Temat:
JSW
Zastanawiam się tylko jak będą wyglądały wyceny DCF jeżeli przejdzie podatek i dyrektywa metanowa to może znowu jakiś mądry analityk wyceni tą metodą na 0 pln tak jaki kiedyś LOTOS chyba jak dobrze pamiętam z szacownej instytucji o nazwie Creditanstalt czyżby zbliżało sie deja vu
|
|
Temat:
JSW
Myślę że zbliża się 23 marca czyli termin publikacji dyrektywy UE w sprawie metanu, wczoraj pojawił się obszerny artykuł na ten temat w Business Insider autorstwa Pani Barbary Oksińskiej, dla chętnych poniższy link: businessinsider.com.pl/biznes/...Temat coraz mocniej przebija się do mediów main streamowych, widząc to i skalę potencjalnego problemu jaki może mieć JSW, jeżeli dyrektywa przejdzie w pierwotnej wersji (niewiadomą jest skuteczność naszych polityków chcących wynegocjować korzystniejsze rozwiązania) dzisiaj rano Pan Paweł Puchalski z BM Santander doszedł do wniosku że nie warto już dłużej czekać i zaktualizował wcześniejszą rekomendację szacując metodą mieszaną TP na 37zł bo zakładając że dyrektywa będzie uchwalona w pierwotnym brzmieniu, wycena tylko metodą DCF wskazywałaby zdaniem Pana Pawła na ,,0'' PLN
|
|
Temat:
CCC
Tak króciutko Zjablik66 wielkie dzięki za odpowiedz
|
|
Temat:
CCC
Tak z innej beczki, ktoś ostatnio na wątku napisał że prezes zarobił w ostatnim roku 10 mln zł, nie chciało mi się wierzyć że przy takich wynikach finansowych i takiej kapitalizacji główny właściciel godzi się na takie gratyfikacje za takie zarządzanie spółką. W związku z tym pomyślałem sobie że gdybym był na miejscu prezesa to nawet z przysłowiowego ,, za grobu" mówiłbym że jest całkiem nieźle w spółce a tak w ogóle zaraz będzie super, trochę narracja przypomina mi muzyków na Tytanicu i Pana Konkolewskiego w pierwszej dekadzie marca anno domini 2018, mowa ciała prezesa na ostatniej konferencji online (skrzyżowane ręce na torsie za serialem LIE TO ME) niestety też w mojej opinii nie wróżą najlepiej przyszłości spółki, tak humorystycznie na koniec i oby nie prognostycznie
|
|
Temat:
JSW
Ja osobiście uważam że będzie docelowo wprowadzony podatek od nadmiarowych zysków i w ten sposób zostanie wyprowadzona kasa ze spółki bez konieczności dzielenia się nią z akcjonariuszami mniejszościowymi, czysta arytmetyka niestety. A nasz obecnie panujący prezydent kierując Ustawę o Sądzie Najwyższym do TK spowodował brak środków z KPO przed wyborami, a znając sposób przekonywania swojego elektoratu przez PIS (czytaj rozdawnictwo) kasy na takie działania przed wyborami z KPO nie będzie. A ta z JSW ogromie się przyda na te wspaniałe pomysły których będziemy świadkami od 2 kwartału ( chociaż raczej trzeba powiedzieć że proces jest ciągły a zmieni się tylko jego nasilenie)
|
|
Temat:
JSW
Takie moje skromne przemyślenia i pytanie retoryczne, czy warto JSW spłacać pożyczkę która była zaciągnięta na dużo korzystniejszych warunkach rynkowych niż obecnie jest dostępny kapitał. Prezes Cudny zakładam posiada elementarną wiedzę z dziedziny ekonomii i woli posiadać tańsze finasowanie działalności firmy której przewodzi niż droższe, to tanie moje niedzielne przemyślenia. Nie zmienia to oczywiście możliwości wypłaty dywidendy nawet bez spłaty pożyczki z PFR, jeżeli byłaby taka wola obecnie RZĄDZĄCYCH (wystarczy aneks do umowy). Pytanie czy to jest w ICH interesie jeżeli mogą uchwalić podatek od nadmiarowych zysków i nie dzielić się kapitałem z akcjonariuszami mniejszościowymi, osobiście znając mentalność obecnej władzy i podejścia do rynku kapitałowego obstawiam ten ostatni wariant, niestety
|
|
Temat:
CCC
To może być kolejny poważny problem dla Modivo, wzrost stawek za dostawy i zwroty, większe niż wskaźnik wzrostu inflacji za ubiegły rok, szczegóły poniżej: Drożej dla klientów biznesowych Podwyżki w InPoście dotyczą również klientów biznesowych. W ich przypadku wzrosną między innymi ceny za nadanie przesyłek w Paczkomatach: gabaryt A – z 10,19 zł netto do 12,13 zł netto, gabaryt B – z 11,56 zł netto do 13,76 zł netto, gabaryt C – z 14,73 zł netto do 17,53 zł netto, a także opłaty za Szybkie Zwroty: gabaryt A – z 8,99 zł netto do 10,70 zł netto, gabaryt B – z 10,19 zł netto do 12,13 zł netto, gabaryt C – z 12,99 zł netto do 15,46 zł netto. Wszystkie aktualne oraz przyszłe ceny można znaleźć w cennikach: obowiązującym obecnie oraz obowiązującym od 1 marca 2023 roku. źródło: strona www.telepolis.pl/wiadomosci/ta...ps. allegro też może mieć problem z utrzymaniem obecnej rentowności
