Jak wycenić rzeczywista wartość MLS ?
I tutaj mam pewien problem. Każdy kto inwestuje w spółki GPW zawsze bierze pod uwagę wskaźniki. Patrząc na wskaźniki MLS są one dość mocno przewartościowane na tle sektora czy szerokiego rynku. Czy te wskaźniki oddają rzeczywista wartość firmy? Mam poważne wątpliwości, bo wg mnie o wartości MLS decyduje potencjał badawczo-naukowy, które jest sercem i mózgiem MLS ILE na GPW jest firm o podobnym potencjale naukowo-badawczym? Czy MLS możemy porównywać do producenta rękawiczek, firm budujących siec sklepów, importerów, hurtowników lub firm informatycznych, wydobywczych, banków?
Jak ten potencjał wycenić? Ja nie wiem, moze na tym forum są specjaliści, którzy mogą to zrobić. Potencjał badawczo-naukowy to nie tylko zdolność do rozpoczęcia innowacyjnej, przełomowej produkcji komercyjnej, opartej o własne patenty, ale również możliwość sprzedaży licencji. Ile taka licencja moze kosztować? 10 mln$ , 100 mln$ czy moze 500 mln$...
Myślę ze o wartości MLS decyduje właśnie ten potencjał a nie proste popularne wskaźniki typu c/z, c/wk ...
|
Witam serdecznie Inwestorow. Jestem na tym forum nowa osoba ale z GPW jestem zwiazany od czasow " 4 spolek". Zawsze interesowala mnie budowa portfela ktora zawsze budzi emocje. Pytanie co jest wazniejsze analiza AT czy fundamentalna? Pytanie retoryczne. Oczywisci odpowiedzia jest znalezienie zlotego srodka. Czy to jest mozliwe? Ja na przestrzeni lat doswiadczenia na GPW uwazam ze nalezy do tego dodac analize geopolityczna ktora powinna byc wstepem do analizy fundamentalnej. Moje przekonanie wynika stad ze gielda wycenia przyszlosc a nie stan obecny. Z analizy geopolitycznej wynika ze w przyszlosci znaczenia beda nabierac polskie spolki zwiazane z branza energetyczna i surowcowa( poza weglem) szeroko pojeta oraz spolki z branzy info ale te ktore beda upatrywac swoj rozwoj na rynkach swiatowych. Z uawgi na maly kapital bym nie upatrywal zyskow w dlugim okresie ze spolek zwiazanych z branza bio -med choc ostanio z wiadomych wzgledow poszybowaly w gore. Zmiany w geopolityce to zmianiany z inicjatywa Trojmorza, budowa gazciagow czy tez z CPL oraz budowa transportowa na osi polnoc-poludnie. Ja stworzylem swoj niewielki portfel, pewnie zostanie on poddany krytyce ale po to go przedstawiam K2 Live chat PGNIG Orlen zastanawiam sie nad KGHM ale nie lubie kupowac na gorce.
|