PARTNER SERWISU
cxhgzxao
7 8 9 10
Tofik
6
Wpisów: 101
Wysłane: 23 czerwca 2021 11:25:30 przy kursie: 112,60 zł
można prosić o AT ?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 23 czerwca 2021 12:20:32 przy kursie: 112,60 zł
MLSYSTEM - analiza techniczna

Kurs akcji znajduje się w neuralgicznym miejscu i w najbliższych dniach powinny zostać określone średnioterminowe perspektywy notowań. Rzecz w tym, że na wykresie powstała formacja RGR z potencjalnym zasięgiem spadków w okolice 76 zł. Formację można uznać za wiarygodną, gdyż między głowa a lewym ramieniem mamy negatywną dywergencję na RSI. Dodatkowo przełamaniu linii szyi towarzyszył skokowy wzrost wolumenu wykraczający poza 20-okresową średnią. Kilka ostatnich zwyżkowych sesji należałoby więc traktować jako ruch powrotny do linii szyi.
Z drugiej zaś strony dywergencja była z rodzaju tych słabszych - oba szczyty oscylatora wypadły w strefie sygnalnej. Dodatkowo linia trendu na RSI została przełamana, co zapowiada możliwość przełamania jej odpowiedniczki na wykresie cenowym.
W związku z powyższym obserwowałbym zachowanie kursu akcji względem linii szyi w najbliższych dniach. Odejście na niższe poziomy cenowe oznaczać respektowanie tej linii i realizację zasięgu spadków wynikającego z wysokości formacji.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

sartan
2
Wpisów: 4
Wysłane: 1 lipca 2021 09:51:43 przy kursie: 118,80 zł
Załączam swoją relację z ZWZA, którą zamieściłem na bankierze.

Witam,
Tak więc jestem po ZWZA jako akcjonariusz i uczestnik. Podzielę się z Wami moimi obserwacjami i informuję, że są to moje subiektywne spostrzeżenia. Proszę nie podejmować decyzji inwestycyjnych (zakup/sprzedaż akcji) na podstawie mojej opinii.

Na walne zarejestrowało się 6 akcjonariuszy
1) Prezes Dawid Cycoń
2) W-ce Prezes Edyta Stanek
3) 3 x Inwestorzy indywidualni (jeden się nie pojawił)

Nie było akcjonariuszy instytucjonalnych reprezentowanych przez kancelarie --> wnioskuję, że to one stały także za ostatnimi silnymi przecenami wraz ze spekulantami. Martwi mnie to, że w akcjonariacie mogliśmy zostać sami z dwójką uczestników w koronie (Pani Edyta Stanek i Pan Dawid Cycoń)

Walne zaczęło się punktualnie o 11:00

Trwało z głosowaniem nad uchwałami całe 29 minut, Pan Solorz szybko się uwinął.

Odpowiadając na pytania czy była możliwość porozmawiania z zarządem -> Nie było takiej możliwości. Była ewentualnie możliwość rozmawiania nt. uchwał do podjęcia na ZWZA.

Prezes Dawid Cycoń pojawił się 2 minut przed WZA i wyszedł zaraz po zamknięciu WZA przez przewodniczącego (w zasadzie mówiąc tylko dzień dobry i do widzenia). Nawet nie zdążyłem schować lapka do torby i już go nie było ;-)

Jeden z inwestorów próbował porozmawiać z Panią Edytą ale niestety też nie znalazła dużo czasu.

Ponieważ w firmie byłem przed walnym więc pochodziłem po firmie obserwując pracowników, organizację i biura.

Ocena subiektywna jest pozytywna. W biurach panuje porządek, 5S i nie widziałem zagrożeń BHP.
Wszystko w obszarach które widziałem jest zorganizowane dobrze i na swoim miejscu.

Niestety nie było mi dane zobaczyć już uruchomionej produkcji czy chociaż sławnego laboratorium.
Spółka, zarząd lub ktoś z pracowników (z polecenia zarządu), nie zadbał o to aby można chociaż zadać kilka pytań odnośnie portfolio, zobaczyć jakiś show room z produktami czy zrobić plant tour. Nic kompletne zero.

Dlatego samo walne i potraktowanie mnie jako akcjonariusza mniejszościowego oceniam nisko.

Ale ogólnie patrząc na obraz firmy nie widziałem powodów do niepokoju.

Przed firmą pełno samochodów pracowniczych.

Parking przed halą leasingowaną od strefy jest pełny. Dostawy są też realizowane do tej hali tzn, że biura już tam powinny funkcjonować. Sądzę, że tam właśnie produkują covid detector.

Budowa dodatkowej powierzchni produkcyjno-logistycznej trwa (szacuję, że potrwa jeszcze 6-8 miesięcy).

Pytanie kiedy pojawią się kolejne pozytywne ESPI ze spółki i jak rynek na nie zareaguje.

Dodatkowo po ZWZA udałem się z kolegą na Uniwerek zobaczyć zainstalowane tam już produkty MLS. Powiem szczerze, że robi to wrażenie pozytywne.

Dodatkowo Covid Detector nie stał na wejściu do firmy i nigdzie go nie widziałem.
Get Rich or Die Tryin'

Marek Ossey
1
Wpisów: 2
Wysłane: 31 lipca 2021 10:11:50 przy kursie: 112,20 zł
Jak wycenić rzeczywista wartość MLS ?

