Temat:
FARM51
Scarry Raz jeszcze napiszę, do 11B odnosiłem się jako do analogii z insajderami (ich ruchami na akcjach, ilości posiadanych udziałów itd.), a nie twoimi poczynaniami na tej spółce, które nie są mi znane (jeśli to co napisałeś odnośnie zakupu po 7zł, a sprzedaży po 100zł jest prawdą to w takim razie składam gratulacje, piękny wynik).
Jesteśmy na giełdzie, tutaj wszystko jest balonem, każda spółka - kwestia perspektywy.
Zachęcam również kolejny raz do odniesienia się do pozostałych wątków, które zostały przez Ciebie pominięte, nad czym ubolewam.
Bergman Nigdzie nie napisałem, że spółce trzeba trzymać kroku. Nawet wprost przeciwnie, uważam, że nie jest to spółka dla każdego i nie każdy sobie poradzi z inwestowaniem w taki walor. Risk to reward może być trudny do udźwignięcia i to pod każdym względem - zarówno risk, jak i ewentualny (podkreślam - ewentualny) reward, którego nie będzie się potrafiło zrealizować.
Jest wiele spółek bez programów motywacyjnych, niektóre nawet wprowadzają je na dość późnym etapie lub pod wpływem innych. Choćby ostatni przykład spółki z biotechu - Blirt, w której pracownicy są nawet cenniejszym zasobem, niż w gamedevie - wprowadzono program motywacyjny dopiero jak spółka odniosła finansowy sukces.
Akurat w rozwoju firmy PM nie jest dla mnie najważniejszym czynnikiem w określeniu, czy spółka się rozwija, czy nie (jak to nazwałeś - idzie do przodu). Zakładam, że wcześniej, czy później takowy PM pojawi się również w F51, choć w chwili obecnej nie wydaje mi się to istotne. A tak jak wspomniałem wyżej, momenty na wprowadzanie PM'ów w spółkach są bardzo różne i zależne od wielu czynników (czasami nawet zewnętrznych). Rozumiem, że dla Ciebie jest to kluczowe kryterium w spojrzeniu na spółki, dla mnie nie jest (co nie znaczy, że nie jest w ogóle istotne). Sam też podałeś ciekawe przykłady spółek, kiedy i w jaki sposób takowe programy wprowadzały. Warto też tutaj sobie jeszcze raz to prześledzić, gdzie kluczowe może być nie tylko kiedy, ale w jaki sposób i w oparciu o jakie warunki takowe PM były wprowadzane - nie zawsze z poszanowaniem pozostałych akcjonariuszy. Pozwolisz, że tego tematu już nie będę kontynuował, bo nie wydaje mi się na tyle istotny.
A i jeszcze dodam, że PM w F51 był kilka lat temu, ale już nie pamiętam jak to teraz wygląda, chyba został zrealizowany. Natomiast kwestie obietnic deklarowanych przez spółkę proszę rozliczać z nią, nie ze mną
|
Temat:
XTB
Tak.
|