Skoro moja spółka była zajęta, to wybieram inną spółkę biotechnologiczną Pure Biologics. Spółka po sporej przecenie w minionym roku. Liczę na lepszy rok dla branży biotechnologicznej w tym dla Pure Biologics.
|
|
Proszę o dopisanie do konkursu. Moja spółka to Scope Fluidics. Liczę na branże biotech w 2023.
|
|
Temat:
PZU
Jak zakup akcji PKN przez PZU wpłynie na wypłatę dywidendy w 2023 roku?
|
|
Proszę o zapisanie mnie do edycji 2022. Wybieram spółkę MLSystem. Proszę o dopisanie spółki w najbliższych możliwym terminie. Spółka jest innowacyjna. Ostatnio uruchomiła nowoczesną fabrykę ze swoim produktem Quantum Glass.
|
|
Jaki powód dzisiejszych spadków?
|
|
Temat:
MERCATOR
Możesz w kilku zdaniach opisać?
|
|
Ale to jak od 15 lat, to o jakim kraju piszesz?
W Polsce w PPK jak ktoś wypłaci przed 60 rokiem, to ze składek pracodawcy oddaje tylko 30% plus oczywiście swoje składki zachowuje w całości.
|
|
Czy ja dobrze rozumiem, że do naszych 2% pracodawca dokłada od siebie 1.5% ?? To oznacza że jeśli co miesiąc dokładam 100zl to pracodawca dorzuca 75 zł. Czyli nawet gdyby fundusz nic nie wypracował zysku daje to 75% stopy zwrotu. 75% to chyba dobry wynik?
|
|
Temat:
Pit 38
Dzięki. To chociaż tyle dobrze, że to oddzielne pity. Żona ma wgląd do pit 37, a pit 38 lepiej, żeby nie oglądała. Chociaż uważam, że sprawiedliwiej byłoby gdyby można odliczyć stratę od dochodu.
|
|
Temat:
Pit 38
Nigdy nie wypełniałem Pitu 38. W 2020 poniosłem stratę. Pytania:
1) Czy tę stratę mogę odliczyć od dochodu z tytułu umowy o pracę? Tzn jakoś w Pit 37?
2) Czy Pit 37 i Pit 38 są zupełnie od siebie niezależne? Czy mogę je wysłać do urzędu skarbwego w różnych terminach?
|
|
Wojetek napisał(a):@mko13
Odpowiedziałem Ci na te pytania już na PW 06.01.2020 ale mogę i tu powtórzyć:
Dzięki. Tak, zgadza się. Jest wiadomość, tylko o niej nie wiedziałem. Poznaję dopiero forum i myślałem, że jakieś powiadomienie dostanę o wiadomości. Pozdrawiam
|
|
Mam pytania do dostępu do portfelu 4 fazy roku. Oto one: 1) czy portfel składa się z polskich akcji czy jakiś innych instrumentów?
2) Czy do korzystania z tego portfela wystarczy platforma xStation?
3) Rozumiem, że to wygląda tak, że jest prezentowany portfel i jak ktoś chce to na swoją odpowiedzialność może go naśladować. Jak często są zmieniane akcje?
|
|
Jakie jest Wasze zdanie o PPK?
|
|