Temat:
DADELO
Chciałbym zwrócić uwagę, że mimo "podobnej" redukcji (91 i 98,5) i wielkości transzy do PCF (16,2 i 28,5 mln) wielkość zapisów znacznie się różni (190 mln do 1,9 mld), rozchodzi się właśnie o te kilka procent różnicy w redukcji. Zainteresowanie było 10-krotnie mniejsze. Ciekawe jaka redukcja wśród instytucjonalnych.
|
|
Temat:
DADELO
Mogę prosić o jakiś link? Znalazłem tylko 10.12 o 13:00.
|
|
Temat:
DADELO
Pomysł to zwiększyć ofertę i zdobywać rynek ;) Ja to widzę tak: Wzrost na IPO o 0-15%, później ~6 miesięcy ciszy na spółce i kiepskich wyników w niskim sezonie - kurs powoli się osuwa. A w 2Q i 3Q może już będą jakiekolwiek efekty nowych inwestycji, możliwy wzrost kursu w wypadku dobrych wyników. Dlatego wchodzę w IPO, wychodzę po debiucie i czekam na okazję.
|
|
Temat:
DADELO
Przy zwracaniu uwagi na wycenę w wys. 200 mln zł należy pamiętać, że spółkę w jej obecnej formie wyceniają na 120 mln zł, a 80 mln zł dopiero pozyskają. To znacząco zmienia kontekst i obniża wskaźniki. Czy uda im się dobrze zainwestować pozyskany kapitał w rozwój to inna sprawa - ryzyko/szansa spółki.
Według mnie to tak naprawdę właśnie w tę wiarę się inwestuje zapisując na IPO, że uda im się dobrze zainwestować, rozwinąć i zdobyć rynek.
|
|
Temat:
INC
Deogracias, mam dwie uwagi:
1. INC rozpoczęło działalność w tym segmencie tak naprawdę dopiero w tym roku, przeprowadzili już wiele emisji, a jeszcze więcej jest w planach w tym i w przyszłym roku. W większości z nich zainwestuje w spółki wprowadzane na giełdę lub obejmie akcje po cenie nominalnej jako wynagrodzenie. Debiutów było dopiero kilka, a dopiero po debiucie dostajemy rynkową wartość inwestycji, a Ty oceniasz zysk z tych kilku debiutów jako jednorazowy, tylko dlatego że była hossa na NC w tym okresie. Moim zdaniem jest to dopiero początek, po dwóch kwartałach trudno ocenić ich potencjał, a "jednorazowy zysk" z pierwszego półrocza może zostać pobity już przez sam trzeci kwartał.
2. Portfel inwestora Carpathia Capital na stronie Stockwatch nie uwzględnia udziałów przekraczających 5% w spółkach: Maxipizza i Artgames.
|
|