|
|
Temat:
CCC
Panowie, a co do potencjalnego mechanizmu zaspokojenia obligatariuszy w razie defaultu spółki? może ktoś biegły w temacie się wypowie jak taki potencjalny scenariusz może wyglądać, bo wiadomo jeżeli układ zaakceptowany przez odpowiednią wielkość reprezentującą obligatariuszy w sprawie redukcji należności wynikających z wykupu obligacji np. o 40 procent, to jest dla mnie zrozumiałe i oczywiste ale dlaczego potencjalnie mieli by się godzić na redukcję skoro mają zabezpieczenie na akcjach Modivo - tego nie rozumiem a obecny kurs 70 procent nominału i obroty na serii obligacji ccc0626 od miesiąca często w okolicach 1 mln zł wskazują że rynek antycypuje poważne problemy z wypłacalnością spółki. Podobnie było z kursem obligacji GetBack przy podobnych wartościach ceny obligacji prezes zapewniał że wszystko jest ok i nie wie o co się rozchodzi, że nie ma żadnego problemu w spółce a krótko po tych wypowiedział wiemy wszyscy jak to się skończyło. Jeszcze raz prośba może ktoś biegły w temacie opisze potencjalny scenariusz zabezpieczenia obligatariuszy z akcji Modivo, z góry wielkie dzięki
|
|
Temat:
CCC
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć gdzie może być haczyk na obligacjach CCC przecież są zabezpieczone zastawem rejestrowym na akcjach Modivo jak może wyglądać ewentualne zaspokojenie obligatariuszy w razie nie wykupienia obligacji, czy są jakieś wytyczne po jakiej wycenie Modivo zostaliby oni zaspokojeni, bo nie znając mechanizmu rozliczenia, zakup ich wydaje się dużą okazją. Jeżeli ktoś byłby uprzejmy opisać potencjalne schemat w razie niewykupienia obligacji to byłbym wdzięczny. Patrząc na kurs obligacji i determinację strony podażowej (wygląda na sprzedaż instytucjonalną) mam wrażenie że mądre głowy z instytucji widzą poważne ryzyko defaultu spółki. Ale abstrahując od niewypłacalności spółki jak będzie wyglądało zaspokojenie obligatariuszy akacjami Modivo i gdzie tu haczyk? z góry wielkie dzięki za naświetlenie tematu
|
|
Temat:
JSW
etam, dzięki za wpis, zawsze daje to szersze spojrzenie na sprawę
|
|
Temat:
JSW
I tak może trochę monotematycznie w sprawie JSW, impuls jaki pojawił się na parze EUR/USD może stanowić ryzyko zmiany ponad 3 miesięcznego trendu a przynajmniej może przybrać formę jakiejś mocniejszej korekty i to może w najbliższym czasie być kluczowym czynnikiem wpływającym na ceny surowców rozliczanych w USD i powodować relatywną słabość rynków wschodzących do których jeszcze na ten czas się zaliczamy, niestety
|
|
Temat:
JSW
Tak kończąc na dzień dzisiejszy swoje śmieszne wywody na temat słabości zachowania JSW względem rynku, uważam że słabość może również wynikać niestety z ryzyka zaostrzenia w najbliższym czasie konfliktu za naszą wschodnią granicą a tym samym odłożenia w czasie potencjalnego zapotrzebowania na stal z tego kierunku. Ceny u znajomego za stal żebrowaną to 3500zł netto za tonę i raczej są to niższe wartości w ostatnich 2 latach. Przeciw wagą dla powyższego scenariusza byłoby ożywienie w budowlance ale globalnie z racji wiadomo jakie kosztu kapitału obecnie, raczej przed branżą budowlaną globalnie trudniejsze chwile niż łatwiejsze. Tak w ogóle to ostatnie zachowanie kursu tak trochę przypomina mi wiersz Tuwima - Stoi na stacji lokomotywa........ kurs dotarł do średniej MA50 która historycznie stanowiła istotny punkt dla kurs, życzę wszystkim trafnych decyzji inwestycyjnch
|
|
Temat:
JSW
A w obecnej sytuacji, konieczności wręcz pozyskania środków przed wyborami z KPO pozycja negocjacyjna naszej Kochanej władzy jest raczej znikoma niestety a dla niektórych stety
|
|
Temat:
JSW
A może ta słabość JSW wynika ze zbliżającego się terminu uchwalenia rozporządzenia metanowego mającego ograniczyć emisję metanu w takich branżach jak sektor ropy, gazu oraz węgla , szacowany koszt dla JSW to 2 mld zł rocznie, może inwestorzy zagraniczni już coś wiedzą więcej o tej legislacji Boo hoo!
|
|
Temat:
JSW
A może ta słabość JSW wynika ze zbliżającego się terminu uchwalenia rozporządzenia metanowego mającego ograniczyć emisję metanu w takich branżach jak sektor ropy, gazu oraz węgla , szacowany koszt dla JSW to 2 mld zł rocznie, może inwestorzy zagraniczni już coś wiedzą więcej o tej legislacji
|
|