I tutaj mam pewien problem. Każdy kto inwestuje w spółki GPW zawsze bierze pod uwagę wskaźniki. Patrząc na wskaźniki MLS są one dość mocno przewartościowane na tle sektora czy szerokiego rynku.
Czy te wskaźniki oddają rzeczywista wartość firmy? Mam poważne wątpliwości, bo wg mnie o wartości MLS decyduje potencjał badawczo-naukowy, które jest sercem i mózgiem MLS
ILE na GPW jest firm o podobnym potencjale naukowo-badawczym? Czy MLS możemy porównywać do producenta rękawiczek, firm budujących siec sklepów, importerów, hurtowników lub firm informatycznych, wydobywczych, banków?

Jak ten potencjał wycenić? Ja nie wiem, moze na tym forum są specjaliści, którzy mogą to zrobić.
Potencjał badawczo-naukowy to nie tylko zdolność do rozpoczęcia innowacyjnej, przełomowej produkcji komercyjnej, opartej o własne patenty, ale również możliwość sprzedaży licencji.
Ile taka licencja moze kosztować? 10 mln$ , 100 mln$ czy moze 500 mln$...

Myślę ze o wartości MLS decyduje właśnie ten potencjał a nie proste popularne wskaźniki typu c/z, c/wk ...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 sierpnia 2021 21:25:49 przy kursie: 111,60 zł
Czas rozliczeń – omówienie sprawozdania finansowego MLSystem po I kw. 2021 r.

MLSystem szykuje się do wdrożenia sprzedażowego pierwszego z projektów, który ma zmienić oblicze spółki i sprawić skokową zwyżkę przychodów. Zanim jednak to nastąpi warto zapoznać się z aktualną sytuacją spółki.

Przychody spółki od momentu giełdowego debiutu mocno się zwiększyły. W 2018 r. wyniosły ponad 123 mln zł, co oznacza wzrost o 126 proc., ale już w 2019 r. nastąpił regres sprzedaży, co spółka tłumaczyła przesunięciem rozstrzygnięć kluczowych przetargów. W 2020 r. przychody zwiększyły się do poziomu 127 mln zł, ale driverem wzrostu nie były przesunięte rozstrzygnięcia, a otwarcie nowego kanału sprzedaży klasycznej fotowoltaiki dla detalu, instytucji i MŚP.

Doskonale widać to w segmentacji przychodów na poszczególne asortymenty. W 2020 r. nastąpił znaczący regres w usługach kontraktowych, czyli w aktywności jaka doprowadziła do wzrostu przychodów. ML System ze spółki instalacyjno-produktowej przechylił się bardziej w stronę producenta.

kliknij, aby powiększyć

Jednocześnie spółka w zasadzie zredukowała swoją aktywność usług budowlanych, realizowanych bez udziału fotowoltaiki.

kliknij, aby powiększyć

Zupełnie coś odmiennego stało się w I kw. br., gdzie udział produkcji przemysłowej spadł z ponad 50 proc. we wszystkich kwartałach 2020 r. do obecnych 38 proc. Niestety spółka nie wyjaśniła powodu tej zmiany. Trzeba jednak dodać, że same przychody w I kw. br. wzrosły o 33 proc., głównie za sprawą realizacji większej wartości kontraktów budowlanych – wzrost o 135 proc. r/r. Prawdopodobnie za spadkiem przychodów stoi zakończenie programu Mój Prąd 2.0. Kolejna edycja programu ma znacznie mniejsze dofinansowanie – 3 tys. zł zamiast 5 tys. zł. Możliwe, że spółka musiała dopasować cenniki do nowych warunków rynkowych.

kliknij, aby powiększyć

Przychody to bardzo ważna sprawa, ale jeszcze ważniejsza jest rentowność. Marża zysku brutto na sprzedaży mocno zapikowała. W 2018 r. spadła do 13 proc., na takim poziomie utrzymała się w 2019 r. aby w 2020 r. wzrosnąć do 24 proc.

kliknij, aby powiększyć

Takie zmiany rentowności można próbować tłumaczyć inną segmentacją przychodów, wszak kontrakty budowlane mają znacznie niższą rentowność niż sprzedaż innowacyjnych produktów. Niestety, jeśli zerknąć na krótki termin, to argumentacja upada, gdyż ciężko dostrzec jakąś korelację marży z udziałem produkcji w przychodach. Kwartał z najwyższym udziałem co prawda odpowiada najwyżej rentowności, ale drugi co do wielkości pod względem udziału produkcji ma jednocześnie najniższą rentowność w 2020 r. W I kw. br. rentowność zysku brutto na sprzedaży była niestety najniższa w rozpatrywanym okresie i niestety także nie wiadomo z jakiego powodu, ale można ją łączyć z tezą postawioną przy omawianiu przychodów, czyli spadkiem dofinansowania w programie Mój Prąd 3.0.

kliknij, aby powiększyć

Niestety wzrost przychodów nie oznacza w przypadku spółki także wzrostu zysków. W 2015 r. spółka zanotowała EBIT na poziomie 14,5 mln zł, natomiast w 2020 r. 11,5 mln zł. W tym czasie koszty operacyjne (sprzedaży i zarządu) wzrosły z 8,2 mln zł do 23 mln zł. Wśród kosztów ogólnego zarządu spółka prezentuje między innymi koszty:
Amortyzacji – 5,2 mln zł na 10.6 wykazanej we wszystkich kosztach
Wynagrodzeń – 7,1 mln zł na 17 mln zł
Programu motywacyjnego – 0,8 mln zł

