yarzkdrz
Advertisement
PARTNER SERWISU
hmthiegw
efektLatte

efektLatte

Ostatnie 10 wpisów
Witajcie,

za nami pierwszy miesiąc prowadzenia portfela. Przedstawiam także wynik w excelu, który lepiej prezentuje sytuację:

kliknij, aby powiększyć

ponieważ są rozbieżności w wynikach procentowych niektórych spółek, gdzie przeprowadzałem transakcje większym kapitałem w ujęciu dniowym):

kliknij, aby powiększyć

W oszczędzaniu strategie mam taką:

- 20% z wynagrodzenia oraz
- 50% z extra zarobków i prezentów przeznaczam łącznie raz w miesiącu na ETFmWIG40TR

W maju było to 1505 zł, w czerwcu będzie nieco lepiej bo już jest 1375 zł odłożone, a jeszcze dywidendy i wypłata!

10-15go kupuję CIG który wchodzi w skład mwigu.

Pozdrawiam

W wątku tym zaprezentuje statystyki.

Jak każda strategia mechaniczna powinna posiadać solidne fundamenty poparte obszernymi statystykami. A więc do dzieła!

Badana strategia za okres: 15 grudzień 2009 - 12 maj 2023

ilość wszystkich transakcji 96
20 wykluczonych
7 zbankrutowanych
7 ze wzrostem powyżej 700%
27 ze wzrostem powyżej 100%
18 ze spadkiem powyżej 70%
uśredniona stopa zwrotu z wszystkich inwestycji 103%
wartość środków ze spółek wykluczonych 64.663 zł
44 spółek z ujemną stopą zwrotu
52 spółek z dodatnią stopą zwrotu
średnia ilość akumulacji nowych spółek wynosi 5 rocznie
aktualnie w portfelu posiadanych spółek byłoby 68 o wartości 32.3201,99 zł
oprócz tego byłoby 64.663,52 zł wolnych środków ze spółek wykluczonych z parkietu
wpłaconych środków (po 2000 zł za spółkę) 192.000 zł
wartość końcowa portfela bez uwzględnienia niektórych dywidend 386.743,65 zł

Zysku jako tako nie należy traktować dosłownie. Zauważmy, że zwroty z dywidend z 20% spółek nie zostały dodane; zbyt duża ilość danych do przeanalizowana. Zauważmy, że kwota z wykluczeń (64.663,52 zł) nie była reinwestowana. Całkowita stopa zwrotu powinna być inaczej wyliczona, z uwagi na stała akumulację spółek w różnych okresach w różnych wartościach (raz jedna, raz trzy zakupione w danym kwartale).

Zestawienie graficzne wszystkich transakcji:

kliknij, aby powiększyć

Zestawienie wszystkich transakcji:

kliknij, aby powiększyć

Aktualny teoretyczny skład portfela:

kliknij, aby powiększyć

Witajcie,

za nami dwa tygodnie akumulowania (i budowy) portfela. Środki na zakup pojawiły się znacznie szybciej, w związku z tym w czwartek i piątek przeprowadziłem kilka ostatnich transakcji.

Na ten moment portfel jest już kompletny i wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

32 spółki, to efekt odwzorowany z portfela liczony od mWig40 z grudnia 2022 roku.

W czerwcu kolejna rewizja indeksu i nowe zakupy spółek, które wejdą w skład mWig40 za kwotę ok 2000 zł.

Także w czerwcu powinny pojawić się pierwsze zyski z dywidend. Co z nimi zrobić? Alokacja tych środków z powrotem w spółki nie ma sensu, ponieważ prowizja od kupna jaką zapłacę jest za wysoka w stosunku do wartości z dywidendy. Dlatego też zaczekam aż uzbiera się kwota nie mniejsza niż 1000 zł i zakupię pierwsze udziały w ETF na ekspozycję mWig40. I tak też będę czynił w przyszłości z kolejnych dywidend oraz za środki ze spółek wycofywanych z parkietu (np. Kernel).

