ambitnych planów rozwoju Spółki jest dowodem na zdaje się niewłaściwe założenia analityków przyjęte do kalkulacji konsensusu. Czy celowo niewłaściwe - to już nie mi to oceniać...nie chciałbym wchodzić w teorie spiskowe ;)

Gdybyśmy na potrzeby kalkulacji zmodyfikowanego konsensusu za 4Q2024 przyjęli ww. współczynnik z 2023 roku (37%) , to tak oszacowany konsensus za 4Q2024 zakładałby ok. 240,8 mPLN EBIT [aktualne wyniki gorsze o ok.: -16,8%] oraz wynik netto na poziomie ok. 218,2 mPLN [aktualne wyniki gorsze o ok.: -11,8%]
Zmodyfikowany konsensus za 4Q2024 przy ww. współczynniku 39,5% z 2022 wykazałby: EBIT: 225,6 mPLN [aktualne wyniki gorsze o -11,1%], wynik netto: 204,2 mPLN [aktualne wyniki gorsze o -5,7%]
Zmodyfikowany Konsensus za 4Q2024 przy ww. współczynniku 40,6% z 2021wykazałby: EBIT: 218,8 mPLN [aktualne wyniki gorsze o -8,3%], wynik netto: 198,0 mPLN [aktualne wyniki gorsze o -2,8%]
Na bazie faktycznych wyników za 4Q2024 ww. współczynnik wyniósł 42,8% w następstwie wzrostu kosztów operacyjnych - w szczególności kosztów marketingu.

Nie widziałem by któryś z DM odniósł się do rozjazdu prognoz kosztów operacyjnych (w szczególności kosztów marketingu) wobec aktualnych wyników i z czego ten rozjazd miałby wynikać. Nie słyszałem też zbyt wiele o planowanym - odroczonym i zakładanym pozytywnym wpływie na wynik finansowy aktywizacji nowych klientów XTB, co mogłoby pomóc w lepszym zrozumieniu istotności zwiększanych nakładów na marketing.

Na deser zrobiłem jeszcze symulację jaki byłby faktyczny wynik netto gdyby aktualne koszty marketingu w 4Q rosły w identycznym tempie jak wszystkie pozostałe koszty w tym kwartale i wtedy (przy założeniu niezmienionego wyniku na operacjach finansowych oraz przyjętej stawce CIT wynikającej z faktycznych wyników) EBIT za 4Q2024 wyniósłby ok. 227,2 mPLN [-7,7% względem konsensusu] a wynik netto ok. 214,2 mPLN [-3,9% względem konsensusu]. Tylko wtedy liczba nowych klientów mogłaby być znacznie niższa, co stałoby w sprzeczności wobec ambitnych planów zarządu Spółki.

Skoro przy analitykach jesteśmy, to chciałbym zwrócić uwagę na fakt, iż konsensus z 4Q2024 względem tego z 3Q2024 zakładał wzrost wszystkich kosztów operacyjnych q/q o ok. 9 mPLN (ok. 5%), co biorąc pod uwagę dostępne informacje o istotnym rozwoju organizacji i znacznie rosnącej bazie klientów w następstwie intensywnych i kosztownych akcji marketingowych wydaje się być bardzo konserwatywnym założeniem, w następstwie którego aktualne wyniki istotnie rozjechały się z konsensusem. Bardzo chciałbym wiedzieć co stało za przyjętymi założeniami analityków odnośnie poziomu wzrostu kosztów operacyjnych przy tworzeniu konsensusów mając świadomość jak mocno Spółka stawia na rozwój...

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 22 lipca 2025 23:21:24
Liczba wpisów: 3
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,258 sek.

wnnjfzzf
gaftluzf
blnurvaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrgdmtbm
yqmjohcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat