Temat:
MERCATOR
Ktoś sprzedawał, ktoś kupował. Może to jest ta "synergia na dwóch poziomach", o której w kwietniu mówił prezes
|
|
Czy tego typu kłamstwo (termin podania nowego biznesu) jest jedynie kwestią moralną? Swoją drogą rynek po raz pierwszy na taki pakiet informacji nie zareagował jakoś panicznie.
|
|
Temat:
MERCATOR
Bawiąc się we wróża co do "nowego biznesu", co byście powiedzieli na recykling odpadów medycznych? Słaba wróżba, już się dokształciłem i wynika z tego, że odpady medyczne podlegają jedynie utylizacji
|
|
Temat:
MERCATOR
Warto odnotować kolejne wzrosty malezyjskich konkurentów.
|
|
Temat:
MERCATOR
A przepraszam bardzo na czym opierasz swoje założenie "w obecnym może do tych 600 dociągną". Na zasadzie nie wiem, ale się wypowiem? w 1Q zrobili 287 mln, dodatkowo mają zakontraktowane 2/3 produkcji, a ty piszesz, że w pozostałych 2Q-4Q 300mln łącznie to są wysokie założenia?
|
|
Temat:
MERCATOR
Joker napisał(a):rubik napisał(a):napisałem: Cytat:Jeśli Mercator dobrze nie wykorzysta nadwyżek finansowych może się okazać, już pod koniec 2022 zysk kwartalny będzie minimalny lub pojawi się strata. precyzując, chodziło mi o 4 kwartał 2022. Teraz wydaje się to wielu absurdalne ale lepiej bacznie się przyglądać co się dzieje z cenami i marżami w kolejnych miesiącach/kwartałach. Odległość w czasie 5 kwartałach przy przemijającym zdarzeniu "zaburzającym" (pandemii) to bardzo długi okres czasu. Biorąc pod uwagę, że na bieżąco podpisują nowe umowy i na dzisiaj sytuacja wygląda tak jak poniżej zostało to powiedziane, to Twój scenariusz wydaję się być delikatnie mówić pesymistyczny i mało prawdopodobny. Cytat:"Dwie trzecie produkcji z tego roku i aż do pierwszego kwartału 2022 roku jest już sprzedanych po bardzo dobrych cenach stałych i to będzie stabilizowało wyniki grupy. Spodziewamy się, że ta dobra passa dla segmentu produkcyjnego potrwa przez większą część 2021 roku" - powiedział członek zarządu. stooq.pl/n/?f=1417232&sear... Pytanie kogo przejmą, jakie będą efekty synergii i czy nie przepłacą. W najbliższych tygodniach będzie pod co grać. Ale mamy już Spółke do spekulacji, a nie inwestycji. Synergia - dostaję drgawek słysząc jak prezes wypowiada to słowo Myślę, że do przejęcia jeszcze daleka droga. Tak to wyczytuję między wierszami. Ciekawi mnie natomiast jaki to biznes ogłoszą za 2-3 tygodnie, który będzie "synergiczny na 2 poziomach". Dodatkowo na jednym z webinarów na FB (Capital Market Days) rzucił hasło, że po budowie 3 fabryki postawią kolejne. No, ale wiadomo jak to z tymi deklaracjami jest.
|
|
Temat:
MERCATOR
Moim zdaniem finalnie wyjdzie to trochę lepiej niż dywidenda, bo wielu osobom nie będzie się chciało załatwiać formalności, a mniejszym inwestorom płacić za świadectwo depozytowe.
Ktoś kojarzy w ogóle, skup akcji "zdalnie" bez ganiania z papierem do maklera? Bo taka narrację stosuje CFO.
|
|
Temat:
MERCATOR
Spadek CCC był związany z zaraportowaną stratą 152mln w 1Q2019 roku. Jeśli chodzi o CDR to spadek jest związany bezpośrednio z lawiną negatywnych informacji, od wydania półproduktu i tragiczny spadek aktywności graczy, przez pozwy sądowe, słabą strategię czy potężną grę na krótko przez fundusze hedgingowe. W przypadku Mercatora mamy dobry wynik, lecz poniżej konsensusu. XTB miało podobną sytuację, ale spadek zysków był dużo większy Q/Q. W dalszym ciągu jesteśmy jeszcze przed ogłoszeniem strategii i póki co z duża dozą obaw, które być mogą się zmaterializować bądź nie.
Rozumiem niepewność co do przyszłości, ale tutaj mamy do czynienia z waleniem papierem na wyścigi jakbyśmy mieli raport o zyskach rzędu 50mln.
Drogi Szutniku, niestety nie pamiętam tego, jednak domyślam się, że musiałbyc to emocjonalny armageddon :)
Ciekawe jest, że taki Biomed, który jeszcze nie wykazał, praktycznie żadnego zysku w dalszym ciągu utrzymuje się na kosmicznym P/E 160. Pytanie czy kiedykolwiek jakiś konkretny zysk wykaże.
|
|
Temat:
MERCATOR
Kolejne -6%. Czy, któryś z szanownych forumowiczów pąmieta analogiczną sytuację na GPW ?
|
|
Temat:
MERCATOR
Ale gdzie tutaj jest w ogóle uwzględnienie rozwoju firmy? Mając ponad 1000 mln w kasie, spółka mogłaby kupić 5x samą siebie sprzed pandemii. Wszyscy wiemy, że marze i przychody spadną, tylko dlaczego sporo osób zakłada, że będzie to powrót do miejsca przed pandemia? To już nigdy nie będzie ta sama spółka.
|
|
Temat:
MERCATOR
Przychody w 4Q: Produkty - 360 mln Towary - 278 mln
|
|
Temat:
MERCATOR
Przeglądałes chociaż jeden raport spółki, że piszesz takie dyrdymaly o tym, ze Mercator to "w większości dystrybucja"?
|
|
Temat:
MERCATOR
Jakie jest wasze zdanie na temat obecnej sytuacji? Panika ulicy, wychodzenie funduszy, czy może gra na krótko przez jakiś większy podmiot? Zastanawiające jest, że lawina ruszyła po 15.30 - czyli teoretycznie podłączenie się Jankesów.
|
|
Temat:
MERCATOR
'Interesująca' spółka. Pomimo ogromnych spadków w poprzednich dniach, nie ma nawet siły na sesję z odbiciem.
|
|
Temat:
MERCATOR
Ok. Biję się w pierś. Dzięki, za sprostowanie :) (I mean it)
|
|
Temat:
MERCATOR
Dla mnie to jest kolejne przypomnienie dlaczego banan jest bananem. Obecny kurs przy PE sprzed pandemii dyskontuje roczny zysk rzędu 180mln.
|
|
Temat:
MERCATOR
Luka bo wynik nizszy o 4.5% od okreslonego od Ciebie minimum? ;)
|
|
Info na chwilową podbitkę, momentalnie wszystko zasypywane. Czuję, że z każda godziną kurs znowu się będzie osuwał. Banan, bananem, ale to co się na tej spółce wyczynia jest trudne do ogarnięcia.
|
|
Czy jest ktoś w stanie w miare rajonalny sposób wytłumaczyć tak duże % ruchy w ciągu 1 sesji bez żadnego, konkretnego info? Osobiście przewidywałem, że po przejściu na duży parkiet kurs będzie zachowywał się bardziej stabilnie.
|
|