Tak duży udział dwóch pierwszych pozycji tłumaczy się wykazywaniem w kosztach ogólnego zarządu kosztów Fotowoltaicznego Centrum Badawczo-Rozwojowego. Należy jednak pamiętać, że z drugiej strony programy badawcze spółki są dotowane i to w znaczącym stopniu, więc wpływ prac badawczych na wynik nie powinien być wysoki.

kliknij, aby powiększyć

W I kw. br. ML System odnotowała na poziomie operacyjnym nawet stratę – 0,4 mln zł., w porównaniu do 1,7 mln zł zysku przed rokiem. Koszty operacyjne wzrosły w tym czasie o 0,56 mln zł. Rozpatruję je łącznie, gdyż od tego roku zmieniła się alokacja pewnej grupy kosztów z kosztów ogólnego zarządu do kosztów sprzedaży. Skoro wzrost kosztów zabrał tylko 0,56 mln zł z 2 mln zł utraty wyniku oznacza, że głównym powodem straty jest spadek zysku brutto na sprzedaży wynikający z utraty rentowności.

kliknij, aby powiększyć

Z rachunku segmentowego wynika, że wynik na poziomie skonsolidowanym jest pochodną wyniku fotowoltaiki, a nie segmentu prac badawczych. W II kw. 2020 r. fotowoltaika pokazała EBIT na poziomie prawie 7 mln zł przy przychodach rzędu 37 mln zł. natomiast to w IV kw. przychody były podobne do II kw., ale EBIT wyniósł zaledwie 1,4 mln zł. Obecnie mamy zaledwie 0,4 mln zł zysku przy przychodach powyżej 26 mln zł. Straty generowane przez segment B+R to poziom maksymalnie 1,6 mln zł przy średniej 0,9 mln zł.

kliknij, aby powiększyć

Skoro to nie prace badawcze, ani nie koszty programu motywacyjnego są powodem słabych wyników należy uznać, że to efekt niewłaściwego zarządzania. Być może polityka cenowa spółki nie jest właściwa, albo przestrzelono prognozy co do popytu na produkty i mamy nieadekwatny wzrost kosztów.

Nie najlepsze wnioski płyną też z analizy przepływów i bilansu. Ostatni raz dodatni przepływ operacyjny zanotowano w 2015 r. O ile ujemne przepływy w 2018 czy 2020 r. da się wytłumaczyć wzrostem sprzedaży i w konsekwencji wzrostem zapotrzebowania na kapitał obrotowy, to w 2019 był spadek i należałoby oczekiwać wpływu gotówki.

Spółka cały czas wydaje spore kwoty na inwestycje. W 2020 r. było to 49 mln zł a rok wcześniej prawie 38 mln zł. W związku z tym, że przepływy operacyjne i inwestycyjne są ujemne, to musi się finansować nowym zadłużeniem i emisjami akcji. Oczywiste jest, że taka emisja odbyła się w 2018 r. przy upublicznieniu, ale kolejną mieliśmy w 2020 r., kiedy pozyskano ok. 56 mln zł.

kliknij, aby powiększyć

W I kw. br. spółka zanotowała co prawda pozytywny przepływ operacyjny, ale takie zdarzały się też w przeszłości, jak choćby w III kw. 2020 r.

kliknij, aby powiększyć

Wyjaśnieniem odpływu operacyjnego przy dodatniej EBITDA jest pogarszająca się efektywność. Cykl rotacji gotówki wydłużył się z 76 dni zanotowanych w 2018 do 101 dni w 2019 r. i 218 mln zł w 2020 r.

kliknij, aby powiększyć

Względem 2018 r. suma bilansowa wzrosła o 74 proc., a w wartościach bezwzględnych o 132 mln zł. Zapasy, należności i aktywa z tytułu kontraktów urosły o łącznie 40 mln zł przy takich samych przychodach, co obrazuje utratę efektywności. Rzeczowe aktywa trwałe wzrosły o 73 mln zł, czyli 70 proc. Oczywiście część tych aktywów jest w budowie, ale same aktywa pracujące (zakończone) wzrosły z 89 mln zł na koniec 2018 r. do 133 mln zł na koniec 2020 r., czyli o 48 proc. natomiast przychody tylko o 3 proc. Inaczej mówiąc nowe inwestycje oddane do użytkowania nie przełożyły się w żaden sposób na sprzedaż. Część z nich faktycznie nie miała takiej możliwości, gdyż to inwestycja w centrum B+R, ale część jak na przykład inwestycja w ultralekkie panele powinna, a wzrostu nie widać.

kliknij, aby powiększyć

Dotychczasowe inwestycje miały słabe przełożenie na wyniki finansowe spółki, więc można mieć też pewne obawy o efekty flagowych programów i wiarygodność celów finansowych zawartych w strategii. Jedno jest pewne – kapitalizacja to nie jest efekt dotychczasowej działalności. Choć cena akcji spadła ze 180 zł w szczycie do obecnych 111 zł to nadal daje to ponad 700 mln zł wartości spółki. Przy stopie dyskontowej na poziomie 10 proc. oznacza to oczekiwanie na przyszły powtarzalny zysk netto w kwocie 70 mln zł, natomiast dla bardziej liberalnej stopy 8 proc. ponad 50 mln zł.

Zgodnie ze strategią spółki po wdrożeniu trzech flagowych produktów (Quantum Glass, 2D Glass, Active Glass) w 2024 przychody mają wynieść 400 mln zł rocznie, czyli mają wzrosnąć prawie 4-krotnie. Przy 400 mln zł przychodów aby uzasadnić obecną kapitalizację rentowność musiałaby wynieść minimum 12 proc. przy obecnej za 2020 r. na poziomie 8 proc. Taka marża oczywiście jest możliwa, bo choćby w 2015 r. rentowność ta wynosiła 27 proc., ale raczej należy ten rok traktować jako wyjątek, gdyż we wszystkich innych latach maksymalnie było 11 proc.

Pytaniem pozostaje czy spółka będzie w stanie wygenerować zakładaną sprzedaż. Według raportu Grand View Research rynek BIPV w 2024 r. będzie większy o ok. 100 proc. i wciąż jego podstawą będą ogniwa krzemowe (ok. 2/3 wartości). Inaczej mówiąc obecne przychody na skutek rosnącego popytu mogłyby wzrosnąć do ok. 250 mln zł. Jeśli chodzi o szkło oparte o kropki kwantowe spółka powinna być pionierem i liderem, a to daje szanse na ekspansje zagraniczną. Problem w tym, że powstają technologie konkurencyjne oparte o perowskity, a nie kropki kwantowe. Sule dysponujące tą technologią wybudowało już linię produkcyjną i ma za sobą pierwsze komercyjne wdrożenia. Co prawda, na razie folie z peroskwitami są tylko pół-przezroczyste, ale może to nie stanowić problemu dla wykonawców i użytkowników budynków. Ten element stanowi dla spółki dość istotne ryzyko.

Kolejnym ryzykiem jest… zarząd spółki. Z obecnych wyników i historycznych danych finansowych wynika, że spółka miewa problemy z rentownością i efektywnością, których nie da się łatwo wytłumaczyć na przykład kosztami programów badawczych, poszerzeniem oferty produktowej, albo koniecznością zatowarowania nowych punktów dystrybucji. Oczywiście może być tak, że czegoś nie dostrzegam, ale w takim przypadku to błędy w komunikacji.
Dodatkowo patrząc na prezentacje do wyników można odnieść wrażenie, że efekty finansowe nie są dla zarządu najważniejsze. Na początku zarząd przedstawia swój potencjał badawczy, ofertę produktową, rozwiązania antycovidowe, rozwijane projekty, istotne wydarzenia, czynniki wzrostu, wybrane realizacje, a na końcu wyniki finansowe. Oczywiście sukces bez zaangażowania w prace B+R nie jest możliwy, ale dbałość o bieżące wyniki finansowe powinna być równie istotna.

>> Wyceny automatyczne są tutaj
>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 365 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 9 sierpnia 2021 12:51

rosolxxx
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 2
Wysłane: 10 września 2021 11:24:44 przy kursie: 110,20 zł
Czesc ! Ktos madry sie wypowie jaki moze miec wplyw dzisiejszy komunikat o zawarciu umowy o rejestrację akcji w depozycie.

Pozdrawiam
Ros

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 27 września 2021 16:00:40 przy kursie: 101,60 zł
Dzisiaj poszło info o rozszerzeniu współpracy z Pilkingto, ale info bardzo ogólne... Brak konkretów.

Najpierw kurs wystrzelił, ale ma duże problemy z utrzymaniem wzrostów. puke_l
ujeżdżam byki ===>>

sartan
2
Wpisów: 4
Wysłane: 30 września 2021 08:30:41 przy kursie: 108,80 zł
Hmm, ciekawe czy ostatnie dwa infa o umowie z pilkington i wynikach badania CD nie zostały puszczone pod dzisiejsze wprowadzenie akcji do obrotu. Nie spodziewam się sprzedaży akcji ze strony prezesa i v-ce prezes ale nie wiem kto z managementu dostał akcje i w jakich ilościach. Przynajmniej jak sprzedadzą akcje to będzie musiał być podany komunikat przez ESPI to szybko się dowiemy co w trawie piszczy.
Get Rich or Die Tryin'

bumbum bumbum
1
Wpisów: 1
Wysłane: 18 października 2021 18:21:16 przy kursie: 93,10 zł
Czekamy na dalsze informacje, szczególnie ws. QG i uruchomienia oddziału w USA (który prawdopodobnie już jest).

MilionyMonet
2
Wpisów: 15
Wysłane: 20 października 2021 16:15:00 przy kursie: 104,40 zł
dzieje sie .chyba konczymy ta uciazliwa korekte Boo hoo! hello1

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 czerwca 2022 19:28:25 przy kursie: 66,80 zł
Opłacalność w kropce – omówienie sytuacji fundamentalnej ML System po I kw. 2022 r.

Jeśli chodzi o tzw. „story”, to na papierze ML System wygląda bardzo dobrze. Spółka pracuje nad innowacyjnymi w skali światowej rozwiązaniami dla budownictwa, obiecuje bardzo wysoki wzrost przychodów i poprawę rentowności. Jeśli się bliżej przyjrzeć wynikom i działaniom, to niestety obraz jest mniej optymistyczny.