Saldo portfela wynosi: 66 449.69 zł

Pozdrawiam

Witajcie,

Przez ostatnie dwa dni zakumulowałem 25 różnych spółek z mWig40. Kolejne zakupy, tak aby posiadać wszystkie spółki z indeksu bez spółek z udziałem "SP", będą w czerwcu. Teraz portfel wygląda tak:

zapodaj.net/03451aecbdd34.png....

Kilka uwag do składu portfela. W strategii pomijamy zakup spółek z udziałem Skarbu Państwa z racji tego, iż firmy rzadko osiągają satysfakcjonujące stopy zwrotu. Główni akcjonariusze, czyli nasi rządzący mają nikłe pojęcie o prowadzeniu biznesu i traktują firmy jako "dojenie z czego się da", a ostatnie co im przyjdzie na myśl to inwestowanie długoterminowe w stylu Buffetta. Pomijam również banki oraz różnego rodzaju instytucje finansowe (np. XTB, GetBack, Getin)

Oto historia transakcji z udziałem spółek Skarbu Państwa, spółek które unikam jak ognia:

zapodaj.net/31552e8cefbd0.png....

Dzięki takiemu rozwiązaniu wynik portfela ulega polepszeniu ale to nie wszystko. Jak wiemy niektóre firmy zostają wycofane z rynku. Co z tymi środkami? Niektóre firmy wypłacają również dywidendy. Co z zyskami z dywidend? Patrzenie na wynik końcowy w takim momencie nie ma sensu, ponieważ 30% środków leżałaby na rachunku i nie byłaby pomnażana. Jeśli racjonalnie podejdziemy do tematu końcowy wynik może ulec jeszcze powiększeniu.

Na te i inne pytania postaram się odpowiedzieć w kolejnym poście gdzieś za miesiąc.

Cześć!

Witajcie,

W wątku tym zaprezentuję (myślę, że ciekawą) koncepcję i alternatywę dla popularnej strategii inwestowania w fundusze indeksowe.

Cytat:
Koncepcja strategii jest następująca: posiadać wszystkie aktualne spółki z indeksu mWig40, akumulować te, które do niego przystępują (rewizja indeksów we wiedźmy) oraz, co istotne, nie sprzedawać tych jakie z niego wychodzą.

Jest to długoterminowa forma inwestowania pasywnego wraz z oszczędzaniem. Jej zalety to:

- niewielki wysiłek intelektualny
- praktycznie zerowy czas poświęcony na analizę rynku, raportów, czytania komentarzy, analiz, zeznań podatkowych
- brak wiedzy, doświadczenia
- oszczędność na prowizjach, spredach i abonamentach
- udokumentowana szerokimi testami strategia przewyższająca wynikami indeksy

(wady)

- wymaga żelaznej dyscypliny oraz
- długiego horyzontu inwestycyjnego
- wymaga nowych nakładów pieniężnych, czyli doinwestowywania
- po pewnym czasie na rachunku będziemy posiadać istne zoo w akcjach
- część naszych firm zbankrutuje, część zostanie wykluczona

Dlaczego taka forma inwestowania, czy nie lepiej byłoby zainwestować w fundusz indeksowy w oparciu o mWig40TR?

Na to i inne pytania odpowiem w kolejnych wątkach. Mamy przecież czas. Póki co, przedstawiam Państwu ćwiczenie do wykonania. Dzięki niemu poznacie siłę i bezduszność z jaką Pan Rynek rewiduje firmy, które nie nadążają. Zadanie pokazało mi jak spółki, które niegdyś brylowały w nagłówkach i wydawały się "złotą inwestycją na długie lata" odeszły w zapomnienie tylko po to, by ustąpić miejsca kolejnym "złotym inwestycją". Historia kołem się toczy.

Jest to zestawienie firm, jakie zostałyby nabyte końcem 2009 roku i trzymane do dnia dzisiejszego. Niektóre firmy posiadają zyski z dywidend wliczone w ich kurs cenowy, inne nie (brak danych). W następnym wpisie przedstawię kolejne statystyki, z akumulowania nowych spółek z kolejnych kwartałów.

Screen portfela 2010 rok bez akumualcji nowych spółek

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 28 października 2024 13:05:25
Liczba wpisów: 5
[0,00% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,246 sek.

dhqjxwhh
etkytvng
kegvtobd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
toffnbij
wlhpqduj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat