Temat:
XTB
Też mi się wydaje, że inwestorzy przesypiają okazję nadal.
C/Z nadal waha się pomiędzy 8 a 10 i jest niższa od większości spółek z mWIGu. Takie spółki jak Milenium, Grupracuj, Wirtualna czy Domdev mają wyższe C/Z, pomimo, że XTB raczej ma łatwiejszą drogę do mocnego rozwoju (wejście na nowe rynki oraz dynamicznie rozwijający się Bliski Wschód).
Ogólnie wyceny na GPW są niskie po średnim roku 2024. Jeśli dodamy do tego jeszcze grubą dywidendę, która zapewne podobnie jak w zeszłym roku przyczyni się do wzrostu kursu w Q1 i Q2 to nie zdziwiłbym się gdybyśmy w tym roku zobaczyli XTB solidnie powyżej 100 zł.
Jedynym zagrożeniem pozostają rządzący na Wiejskiej, ale póki co nie słychać nic o jakiś nowych regulacjach w branży.
|
Tak, mentalnie i finansowo ;)
|
Pierwsze zakupy:
1.2.2024, 21:55. S&P @4898.92
Best Buy (BBY.US) 22 akcje @ 74.95
Dollar Tree 13 akcji @ 135.36
NRG Energy 29 akcji @ 54.29
Pozostało: 14.95 USD
|
 Hej, portfel będzie testował semi-automatyczną strategię na spółkach S&P 500. W testach za lata 2015-2023 stopa zwrotu kilkukrotnie przewyższała S&P500. Zobaczymy jak będzie w realu :). O szczegółach strategii nie ma na razie co bić piany, testy wyszły zbyt piękne by były prawdziwe  . Będą około 3 transakcje w miesiącu. Wszystkie transakcje są realne i prowadzone w dolarach. Dom Maklerski XTB Początkowy stan konta: 4997.94 USD Start S&P 500: 4883.25
|
Temat:
XTB
Cześć, mój pierwszy post na forum :)
Czy ma ktoś jakąś odpowiedź dlaczego XTB jest niżej notowane na giełdzie od GPW? Obie spółki są do siebie jeśli chodzi o domenę w której działają podobne.
Aktualnie P/E XTB wynosi 7.5, w ostatnich paru latach waha się rejonie pomiędzy 4 a 9. GPW natomiast ma P/E od paru lat pomiędzy 8 a 14, aktualnie jest blisko 12. Skąd taka różnica?
Na korzyść XTB przemawia: - wyższa dywidenda - więcej możliwości na dynamiczny rozwój. GPW jak to GPW, prochu raczej nie wymyśli, raczej ciężko się spodziewać wielu nowych produktów
Natomiast na korzyść GPW: - większa stabilność, ciężko sobie wyobrazić, żeby za 5-10 lat GPW miało nie być, z XTB jak to z prywatną firmą, może być różnie - Niższe C/WK
Czy czegoś nie widzę? Jak dla mnie P/E powinno być przynajmniej porównywalne, jak nie wyższe dla XTB.
|