Technologiczna rewolucja
Podmiot kierowany przez Dawida Cyconia jest producentem modułów i ogniw fotowoltaicznych, w tym także przeznaczonych do integracji z budynkami (BIPV). W tym zakresie działalności oferuje między innymi żaluzje fotowoltaiczne, fasady, świetliki, czy w końcu szyby zespolone. W ofercie ML System znajdziemy także rozwiązania smart, czyli lampy PV, zadaszenia, czy stacje ładowania przeznaczone dla sektora publicznego.

Zgodnie z komunikacją już na etapie IPO motorem napędowym miały być innowacyjne rozwiązania chemii materiałowej, w tym oparte o kropki kwantowe. Zgodnie z prezentacją IPO spółka zapowiadała zakończenie badań nad technologią UltraPV (cienkiego, wytrzymałego szkła) w 2018 r., natomiast Quantum Glass (rozwiązania z kropkami kwantowymi) na rok 2020 r.

Potwierdzeniem oczekiwań miał być program motywacyjny, który zakładał :
123 mln zł sprzedaży i 15,4 mln zł EBITDA w 2018 r. (zrealizowano 123 mln zł i 14,5 mln zł)
120 mln zł sprzedaży i 24 mln zł EBITDA w 2019 r. (zrealizowano 93 mln zł i 14 mln zł)
150 mln zł sprzedaży i 30 mln zł EBITDA w 2020 r. (zrealizowano 127 mln zł i 22,1 mln zł)

Wydaje się, że założeń programu nie udało się wykonać w dużej mierze przez opóźnienia we wdrożeniu komercyjnym efektów prac badawczych i rozwojowych. Komunikatem z 9.05.2019 r. spółka podtrzymywała rozpoczęcie produkcji najbardziej oczekiwanego Quantum Glass w 2020 r. (mlsystem.pl/nowa-hala-dla-quan...), ale już po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie hali produkcyjnej, gdzie ta produkcja miała być ulokowana termin został zmieniony na I połowę 2021 r. (mlsystem.pl/nowa-hala-produkcy...). Finalnie uroczyste otwarcie linii do produkcji nastąpiło dopiero w grudniu 2021 r. (ir.mlsystem.pl/2021/11/16/ml-s...).

Work for food
W 2021 r. spółka istotnie zwiększyła sprzedaż. Przychody wyniosły 189 mln zł i były wyższe o 48 proc. r/r. Niestety wzrost sprzedaży miał strukturę różną od oczekiwanej. Przychody ze sprzedaży produktów spadły o 20,7 mln zł (29 proc.), natomiast wzrosła sprzedaż usług kontraktowych (75 mln zł, 197 proc.), czyli kontraktów na elementy PV łącznie z montażem (albo nawet budową budynków), które z natury rzeczy powinny mieć mniejszą rentowność niż produkty innowacyjne. O 38 proc. wzrosła też sprzedaż towarów.

kliknij, aby powiększyć

Zawodem 2021 r. była sprzedaż eksportowa, która w zasadzie pozostała na tym samym poziomie co przed rokiem (7 mln zł), a miał to być jeden z celów strategicznych.

W pierwszym kwartale br. obserwujemy dalszy wzrost sprzedaży – 109 proc. (28,6 mln zł) r/r. Co prawda w relacji do poprzedniego kwartału mamy spadek o 18 proc., ale spółka wykazuje silną sezonowość, więc nie należy się tym zupełnie przejmować. Co istotne, tym razem charakter wzrostu wydaje się mieć oczekiwany kierunek. Przychody ze sprzedaży produktów wzrosły o 193 proc. (19,2 mln zł), kontraktów o 16 proc. (2,1 mln zł), natomiast pozostałych produktów i towarów o 241 proc. (+7,4 mln zł)

kliknij, aby powiększyć

Dodatkowo mamy cztery kwartały z rzędu z wyraźnym poziomem sprzedaży eksportowej. W I kw. sprzedaż poza granice Polski wyniosła 3,5 mln zł w porównaniu do 0,3 mln zł przed rokiem.

kliknij, aby powiększyć

Wzrosty przychodów powinny cieszyć, ale trudno o radość jak patrzy się na realizowane marżę i wzrost kosztów. Do 2020 r. pomimo rosnącej sprzedaży zysk brutto na sprzedaży spadał, co oczywiście związane było ze spadkiem marży. W 2020 r. ML System odnotował wzrost wyniku i marży, ale w 2021 r. znów mamy regres.

kliknij, aby powiększyć

W I kw. 2022 r. obserwujemy spadek rentowności brutto na sprzedaży do poziomów jednocyfrowych, przez co wynik na tym poziomie pomimo dynamicznej zwyżki przychodów w zasadzie stoi w miejscu (+3 proc.).

kliknij, aby powiększyć

Niestety wzrosty sprzedaży oznaczają w spółce także istotny wzrost kosztów ogólnego zarządu. Koszty te w 2021 r. wzrosły o 14 proc., a dodatkowo pojawiły się zauważalne koszty sprzedaży – prawie 6 mln zł wobec 2 mln zł rok wcześniej. W związku z osłabieniem zyskowności oraz wzrostem kosztów operacyjnych zysk ze sprzedaży wylądował pod wodą – strata na poziomie 3,3 mln zł. Wynik na poziomie operacyjnym był dodatni w związku z rozpoznawaniem przez spółkę dotacji do aktywów trwałych i w zasadzie EBIT jest gdzie tak naprawdę możemy dopiero właściwie ocenić wyniki. W 2021 r. spółka odnotowała 4,4 mln zł zysku, co oznacza spadek o 62 proc. r/r – wygląda to niestety słabo.

kliknij, aby powiększyć

W I kw. br. na poziomie operacyjnym też niestety mamy stratę i w dodatku wyższą niż przed rokiem (-1,7 mln zł vs. - 0,4 mln zł). Jak wspomniałem wcześniej zysk brutto był niemal taki sam, ale wzrosły koszty sprzedaży (0,7 mln zł, +52 proc.), co jest zupełnie normalne przy takim wzroście przychodów (+109 proc.), wzrosły koszty ogólnego zarządu (+10 proc., + 0,5 mln zł), a linia pozostałej działalności operacyjnej dała o 0,3 mln zł mniej zysku niż przed rokiem.

kliknij, aby powiększyć

Segmentacja działalności w spółce na kontrakty niezwiązane z fotowoltaiką, fotowoltaikę i pozostałe usługi nie pozawala niestety na wyciąganie wiarygodnych wniosków na temat przyczyn pogorszenia rentowności. Jasnym jest, że w 2021 r. segment B+R zanotował stratę o 0,6 mln zł wyższą. Jasnym także jest, że lepiej dzieje się na działalności nieprzypisanej do segmentów czyli działalności polegającej na obróbce szkła i jego implementacji, zarządzania energią, a także rozwiązaniach antycovidowych – EBIT w 2021 r. to 4,9 mln zł, czyli o 3,4 mln zł więcej r/r. W tym miejscu trzeba dodać, że wyniki nie są efektem sprzedaży covid detectora, bo spółka osiąga tylko przychody z komercyjnych badań przesiewowych. Segmentem odpowiedzialnym za spadek wyników jest przede wszystkim segment fotowoltaiki, ale pamiętać należy, że w tym segmencie spółka raportuje nie tylko sprzedaż swoich produktów, ale także sprzedaż usług montażowych, czy budowlanych o ile częścią kontraktu są produkty spółki. Wynik segmentu PV spadł z 13 mln zł w roku 2020 do raptem 3,9 mln zł w roku 2021.

Podobne zachowania były kontynuowane w I kw. br. Fotowoltaika zamieniła 0,4 mln zł zysku operacyjnego w 1,6 mln zł straty, B+R zabrała o 0,5 mln zł więcej r/r, natomiast działalność pozostała wygenerowała o 0,9 mln zł zysku więcej.

kliknij, aby powiększyć

Niestety analiza przyczyn spadku marżowości jest bardzo trudna bez znajomości udziału w przychodach i kosztach usług montażowych, czy budowlanych. Z układu kosztów wynika, że w 2021 r. istotnie wzrósł udział kosztów usług obcych w sprzedaży – z poziomu 30 proc. w 2020 r. do 40 proc. rok później. To sugerowałoby, że udział prac budowalno-montażowych w masie sprzedaży się zwiększył, a takie usługi są z reguły mniej zyskowne niż sprzedaż produktów, a dodatkowo spółka w takim przypadku naraża się na ryzyko zmiany ceny materiałów i surowców, bo kontrakty budowlane z reguły mają określony z góry poziom. W pierwszym kwartale tego roku sprawy wyglądają jednak inaczej – udział kosztów usług obcych w przychodach spadł z 49 proc. do 29 proc., natomiast mocno wzrósł koszt materiałów i energii – z 29 proc. w I kw. 2021 r. do 55 proc. w I kw. br. Teoretycznie wektor sprzedaży mógł być korzystniejszy dla spółki, ale być może problemem okazała się inflacja…

kliknij, aby powiększyć

Niestety, ani rachunek segmentowy, ani koszty rodzajowe nie pozwalają na wyciąganie daleko idących wniosków. Jedno natomiast jest pewne – pod względem wyników sprawy nie zmierzały w dobrym kierunku. Na razie efektów uruchomienia produkcji Quantum Glass nie widać. Dla przypomnienia Q Glass to szyba generująca prąd z promieniowania UV i IR, a jednocześnie transparentna dla pasma widzialnego. W prezentacji do wyników mamy informację, że wciąż trwają prace nad ulepszeniem technologii, więc jasnym jest, że obciążenie linii produkcyjnej nie jest zbyt duże. To może być wyjaśnieniem obecnych słabych wyników. Problem w tym, że za chwilę wejdą kolejne linie produkcyjne (2D Glass - cienkie szkło) i znów może sytuacja się powtórzyć, a w 2023 r. spółka planuje uruchomić Active Glass, czyli szyb opartych o kropki kwantowe z możliwością gięcia i znacznie większą (ponad dwukrotnie) sprawnością w generowaniu energii na mkw.

Warto także powiedzieć, że spółka stosuje mało uczciwe podejście w prezentacji wyników. W prezentacjach wynikowych, a nawet raportach dominuje EBITDA. Problem w tym, że owa EBITDA zawiera sporo rozliczeń dotacji do aktywów trwałych, których kosztem jest niewykazywana w EBITDA amortyzacja.

Kropka w morzu potrzeb
Amortyzacji nie ma też w przepływach operacyjnych, a te wyglądają bardzo blado. W ciągu ostatnich dwóch lat spółka zassała w operacjach ponad 17 mln zł. W ostatnim kwartale, kiedy kapitał obrotowy się kurczył i wracał do spółki przepływy były ujemne na 2,1 mln zł. Spółka cały czas mocno inwestuje. W ciągu ostatnich 2 lat wydała ponad 100 mln zł, z czego w ostatnim kwartale ponad 16 mln zł. Przy braku finansowania operacyjnego oznacza to wysokie potrzeby kapitałowe. W 2020 r. doszło do emisji akcji, natomiast w 2021 do zaciągania zobowiązań finansowych.

kliknij, aby powiększyć

Jedynym pozytywem ostatniego kwartału jest dalsza poprawa efektywności w rozumieniu gospodarowania kapitałem – cykl konwersji gotówki obniżył się do 97 dni, względem 105 dni kwartał wcześniej i 123 dni przed rokiem. Niestety jak napisałem powyżej niewiele to zmieniło w kwestii generowanych przepływów operacyjnych.

kliknij, aby powiększyć

Hamulec w dłoni
Wysokie inwestycje znalazły swoje odzwierciedlenie w bilansie. Rzeczowe aktywa trwałe urosły względem końca 2018 r. o ponad 100 proc. O ile pod względem wartości był to największy przyrost, to w ujęciu nominalnym rosną zapasy. Wygląda także na to, że spółka nie za mocno stoi z poziomem gotówki – na koniec I kw. było jej tylko 4 mln zł.

kliknij, aby powiększyć

Poziom zadłużenia ogólnego nie jest duży, ale problemem może być dług finansowy, który w relacji do generowanej EBITDA znajdował się przez chwilę na czerwonej linii – przekroczył w III kw. poziom 4, uważany powszechnie za granicę bezpieczeństwa. Obecnie wynosi 3,1 co nie jest może poziomem niskim, ale już tak nie kłuje w oczy. Problem w tym, że spółka nie generuje gotówki, a do spłacenia w tym roku jest 32 mln zł zobowiązań finansowych, które wymagają rolowania, a przecież mamy wciąż program inwestycyjny. Taki układ nie pozwala w analizach pomijać długu, bo ryzyko wywrotki jest niepomijalne. Tak też wskazuje ekwiwalent ratingu finansowego Altmana na poziomie BB.
W tym miejscu dodać należy, że sytuacja teoretycznie powinna ulec poprawie w kolejnym kwartale, bo w branży budowlanej I kw. z reguły jest okresem mniejszej aktywności. Problem w tym, że spółka będzie musiała prawdopodobnie sfinansować wzrost kapitału obrotowego, a jak napisałem wcześniej gotówki w spółce za wiele nie było, więc trzeba będzie starać się o kolejne finansowanie dłużne.

kliknij, aby powiększyć

Warto też pamiętać o tym, że za chwilę spółkę dotknie wzrost stóp procentowych. W I kw. efektywna stopa oprocentowania wyniosła 3,5 proc. natomiast obecnie WIBOR3M wynosi już 6,6 proc. co po dodaniu minimalnej marży banku na poziomie 1 proc. daje potencjalnie 7,6 proc. efektywnej stopy procentowej za chwilę, co w przełożeniu na koszty odsetkowe oznacza wyższe obciążenie o ponad 1 mln zł.

Lepszy wróbel w garści
Wyniki na razie nie napawają optymizmem. Spółka co prawda realizuje wzrost sprzedaży, ale odbywa się to kosztem rentowności. Rachunek segmentowy nie pozwala na wyciąganie wniosków gdyż nie wiadomo jaka sprzedaż jest realizowana z produkcji do usług i jak spółka transformuje między segmentami marże. Niestety inwestorzy zainteresowani spółką nie są informowani ani o wolumenie nowych produktów, ani o sprzedaży na nich zrealizowanej, więc ciężko ocenić efekty czynionych inwestycji, bo tych finansowych jak na razie poza wzrostem sprzedaży nie widać.

Inwestorom może się nie podobać brak koncentracji działań zarządu spółki nad planowym, zgodnym z harmonogramem wdrożeń produktów, tym bardziej, że zarząd ów rozprasza się na nowe modne aktywności. Po wybuchu pandemii spółka stawiała na covid detector, który wydaje się projektem o ograniczonym potencjale, a niedawno wypłynęła kolejna sprawa - produkcja elektrolityczna wodoru. Temat oczywiście obecnie chwytliwy, ale odwraca uwagę od core bussinesu, a jak wspomniałem tutaj do tej pory finansowo jest mało ciekawie. Być może właśnie przez brak odpowiedniego skupienia na strategicznie najważniejszych projektach.

>> Wyceny automatyczne są tutaj
>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 360 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 27 czerwca 2022 12:32

W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy.

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 kwietnia 2023 19:32:09 przy kursie: 71,25 zł
MLSYSTEM - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale dziennym. Poprzednia analiza techniczna, opublikowana przeszło dwa lata temu nie napawała optymizmem, natomiast bieżący wykres pozwala na odważniejsze spojrzenie w jego górne partie. W ostatnich 6 miesiącach notowań kurs akcji nakreślił sekwencję trzech rosnących szczytów i trzech rosnących dołków. Pozwala to na przypuszczenie, że nie mieliśmy do czynienia z ruchem korygującym spadki, tylko z początkiem zmiany sentymentu na walorze. Dzisiaj kupującym udało się domknąć lukę bessy (jej znaczenie jest symboliczne, patrząc na wolumen towarzyszący jej powstaniu). Z racji widocznego wykupienia walory można oczekiwać korekcyjnego zejścia w okolice 64 zł a następnie kontynuacji wzrostów do poziomu 85 zł. Patrząc na rozkład wolumenu w trakcie bessy, można stwierdzić, że pierwszych obfitszych naturalnych pokładów podaży należy spodziewać się nie wcześniej jak w okolicy 116 zł.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 6 kwietnia 2023 19:36

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 29 sierpnia 2023 10:50:56 przy kursie: 72,00 zł

Podażowe uderzenie na dzisiejszej sesji dostarczyło powodu do odświeżenia spojrzenia na wykres. Kwietniowy scenariusz, zakładający korekcyjne spadki i kontynuację ruchu w kierunku 85 zł zrealizował się w 100%. Aktualnie jednak sytuacja wygląda znacznie gorzej. Linia przyśpieszonych wzrostów została pokonana luką bessy na skokowo rosnącym wolumenie. Przecena, jak na chwilę obecną, zatrzymała się na linii wzrostów o łagodniejszym pochyleniu, wzmocnionej długoterminową średnią. I właśnie w tym obszarze cenowym, ograniczonym luka i SMA200 kurs powinien spędzić najbliższe tygodnie, konsolidując się po tak drastycznej przecenie.

kliknij, aby powiększyć

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 12 września 2023 12:24:30 przy kursie: 66,50 zł
Gwiazda covidowa i nowe fakty: wiadomosci.onet.pl/kraj/andrze...

Grunt, że ostatnio spółce udało się ubrać fundy, które wzięły akcje w emisji, kasa na koncie, mozna sie dalej bawić.

mcmbbsqyp
7
Wpisów: 201
Wysłane: 12 września 2023 15:59:50 przy kursie: 66,50 zł
No to teraz czas na nowe śledztwo dla tych co się obkupili tanio po artykule Onetu :-)
Patrząc tak z boku na PAD to wątpię żeby "specjalnie" działał, raczej dał się wciągnąć jak to zresztą zostało powiedziane w artykule. Może nie jest on wybitną postacią ale o jakąś korupcję czy tego typu działania bym go nie posądzał.

Jeśli chodzi o spółkę to zadziwia mnie od dawna jej akcjonariat, bijący po oczach brak kluczowego inwestora ... Ale jak to mówią jaka giełda takie jednorożce a MLS jest właśnie naszym krajowym jednorożcem.

Liczyłbym tutaj na 2 cuda:
1. Pojawienie się "grubasa" albo poprzez dokupienie akcji albo poprzez odkupienie od Cycoń i znajomi królika
2. Duży kontrakt, tak naprawdę wystarczy duży wieżowiec w Emiratach

addison
190
Wysłane: 12 września 2023 16:51:12 przy kursie: 66,50 zł
są fundy bo są emisje. Stąd się fundy zapakowały. Nie wiem ile było rund emisji, kojarzę tylko ostatnią

addison
190
Wysłane: 5 października 2023 21:15:41 przy kursie: 63,00 zł
Ciekawe ile tam w sumie fundy już włożyły kasy klientów i chyba trudno cokolwiek wyjąć bez uszkodzenia kursu. Papier z ponad 400 mln kapu, jest sporo miejsca. A i odwagi coraz więcej ma podaż.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 23 lipca 2024 11:13:44 przy kursie: 43,90 zł

Zacznę od wykresu w interwale tygodniowym, który najlepiej obrazuje istotność poziomów cenowych, do których odniosę się na kolejnym wykresie. Kupującym, jak na ten moment, udało się wybronić wsparcie na poziomie 40 zł, co było wystarczającym powodem do zainicjowania odreagowania.

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie z interwale dziennym widać owe wsparcia i opory. Konsolidacja pod pierwszym oporem jest dobrym objawem, zapowiadającym chęć konfrontacji. Zwykłe korekcyjne odreagowania zazwyczaj kończą się na dotknięciu oporu i powrocie do głównego trendu, natomiast tutaj popyt odważnie stawia czoła podaży, co widać po dolnych cieniach.
Biorąc pod uwagę pozytywną dywergencję na RSI (mocną, gdyż kolejny dołek oscylatora wypadł powyżej strefy sygnalnej) w interwale tygodniowym, można pokusić się o odważniejsze spojrzenie w górę wykresu. Wybicie oporu na poziomie 46,50 zł otworzyłoby drogę do kolejnego, znajdującego się w obszarze 55-56 zł a tam rozpoczęłaby się walka o próbę ukształtowania formacji W.

kliknij, aby powiększyć

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 24 września 2024 08:53:14 przy kursie: 42,40 zł

Interwał dzienny. Najpierw odniosę się do lipcowej analizy technicznej. Za drugim podejściem popyt pokonał ówczesny opór, ale nie był w stanie rozbudować wzrostów do linii szyi. Mamy więc zachowaną sekwencję opadających szczytów i naturalny powrót do wsparcia w okolicy 40 zł. Znaczenie tego poziomu pozostaje bez zmian - jest to niezwykle istotne wsparcie, ewentualna utrata którego zdecydowanie pogorszy i bez tego słabą sytuację techniczną. Patrząc jednak na rozkład wolumenu i średnią wartość transakcji, nie wpadałbym jeszcze w panikę - za wyprzedażą stoją drobni inwestorzy, których cierpliwość została wystawiona na ciężką próbę.

kliknij, aby powiększyć

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE MLSYSTEM

7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,664 sek.

rjtfbkgv
tydrmxyl
plmreeqi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
olvjhcxl
psofonmc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat